İçeriğe atla

Erik Stenius

Erik Gunnarsson Stenius (d. 1 Aralık 1911, Helsinki - 2 Ocak 1990), Fin matematikçi ve filozoftu.[1]

Yaşamı

Stenius 1929'dan 1934'e kadar Helsinki Üniversitesi'nde Matematik bölümü öğrencisiydi. Daha sonra aynı bölümde lisansüstü çalışmalara başladı. Ancak doktorasını matematik değil felsefe alanında vermiştir. 1949'da Das Problem der logischen Antinomien başlıklı makalesiyle felsefe doktoru oldu.

Aynı yıl Åbo Akademi Üniversitesi'ne doçent olarak atandı. 1954'te ise aynı üniversitede Rolf Lagerborg'tan boşalan makamı doldurarak profesörlüğe yükseldi.[2]

Kaynakça

  1. ^ Biografi över Erik Stenius. 16 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Filosofia.fi.
  2. ^ Åbo Akademi: Filosofiska institutionen – en historik. 21 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Läst 10 augusti 1998.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helsinki</span> Finlandiyanın başkenti

Helsinki, Finlandiya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Finlandiya'nın güneyinde Finlandiya Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2016 yılı itibari ile 642.045 olup metropol alanının nüfusu ise 1.47 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Turku</span> Fin şehri

Turku, Finlandiya'nın Güneybatı Finlandiya bölgesinin merkezi olan şehirdir. Şehir, ülkenin güneybatısında Aura Nehri ve Takımada Denizi'nin kıyısında yer almaktadır. Finlandiya'nın en eski şehri olup aynı zamanda 1809'dan 1812'ye kadar ülkenin başkentiydi. Nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 188,584 olup Finlandiya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Eğitim Fakültesi</span>

Gazi Eğitim Fakültesi, cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da kurulan, cumhuriyet kuşağı ortaokul öğretmenlerinin yetiştirilmesinde çok önemli bir rol oynayan eğitim kurumudur. Türkiye'nin en köklü eğitim fakültelerinden biridir. Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturur. 1926 yılında Orta Muallim Mektebi olarak kurulan okul; 1929 yılında Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adını almış, 1982 yılında ise Gazi Üniversitesine bağlanmıştır. Mimar Kemaleddin Bey'in yaptığı Gazi Eğitim Fakültesinin ana binası; bugün Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve kütüphanesine, Gazi Eğitim Fakültesi Fen bilimleri Öğretmenliği bölümünün laboratuvarlarına, çeşitli jeolojik taşlar, bitkiler ve doldurulmuş hayvanlardan oluşan fen ve tabiat bilimleri müzesine, Gazi Resim ve Heykel Müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bingöl Üniversitesi</span> Bingölde kurulu devlet üniversitesi

Bingöl Üniversitesi Bingöl'de bulunan bir devlet üniversitesi. 29 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Üniversite bünyesinde 10 fakülte, 1 yüksekokul, 5 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 24 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.

Ratip Berker, akışkanlar mekaniği alanındaki çalışmalarıyla tanınan uygulamalı mekanik ve matematikçi, Türk bilgini Ordinaryüs Profesör.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Türkiyenin ilk Fen Fakültesi.

1933 Üniversite reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin de katkıları ile Zeynep Hanım Konağı'nda eğitim öğretime başlamış, 1935 yılında Rasathane, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlanmış, ancak 28 Şubat 1942 tarihinde çıkan yangın ile Zeynep Hanım Konağı tamamen yanmıştır. Yeni binanın yapımına başlanmış ve 1952 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Hicks</span> İngiliz iktisatçı

John Richard Hicks İngiliz iktisatçıdır. 1972'de Kenneth Arrow ile ortak olarak Nobel İktisat Ödülü kazanmıştır. Hicks 20. yüzyılın en önemli ve en etkili olmuş iktisatçılarından birisidir. İktisat biliminin birçok alanlarında katkılardan en önemlileri mikroekonomi alanında tüketici talep teorisini geliştirmesi ve makroekonomi alanında ise Keynesiyen görüşleri açıklayıp özetleyen IS/LM modeldir.

<span class="mw-page-title-main">York Üniversitesi (İngiltere)</span>

York Üniversitesi, İngiltere'nin York kentinde bulunan bir kampüs üniversitedir. 1963 yılında kurulan üniversite zamanla genişleyerek, 30 bölüm ve merkezden oluşan geniş bir alanda hizmet veren bir kurum haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turku Üniversitesi</span> Fin üniversite

Turku Üniversitesi, Finlandiya'nın güneybatısında Turku şehrinde bulunan kayıtlı öğrenci sayısına göre ülkedeki en büyük ikinci üniversitedir. Üniversite 1920 yılında kurulmuş olup; Rauma, Pori ve Salo'da fakülteleri bulunmaktadır. Üniversite, Coimbra Grubunun bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Spence</span> Amerikalı ekonomist

Andrew Michael Spence Amerikalı ekonomist. 2001 yılında George A. Akerlof ve Joseph E. Stiglitz ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'ne nail görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Joan Cusack</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Joan Mary Cusack, Amerikalı 2 kez Akademi Ödülüne aday gösterilmiş oyuncu ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">TED Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TED Üniversitesi, 7 Temmuz 2009'da Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesi. 2012-2013 akademik yılında alınan 320 öğrencisi ile eğitime başlamıştır. TED Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizcedir. Türkiye'de Sabancı Üniversitesi'nden sonra liberal bilimler tarzı eğitim veren ikinci yükseköğretim kurumudur. TED Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 2021 yılında akredite edilen Koç Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte üç vakıf üniversitesinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Bilimler Akademisi</span>

SSCB Bilimler Akademisi, Sovyetler Birliği'nde 1925 - 1991 arası faaliyet gösteren en yüksek bilimsel kuruluş. Günümüzde halefi Rusya Bilimler Akademisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Åbo Akademi Üniversitesi</span>

Åbo Akademi Üniversitesi, Finlandiya'nın Turku şehrine eğitim veren devlet üniversitesidir. Finlandiya'da İsveççe eğitim veren tek yükseköğretim kurumudur. Sadece Turku'da değil Vaasa, Jakobstad, Helsinki ve Åland'da kampüs ve binaları vardır. 1981'e kadar vakıf kurumu olan üniversite, bu tarihten sonra devlet üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Kahramaner</span> Türk bilim kadını, matematikçi (1913-2006)

Fatma Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Turku Kraliyet Akademisi</span>

Turku Kraliyet Akademisi, Finlandiya'da kurulan ilk üniversitedir. Üniversite, 1640 yılında Turku'da İsveç yönetimi döneminde Kraliçe Christina tarafından kurulmuştur. 1809'da Finlandiya, Rus İmparatorluğu'na bağlı bir grandüklük haline geldikten sonra Turku İmparatorluk Akademisi adını aldı. 1828'de, Büyük Turku Yangını'ndan sonra Helsinki'ye taşındı. Finlandiya'nın, 1917'de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Helsinki Üniversitesi olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Oiva Ketonen</span>

Oiva Toivo Ketonen, Fin filozoftu.

<span class="mw-page-title-main">Rolf Lagerborg</span> Filozof

Rolf Herbert Hjalmar Lagerborg, Finlandiyalı bir filozoftu.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, 1982 yılında kurulmuş ve 1983'te ise Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünün açılmasıyla ilk öğrencilerini almıştır. Fakültede daha sonra açılan bölümler sırasıyla, 1984'te Matematik, Sosyoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı, 2009'da Felsefe, 2016'da ise Fiziktir. 1999 yılında Arkeoloji ve Sanat Tarihi iki ayrı bölüm olmuştur. Fakültenin eğitim dili Türkçedir. Fakülte eğitim öğretimini Bomonti Yerleşkesi'nde sürdürmektedir.