İçeriğe atla

Erkut Taçkın

Erkut Taçkın
Doğum7 Eylül 1940(1940-09-07)
İstanbul, Türkiye
Ölüm14 Aralık 2020 (80 yaşında)
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı[1]
MeslekŞarkıcı · oyuncu
Etkin yıllar1965-2020
EvlilikFiliz Yentürk Taçkın[1]
Çocuk(lar)Namık Buğra Taçkın[2]
Ebeveyn(ler)İbrahim Namık Taçkın (babası)
Ayşe Saime Taçkın (annesi)

İsmail Erkut Taçkın (7 Eylül 1940, İstanbul[3] - 14 Aralık 2020[4]), Türk müzisyen. Türk rock müziğinin ilk temsilcilerindendir.[5]

Hayatı

Erkut Taçkın, denizci bir yüzbaşının oğlu olarak İstanbul'da 1940 yılında doğdu.[3] Babasının adı İbrahim Namık Taçkın'dır. Bir abisi vardır. İlk ve ortaokulu bitirdikten sonra Heybeliada'daki Heybeliada Deniz Lisesine girdi. 1955 yılında Deniz Harp Okulu ve Lisesi "Genç Denizciler" orkestrasına katılarak müzik hayatına başladı. Genç Denizciler (Somer Soyata Orkestrası olarak da bilinir.)

Erkut Taçkın, ayrıca Silahlı Kuvvetler yüzme şampiyonudur. Deniz Harp Okulu ve Lisesi Orkestrası ve Vokal Grubu gerçek anlamda vokal yapan ve Rock'n Roll çalan ilk müzik topluluğu olarak tarihe geçti. Orkestrada Güngör Yücel, Ersin Yüce, Erkan Gürsal, Durul Gence ve solist olarak da Erkut Taçkın vardı.

İlk sahne deneyimini 14 Mart 1956 tarihinde gerçekleştirilen Askerî Tıbbiyeliler Balosu'nda yaşadı. Bu konserde Erkut Taçkın, vokalin yanı sıra grup arkadaşlarının eline tutuşturduğu trompeti de çalmaktaydı. Hareketli bir mizaca sahip olan Erkut Taçkın, bu dönemde “Rock'n Roll” tarzında karar kılmıştı.

Okul haricinde de çalmak isteyen grup bir süre sonra grubun ismini Erkan Gürsal'ın takma ismi olan Somer Soyata olarak değiştirmiştir.

1958 yılında kendilerini okuldan attırmışlar ve en kısa zamanda askerlik hizmetini yaparak 1961 yılının sonunda Erkut Taçkın, Güngör Yücel ile Askeriye'den ayrıldı ve Ankara’ya yerleşerek Durul Gence’nin yer aldığı SSS Sextet’e katıldı.

1962 yılının yaz aylarında Erkut Taçkın, Almanya'ya işçi olarak gitmeye karar verdi. Grup, bu nedenle son konserini de Ankara Kolejinde verdi. Jüpiter Kenteti'nin kurucusu ve gitaristi Yurdaer Doğulu da bu konser için gruba katılmıştı.

Taçkın, Almanya’ya nişanlısı ile beraber gitti ve orada evlendi. Ancak iki yıl sonra boşandı. Erkut Taçkın, Almanya'ya işçi olarak gittiğinde Ford fabrikasında sekiz ay çalıştı. Bu dönemde Münih'teki arkadaşlarının daveti ile aralarında Alman müzisyenlerin de bulunduğu “Black Points” adlı müzik grubuna katılıp 1966 yılına kadar Münih'te müzik yaptı. Bu grup 1965 yılında Durul Gence’nin Almanya’ya geçişi ile Erkut Taçkın ve Durul Gence 5’lisi adını aldı.

1966 yılında Türkiye'ye geri gelen topluluk, vokalde Erkut Taçkın, bateride Durul Gence, orgda Tanju Öğe, ritim gitarda Sepp Federauer, solo gitarda Fritz Lutz ve basgitarda Heinz Escher'den oluşuyordu. Grup, Türkiye'ye geldikten sonra beat müziğinin sürükleyici lokomotif gruplarından biri oldu.

Grup, 1966 yılında bir kadro değişikliğine uğrayarak, Fritz Lutz, Metin Altın (saksofon, flüt), Okan Dinçer (org), Boo Suder (bas ve gitar), Durul Gence ve Erkut Taçkın’dan oluşan bir kadroya evrildi.

1967 Mayıs’ında easy listening ve stüdyo orkestrası olma yönünde değişim geçiren Durul Gence 5’lisinden Okan Dinçer ile birlikte ayrılan Erkut Taçkın, Dinçer’in kurduğu “Okan Dinçer ve Kontrastlar” ile birleşti. Erkut Taçkın'ın, bu orkestra ile 1968 yılında yaptığı “Mühür Gözlüm” adlı 45'lik plağı kariyerinde önemli mihenk taşıdır.

Erkut Taçkın, 1968 yılında “Okan Dinçer ve Kontrastlar” orkestrasından ayrılarak Durul Gence ve Yurdaer Doğulu'nun da yer aldığı, Emin Fındıkoğlu’nun kendisi için kurduğu büyük orkestra ile çalışmaya başladı.

1969 sonrasında ise Erkut Taçkın, kısa süreli gazino ve kulüp çalışmalarında bulundu. 1975 yılında yaptığı "Beyaz Ev" adlı şarkısı hâlâ akıllardadır.

1976 yılının Şubat-Kasım ayları arasında Ayten Alpman ile sahnede bir ikili oluşturdu. 1978 yılında müziği bırakacağını açıkladı. 1980 yılının hemen başında Güney'de bir otel satın alan Taçkın'ın profesyonel müzik hayatı böylelikle sona ermiş oldu. Rock'n'Roll kralı Erkut Taçkın, profesyonel müziği bırakıp Kalkan’da bir otel satın aldı. Böylelikle Taçkın müziği bırakmamakla birlikte sahneye ara vermiş oldu.

1990’ların ikinci yarısında Bolluca Çocuk Köyü yararına yaptıkları konserler ile yeniden toparlanan Durul Gence ekibinin solisti olarak sahne aldı. 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren müzik çalışmalarına devam etti.

Erkut Taçkın, 1962 yılında ilk evliliğini yaptı. 2 yıl sonra boşandı. İkinci eşinden olan oğlu Namık Buğra Taçkın, 1989 yılında bir trafik kazasında öldü.[2]

1967 yılında Ertem Eğilmez yönetmenliğindeki “Ömre Bedel Kız“ adlı filmde Kartal Tibet ve Fatma Girik ile birlikte oynadı. Yine 1967 yılında “Devlerin İntikamı” adlı filmde Fikret Hakan ve Tanju Gürsu ile birlikte oynadı. Taçkın 14 Aralık 2020'de kanserden 80 yaşında öldü. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.[1]

Diskografi

45'likler

  • 1966
    • Johnny Guitar / Pretty Woman
    • Hang On Sloppy / Come On And Say
    • Cadillac / Ann Louise
    • Time Is On My Side / Blue Bayon
  • 1968
    • Mühür Gözlüm / Özlem
  • 1970
    • Son Gece / Komşu Kızı
  • 1975
    • Erkek Olana / Gitmek Düştü Bana
    • Beyaz Ev/Seni Görünce
  • 1978
    • Sevgi Çağı Çocuğu / Sorsam ki

Albümler

  • 1975
    • Erkut Taçkın
  • 2005
    • Bir Zamanlar
    • Ossi Müzik Türkiye CD, MC

Kaynakça

  1. ^ a b c "Hürriyet Gazetesi Bugünkü Vefat İlanı Sayfaları - 15 Aralık 2020". 24 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2023. 
  2. ^ a b "Milliyet - 18 Ağustos 1989 - MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2023. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  4. ^ "Son dakika! Türk Rock müziğinin efsane ismi Erkut Taçkın hayatını kaybetti". Milliyet. 14 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2020. 
  5. ^ "Erkut Taçkın Biyografisi". biyografi.info. 9 Şubat 2016. 25 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şebnem Ferah</span> Türk şarkıcı

Şebnem Ferah, Türk rock müzik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası</span> T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı orkestra

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası veya kısa adıyla CSO, Türkiye'de çok sesli müziği yayma, tanıtma, sevdirme, Türk bestecilerin eserlerini yurt dışında seslendirme amaçlarına hizmet eden Ankara'da yerleşik senfoni orkestrasıdır. Dünyada, kuruluşundan itibaren varlığını kesintisiz sürdüren en eski orkestralardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Mehmet Attila Özdemiroğlu, Türk besteci, söz yazarı ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Tanju Okan</span> Türk şarkıcı

Tanju Okan, Türk şarkıcı, müzisyen ve sinema oyuncusu.

Taner Öngür, Türk müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Akbaba (müzik grubu)</span>

Akbaba, 1980'li yılların sonu ve 1990'lı yılların başlarında hard rock tarzında müzik yapmış İstanbul merkezli bir topluluktu. Türk rock tarihinde öne çıkan grubun 1990 yılında çıkardığı tek bir albümü (Moonlight) bulunmaktadır. Akbaba ülke dışına da hitap etmek amacıyla bu albümünde İngilizce sözlü bestelerine yer vermiştir.

Dolapdere Big Gang, yerli ve yabancı şarkıları kanun, darbuka, klarnet, keman gibi sazlarla alaturka tarzda yorumlayan Türk müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Wildest Dreams</span> 2003 Iron Maiden singleı

Wildest Dreams Iron Maiden grubunun 2003 yılında yayımlanan Dance of Death adlı albümünden çıkmış bir single'dır. Grup şarkıyı albüm yayımlanmadan evvel konserlerinde çalmaya başlamıştır. Single'da albümün stüdyo çalışmalarından alınma doğaçlama bir kayıt ve Blood Brothers adlı parçanın orkestra ile yapılmış yeni bir kaydı bulunur.

<i>Once</i> (Nightwish albümü)

Once, Finlandiyalı senfonik power metal grubu Nightwish'in beşinci stüdyo albümüdür. 7 Haziran 2004'te yayımlanmıştır. 6 Ağustos 2021'de ise albümün "remastered" versiyonu yayımlanmıştır.

Osman İşmen, Türk orkestra şefi, besteci, piyanist, klavyeci ve aranjördür.

Garo Mafyan, Türkiye Ermenisi besteci ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Dilek</span>

Zafer Dilek ya da gerçek adıyla Zafer Akansoy,, Türk müzisyen, aranjör ve gitarist.

<i>Kara Gözlüm</i> (albüm)

Kara Gözlüm, Türk şarkıcı Kerim Tekin'in 25 Aralık 1995 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Raks Müzik etiketiyle yayınlandı. Nisan-Ekim 1995 tarihleri arasında altı aylık bir sürede kaydedilen albümde on parça yer aldı. Albümde Kenan Doğulu, Ozan Doğulu, Zeynep Talu, İlhan Şeşen, Evren Erdamar ve Saro Seçikyan gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. Albümün yapımcılığını 1994 yılında Kerim Tekin'i sahne aldığı barda keşfeden Halis Bütünley üstlendi. İstanbul'da yer alan Stüdyo MB'de kaydedilen albümün kayıtlarında birçok sanatçı yer aldı. Albüm yayınlanmadan bir hafta önce ilk sırada yer alan "Cici Baba" adlı parça yayınlandı. Yönetmenliğini Sylvester Lolov'un üstlendiği video klibin yayınlanmasıyla birlikte Kerim Tekin ülke çapında tanınmaya başladı ve müzik listelerine girdi. Çoğunluğu slow parçalardan oluşan albümden yayınlanan ikinci parça yönetmenliğini Mukadder Kızılca'nın üstlendiği ve albüme adını veren "Kara Gözlüm" adlı parça oldu. Yayınladığı ikinci parça ile birlikte büyük bir çıkış yakaladı ve bu parça ile listelerde ilk sıralara kadar yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Durul Gence</span>

Durul Gence, Türk davulcu, caz müzisyeni ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Kaygısızlar (müzik grubu)</span>

Kaygısızlar 1960'larda müzik yapan bir Türk rock grubudur. Solo ve Barış Manço ile yaptığı çalışmalarla tanınan grup üyelerinden Mazhar Alanson ve Fuat Güner daha sonra MFÖ grubunu kurmuşlardır.

Uğur Dikmen, Türk müzisyen; klavyeci, organist, besteci, aranjör ve orkestra şefidir. Birçok ünlü sanatçının grubunda klavyeli çalgıları çalıp, bestecilik ve aranjörlük yaptı. Bu sanatçılar arasında Durul Gence, Cem Karaca, Yasemin Kumral, Yeşim, Erol Duygulu, Osman İşmen, Edip Akbayram, Coşkun Demir, Nil Burak, Neco, İbo, Grup Piramit, Grup 88, Feridun Hürel, Selda Bağcan, Serpil Barlas, Özdemir Erdoğan vardır.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Engin</span>

Atilla Engin, Türk davulcu, perküsyon ustası, besteci aranjör, büyük orkestra şefi, jazz/fusion yorumcusu ve jazz konservatuvarı hocası.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Uçaroğlu</span>

Vasfi Uçaroğlu,, Türk baterist, orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.