İçeriğe atla

Erich Frank

Erich Frank
DoğumAlfred Erich Frank
28 Haziran 1884(1884-06-28)
Berlin, Alman İmparatorluğu
Ölüm13 Şubat 1957 (72 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriAşiyan Mezarlığı, İstanbul
MilliyetAlman
Kariyeri
Dalıİç hastalıkları
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi
Breslau Üniversitesi

Alfred Erich Frank (28 Haziran 1884, Berlin - 13 Şubat 1957, İstanbul). Alman hekim. Ordinaryus profesör olarak Türkiye'de iç hastalıkları alanında çalışmıştır.[1][2][3]

İlk yılları

1884 yılında Yahudi iş insanı Albert Frank ve eşi Dorothea Jungmann'ın oğlu olarak dünyaya geldi. 1902'de Brealau Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başladı. Tıp eğitimi sonrası devlet sınavını kazanarak 1907'de Strasbourg'daki Kaiser Wilhelm Üniversitesi'ne gitti. Burada 1908'de doktorasını aldı.Burada görevliyken aynı zamanda 1908'den 1911'e kadar Wiesbaden'deki Belediye Hastanesinde çalıştı. Yine aynı merkezde çalışan dönemin önemli bilim adamı Salvarsan'ın klinik çalışmalarında önemli görevler üstlendi. Frank orada çalışırken kimya laboratuvarı şefi Casimur Funck'tır. Frank “Ortostatik Albuminüri” isimli tezi ile Strassburg Üniversitesi'nde doktor (Phd) unvanı alır. Frank önce hekim, sonra doktor, sonra tıpta uzman olmuştur. 16 Mayıs 1918'de Katowice'de, Erna Marie Gertrud Führich ile evlendi. Frank daha sonra Breslau'da Oscar Minkowski'nin kurduğu iç hastalıkları kliniğinde çalıştı. 1912'de Diabetes Insipidus’u tanımladı. 1913’te doçent, 1919’da profesör ve 1925’te Ord. Prof oldu. Şeker hastalığının tedavisinde oral anti diyabetiklerin kullanılmasında öncülük etmiştir. 1925’te Guanidine’in kan şekerini düşürdüğünü gösterdikten sonra, keşfettiği sentetik (1926) “Synthaline” maddesi ile oral yoldan kan şekerinin kontrol edilebileceğini de ortaya koymuştur. "Synthalin”in yan etkileri nedeniyle daha sonra "Synthalin B”yi geliştirir. Böylece ilk oral anti diyabetik ortaya çıkmıştır.[4] 1928'den 1933'e kadar tam profesör olarak çalışmanın yanı sıra Breslau'daki Wenzel-Hancke-Hastanesinde başhekimlik yaptı. Nazi döneminde Yahudi kökenli olduğu için zulüm gördü ve çalışma şartları zorlaştı. 1934'te İstanbul Üniversitesi'nden teklif edilen görevi kabul etti.

Türkiye'de hayatı

Erich Frank ailesi ve kütüphanesi ile birlikte İstanbul'a gelmiştir. O dönemde mesleğinin zirvesinde ve en başarılı dönemlerindeydi. İsteği üzerine diyetisyeni Elsa Wolf ve biyokimyacısı Dr. Kurt Steinitz'de kısa süre sonra Türkiye'ye gelmiştir. Elsa Wolf 32 yıl Vakıf Guraba'da çalışarak Türkiye'de diyet anlayışının ilk adımlarını atmıştır.[5]

1 Eylül 1934'ten 13 Şubat 1957'ye kadar Erich Frank, İstanbul Gureba Hastanesi'nin 2. İç Hastalıkları servisinin şefi olarak çalıştı. Metabolik çalışmalara ek olarak, çalışma alanları endokrin sistem, vejetatif sinir sistemi ve hematoloji konularını içeriyordu. Çeyrek asırlık yoğun bir çalışma ile Türkiye'de çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Gureba'nın hasta popülasyonu İstanbul'un fakir hastaları ile Anadolu'dan gelen fakir, kimsesiz hastalardan oluşmakta idi. Elsa Wolf ve K. Steinitz'in yanı sıra klinikte yabancı olarak Viyana Tıp Fakültesi Patoloji kürsüsünden gönderilen daha sonra Türk vatandaşı da olan Dr. Rosa Rössler de çalışmaktaydı. Rosa'nın Frank'ın ders notlarının kitap haline getirilmesinde çok önemli katkısı olmuştur. Atatürk'ün en son hastalandığında da danışman olarak görev yapmıştır.

Bilime katkıları

Erich Frank'ın Aşiyan Mezarlığı'nda yer alan kabri, İstanbul
  • İlk oral anti diyabetik ilacın keşfi,
  • Esansiyel hipertansiyon hastalığı tarifaenmesi (1911),
  • Diabetes Insipidus tanımlanması (1912),
  • Esansiyel trombositopeni tanımlanması (1915).

Ölümü

İstanbul'da İç Hastalıkları Kliniği şefi unvanıyla, 13 Şubat 1957 sabahı kliniğindeki masasında karaciğer hastalığı sonucu olan komadan ölene kadar Türkiye'ye bağlı kaldı. Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen birçok teklifi geri çevirdi. Türkiye Cumhuriyeti tarafından bir milyonu aşkın kişinin katıldığı bir devlet töreni düzenlendi. Vasiyeti doğrultusunda İstanbul'da Aşiyan Asri Mezarlığı'na defnedildi.[1]

Türkiye'de yayınlanmış eserleri

  • Asabî Tenbihin Kimyevî İntikali. Üniversite Konferansları, Istanbul 1935/1936.
  • Erythroblastosis : Tıp Fak. Mec. Band 4, 1941.
  • Türkiye'de Pernisiyöz Anemi. Tıp Fak. Mec. Sayı. Band 6, 1944.
  • Alloxan Diyabeti. Türk Tıp Cem. Mec. Sayı. Band 12, 1946.
  • Karbonhidrat Metabolizması Patolojisi. Istanbul 1949.
  • İç Hastalıkları Klinik Dersleri. 1951 (Cilt 1-2) ve 1956 (Cilt 3).

Konuyla ilgili yayınlar

  • Gerhard Gaedicke: Ein jüdischer Arzt aus Deutschland als Modernisierer der akademischen Medizin in der Türkei. Erich Franks Wirken an der Universität Istanbul, in Caris-Petra Heidel Hg.: Jüdische Medizin – Jüdisches in der Medizin – Medizin der Juden? Reihe: Medizin und Judentum, 10. Mabuse, Frankfurt 2010, ISBN 3940529850, S. 255-264 (einsehbar im online-Buchhandel)
  • Ali Vicdani Doyum: Alfred Kantorowicz unter besonderer Berücksichtigung seines Wirkens in İstanbul (Ein Beitrag zur Geschichte der modernen Zahnheilkunde). Medizinische Dissertation, Würzburg 1985, S. 58-60.

Dış bağlantılar

https://www.efg.med.uni-muenchen.de/index.html 24 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ a b "Ord. Prof. Dr. Erich Frank" (PDF). 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  2. ^ "Erich Frank (1884-1957): Unsung Pioneer in Nephrology". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  3. ^ Ord. Prof. Dr. ERICH FRANK'IN DÜNYA TIBBINDAKİ YERİ VE TÜRK TIBBINA KATKILARI PROF. DR. ORHAN NURİ ULUTİN. 
  4. ^ "Geschichte des Diabetes". 28 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  5. ^ Ali Vicdani Doyum: Alfred Kantorowicz unter besonderer Berücksichtigung seines Wirkens in İstanbul (Ein Beitrag zur Geschichte der modernen Zahnheilkunde). Medizinische Dissertation, Würzburg 1985, S. 58. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Nusret Karasu Türk tıp doktoru, akademisyen, asker ve devlet adamı.

Tevfik Salim Sağlam, Ali Tevfik Salim, Türk bilim insanı, askeri hekim.

Şevket Aziz Kansu, Türk, tıp doktoru, antropolog, akademisyen, üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Nefroloji Derneği</span>

Türk Nefroloji Derneği, İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

Tevfik Remzi Kazancıgil, Türk doktor ve bilim insanıdır. Kadın hastalıkları ve doğum konularının Türkiye’de geliştirilmesinde öncü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Tıp Fakültesi</span> Türkiyede bir tıp fakültesi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 14 Mart 1827'de II. Mahmut tarafından kurulan Tıphane-i Amire'nin ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olan, Türkiye'nin ilk ve en köklü iki tıp fakültesinden biridir. Fakülte adını; bulunduğu semte ismini veren, III. Murad ve III. Mehmed devrinde sadrazamlık yapmış bir hekim olan Cerrah Mehmed Paşa'dan alır.

Melih Tahsinoğlu, Türk patoloji uzmanıdır. Dünya tıp ve diş hekimliği literatürüne tanıttığı bir çene tümörü olan “Ameloblastik dentinosarkoma” ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Eckstein</span>

Albert Eckstein, Alman çocuk doktoru ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Osman Cevdet Çubukçu</span>

Ordinaryus Profesör Doktor Osman Cevdet Çubukçu ; Türkiye'de fiziksel tıp ve rehabilitasyon'un öncü ismi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Braun</span>

Ord. Prof. Dr. Hugo Braun, İstanbul'da 16 yıl çalışmış olan ve Türkiye'de modern hijyenin kurucusu olarak kabul edilen Alman doktor. Hijyenist ve mikrobiyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Dessauer</span>

Friedrich Dessauer, Alman fizikçidir. Almanya, Türkiye (1934-1937) ve İsviçre'de biyofizik alanında çalıştı. X-ışını kullanımının öncülerinden olmanın yanı sıra filozof, Reichstag üyesi, girişimci ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rosa Maria Rössler</span> Avusturyalı patoloji doktoru

Rosa Maria Rössler, Avusturya kökenli patoloji doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Marchionini</span>

Alfred Marchionini Alman dermatologdur.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Kantorowicz</span> Alman diş hekimi

Alfred Kantorowicz Alman hekim, diş hekimi ve ortodontistdir. 1918-1933 yılları arasında 15 yılını Bonn'da, 1933-1950 yılları arasında 17 yılını da İstanbul Üniversitesi'nde geçirmiştir. Diş hekimliğinin her alanında araştırmalar ve eğitmenlik yapmıştır.

Hans Winterstein, Alman fizyologdur. 1941'den itibaren de Türk vatandaşı olmuştur. 1911'den 1927'ye kadar Rostock'ta, 1927'den 1933'e kadar Breslau'da ve 1934'ten 1953'e kadar Türkiye'de İstanbul Üniversitesi'nde çalıştı. 1956'dan itibaren Münih Üniversitesi'nde misafir profesör olarak bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Siegfried Oberndorfer</span>

Siegfried Oberndorfer Alman doktor, patolog ve kanser araştırmacısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Liepmann</span>

Prof. Dr. Wilhelm Gustav Liepmann ; Almanya’da sosyal jinekoloji kavramının benimsenmesi için çalışan, Berlin Üniversitesi çatısı altında ilk kez bu konuda çalışan bir enstitü kuran Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimidir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Reimann (doktor)</span>

Friedrich "Fritz" Reimann Alman hematologdur.

Werner Ludwig Lipschitz ya da Lipschitz-Lindley bir Alman farmakolog ve biyokimyacıydı. 1926'dan 1933'e kadar Frankfurt Üniversitesi'nde farmakoloji profesörü ve enstitü müdürü olarak çalıştı. Türkiye'ye göç ettikten sonra 1933-1938 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Biyokimya Enstitüsü müdürü olarak burada çalıştı. 1938'de ABD'ye gitti, burada ölümünden kısa bir süre öncesine kadar ilaç endüstrisinde farmakolog olarak çalıştı.

Eduard Otto Melchior,. Alman genel cerrah.