Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.
Gandalf, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninin önemli bir kesitini anlattığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik üçlemesindeki önemli karakterlerden biridir.
Ak Saruman 3. Çağ’da, Orta Dünya’ya Valar’ın Temsilcisi olarak gelen ilk sihirbaz, diğer bir adla Istari’dir. Ak Divan’ın başıdır. Sindarin’deki adı, “Yetenekli İnsan” manasına gelen, Curunír’dir.
Rohan, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke. Orta Dünya kıtasındadır. Başlarda Gondor'un sınırları içerisinde kalan Ak Dağlar'ın kuzeyinde bulunan Calenardhon bölgesi Üçüncü Çağ'ın 2510 yılında Vekilharç Cirion tarafından Kuzeyli Eorl ve halkına armağan edildi. Kuzeyin engin diyarından adamlarına önderlik ederek Gondor'un yardımına gelen Eorl, halkı ile birlikte kendilerine hediye edilmiş topraklara yerleşti. Eski Gondor ile yeni Rohan arasındaki yıllar sürecek müttefikliğin yemini bu olayla birlikte edildi.
Oxford Dilbilim Profesörü John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik edebiyat üçlemesinin ikinci kitabıdır.
John Ronald Reuel Tolkien'in yazdığı Yüzüklerin Efendisi adlı fantastik edebiyat serisinden uyarlanarak çekilmiş Peter Jackson imzalı bir film üçlemesidir.
- Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (2001)
- Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002)
- Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003)
Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (İngilizce: The Lord of the Rings: The Two Towers), J. R. R. Tolkien'nin İki Kule adlı kitabından uyarlanmış ve Peter Jackson tarafından yönetilmiş 2002 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Filmin olay örgüsünde, Frodo ve Sam'in yüzüğü yok etmek için Mordor'a giderken onun eski sahibi Gollum ile tanışmaları, Aragorn, Legolas ve Gimli'nin Gandalf'ın dirilişi ile birlikte Rohan'ı savunmaya gitmesi ve Merry ile Pippin'in tutsaklıktan kaçmalarından sonra bir Ent olan Treebeard ile tanışmaları olmak üzere üç hikâye anlatıldı.
Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.
Isengard, J. R. R. Tolkien evreninde hayali yerdir.
Théoden, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter, Rohan ülkesinin 17. kralı.
Lurtz, Peter Jackson ve yardımcı arkadaşlarının Yüzüklerin Efendisi film üçlemesi için uydurdukları bir karakterdir. Bu isim Tolkien tarafından hiç kullanılmamıştır. J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Lurtz adında bir karakter yoktur.
Borukent Savaşı, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde, Saruman komutasındaki Isengard ordusu ile Théoden komutasındaki Rohirrim ordusu arasında yaşanan bir savaştır.
Eowyn, J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninde bir Rohanlı asilzâdedir. Eski Rohan Kralı Thengel oğlu Theoden'in kızkardeşi Theodwyn'in ve -kocası eski Rohan orduları komutanı- Eomund'un kızıdır. Yüzük Savaşı sırasındaki Rohan orduları komutanı ve Rohan'ın üç numaralı yöneticisi Eomund oğlu Eomer'in kız kardeşidir.
J. R. R. Tolkien'in kurgusal evreninde Glorfindel, iki kez kullanılan bir elf ismidir. Glorfindel'in ilk zikredilişi Birinci Çağ'da geçmektedir. Glorfindel'in adı ikinci defâ, Yüzüklerin Efendisi’ndeki bir elfin adı olarak zikredilmektedir. Bu Glorfindel'in hayâtı Üçüncü Çağ'da geçmektedir. Yazarın iki Glorfindel ile aynı elften bahsedip bahsetmediği, Elflerin çok uzun ömürlü olmalarından ve Tolkien'in bu konuda net bir açıklama yapmamasından dolayı muğlak kalmıştı. Daha sonraki yazılarında Tolkien iki Glorfindel'in aynı elf olduğunu açıklamış olsa da bu aynılık durumu Silmarillion ve Yüzüklerin Efendisi’nden açıkça anlaşılamamaktadır.
Orklar, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Melkor tarafından yaratılan bir ırk. Orklar, Silmarillion ve Yüzüklerin Efendisi romanlarında, karanlık güçler Morgoth, Sauron ve Saruman tarafından asker ve hizmetkâr olarak kullanılan bir ırk olarak resmedilir. Hobbit romanında orklar, baş düşmandırlar.
Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.
Orta Dünya savaş aletleri J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninden Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion'da bahsettiği silahları ve zırhları içerir.
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Fırtınabaşı, Orta Dünya'nın Eriador bölgesinde önemli bir tepedir. Amon Sûl, Fırtına Tepeleri'nin en güneydeki ve en yüksek noktasıdır. Yüzüklerin Efendisi'nde belirtildiği gibi, bu yerin Orta Dünya tarihinde çok önemli bir konumu vardır. Bu kale, Arthedain krallığının çok önemli bir kalesi ve yedi palantirden birisinin korunduğu yerdi. Fırtınabaşı, birkaç savaşa da ev sahipliği yapmıştır.
Miğfer Dibi ya da özgün adı ile Helm's Deep, J. R. R. Tolkien'in yazmış olduğu Lord of the Rings evreninde bulunan bir kaledir.
J.R.R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya'nın Üçüncü Çağ kartal efendisidir. Gwaihir Yelefendisi olarak da bilinir.