İçeriğe atla

Erkal Güngören

Erkal Güngören (1934, Erzincan - 2002, İstanbul), Türk mimardır.

Hayatı

Güngören 1934 yılında Erzincan'da doğdu.[1] 1954-60 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde mimarlık eğitimi aldı. Daha sonra 1961-1962 tarihleri arasında Milano'daki Studio Adorno Brini Mimarlık Bürosu'nda, 1962-67 yılları arasında Fransa, Paris'deki mimarlık bürolarında çalıştı. 1968 yılında Mustafa Aslan Aslaner ve Sümer Gürel ile birlikte Bayındırlık Bakanlığı'nın Artvin Hükûmet Konağı için düzenlediği yarışmayı kazandı.[2] 1972 yılında Cumhuriyetin ilanının 50. yılı anısına Karşıyaka'da yapılan Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı'nın tasarımcıları arasında yer aldı. Çalışma Atatürk Anıtı Yaptırma ve İlkelerini Yaşatma Cemiyeti'nin düzenlediği yarışmada birincilik ödülünü aldı.[3] Anıt 2017'de tartışmalı bir şekilde yıkıldı. 1980 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Plastik Sanatlar Eğitiminde Müzikten Yararlanma Zorunluluğu, Gerekçeleri ve Örnekleri adlı yeterlilik tezini sundu. 1971-1982 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Güngören, Altan Gürman (1935-1976), Özer Kabaş (1934-1998) ve Aloş lakaplı Ali Teoman Germaner (1934-2018) ile birlikte Temel Sanat Eğitimi Birimi'ni kuranlar arasındaydı. 1997-99 yıllarında Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Sanat ve Teknolojisi Fakültesi'nin kurulmasında önemli rol oynadı.[4] Güngören, 2002 yılında İstanbul'da öldü.

Erkal Güngören'in 1960 ve 2000 yılları arasındaki mesleki çalışmalarına ilişkin belgeler, ders notları ve fotoğraflarından oluşan koleksiyonu dijital olarak erişebilen SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi'nde saklanmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Demirarslan, Sibel (2020). Mimarlık, Planlama ve Tasarım Alanında Teori ve Araştırmalar II (PDF). gecekitapligi.com. s. 98. ISBN 9786257319331. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  2. ^ Koray Güler, Ayşe Ceren Bilge (5 Şubat 2016). "Modern Mimarlık Mirası Bağlamında Artvin Hükümet Konağı'nın (1974) Değerlendirilmesi". proquest.com. 14 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  3. ^ Nazlı İpek Mavuşoğlu Çakman, Nağme Ebru Karabağ (Ağustos 2017). "Yok Olan Değer: Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı". mimarlikdergisi.com. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  4. ^ Güngören, Elâ (2020). Mimar.ist Sayı 65. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi. s. 74-82. ISSN 1302-8219. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  5. ^ "SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi'nin Çok Katmanlı Yapısı İncelemeye Açılıyor". yapidergisi.com. 10 Temmuz 2021. 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

Şahin Özyüksel, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

Ercüment Rıza Tarcan Türk mimar ve eğitimci.

Rahmi Aksungur, Türk heykeltıraş, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Tek</span> Türk mimar (1873–1942)

Mehmet Vedat Tek, Türk mimar. 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınmakta ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın Mimar Kemalettin Bey ile birlikte en önde gelen iki isminden biridir.

Abdurrahman Seyfettin Arkan ya da bilinen adıyla Seyfi Nasih, Türk mimar ve şehircilik uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Asım Turgut</span> Türk yüzücü

Leyla Asım Turgut, Türk mimar, yüzücü.

İkinci Ulusal Mimari Akımı veya Yeni Yöreselcilik, 1939 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de etkisini göstermiş ve dönemin yükselen totaliter ve milliyetçi düşünce ve üsluplarından etkilenmiş bir mimarlık üslubudur.

<span class="mw-page-title-main">Garanti Galeri</span>

Garanti Galeri (GG) tasarım, mimarlık ve şehircilik konularına eğilen İstanbul merkezli bir kültür kurumuydu. GG sergiler, konuşmalar, konferanslar, atölyeler, yayınlar aracılığıyla faaliyet gösterdiği alanlarda kent ve ülke genelinde var olan büyük bir boşluğu doldurdu. Steven Holl, Zaha Hadid, Archigram, Hella Jongerius, Konstantin Grcic, Ezri Tarazi, Yossi Lemel gibi uluslararası tanınırlığa sahip mimar ve tasarımcıların işlerine Türkiye'de ilk defa GG ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">SALT</span> kar amacı gütmeyen sanat müzesi

SALT, İstanbul'da ve Ankara'da araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi programlar gerçekleştiren, disiplinler arası araştırma projeleri yürüten bir kültür kurumu.

Yavuz Görey, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

<span class="mw-page-title-main">Kenan Yontunç</span> Türk heykeltıraş

Prof. Ahmet Kenan Yontunç, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Ali Saim Ülgen</span>

Ali Saim Ülgen Türk mimar ve restoratör. Türkiye'nin onarım ve restorasyon alanlarında uzmanlaşmış ilk yüksek mimarlarından biridir. Eski eserlere olan ilgisi küçük yaşlarda başlamış, lise yıllarında ise artarak devam etmiştir. İstanbul Erkek Lisesi'nde öğrenciyken ilk kitabını yayımlamış ardından da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimine devam etmiştir. Kısa bir süre Ankara Üniversitesi'nde sanat tarihi üzerine dersler vermiş sonraki yıllarında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki restorasyon çalışmaları ile ön plana çıkmıştır. Başta İstanbul olmak üzere Trakya ve Anadolu'da 150'ye yakın tarihi yapıtın restoresinde görev alarak Türk restorasyon tarihine yön vermiştir. Mimar Sinan'ın eserleri üzerlerine yaptığı çizimler günümüz akademik camiası için önemli birer referanstır.

Nazimi Yaver Yenal, Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, Türkiye'nin İzmir ilinin Karşıyaka ilçesinde, Anayasa Meydanı içerisinde yer alan bir anıttır.

Mahmut Akok müzeci, arkeolog ve restitüsyon uzmanı.

Semra Uygur, Türk mimar.