İçeriğe atla

Erivan iklimi

Şehrin dağlarla sarılan bir düzlükteki konumuna rağmen Erivan bir karasal iklime sahiptir. Bu karasal iklim bazen ilçeye göre değişiyor; yüksek rakımlarda dağ ikliminden etkilenebilir (yazda daha soğuk geceler ve daha çok fırtına, kış ise daha çok kırağı ve kar yağışı var).

Erivan'da nereye gidersen, özellikle şehir merkezini saran dağlarda, kışlar ağır kar yağışı ve donla çok sert geçer (gece ısıntıları bazen -15 °C'a kadar düşüyor). Kar genellikle Aralık'tan Şubat'a kadar yağıyor, fakat Kasım'dan Nisan'ın sonuna kadar yağması da mümkün.

Erivan yazları çoğunlukla çok sıcak. Isıntı 35 °C'a ve Ağrı Dağı ovasında 40 °C'a kadar ulaşabilir. Yazın sıcak dalgalarında şehrin tepeleri ve dağları, şehrin tek serin hava bulunduğu yerleridir. Ağır yaz fırtınaları sebebiyle Erivan'da az yağmur yağıyor.

Bütün yıl boyunca az yağmur yağışı var (318 mm) ve güneşli gün sayısı daha yüksek (senede yaklaşık 300 gün).

Sene boyunca ortalama ısıntılarının en yükseği 17,7 °C ve en düşüğü 5,4 °C.

En yüksek ve en düşük ortalama ısıntıları
OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralıkyıl
En yüksek [°C] -2 1 10 19 24 31 34 33 28 21 10 3 17,7
En düşük [°C] -9 -8 -1 6 10 14 17 18 13 7 1 -3 5,4
En yüksek ve en düşük ısıntı rekorları
OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık
En yüksek [°C] 12 16 27 29 33 36 40 39 34 27 20 16
En düşük [°C] -27 -25 -18 -3 3 6 9 10 2 -2 -12 -16
Yağış ortalamaları
OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralıkyıl
Yağış [mm] 23 25 28 48 53 23 15 8 13 23 31 28 318
Yağmurlu gün sayısı
[+ 0,25mm]
9 8 7 11 12 6 4 2 3 5 7 8 82
Ortalama bağıl nem
OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık
Sabah [%] 89 87 81 70 74 65 62 66 71 84 89 91
Öğleden sonra [%] 69 64 56 46 52 39 36 36 39 47 64 75
Günlük güneşli saat sayısı ortalamaları
OcakŞubatMartNisanMayısHaziranTemmuzAğustosEylülEkimKasımAralık
Günlük güneş [saatler] 3 4 6 7 9 11 12 11 10 8 5 3

Kaynak: BBC Weather[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz iklimi</span> iklim çeşidi

Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneşışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür. En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Çöl iklimi</span> İklim çeşidi

Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıman kuşak iklimleri</span> Iklim türü

Ilıman kuşak iklimi, tropikal bölgeler ile tundralar arasında kalan bölümde görülen iklim çeşididir. İklim özelliklerinin çeşitliği ve aşırı sıcak veya soğuk olmayışı en önemli özelliğidir. Dünya'nın yüzde 15'ini oluşturan bu kuşakta toplam nüfusun %48'i yaşar. Ekonomik ve teknolojik açıdan en güçlü ülkeler bu kuşak üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Karasal iklim</span> Iklim türü

Karasal iklim ya da kara iklimi, deniz etkisinden uzak yerlerde görülen bir iklimdir. Kışlar soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır.

<span class="mw-page-title-main">Yağış</span> havadaki su buğusunun yoğunlaşma sonunda sıvı ya da katı durumda yere düşmesi

Yağış, hava kütlelerinin soğuk bir hava tabakası ile karşılaşarak, soğuk bir yerden geçerek ya da yükselerek soğuması sonucunda içerisindeki su buharının yoğuşarak sıvı veya katı halde yeryüzüne inmesi olayıdır. Plüvyometre adı verilen bir âletle ölçülür. Yıllık yağış miktarı mm, cm ve m olarak, günlük yağış miktarı ise kg/m² ile ifade edilir. Yıllık toplam yağış miktarının bir alanda oluşturduğu yükseklik baz alındığı için uzunluk birimleriyle ifade edilir. Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar yağmur, kar, graupel, dolu ve sulusepkendir.

<span class="mw-page-title-main">Alicante</span> İspanyanın Alicante ilinde belediye

Alicante, Valensiya'nın güneyinde aynı adı taşıyan ilin merkezi olan şehir. Nüfusu 331.750 kişi olup tarihi bir Akdeniz limanına sahiptir. Şehir İspanya'nın en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir. Ekonomisi turizme ve inşaat sektörüne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye iklimi</span>

Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda iklimi, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Dağların yüksekliği ve uzanışı deniz etkilerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara iklimi</span> Türkiyenin kuzeybatısında yer alan bölgenin iklimi

Marmara iklimi, Marmara Bölgesi'nin kuzey Ege'yi de içine alacak şekilde güney kesiminde görülür. Genel olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova şehirlerinde etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Köppen iklim sınıflandırması</span> iklim sınıflandırma sistemi

Köppen iklim sınıflandırması, tüm dünyada en sık kullanılan iklim sınıflandırma yöntemlerinden biridir. Bu yöntem 1900'lü yıllarda Alman klimatolog Wladimir Köppen tarafından ortaya atılmış ve 1918 ile 1936 yılları arasında yine Köppen tarafından büyük ölçüde geliştirilmiştir. Köppen'ın sınıflandırma yönetimine göre bir çevrenin doğal bitki örtüsü, o yörenin iklimini açıklamak için en iyi değerlendirme aracıdır. Bu nedenle Köppen iklim bölgelerini ayırırken bitki örtüsünün dağılışını göz önüne almıştır. Köppen sınıflandırması bir bölgenin yıllık ve aylık sıcaklık ortalaması ile yağış miktarını hesaplayarak iklim bölgelerinin sınırlarını çizer. Köppen iklim sınıflandırması, en yaygın kullanılan iklim sınıflandırma sistemlerinden birisidir. İlk olarak Alman - Rus bilimci Wladimir Köppen 1884' te Köppen tarafından, özellikle 1918 - 1936' da yapılan birkaç değişiklikle yayınlandı. Daha sonra, iklim bilimci Rudolf Geiger sınıflandırma sisteminde bazı değişiklikler yaptı ve bu nedenle bazen Köppen - Geiger iklim sınıflandırma sistemi olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Baltimore</span>

Baltimore, ABD'nin Maryland eyaletinin en kalabalık şehridir. Baltimore, 2020 nüfus sayımında 585.708 olan nüfusuyla Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık 30. şehridir. Baltimore, 1851 yılında Maryland Anayasası tarafından bağımsız bir şehir olarak belirlendi ve bugün ülkedeki en kalabalık bağımsız şehirdir. 2020 nüfus sayımı itibarıyla Baltimore metropolitan alanının nüfusunun 2.838.327 olduğu tahmin edilmektedir ve bu da onu ülkenin 20. en büyük metropolitan alanı yapmaktadır. Daha büyük Washington metropolitan alanıyla birleştirildiğinde, Washington-Baltimore birleşik istatistik alanı (CSA), 2020 ABD nüfus sayımına göre 9.973.383'lük bir nüfusa sahiptir ve ülkenin üçüncü en büyük nüfusudur.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya coğrafyası</span>

Bu madde Avusturya coğrafyasını anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Natal, Rio Grande do Norte</span> Brezilyada belediye ve Rio Grande do Norte eyaletinin başkenti

Natal, Brezilya'nın Rio Grande do Norte eyaletinde bulunan ve eyalete başkentlik yapan belediye. Nüfus 2020 sayımına göre 890.480 idi. Bir üniversite şehri olan Natal, aynı zamanda tekstil, besin sanayisi ve deri işleme fabrikalarına ev sahipliği yapar. Brezilya'nın Avrupa ve Afrika'ya en yakın kenti olması nedeniyle de şehirde stratejik öneme sahip deniz ve hava üssü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık iklimi</span>

Birleşik Krallık iklimi, orta-enlem okyanus ikliminin özelliklerini taşımaktadır. İklim sınıflandırılması için bilimsel coğrafyacılar tarafından kullanılan terime göre Birleşik Krallık iklimi Koppen iklim sınıflandırması ıskalası üzerinde Cfb olarak (yani Ç grubu "Astropikal iklim bölgesin"de "ılıman okyanusal iklim" olarak sınıflandırılır. Bu sınıf iklimde yazlar sıcak; kışlar soğukça ve tüm yıl içinde devamlı yağış olan bir iklim tipidir. Ülkenin iklimine tesir eden amilller şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Petropavlovsk-Kamçatski</span>

Petropavlovsk-Kamçatski, Rusya'nın doğu ucundaki Kamçatka yönetim biriminin merkezi olan şehirdir. Büyük Okyanusun Kamçatka Yarımadasında oluşturduğu bir girinti olan Avaçinskaya Körfezi kıyısında yer alır. 2020 itibarıyla 179586 kişi yaşamaktadır.Rusya Pasifik Filosu üssü buradadır. Hava ve denizle diğer Rus şehirlerine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lassen Volkanik Ulusal Parkı</span>

Lessen Volkanik Ulusal Parkı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kuzey-doğusunda, Redding ile Susanville küçük şehirleri yakınlarında bulunan ve 429 km² yüzölçümü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Cheyenne, Wyoming</span>

Cheyenne ABD'nin Wyoming eyaletinin başkenti ve eyaletin en yüksek nüfuslu şehridir. Cheyenne aynı zamanda Laramie County'nin de yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Aracaju</span> Brezilyada belediye ve Sergipe eyaletinin başkenti

Aracaju, (Şablon:İPA-pt) Brezilya'nın Kuzeydoğu Bölgesi'nde bulunan Sergipe eyaletinin başkenti ve eyaletin en büyük şehri. Şehir Salvador (Bahia)'un 350 km kuzeyindedir ve Atlas Okyanusu kıyısındadır. Nüfusu, 2012 nüfus tahminlerine göre 570,937 kişi olup Sergipe eyaletinin nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır. Aracaju'da insanlar tarafından bozulmamış birçok plaj bulunmaktadır. Bunlar arasında Santa Luzia Adası plajları ve şehirsel alan içinde bulunan Atalaia plajı sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Estonya iklimi</span>

Estonya ılıman iklim kuşağının kuzey kesiminde ve deniz ile karasal iklim arasındaki bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Çünkü Estonya sürekli Kuzey Atlantik Okyanusu'nun ısıl içeriği etkisinde denizel hava ile ısıtılır, kuzey enlemde yer almasına karşın ılıman bir iklime sahiptir. Baltık Denizi kıyı ve iç kesimlerinde iklim arasında farklara sahiptir. Estonya neredeyse eşit uzunlukta dört mevsimi yaşar. Ortalama sıcaklıklar Baltık adalarında 16.3 °C (61.3 °F) civarında, denizden uzak yerlerde Temmuz ayında 18.1 °C (64.6 °F), Baltık adalarında -3.5 °C'de (25.7 °F) sıcak aylar değişir ve denizden uzak yerlerde Şubat ayı 7.6 °C (18.3 °F) ile en soğuk ay olarak ölçülür.

<span class="mw-page-title-main">Kosova iklimi</span>

Kosova, geniş bir alana sahip olmayan bir ülkedir. Buna rağmen engebeli kabartma yapısı Kosova'nın iklim çeşitliliğini sağlayan bir özelliğidir. Kosova, kuzey yarımkürenin orta kısmının güneyinde yer almaktadır. İklimi Akdeniz iklimi ve karasal iklimden büyük ölçüde etkilenir. İklimine rölyef, higroloji, ovalar ve bitki örtüsü gibi unsurlarına etki eden bir diğer etken ise Avrasya, Afrika ve Atlantik Okyanusu'na aynı mesafede olmasıdır.