İçeriğe atla

Erkek hakimiyeti

Köln Onur Yürüyüşü, Almanya'da kamusal alanda erkek egemenliği (sol) ve baskın bir erkek dişinin kalçasına şaplak atıyor (sağ).

Erkek hakimiyeti veya erkek egemenliği, baskın partnerin erkek olduğu bir BDSM uygulamasıdır. BDSM uygulamalarında cinsel açıdan baskın bir erkek, maledom olarak da bilinir.[1][2][3] Erkekler profesyonel olabileceği gibi profesyonel olmayan da olabilir. ProDom terimi, seks endüstrisinin bir parçası olarak profesyonel dominant olarak çalışarak para kazanan profesyonel erkek dominant kişi için kullanılmaktadır.[4] Baba figürünü canlandıran erkek grubu aynı zamanda Daddy Dom olarak da bilinir.[5][6]

Pek çok BDSM ve diğer çeşitli cinsel ilişkilerde ortak olan tahakküm uygulamaları da yaygındır; örneğin horoza ve topa tapınma, eşeğe tapınma ve ayaklara tapınma, oral seks, sataşma ve inkâr, şaplak atma Fellasyo, sopalama ve kırbaçlama dahil olmak üzere bedensel cezalandırma gibi çeşitli vücut tapınma biçimleri. göğüs işkencesi, kedi işkencesi, orgazmı inkâr ve ayrıca sözlü aşağılama, yüze tokat atma, saç çekme, ağdayla oynama, tükürme, altın duş, zorla orgazm, zorla iffet ve irrumatio.[7][8] Erkek egemenliği giyinik erkek, çıplak kadın şeklinde de gerçekleşebilir.[9]

Erkek egemenlere genellikle dom, efendi, sahip, efendim, görev yöneticisi, korporalist, patron veya üst düzey isimler denir. Bazı insanlar için erkek egemenliği yalnızca cinsel ve samimi senaryolarda kullanılırken bazıları için erkek egemenliği 7/24 BDSM ilişkilerine dahil edilebilir.[10][11]

1995 yılında yapılan bir araştırma, heteroseksüel erkeklerin %71'inin baskın-başlatıcı rolünü tercih ettiğini gösterdi;[12] ancak 2015'te yapılan daha yeni bir çalışma, BDSM'de aktif olan erkeklerin %29,5'inin baskın bir rol tercih ettiğini, %24'ünün ise kendilerini baskın bir rol olarak gördüğünü gösteriyor. erkeklerin %46,6'sı ise itaatkar rolü tercih ediyor.[13] 2017'de yapılan başka bir anket ise bu sonuçlara karşı çıkıyor ve erkeklerin kendilerini Baskın, Usta, Zirve veya Sadist (DMTS) olarak tanımlama eğiliminde olduklarını ve her zaman baskın roller üstlendiklerini gösteriyor.[14]

Popüler kültürde

ABD'deki Folsom Street Fuarı'nda kamusal alanda erkek egemenliği

Erkek egemenlik senaryoları, O'nun Hikayesi ve John Norman ile Adrian Hunter'ın eserleri de dahil olmak üzere BDSM kurgusunda yaygındır. Maledom giderek büyüyen bir yetişkin filmi türüdür.

Erkeklik kurgusu, erkeklerin başta kadınlara olmak üzere başkalarına işkence yaptığı cinsel senaryolar hakkında yazan Marquis de Sade'ın çalışmalarıyla başladı. Sadizm terimi de Sade'ın adından türetilmiştir. O zamandan beri, erkek egemenliği etrafındaki yaşam tarzı BDSM sahnesinin büyük bir parçası haline geldi.

EL James'in Elli Ton roman serisi, BDSM'nin kültürel olarak yaygınlaştırılması ve normalleştirilmesiyle ilişkilidir. Kitaplar, ilk cildinin dünya çapında 100 milyondan fazla satılmasıyla büyük bir ticari başarı elde etti.[15]

Kaynakça

  1. ^ "maledom - Dictionary of sexual terms". www.sex-lexis.com. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  2. ^ "maledom — definition, examples, related words and more at Wordnik". Wordnik.com. 5 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  3. ^ "What does maledom mean?". www.definitions.net. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  4. ^ "What is a ProDom? - Definition from Kinkly". Kinkly.com (İngilizce). 30 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  5. ^ Lords, Kayla (4 Haziran 2015). "The Definition of a Daddy Dom • A Sexual Being". A Sexual Being (İngilizce). 30 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  6. ^ Megatron, Sunny (5 Temmuz 2012). "7 Fundamental Characteristics of A Daddy Dominant". Sunny Megatron - Sex Educator (İngilizce). 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  7. ^ "What is Male Dominance (Maledom)? - Definition from Kinkly". Kinkly.com (İngilizce). 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  8. ^ "My Training Rules for Submissives & Babygirls". DominantSoul (İngilizce). 5 Haziran 2013. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 
  9. ^ "What is Clothed Male, Naked Female (CMNF)? - Definition from Kinkly". Kinkly.com (İngilizce). 17 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  10. ^ "What is Male Dominance (Maledom)? - Definition from Kinkly". Kinkly.com (İngilizce). 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  11. ^ Murray, Thomas E. (Thomas Edward) (1989). The language of sadomasochism : a glossary and linguistic analysis. Better World Books. New York : Greenwood Press. s. 93. ISBN 978-0-313-38783-8. 
  12. ^ Ernulf, Kurt E.; Innala, Sune M. (1 Aralık 1995). "Sexual bondage: A review and unobtrusive investigation". Archives of Sexual Behavior (İngilizce). 24 (6): 631-654. doi:10.1007/BF01542185. ISSN 1573-2800. PMID 8572912. 
  13. ^ Silva, Andrea Duarte (2015). "Through Pain, More Gain? - A Survey into the Psychosocial Benefits of Sadomasochism": 41. 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  14. ^ Martinez, Katherine (2018). "BDSM Role Fluidity: A Mixed-Methods Approach to Investigating Switches Within Dominant/Submissive Binaries". Journal of Homosexuality. 65 (10): 1299-1324. doi:10.1080/00918369.2017.1374062. ISSN 1540-3602. PMID 28854056. 16 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  15. ^ Weitzer, Ronald (2022). Sex For Sale: Prostitution, Pornography, and Erotic Dancing. Taylor & Francis. s. 66. ISBN 9781000643435. 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eşcinsellik</span> Aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantiklik, cinsel çekim ya da cinsel davranış

Eşcinsellik veya homoseksüellik, aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantizm, cinsel çekim ya da cinsel davranıştır. Eşcinsellik, bir yönelim olarak “kişiyi ağırlıklı olarak ya da tümüyle kendisiyle aynı cinsiyette olan kişilere karşı romantik ya da cinsel çekimleri yaşamaya yönlendiren kalıcı kişisel nitelik” olarak ifade edilir. Aynı zamanda kişiyi bu çekimlere dayanan davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Tecavüz</span> Rıza olmadan cinsel ilişkiyi kapsayan bir cinsel saldırı türü

Irza geçme veya tecavüz, kişinin rızası dışında cinsel ilişkide bulunulmasını kapsayan bir cinsel saldırı türü. Tecavüz; fiziksel güç, baskı, otorite istismarı kullanılarak ve rıza veremeyecek durumdaki reşit olmayan, bilinci kapalı veya zihinsel engelli kişilerle cinsel ilişkiye girerek gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bekâret</span> Hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişinin cinsel durumuna verilen ad

Bekâret, henüz cinsel ilişkiye girmemiş bir kişinin durumunu ifade eder. Bâkir terimi başlarda yalnızca cinsel açıdan deneyimsiz kadınları ifade etmekteydi, ancak geleneksel, modern ve etik kavramlarda bulunan bir dizi tanımlamayı kapsar hale gelmiştir. Heteroseksüel bireyler bekâret kaybının yalnızca penis-vajinal penetrasyon yoluyla gerçekleştiğini kabul edebilir veya etmeyebilirken, diğer cinsel yönelimlere sahip kişiler bekâret kaybı tanımlarına genellikle oral seks, anal seks veya sürtünme yoluyla cinsel ilişkiyi de dahil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Heteroseksüellik</span> Karşı cinsten insanlara cinsel olarak ilgi duyma

Heteroseksüellik veya karşıcinsellik, cinsel ve duygusal açıdan karşı cinse ilgi duymaya yönelik olan cinsel yönelime verilen isimdir. Cinsel açıdan kadınlara ilgi duyan erkeklere ve erkeklere ilgi duyan kadınlara heteroseksüel denir. Heteroseksüellik hayvan cinselliğini tanımlamada da sıkça kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel yönelim</span> kalıcı cinsel çekim modeli

Cinsel yönelim kişilerin karşı cinsiyete, hemcins veya cinsiyete veya birden fazla cinsiyete karşı romantik veya Cinsel çekim hissetmeye yönlendiren kalıcı kişisel bir niteliktir. Bu çekimler genellikle karşıcinsellik (heteroseksüellik), eşcinsellik (homoseksüellik), biseksüellik, altında toplanır; bununla beraber aseksüellik de bazen dördüncü kategori olarak tanımlanır. Bu kategoriler cinsel kimliklerin daha ayrıntılı dünyasını yönleridir. Örneğin, insanlar panseksüel veya poliseksüel, veya hiçbirinden olmak gibi diğer etiketleri de kullanabilir. Amerikan Psikologlar Derneği'ne göre, cinsel yönelim "aynı zamanda bir kişinin bu çekimlere dayanan, davranışlarla ilişkili kimlik hissi ve bu çekimleri paylaşan diğer kişilerden oluşan topluluğa olan üyeliğini de tanımlar".

<span class="mw-page-title-main">Biyoloji ve cinsel yönelim</span>

Biyoloji ve cinsel yönelim, biyolojinin insan cinsel yöneliminin gelişimindeki rolünü inceleyen araştırma konusudur. Cinsel yönelimin kökeni olarak kesin bir şekilde tek bir ana sebep veya kaynak bulunamamıştır. Çeşitli araştırmaların sonuçları farklı hatta çelişen noktalara işaret etmektedir. Bilim insanları cinsel yönelimin genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu olduğu üstüne hipotez kurmuştur. Cinsel yönelimin nedenlerini açıklama konusunda biyolojik teoriler daha çok benimsenmiştir ve biyolojik faktörler, genetik faktörlerle erken rahim ortamının kompleks etkileşimini içerebilir. Heteroseksüel, eşcinsel, biseksüel veya aseksüel yönelimin gelişimiyle bağlantılı olabilen bu faktörler genleri, doğum öncesi hormonları ve beyin yapısını kapsamaktadır.

Doğum sırası ve erkeklerin cinsel yönelimi arasındaki ilişki araştırmacılar tarafından ortaya atılmıştır. Ray Blanchard bu ilişkiye doğum sırası efekti demiştir. Bu efekte göre bir erkek büyük erkek kardeşlere sahip oldukça eşcinsel yönelime sahip olma ihtimali artar. Buna bazen büyük erkek kardeş efekti de denir. Erkek eşcinsel demografisinin tahminen yüzde 15'i doğum sırası efektiyle ilişkilidir.

Çevre ve cinsel yönelim insanların cinsel yöneliminin gelişimindeki olası çevresel faktörleri konu alır. Bazı araştırmacılar çevresel faktörleri hormonal faktörlerden ayırırken diğerleri doğum öncesi hormonlar gibi biyolojik faktörleri çevresel faktörlerin bir parçası olarak görür.

Hiperseksüalite, cinsel dürtüleri çok artmış ya da cinsel aktivitesi son derece sık veya aniden beliren kişileri nitelendirmek için kullanılan terimdir. Hiperseksüaliteye bazı tıbbi durum ve uygulamalar neden olabilmesine rağmen, çoğu durumda nedeni bilinmemektedir. Bipolar bozukluklar gibi ruhsal sağlık sorunları hiperseksüalitenin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ayrıca alkol ve bazı ilaçlar kişilerdeki sosyal ve cinsel çekingenlikleri etkileyebilir. Bir dizi hiperseksüaliteyi açıklamak veya tedavi etmek amacıyla bazı teorik modeller kullanılmıştır. Özellikle popüler medyada en yaygın olan kanı, bu kişilerin cinsel bağımlı olduklarına dair yaklaşımdır fakat bu kanı üzerinde seksolojistler herhangi bir görüş birliğinde bulunmamaktadır. Bu durum için yapılan açıklamalar genel olarak, eylemin kompulsif davranışlar ve dürtüsel davranış modelleri olduğu yönündeki teorileri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kinsey ölçeği</span>

Kinsey ölçeği ya da diğer adıyla Heteroseksüel-Homoseksüel Derecelendirme Ölçeği, bir kişinin cinsel yönelimini belirli bir deneyime veya bir uyarıcıya verdiği reaksiyona göre tanımlamak için kullanılan ölçek. Ölçek 0 ila 6 arasındadır; 0 sadece heteroseksüel, 6 sadece homoseksüel anlamına gelir. Kinsey Raporlarının hem erkek hem de kadın versiyonlarında "X" olarak nitelendirilen, "sosyo-cinsel temas veya tepki yok" anlamına gelen bir ölçüt daha vardır. Raporlar ilk olarak Sexual Behavior in the Human Male (1948) adlı kitapta Alfred Kinsey, Wardell Pomeroy ve diğerleri tarafından yayımlandı. İnsan Erkeğinde Cinsel Davranış'ta (1948) yayınlandı. Daha sonra kitabın kadın versiyonu olan Sexual Behavior in the Human Female (1953) kitabında da yer aldı.

Cinsiyet kimliği, kişinin kendi cinsiyetine ilişkin kişisel duygusudur. Cinsiyet kimliği, bir kişinin atanmış cinsiyetiyle ilişkili olabilir veya ondan farklı olabilir. Çoğu bireyde, cinsiyetin çeşitli biyolojik belirleyicileri, bireyin cinsiyet kimliğiyle uyumludur ve tutarlıdır. Cinsiyet ifadesi tipik olarak bir kişinin cinsiyet kimliğini yansıtır, ancak bu her zaman böyle değildir. Bir kişi, belirli bir toplumsal cinsiyet rolüyle tutarlı davranışlar, tutumlar ve görünümler ifade etse de, bu tür ifadeler mutlaka cinsiyet kimliklerini yansıtmayabilir. Cinsiyet kimliği terimi, 1964 yılında psikiyatri profesörü Robert J. Stoller tarafından icat edildi ve psikolog John Money tarafından popüler hale getirildi.

Hetero-esnek, birincil olarak heteroseksüel yönelimde minimal eşcinsel aktivite ile karakterize edilen bir cinsel yönelim veya durumsal cinsel davranıştır ve onu biseksüellikten ayırabilir veya ayırmayabilir. "Çoğunlukla düz" olarak nitelendirilmiştir. Bazen heteroseksüellik ve biseksüellik arasındaki geniş bir cinsel yönelim sürekliliğini tarif etmek için iki bi-meraklı da eş tutulsa da, diğer yazarlar hetero-esneği, iki bi-meraklının ima ettiği "cinselliği denemek arzusu"ndan ayırıyorlar. Eşcinselliğin baskın olduğu buna karşılık gelen durum da homo-esnek olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kink</span>

İnsan cinselliğinde kink, basmakalıp olmayan cinsel uygulamaların, kavramların veya fantezilerin kullanılmasıdır. Terim, bu tür davranışları "düz" veya "sade" cinsel adetler ve eğilimlerle karşılaştırmak için kişinin cinsel davranışındaki "ilginçlik" fikrinden türemiştir. 21. yüzyılda BDSM, deri ve fetiş gibi ifadelerle birlikte "kink" terimi, parafili teriminden daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Bazı üniversitelerde, daha geniş LGBTI ilgisi bağlamında, kinke odaklanan öğrenci örgütleri de bulunmaktadır. Psikolog Margie Nichols, kinki "LGBTQ'daki 'Q'yu oluşturan varyasyonlardan" biri olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Penis ve testis işkencesi</span> Cinsel fetiş türü

Penis ve testis işkencesi; penise veya testislere çeşitli yöntemlerle baskı uygulayarak acı vermeye dayanan bir cinsel aktivitedir. En bilindik yöntemleri arasında genital piercing, mum damlatmak, şaplak atmak, sıkıştırmak, kırbaçlamak, üretral sondaj, gıdıklamak, elektrik vermek, tekme atmak ve yumruklamak yer alır. Bu tarz eylemler dominant kişilere sadomazoşist bir keyif verirken işkenceye maruz kalan kişilerde ise aşağılanma ve acı çekmeye dayalı duygusal tatmin sağlar. Fakat kullanılan yöntemlerin pek çoğu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek derecede risklidir.

Vajina İşkencesi, tipik olarak Sadomazoşizm bağlamında bir vulvaya veya vajinaya şiddet ve ağrı uygulanmasını içeren (BDSM) cinsel aktivitedir. Vajina işkencesi, BDSM durumunda rızaya dayalı olarak yapılmalıdır; alıcı, aktiviteden zevk almak için veya sadist baskınlarına zevk sağlamak için veya her ikisi için katılabilir. Bu uygulamaların çoğu önemli sağlık riskleri taşır ve yeterli önlem alınması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Erkek teslimiyeti</span>

Erkek teslimiyeti, BDSM'de ve diğer cinsel faaliyetlerde itaatkar partnerin erkek olduğu bir durumdur. Hakimiyet ve teslimiyet ilişkisinin bir türüdür. 2015 yılında yapılan bir araştırma, BDSM'de aktif olan erkeklerin %46,6'sının itaatkar bir rolü tercih ettiğini, %24'ünün kendilerini geçiş olarak gördüğünü ve %29,5'inin baskın rolü tercih ettiğini gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Hakimiyet ve teslimiyet</span>

Hakimiyet ve teslimiyet, BDSM ilişkilerde bir kişinin diğerine boyun eğmesini içeren bir dizi davranış, gelenek ve ritüeldir. BDSM'nin bir alt kümesidir. Bu ilişki biçiminin, belli sayıda bir azınlığı memnun ettiği görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kadın teslimiyeti</span>

Kadın teslimiyeti, bir kadının cinsel partnerinin tahakkümüne boyun eğdiği veya vücudunun partneri tarafından partnerinin cinsel zevki için cinsel olarak kullanıldığı bir ilişkidir. İfade genellikle BDSM ile ilişkilendirilir, burada bu tür eylemlere boyun eğme genellikle gönüllü ve rızaya dayalıdır. Boyun eğme genellikle kadının eşine bir dereceye kadar güven duymasını içerir. Baskın partner genellikle bir erkektir, ancak başka bir kadın da olabilir veya aynı anda birden fazla baskın partner olabilir. İtaatkar kadın, kontrolü baskın bir partnere bırakıp cinsel zevk veya duygusal tatmin elde edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Göğüs işkencesi</span>

Göğüs işkencesi itaatkarın göğüslerine, areolasına veya meme uçlarına kasıtlı olarak fiziksel ağrı uygulanması yoluyla cinsel uyarımın sağlandığı bir BDSM etkinliğidir. Kink topluluğu arasında popüler bir aktivitedir. Göğüsler üzerinde uygulanan hafif meme işkencesi de BDSM dışında, geleneksel seks sırasında uyarım ve zevk sağlamak için ara sıra kullanılır. Göğüs ve meme başı işkencesi genellikle kadınlara yapılırken çoğu teknik veya yöntem erkeklere de uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gey seks rolleri</span> cinsel roller

Gey seks rolleri, iki erkek arasındaki cinsel aktivite sırasındaki rollerdir. Bu terimler, bireyin olağan tercihlerini ve alışkanlıklarını gösteren öz kimliğin unsurları olabilse de daha geniş cinsel kimlikleri ve sosyal rolleri de tanımlayabilir. İnsan cinselliğinde aktif, pasif ve aktif-pasif terimleri, özellikle iki erkek arasındaki cinsel ilişki sırasında rollerin tanımlanması için kullanılır. Aktif, genellikle penetrasyonu gerçekleştiren kişiyi, pasif ise penetrasyonu alan kişiyi ifade ederken versatile cinsel iliki esnasında her iki rolü de üstlenebilen kişiyi tanımlar.