İçeriğe atla

Erivan Televizyon Kulesi

Koordinatlar: 40°10′17″K 44°32′10″D / 40.17139°K 44.53611°D / 40.17139; 44.53611
Erivan Televizyon Kulesi
Erivan Televizyon Kulesi
Harita
Genel bilgiler
DurumTelevizyon ve radyo yayını
KonumErmenistanErivan, Ermenistan
Koordinatlar40°10′17″K 44°32′10″D / 40.17139°K 44.53611°D / 40.17139; 44.53611
Temel atma1974
Açılış1977
Yükseklik
En üst kat311.7 metre

Erivan Televizyon Kulesi(ErmeniceԵրևանի հեռուստաաշտարակ) Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yer alan kule. 311.7 metre uzunluğundaki kule şehrin yüksek noktası olup dünyanın en yüksek kulelerindendir. Yapımına 1974'te başlanmış ve 1977'de tamamlanmıştır.

1977'de kulenin tamamlanmasıyla çeşitli program yayınları için diğer Sovyetler Birliği ülkeleri gibi Moskova merkez televizyonu'ndan izin alınmıştır. Yayınların ortalama uzunluğu günlük 12 saate ulaşmıştır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Culfa (rayon)</span> Azerbaycan, Nahçıvanda bir idarî bölün

Culfa Rayonu, Azerbaycan'ın rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerinden biridir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde, İran sınırında yer almaktadır. Yönetim merkezi Culfa kenti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti</span> Kafkaslarda tarihi devlet (1918-1920)

Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, varlığı boyunca kullandığı resmi adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, resmi olmayan adıyla Birinci Ermenistan Cumhuriyeti, Transkafkasya Demokratik Federatif Cumhuriyeti'nin dağılmasından sonra Ermeni Devrimci Federasyonu tarafından kurulan bir de facto bir hükûmetti. Uluslararası alanda tanınmamış ve 28 Mayıs 1918 tarihinde kurulduğu zaman eski Rus İmparatorluğu'nun Erivan Guberniyası ve Kars Oblastı'nda yüzölçümü 8.913 kilometrekarelik arazide iddialarda bulunmuştur. Kızıl Ordu'nun 29 Kasım 1920 tarihinde Erivan'a girmesiyle son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Alagöz Dağı</span>

Alagöz Dağı, Ermenistan Cumhuriyeti'ndeki en yüksek dağ. Kuzeybatı Ermenistan'da, Aragatsotn idari bölgesinde bulunan ve Erivan'ın 40 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Alagöz, kraterini dört zirvesinin çevrelediği, sönmüş bir stratovolkandır.

<span class="mw-page-title-main">Sevan Gölü</span> Günümüz Ermenistan sınırları içerisinde yer alan, Kafkasyanın en büyük gölüdür

Sevan Gölü, 940 km² yüz ölçümüyle sadece Ermenistan'ın değil, Kafkasya'nın da en büyük gölüdür. 1900 m yüksekliğiyle dünyanın bu büyüklükteki en yüksek gölüdür. 30 civarında çay ve Hrazdan Nehri tarafından beslenir. Ülkenin doğusunda Geğarkunik'te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın idari bölümleri</span>

Ermenistan'ın idarî bölümleri, Ermenistan topraklarının kurumsal ve idarî yapısıdır. Ermenistan, idarî olarak 10 ile ayrılmaktadır. Erivan, ülkenin başkenti olarak kendine özel idarî statüsüne sahiptir. Her marz, hükûmet tarafından atanan bir vali (marzpet) tarafından yönetilir. Erivan ise Erivan Belediye Meclisi tarafından seçilen bir belediye başkanı tarafından idare edilmektedir. İller, ek olarak 503 belediyeye (hamaynker) ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Endem Televizyon Kulesi</span> Televizyon kulesi

Endem Televizyon Kulesi, 230 metre yüksekliğiyle Dünya'nın on yedinci, Avrupa'nın dördüncü ve İstanbul'un en yüksek üçüncü televizyon kulesidir. Endem İnşaat tarafından kayar kalıp yöntemiyle 1998'de başlayan inşaat 2002-2007 yılları arasında durdurulmuş ve 2008 yılının Ekim ayında son bulmuştur. Büyükçekmece Belediyesi ile Endem İnşaat A.Ş. ortaklığıyla inşa edilen televizyon kulesinin maliyeti 55 milyon dolar olmasının yanı sıra 15 yıldır kullanılmamakta ve atıl vaziyette beklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erebuni Kalesi</span>

Erebuni Kalesi, MÖ 8. yüzyılın başlangıcında I. Argişti ve II. Sarduri'nin buyruğuna göre inşa edilen bir Urartu kalesidir. Zamanımızda Ermenistan'ın Erivan şehrinin kenar mahallelerinden birisinde bulunan Arin Berd adlı bir alanda bulunmaktadır. Bazı araştırmalara göre Erivan şehrinin ismi, bu kalenin isminden türetmiştir. Harabeler 1947 senesinden beri Rus ve Ermeni arkeologlar tarafından araştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius TV Kulesi</span>

Vilnius TV Kulesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'un birim-kenti Karoliniškės'te bulunan 326,5 m (−-1,071 ft) uzunluğundaki kuledir. Bina, Litvanya'nın en yüksek yapısı olup Sovyet Litvanya döneminde SS Litvanya Radyo ve Televizyon Merkezi olarak kullanılmıştır. Yapı gerçek önemini Sovyetler Birliği'nden ayrılan ilk ülke olan Litvanya'nın bağımsızlık mücadelesinden alır; kule Litvanya'nın bağımsızlık ilanının ardından Rus saldırısına uğramış ve Litvanya'da ulusal bir simge haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Fernsehturm</span>

Fernsehturm, Berlin'in şehir merkezinde bir televizyon kulesidir. Alexanderplatz meydanına çok yakındır. Doğu Almanya yönetimi, 1965-1969 yılları arasında inşa edilen kulenin Berlin'in sembolü haline gelmesini amaçlamıştır. Günümüzde de şehrin sembolü olarak görülen kule, şehir merkezi ve bazı banliyölerden görülebilmektedir. Kule, 368 metrelik uzunluğuyla, Almanya'daki en uzun yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Televizyon Kulesi</span>

Bakü Televizyon Kulesi, Bakü'de inşa edilen televizyon kulesi. İnşasına 1979 yılında başlanılan kule 1996 yılında tamamlanmıştır. Yüksekliği 310 m (1017 ft) olan kulenin 1985 yılında tamamlanması planlanmaktaydı. Fakat inşasına bir dönem ara verilmiş ve 1993 yılında Haydar Aliyev'in dönüşünden sonra devam ettirilmiştir. 65. katta dönen restoran 2008 yılında kullanıma sunulmuştur. Kule, Bakü'nün en önemli simge yapılarından biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Menara Kuala Lumpur</span> Kuala Lumpurda yer alan bir televizyon kulesi

Menara Kuala Lumpur veya Kuala Lumpur Tower, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, 1992-1994 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 1 Ağustos 1996 tarihinde açılmıştır. Menara Kuala Lumpur, 421 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci kulesi olup Petronas Kuleleri'nin ardından Malezya'nın ikinci yüksek yapısıdır. Kulenin en üst katında gözlem yeri ve bir döner restoran yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Europaturm</span>

Europaturm, Almanya'nın Frankfurt kentinde yer alan 337.5 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Televizyon Kulesi</span>

Tallinn Televizyon Kulesi, Estonya'nın başkenti Tallinn'de yer alan bir televizyon kulesidir. Kulenin inşaatına 30 Eylül 1975 tarihinde başlanmış olup 11 Temmuz 1980 tarihinde 1980 Moskova Olimpiyatları yelken yarışlarında açılmıştır. 314 metre yüksekliği ile Estonya'nın en yüksek yapısıdır. Kulenin gözlem yeri ise 175 metre yükseklikte yer almaktadır ve ek olarak bir döner restoran bulunmaktadır. Kule aynı zamanda Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Televizyon Kulesi</span>

Kiev Televizyon Kulesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yer alan 385 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1968-1973 yılları arasında inşa edilmiş olup Ukrayna'nın en yüksek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E117</span>

E 117 kuzey - güney referanslı 1004 km uzunluğunda Avrupa E-yolu. Kuzeyde Rusya'nın Mineralnıye Vodı kentinden başlayıp, Ermenistan'da Meğri kentinde son bulmaktadır.

1965 Erivan gösterileri, Ermeni Kırımı'nın 50. yıl dönümünde 24 Nisan 1965'te Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti Erivan'da gerçekleşmiştir. Bu olay, 1915 Ermeni Soykırımı'nın tanınması mücadelesinin ilk adımı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da turizm</span>

Ermenistan'da turizm, turist sayısının her yıl ülkeyi ziyaret eden yarım milyon kişiyi aştığı 1990'lardan bu yana Ermeni ekonomisi için kilit bir sektör olmuştur. Ermenistan Ekonomi Bakanlığı, uluslararası turistlerin çoğunun Rusya, AB ülkeleri, ABD ve İran'dan geldiğini bildirmektedir. Nispeten küçük boyutlu olmasına rağmen, Ermenistan'ın dört UNESCO dünya mirası alanı vardır.