İçeriğe atla

Erigeron humilis

Erigeron humilis
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Oymak:Astereae
Cins:Erigeron
Tür: E. humilis
İkili adlandırma
Erigeron humilis
Graham, Edinburgh New Philos. J. 1828(Oct.-Dec.): 175 (1828).

Erigeron humilis, Asteraceae familyasının Erigeron cinsinden bir bitki türü.

Morfolojik özellikler

Çok yıllık bitki, 2–25 cm boyundadır. Gövde sık tüylüdür. Kısa kazık köklü veya lifli köklere sahip dallanan kökleri vardır. Taban yapraklar kaşık ila ters mızrak biçimindedir, 10-50 × 2–7 mm, kenarı tam, seyrek ila orta derecede tüylü üst yüzü, gövde yaprakları daha küçük ve daha dardır. Çiçek başları tek, invlokre 6–9 mm uzunluğunda, serideki filariler (1–)2(–3), koyu mor, strigoz-tüylü; ışınsal çiçekler 50–150, koralla mavimsi mordan lavantaya, nadiren beyazımsı, 4–6 mm, ayası dik, ipliksi, 0.3–1 mm genişliğinde, 0,3–1 mm genişliğinde, çok sayıda disk çiçeği sarıdır. Meyveler iki sinirli kapçıklı, tüylü, beyaz sorguçludur.[1]

Dağılımı

Amfi-Atlantik ve amfi-Beringian kutup türleri, İzlanda, kuzey Fennoscandia, Svalbard, Kamçatka, Chukotka ve Kuzey Amerika'ya özgüdür, kuzey Kanada'daki Alaska'dan Grönland'a, ABD'de Idaho, Montana, Wyoming, Utah ve Colorado'nun Rocky Dağı eyaletlerinde meydana gelir.[1]

Ekoloji

Alp ortamında nemli, açık alanlar, suya yakın kutup tundrası, 1000–2400 m, bazen 4000 m yüksekliklerde görülür. Yüksekliğe bağlı olarak Haziran-Eylül ayları arasında çiçek açar.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "BOTANY.cz » ERIGERON HUMILIS Graham – Arctic Fleabane, Alpine Fleabane". 29 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pamuk</span> Tekstil için üretilen lif bitkisi

Pamuk, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

Salvia halophila, Salvia cinsine bağlı çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İç Anadolu'nun tuzlu bozkırlarında 950-1000 metre yükseklikte yetişir. Türkiye'de Konya ve Niğde illerinde yayılış yapar.

<i>Commelina communis</i> Commelinaceae familyasından bir bitki türü

Commelina communis, Commelinaceae familyasından mavi çiçekli şifalı tek yıllık otsu bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa kayını</span> Kayıngiller familyasından bir bitki türü

Avrupa kayını, kayıngiller (Fagaceae) familyası üyelerinden belirli mevsimlerde yaprak döken bir kayın türü.

<span class="mw-page-title-main">Barut ağacı</span> Cehrigiller familyasından bir bitki türü

Barut ağacı, cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından 4–5 m'ye kadar boylanan yaprak döken yavaş gelişen bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

<i>Galanthus plicatus</i> subsp. <i>byzantinus</i>

Galanthus plicatus subsp. byzantinus, Amaryllidaceae (nergisgiller) familyasından Türkiye'de endemik olan bir kardelen alt türü.

<span class="mw-page-title-main">Çobangülü</span>

Çobangülü, Fabaceae familyasından 10–40 cm yüksekliğe ulaşabilen iki yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık bir bitki türü.

Sideritis akmanii, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dünya'da yalnızca Türkiye'de Afyon ilinde yayılış yapar. İlk olarak 1996 yılında Türk botanikçileri Zeki Aytaç, Ali A. Dönmez ve Murat Ekici tarafından tanımlanmıştır. Bu tür, Ankara Üniversitesi'nde bir botanikçi olan ve aynı alanda bitkiyi ilk toplayan Prof. Dr. Yıldırım Akman'ın onuruna adlandırılmıştır.

Sideritis vulcanica, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Himantoglossum caprinum</i> bitki türü

Himantoglossum caprinum, Salepgiller ailesine bağlı, kayışlı keşkeş olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal yayılış alanı Avrupa ve Ortadoğu'dur.

<i>Allium peroninianum</i> bitki türü

Allium peroninianum, Amaryllidaceae familyasına bağlı, Kayışdağı soğanı olarak bilinen, Türkiye endemiği bir soğan türüdür.

<i>Allium olympicum</i> bitki türü

Allium olympicum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, Uludağ soğanı olarak bilinen, Türkiye endemiği bir soğan türüdür.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan göknarı</span>

Tayvan göknarı, çamgiller familyasından bir göknar türüdür.

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.

<i>Rosenverbene</i>

Gül Mine Çiçeği, Glandularia cinsinden bir bitki türüdür, eskiden Verbenaceae familyasından Verbena cinsine ait bir türdür. Doğu ve güney-orta ABD'ye özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Saxifraga stolonifera</span>

Saxifraga stolonifera, gelin teli çiçeği, taşkıran, harun sakalı, denizci fitili ve çilek begonyası veya çilekli sardunya.

Verbascum Afyonense, Afyon Sığırkuyruğu, sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasından Verbascum cinsini oluşturan iki yıllık bitki türüdür.