İçeriğe atla

Erkan Ocaklı

Erkan Ocaklı
Genel bilgiler
Doğum1949  ()
Trabzon, Türkiye[1]
Ölüm16 Kasım 2008 (59 yaşında)
TarzlarKaradeniz, Arabesk müzik, Türk Halk Müziği, Taverna
Mesleklersanatçı, besteci ve söz yazarı
ÇalgılarKemençe, Tulum, Bağlama
Etkin yıllar1971 - 2007
Müzik şirketiHarika Plak
İlişkili hareketlerİsmail Türüt, Ozan Arif, Cengiz Kurtoğlu, Mustafa Topaloğlu
Önemli çalgılar

Erkan Ocaklı (d. 1949, Trabzon – ö. 16 Kasım 2008), Aslen Arhavili ve Laz asıllı Karadeniz halk müziği sanatçısı ve bestecisiydi.

Biyografi

Erkan Ocaklı 1949'da Arhavili ve Laz asıllı bir ailenin çocuğu olarak babasının Orman müdürlüğündeki görevi nedeniyle Trabzon'da doğdu. Çocukluk yıllarını babasının görevi nedeniyle Yomra ve Maçka'nın çeşitli köylerinde geçirmiştir. İlk ve orta öğrenimini Maçka'da, liseyi yatılı olarak Trabzon Lisesi'nde tamamladı. Ortaokul yıllarında Bağlama çalmaya başlamıştır. Bir süre Galatasaray Mimarlık ve Mühendislik akademisi'nde Kimya Mühendisliği okuduktan sonra Tıp okumak istemesine rağmen bu bölümü yazmadığı için 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zoobotanik bölümüne geçiş yaparak buradan mezun olmuştur. Müzik hayatına bağlama çalarak başlayan[1][2] Erkan Ocaklı Unkapanı'nda harika plak tarafından keşfedilmiş ve geleneksel Karadeniz müziğini saza yorumlamanın ötesinde özgün besteleriyle kendi tarzını yaratmıştır. Erkan Ocaklı, Müzeyyen Senar ile Tepebaşı Gazinosu'nda Bülent Ersoy, Barış Manço ve Yıldıray Çınar ile Samsun fuarında birçok kez sahne almıştır 1970'li yıllarda gurbete çıkan Karadenizlilerin sesi olmayı başarmış ve ülke çapında popülarite kazanmıştır.[] Lazca ve Rumca dilinde yöresel ezgilerinde olduğu, toplam 40 albümü ve 350 adet bestesi vardır.[] Sanatçı 1980'li yıllarda Arabesk ve taverna müziğin yükselişe geçmesiyle yöresel çizgisini değiştirmiştir. İlk evliliğinden Büşra Ocaklı adında bir kızı ve Acarkan Ocaklı adında bir oğlu olan Erkan Ocaklı ikinci eşi Nebahat Ocaklı ile 2001 yılında evlenmiştir. 2007 yılında pankreas kanseri teşhisi konulup ameliyat olan sanatçı adına hayranları 2 Aralık 2007'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir vefa gecesi düzenlemiştir.

Erkan Ocaklı, pankreas kanseri tedavisi gördüğü Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 16 Kasım 2008 pazar günü öldü.[3] Erkan Ocaklı'nın cenazesi 17 Kasım pazartesi günü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.[4][5]

Albümleri

Filmografi

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Erkan Ocaklı, otuz beşinci sanat yılında". 27 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2008. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2008. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2008. 
  5. ^ "Erkan Ocaklı vefat etti". 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2011. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali</span>

Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, ilk kez 1973 yılında dönemin Arhavi Kaymakamı Erol Ertuğrul tarafından gündeme getirildi. Belediye başkanı Kazım Kurtoğlu’nun katkıları ile İlçe Turizm yasası gereği kurulan komite ile 1-3 Temmuz 1973 tarihleri arasında, ağırlığı müzik, folklor, spor ve sanatsal etkinliklerin düzenlendiği organizasyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Koyuncu</span> Türk müzisyen (1971-2005)

Kâzım Koyuncu, Doğu Karadeniz ve Laz müziğini rock müziği ile sentezleyerek kendi tarzını oluşturan Laz kökenli Türk müzisyen, söz yazarı, oyuncu ve aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Turna</span>

Yaşar Turna, Laz kemençeci.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Konak</span> Türk halk  müziği sanatçısı

Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maçka</span> Trabzonun ilçesi

Maçka, Trabzon iline bağlı bir ilçedir. Doğusunda Yomra, batısında Tonya, kuzeyinde Düzköy, Akçaabat, Ortahisar, güneyinde ise Gümüşhane'ye bağlı Torul ve merkez ilçe ile çevrilidir. Gümüşhane kara yolu üzerinde ve Trabzon'a 29 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Torul</span> Gümüşhanenin ilçesi

Torul, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde, Gümüşhane iline bağlı ilçe ve ilçe merkezidir.

İsmail Türüt, Karadenizli Türk halk müziği sanatçısı. 30'un üzerinde albümü bulunmaktadır. 1990'lı yıllardan sonra Erkan Ocaklı, Ozan Arif ve Cengiz Kurtoğlu ile beraber birçok kaset yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Saka</span> Türk müzisyen

Fuat Saka Türk müzisyen. Batı müziğiyle harmanlanan özgün Anadolu folk-rock müziği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birol Topaloğlu</span> Türk Halk Müziği sanatçısı

Birol Topaloğlu, Laz asıllı halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Ocaklı, Maçka</span>

Ocaklı, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

Yoo Sang-chul, Güney Koreli eski millî futbolcu ve teknik direktör idi.

<span class="mw-page-title-main">Kavaklı, Akçaabat</span> Trabzonda bir mahalle

Kavaklı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

Lişer Yaylası, Trabzon ilinin Maçka ilçesine 23 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 5 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın idari birim olan Ocaklı mahallesine 14 kilometre uzaklıktadır. Her yıl Mayıs ve Ekim ayları arasında hayvancılık için kullanılmaktadır. Yaylada her yıl 7 Temmuz günü Soğuksu Şenlikleri kullanmaktadır. Yaylanın rakımı yaklaşık 1.850 metredir.

Boyun Yaylası, Trabzon ilinin Maçka ilçesine 25 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 6 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın idari birim olan Ocaklı mahallesine 17 kilometre uzaklıktadır. Her yıl Mayıs ve Ekim ayları arasında hayvancılık için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Ocaklı</span>

Tahsin Ocaklı, Türk yüksek inşaat mühendisi ve siyasetçidir. Haziran 2023'ten bu yana Cumhuriyet Halk Partisi Rize Milletvekili olarak görev yapmaktadır.

Erkan veya tükenmekte olan Erkân ismi şu anlama gelebilir: