İçeriğe atla

Erivan Belediye Meclisi

Erivan Belediye Meclisi
Tür
Tür
Tek meclisli
Başkanlık
Yapı
Sandalye65
Siyasi gruplar
  •   Benim Adımım İttifakı (57)
  •   Müreffeh Ermenistan (5)
  •   Aydınlık İttifakı (3)
Komisyonlar4
Seçimler
Oylama sistemi
Parti listeli orantılı temsil
Son seçim
23 Eylül 2018
Toplantı yeri
Erivan Belediye Meclisi Erivan Belediye Binasında oturuyor
Erivan Belediye Sarayı
1 Argishti Sokak
Erivan, 0015
Ermenistan
Website
http://www.yerevan.am/

Erivan Belediye Meclisi Erivan şehrinin kanun yapma organıdır. Erivan Belediye Başkanı başkanlığında parti listeli oransal temsil sistemiyle seçilen 65 üyesi var. Meclis, belediye başkan-meclis hükûmet modelinde belediye başkanına karşı bir kontrol görevi görür.

Meclis, şehir kuruluşlarının performansını izler ve arazi kullanım kararlarının yanı sıra çeşitli diğer konularda da yasalar çıkarır. Belediye Meclisinin ayrıca şehir bütçesini onaylama sorumluluğu vardır ve her üye arka arkaya üç dönemle sınırlıdır ve dört yıllık bir süre sonra sonunda tekrar seçilebilirler.

Erivan Belediye Meclisi seçimleri her beş yılda bir orantılı parti listeleriyle yapılıyor. Belediye Meclisinin 65 üyesi vardır. Parti listesinden %40'tan fazla sandalye alan ilk kişi belediye başkanı seçilir. Partiler bu kadar çok oy toplayamazlarsa, belediye başkanı Belediye Meclisi tarafından seçilir.[1]

Erivan Belediye Meclisi, Kentron bölgesindeki Argishti Caddesinde yer alan ve Rusya Meydanı, Moskova Evi ve Erivan Ararat Şarap Fabrikası'na bakan Erivan Belediye Sarayı'ndadır. Binanın inşaatı Belediye Başkanı Yervand Zaharyan döneminde Kasım 2004'te 3.1 milyar Ermeni dramı maliyetle tamamlandı. Başlangıçta mimar Jim Torosyan tarafından tasarlandı. İnşaat 1980'lerin başında kuruldu ancak finansal zorluklar nedeniyle 1991'de durdu. İnşaat sürecinin 15 ay içinde devam ettiği ve tamamlandığı Ağustos 2003'e kadar tamamlanmamıştı.[2] Geleneksel süslemelerle süslenmiş Ermeni harfleriyle oyulmuş "ԵՐԵՎԱՆ" (YEREVAN) kelimesi ile 47 metrelik dikdörtgen bir saat kulesi vardır. Kule, tepesinde camsı duvarlarla çevrilidir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Yerevan City Council Election campaign kicks off". Tert.am. 7 Nisan 2013. Erişim tarihi: 7 Nisan 2013. []
  2. ^ "Yerevan City Hall was opened". 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Yerevan towers" (PDF). 24 Aralık 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karaman (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Karaman, Türkiye'nin bir ilidir. İç Anadolu Bölgesinde yer alan ilin merkezi Karaman şehridir. Nüfusu: 254.919'dur.. İlin yüzölçümü 8.678 km2'dir. İlde km2'ye 29 kişi düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şırnak (il)</span> Türkiyenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir il

Şırnak, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Güneyinde Irak, batısında Mardin, kuzeyinde Siirt, doğusunda ise Hakkâri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kilis (il)</span> Türkiyenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir il

Kilis; Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan, Suriye ile komşu bir sınır ilidir. Nüfusu 142.792 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Novi Sad</span> Sırbistanın Voyvodina bölgesinin başkenti

Novi Sad Sırbistan'ın kuzeyinde, Voyvodina'nın merkezi olan şehirdir. Novi Sad, ayrıca Voyvodina Hükûmeti'ne ve İl Genel Meclisine ev sahipliği yapmaktadır. 2011 sayımına göre, Novi Sad belediye alanında nüfus, 231.798 Ortodoks Hristiyan, 24.843 Katolik, 9.428 Protestan, 2.542 Müslüman, 129 Yahudi ve diğerleri şeklindedir. 1526 ila 1687 yılları arasında Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Novi Sad, sonraki dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı bir şehirdi. Bu yüzden Novi Sad'ın ana meydanındaki binalar ve sokakları neoklasik mimariye aittir.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">1989 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

1989 Türkiye yerel seçimleri, 26 Mart 1989 günü yapılmıştır. Toplam 7 siyasi partinin katıldığı seçimlerde, il Genel Meclisi seçimleri baz alındığında % 28.7 oy alan Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) birinci parti olmuştur. 1984 yerel seçimleriyle karşılaştırıldığında oyları yaklaşık 20 puan gerileyen iktidardaki Anavatan Partisi (ANAP), SHP ve Doğru Yol Partisi'nin (DYP) ardından üçüncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanları listesi, 23 Nisan 1920'de açılan TBMM başkanlarını içermektedir.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Lüksemburg'daki şehirler listesi Lüksemburg Büyük Kontluğu'nda mevcut olan kanunlara göre tanımlanmış 12 şehir ismini ihtiva etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karen Karapetyan</span> 14. Ermenistan başbakanı

Karen Karapetyan, Ermeni siyasetçi. 13 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Ermenistan başbakanı olarak atandı. Bundan önce 2010-2011 yılları arasında Erivan Belediye Başkanı olarak görev aldı. 28 Ekim 2011 tarihinde görevinden istifa ederek, Kasım 2011'de Taron Margaryan yerine belediye başkanı seçildi. İstifasından sonra Gazprom için çalışmaya devam etmek için Rusya'ya döndü. 17 Nisan 2018 tarihinde başbakanlık görevini Serj Sarkisyan'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hayk Marutyan</span> Ermeni aktör, komedyen, senarist, yapımcı ve politikacı

Hayk Marutyan(Ermenice: Հայկ Մարության; d. 18 Aralık 1976) Ermeni aktör, komedyen, senarist, yapımcı ve politikacı.

1972 Türkiye Millet Meclisi Başkanlığı seçimi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin iki alt meclisinden biri olan Millet Meclisinin başkanını belirlemek için 1972 yılında 4 tur seçim yapıldı. 2 Kasım 1972 tarihinde yapılan 4. turda Sabit Osman Avcı 238 oyla yeniden Millet Meclisi başkanı seçildi.

1972 Türkiye Cumhuriyet Senatosu Başkanlığı seçimi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin iki alt meclisinden biri olan Cumhuriyet Senatosunun Başkanını belirlemek için 1972 yılında 3 tur seçim yapıldı. 1 Kasım 1972'de yapılan 3. turda Tekin Arıburun 113 oyla Cumhuriyet Senatosu Başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale'de 1950 Türkiye yerel seçimleri</span>

3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Çanakkale Belediyesi ile 11 ilçenin ve 4 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Çanakkale Belediye Meclisine seçilen 21 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. İl merkezinde kazanan DP üyeleri, Nadir Sunaylı'yı belediye başkanı olarak seçmiştir. Nadir Sunaylı'nın istifası üzerine 19 Nisan 1952'de belediye meclisinde yapılan seçim sonucunda başkanlık görevine Haydar Pakel getirilmiştir.

Anayasal Haklar Birliği (CRU), Ermenistan'da görünen muhafazakâr bir siyasi partidir. 1985 yılında kurulmuştur ve lideri Hayk Babukhanyan'dır. Merkezi Erivan şehridir.

Ulusal Self-Determinasyon Birliği bir Ermeni siyasi partisidir. 1987 yılında Ermenistan için bağımsızlık arayan bir Sovyet muhalifi Paruyr Hayrikyan tarafından kuruldu.

Çıkış İttifakı veya Yelk İttifakı veya kısaca Yelk veya Çıkış, Ermenistan'daki üç siyasi partinin liberal bir siyasi ittifakıydı: Sivil Sözleşme, Aydınlık Ermenistan ve Hanrapetutyun Partisi. 12 Aralık 2016'da, 2017 Ermeni parlamento seçimlerinden önce oluşturulmuştur. Liderleri Edmon Marukyan, Nikol Pashinyan ve Aram Sargsyan idi. İttifak, kurucu partilerinin 2018 parlamento seçimlerine ayrı ayrı katılmayı kabul etmelerinin ardından 12 Eylül 2018'de feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Alen Simonyan</span> Ermenistanın Ulusal Meclis başkanı

Alen Roberti Simonyan, Ermeni siyasetçi. Ermenistan'da 1 Şubat 2022-13 Mart 2022 tarihleri arası vekâleten cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüş politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Vahagn Haçaturyan</span> 5. Ermenistan devlet başkanı

Vahagn Garniki Haçaturyan ; d. 26 Temmuz 1959) Ermenistan devlet başkanı olarak görev yapan bir Ermeni politikacıdır. 1992'den 1996'ya kadar Erivan belediye başkanı ve yüksek teknoloji sanayi bakanı (2021-2022) olarak görev yaptı.