İçeriğe atla

Erhard Kietz

Erhard Karl Kietz
Doğum22 Ağustos 1909(1909-08-22)
Leipzig, Almanya
Ölüm6 Nisan 1982 (72 yaşında)
Wustrow, Aşağı Saksonya, Almanya
MilliyetAlman
VatandaşlıkAlmanya
Kariyeri
DalıFizik
TezVersuche über die Frequenzkonstanz elektrisch angetriebener Stimmgabeln (Diyapazonların Frekans Düzenleriyle İlgili Deneyler)

Erhard Karl Kietz (22 Ağustos 1909 Leipzig, Almanya - 6 Nisan 1982 Wustrow, Aşağı Saksonya, Almanya) video sinyallerinin frekans düzenini inceleyen Alman bilim insanıdır.

Hayatı

22 Ağustos 1909'da Almanya Leipzig'de matematik öğretmeni Georg ve Anna Kietz'in en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi. Leipzig'deki Nikolai Okulu'na katıldı ve ardından Leipzig Üniversitesi'nde fizik, matematik ve kimya dersleri aldı. 1938 şubatında bilim doktorası derecesiyle ödüllendirildi. Çeşitli bilim dallarından dersler alması onun olaylara karşı farklı bir bakış açısı kazanmasına olanak sağladı. Bununla birlikte politik ilerlemeler hakkında da bağımsız ve eleştirel bir bakış açısı edindi. Politikayla oldukça ilgiliydi fakat uluslararasında yükseldiğini gördüğü aşırı ırkçılığa karşı çıktı.

Mayıs 1929'dan Şubat 1938'e kadar üniversitede yaptığı çalışmalar boyunca televizyonun öncüsü olan Dr. August Karlous'un asistanlığını yaptı. Mart 1938'den Mayıs 1945'e kadar aynı laboratuvarda bir fizikçi olarak birbirinden bağımsız televizyon, yüksek frekans ve sinyal güçlendirme teknolojisi deneylerini yürüttü. Televizyonun yanı sıra bir diğer ana çalışma alanı diyapazonlar ve titreşim kristalleri üzerindeki aşırı düzgün titreşimlerin kaynağıydı. II. Dünya Savaşı sırasında Leipzig Üniversitesi'nin Fizik Enstitüsünde iki kez bomba saldırılarının enkazı altında kaldı.

9 Ağustos 1941'de, 1 Haziran 1917 doğumlu Gisela Rasching ile evlendi. 15 Haziran 1945 günü iki küçük çocuğu, laboratuvar ortağı Dr.Herbert Mangold, karısı, yeni yürümeye başlamış kızı ve kendisi Amerikan ordusu tarafından Münih'in dış mahallelerine sürüldüler. 1947'de en büyük oğulları 5 yaşında kan zehirlenmesinden öldü. Savaşın son aylarında kaptığı orta kulak iltihabı bakterinin vücuduna yayılmasında sebep oldu ve savaş sonrasındaki karmaşada penisilinin bulunamaması tedaviyi ulaşılmaz kıldı.

15 Mayıs 1956'da karısı ve 11 yaşından 9 aylığa kadar 6 çocuğuyla birlikte Hamburg Almanya'dan Alman yük gemisi Witmarsum'a binerek Bağımsız Gulf Deniz Yolları üzerinden Amerika'ya göç için yola çıktı. 10 Haziran 1956'da aile Houston Teksas'a ulaştı, buradan 441 millik yolu otobüsle kat edip güneydeki Elsa Teksas'a ulaştılar. Ancak kendi alanında yapılan hiçbir çalışma yoktu, bu nedenle Eylül 1956'da birkaç yıl önce buraya göç etmiş olan alman bir arkadaşının tavsiyesi üzerine aile Altadena Kaliforniya'ya taşındı. Dr. Erhard Kietz, Pasadena'da Birleştirilmiş Elektrodinamik Şirketi'nin araştırma bölümünde işe alındı ve burada Adrian B. Cook'un altında kayıt cihazının tasarımına katkıda bulundu. Ocak 1959'da aile San Francisco Liman bölgesindeki Menlo Park'a taşındı ve bölge Silikon Vadisi'nw dönüşene kadar burada kaldı. Dr. Kietz Redwood City Kaliforniya'daki Ampex Şirketi'ne Charles P. Ginsburg tarafından yönetilen araştırma ve mühendislik bölümüne elektrik mühendisi kadrosundan katıldı. Buradan 1971'de üst düzey mühendis olarak emekli oldu.[1]

Ne yazık ki Amerikan toplumu içinde kendini yurdundan edilmiş hissetti. Ana vatanına duyduğu büyüyen özlemle, o ve karısı Almanya'ya dönme seçeneğini gözden geçirmeye başladı. Temmuz 1971'de hala birer genç olan iki kızıyla birlikte (karısı 1967'de bir trafik kazasında öldü) Bremen yolcu gemisiyle Bremerhaven'e gitmek üzere New York'tan ayrıldı ve Dankoltsweiler (Baden-Württemberg) Almanya'ya yerleşti. 6 Nisan 1982'de Blütlingen (Aşağı Saksonya) Almanya'da öldü.

Kişiliği

Başarılı bir çellocuydu ve ayrıca piyanoyu da iyi çalardı. Klasik müziğe olan tutkusu şevkle konserlere katılan ve müzik yapan geniş bir müzisyen ailede yetişmesinden kaynaklanıyor olabilir. II. Dünya Savaşı'ndan önce Leipzig orkestralarında Savaş sonrasında da Münih orkestralarında çalmaktan büyük keyif aldı. Gençliğinde yaşadığı bir orta kulak iltihabı duyma yetisinin çoğunu yitirmesine ve bir orkestraya katılma hayallerinin son bulmasına neden oldu. Bu durum içinin kararmasına sebep oldu. Buna rağmen hala doğru perdeyi duymak için mükemmel kulaklara sahipti (Evin başka bir odasında kızı piyano çalışırken: Fa diyez, Fa değil, bunu duyamıyor musun?).

Bir dürüstlük ve alçakgönüllülük adamıydı. Ailesine büyük bir sevgi ve bağlılık duyardı. Çocuklarına iyi bir rehber olması gerektiğinin farkında olan ama küçüklük zamanlarında genellikle çocuklarına onları anlamadan karşı koyan otoriter bir ses tonuyla karşılayan biri gibi görünürdü. Büyüdüklerinde onlara verilen paha biçilemez hediyeleri fark ettiler; düşünsel merak, klasik müzik aşkı, doğayı gözlem yeteneği, astronomiye ilgi ya da bazen Münih'in güneyindeki köy ormanlarına ya da dağ yamaçlarına yapılan günlük bisiklet yolculuklarıyla-ya da otobüsle Kaliforniya'ya -yakınlarındaki ve uzaklarındaki dünyayı keşfetme ruhu gibi. Bunu yapmak sınırlı imkânlarıyla altı çocuğa sahip bir adam için hiç kolay değildi ki konserlere katılmak ve yolculuklara çıkmak maddi refahtan daha önemliydi çünkü bu tecrübeler çocukları daha derinden etkiler ve zihinlerinin yoğrulmasında etkili olurdu. Çocukları, onun doğadaki en karmaşık bilimsel olayları bile onların yaşına uygun açıklayabilme yeteneğinden faydalandılar ve bu sayede durumları kavrayabildiler.

İncil'in doğruluğuna sağlam bir inancı vardı ama aktarım ve açıklamaların hatalı olduklarının da farkındaydı. Bu nedenle farklı açıklamaların karşılaştırması hayatının en önemli çalışması oldu. Affedici tanrıya sarsılmaz bir inancı ve kurtuluş ve cennet için sürekli artan umutları vardı.

Küçük bir çocuk olarak I. Dünya Savaşı'na dayandı ve savaşların arasında çok kötü bir zamanda rüştünü ispatladı. Yeni bir aile babası olarak II. Dünya Savaşı'nı atlattı. Bu tecrübeler onu savaşa herhangi bir yolla destek vermeye karşı biri haline getirdi. Bilimin askeri gelişime hizmet etmesine muhalifti yine de yetenekleri yüzünden önce askeri menfaate ve daha sonrasında bu üretimlerin sivil kullanıma açıldığı bir kariyerden kaçması imkânsız hale geldi. Diğer bir yandan, geliştirdiği ve katkıda bulunduğu teknoloji, Sovyetler Birliği ve Küba üzerinde radar ve video uçuşları yoluyla daha gerçekçi ve alçak yapmak için balistik füzelerin gereksinimi, ayrıca sürpriz ataklardan korunma da değerlendirildi. Sovyetler Birliği'nin füze sayısı aslında iken tahmini değeri sadece idi.[2][3]

Mart 1965 tarihli bir mektupta üniversite çalışan en büyük kızına şunları yazdı:

"Fikrimce, hayatı bir araştırmacı olarak yaşama amacından daha büyük bir keyif yok - iyi bir aileye sahip olmak hariç.
Erhard Kietz'in en büyük kızına yazdığı ve araştırmaya olan sevgisini ifade ettiği bir mektuptan alıntı

Bilimsel katkıları

Erhard Karl Kietz'in bilimsel kariyeri Şubat 1938 de çıkan, Drsesden'de 1939'da yayınlanan Versuche über die Frequenzkonstanz elektrisch angetriebener Stimmgabeln (Diyapazonların Frekans Düzenleriyle İlgili Deneyler) adlı doktora teziyle başladı. Bu çalışma büyük ilgi çekti çünkü radar ve video gibi uygulamaları geliştirmede bu tarz sürekli zaman ölçümlerine ihtiyaç duyuldu.

İlk kuvars saatleri çok ince dişli çarklardan direkt güç alan elektrikli diyapazonlar içeriyordu; bu daha sonra el saatlerine indirgendi.

Televizyonun geliştirilmesindeki ilk çalışmaları 10 ve 200 kanallık dev resimler gösteren bir televizyon sistemini ve fotoelektrik hücrelerin yüksek frekanstaki davranışlarını kapsar. Daha sonra yüksek frekanslı sinyallerin manyetik bant kaydına dönüştürülmesi olayının mantıksal ve pratik gelişimine büyük katkılar sağladı (Ör.:Video sinyalleri) Çözülmesi gereken ve korkulan iki sorun tekrar oynatmadaki zaman dengesine duyulan büyük ihtiyaç ve o zamana kadarki manyetik kayıt teknolojisindeki bant genişliği kısıtlamasıydı. Kayıt almada ihtiyaç duyulan yüksek bant genişliğine dört adet banda çapraz çok hızlı dönen başların montesiyle ulaşıldı. Bu yüksek hızdaki bir bandı normal hızlarda yürütmeyi mümkün kıldı. Bununla birlikte bant genişliği 3 farklı boyuta getirildi: alışılagelmiş durağan 18 kHz'lik başlıklardan 20mHz'ye kadar dönen başlıklara. Bununla bağlantılı olarak bir başlıktan diğer başlığa hızlı bir değişim yapılmış oldu. Bu dönen başlıklar prensibi geçmişte ve günümüzde tüm profesyoneller tarafından kullanılmış ve sonralarda tüm ev video kaset kaydedicilerinde de kullanılmıştır.

Zaman bazlı doğrulamaya ilk başta karmaşık bir teknolojiyle ulaşıldı (bağımsız video çizgileri katot ışın demetleri olarak dönen bir diske kaydedildi ve başka bir yerdeki ikinci bir katot ışın demeti tarafından hassas zaman örgüsüyle tarandılar), daha sonra bu işlem yarı iletken devrelerle sağlandı.

Dr. Erhard Kietz, Elektronik Zaman Düzeltmeleri'nin sorun ve davranışları hakkında bir özet yazmıştır ve Ampex Şirketi için 15 Haziran 1960'ta yayınlamıştır. Burada yeniden, istenen bir mikrosaniyenin onda biri bir gecikmeyle tam zaman bazını oturtmaktır ki bu düzensizlik video kaydedicilerin düzgün çalışmasına engel olmasın.

Dr. Erhard Kietz'in Süreksiz Olmayan ve Düzenli Aralıklı Döner Başlık Kaydedicileriyle Sinyal Geri Üretimi adlı kitabı 1963'te Ulusal Uzay Elektronik Sempozyum Kaydı'nda yayınlanmıştır. Başka bir düzenlemesi de Şubat 1968'de yayınlanmıştır.

Mart 1967'de iş arkadaşı Sid Damron ile birlikte Aşırı Yüksek Bit Hızlarında Dijital Kayıt ve Emniyet ve Sıklık isimli teknik raporlar yazmışlardır. Nisan 1967'de Dr. Erhard Kietz Multimegahertz Band Genişliğinde Manyetik Kayıtlamanın Gelişimi başlıklı bir sunum hazırladı. Sunumu 25 Nisan günü iş arkadaşı Sid S. Damron tarafından Griffiss Hava Kuvvetler Üssü Roma Hava Geliştirme Merkezi'nde bir geniş band kaydı sempozyumunda gösterilmiştir.

1968'de Sid Damron ve Erhard Kietz, Redwood City Kaliforniya'daki Ampex Firması'nda beraber çalışırlarken Olağanüstü Yüksek Sıklıkta Veri Kaydını Modern Data dergisinde aralık ayında yayınladılar.

Ampex Şirketinden emekli olmadan kısa süre önce, Dr. Erhard Kietz Track Alignment of Digital Signals Recorded at High Density on a Multitrack Recorder başlığında bilimsel bir metin yazdı. Bu tez 1971 yılının başlarında analogdan dijital kayda geçmek gibi sorunlar yaşadı.

İlk uygulamaları kutuplu radar istasyonlarının radar sinyalleriydi. Sonraki radar sinyalleri ve resimleri yüksek uçan uçaklardı ve daha da sonra sinyallerin dünyanın yörüngesi etrafında gönen uydulardan yüksek kalite resim kayıtları elde edildi.

Televizyon video kayıtları yalnızca ordu malzemesi olmaktan çıktı. 1960'ların sonlarından 1980'lere, Ampex video kayıt kasetleri tüm dünya televizyon stüdyolarında değerlendirildi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "AMPEX Video Engineering Dept organizational chart". 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2016. 
  2. ^ "Richard Stolley: The Indispensable Camera". 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2016. 
  3. ^ "Richard Helms". 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Havadan havaya füze</span>

Havadan Havaya Füze, uçak ve helikopterlerin diğer hava araçlarını bertaraf etmekte kullandığı silahlardır. Bu silahlar, ısıya veya hedefe gönderilip yansıyan radar ve lazer sinyallerine veya hedeften çıkan radar sinyallerine güdümlüdürler.

Sonar, ses dalgalarını kullanarak cismin boyut, uzaklık ve diğer verileri görmemize yarayan alet. Sesin su altında yayılmasını kullanarak su altında/ üstünde gezmeyi, haberleşmeyi ve diğer cisimleri tespit etmeyi sağlayan bir tekniktir.

<span class="mw-page-title-main">Manyetik bant</span> veri depolama ortamı

Manyetik bant, ilk olarak 1928 yılında Almanya'da geliştirilmiş bir analog veri depolama ortamıdır. Bu süre zarfında, bant formülünde, ambalajlamada ve veri yoğunluğunda pek çok ilerleme gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Modülasyon</span>

Modülasyon ya da kipleme, bir taşıyıcı sinyal ile bilgi sinyalini birleştirmekten ibaret olan ve iletişim teknolojisinde (yayıncılıkta) kullanılan bir yöntemdir. Yöntem, başlarda anten yoluyla yapılan yayınlar için öngörülmüş ise de, günümüzde kablolu, kablosuz her tür iletişimde kullanılmaktadır. Çok alçak frekanslı sinyallerin çok uzak mesafelere gönderilmesi güçtür. Bu nedenle alçak frekanslı sinyalin, yüksek frekanslı taşıyıcı bir sinyal üzerine bindirilerek uzak mesafelere taşınması sağlanabilir. Bu noktada kiplemeye başvurulur.

<span class="mw-page-title-main">Komponent video</span>

Komponent video iki veya daha fazla bileşene ayrılmış video sinyalini tarif eder. Genellikle üç ayrı bileşen olarak depolanan veya iletilen analog video bilgisini ifade etmek için kullanılır. "Komponent video" kabloları ses sinyalini iletmez.

<span class="mw-page-title-main">Video</span> hareketli görüntülerden oluşan elektronik ortam

Video sinyal (VF) veya Türkçesiyle Görüntü sinyali herhangi bir görüntünün iletilmek veya saklanmak için elektromanyetik enerjiye çevrilmiş halidir. Bu sinyale yaygın olarak video (VF) denilmektedir. Farklı amaçlar için görüntü sinyali üretilebilirse de burada televizyondaki görüntü sinyali üzerinde durulacaktır. Verilen sayısal değerler Türkiye'de kullanılan B/G sistemine ilişkindir. (Bu sistem Dünya’nın büyük bölümünde kullanılır. Fakat ABD, Japonya, Rusya ve Fransa gibi ülkelerde farklı sistemler kullanılır.)

Stereofoni ya da kısaca stereo her türlü müzik sisteminde canlılık etkisini artırmak amacıyla çift ses iletimini sağlayan teknik düzenlemelere verilen isimdir. İletilen bu iki sese geleneksel olarak sağ (R) ve sol kanal adları verilir. Televizyon yayıncılığında stereofonik ses için Zweikanalton, MTS, Sound in syncs, NICAM gibi çeşitli sistemler vardır. Türkiye'de analog televizyon yayıncılığında Zweikanalton sitemi kullanıldığından, burada bu sistem söz konusu edilecektir.

Radyo frekansı yayıncılıkta bir bilgi sinyali ile modüle edilmiş olan taşıyıcı sinyal anlamına gelir. Ancak, bu isim zamanla modüle edilsin, edilmesin, yüksek frekans anlamına da kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IP kamera</span>

IP kameralar CCD ya da CMOS sensöründen sağladığı analog sinyali üzerlerindeki tümleşik DVS ile işleyip sayısala çevirerek Ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralardır. Ana IP kamera türleri şunları içerir: sabit kameralar, PTZ kamera ve çok sensörlü kameralar. Yaygın olarak geleneksel CCTV sistemlerinde olduğu gibi güvenlik amaçlı gözetim ve video kaydı tutmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte sadece gözetim ya da personel takibi amacıyla da tercih edilmektedirler. IP kameralar ile alınan video kaydı, bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında saklanabileceği gibi; Hybrid DVR üzerinde veya NVR üzerinde de saklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Radyolink</span>

Radyolink iki nokta arasında elektromanyetik dalgalarla iletişim için kurulan düzenektir. Bu düzenekle sadece iki nokta arasında iletişim sağlanır. Yani radyo ve televizyon vericilerinin aksine yapılan yayın dar bir koridor içinde yönlendirilmiş yayındır ve bu dar koridor dışında izlenemez. Düzenek genellikle telefon santralleri arasında veya radyo televizyon stüdyoları ile radyo televizyon vericileri arasında kurulur.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

<span class="mw-page-title-main">DVB-T</span>

DVB-T.

<span class="mw-page-title-main">Amplifikatör</span>

Amplifikatör veya yükselteç, elektronik sinyalleri artırmak için kullanılan elektronik cihazlardır. Amplifikatörler bu işlemi bir güç sağlayacısından alıp bu çıkış sinyallerinin şeklini eşleştirerek yaparlar. Yani, bir amplifikatör güç sağlayıcısından aldığı sinyalleri düzenler.

<span class="mw-page-title-main">8 mm video formatı</span>

8 mm video formatı, NTSC ve PAL/SECAM televizyon sistemleri için gayri resmi olarak üç ilgili video kaseti formatıdır. Bunlar, orijinal Video8 formatı ve geliştirilmiş halefi Hi8 ve Digital8 olarak bilinen daha yeni bir dijital kayıt formatıdır.

Nyquist filtresi televizyon yayıncılığında, alıcılarda kullanılan bir elektronik filtre türüdür. Filtre adını İsveçli mühendis Harry Nyquist'ten (1889-1976) almıştır

<span class="mw-page-title-main">Video kaset</span>

Video kaset, genellikle video ve ek olarak ses depolamak için kullanılan manyetik banttır. Saklanan bilgiler, bir analog veri veya dijital sinyal şeklinde olabilir. Videotape, hem video kaset kaydedici (VCR'ler), hem de daha yaygın olarak video kayıt cihazı (VTR'ler) ve camcorderlerde kullanılır. Şovmen Bing Crosby'nin prodüksiyon şirketi Bing Crosby Enterprises'ın (BCE), 11 Kasım 1951'de Los Angeles'ta dünyanın ilk video kaset kaydı gösterisini yaptı. Ev sineması ve ev yapımı video için büyük gelişme idi.

Otomatik hedef tanıma, bir algoritmanın veya cihazın, sensörlerden elde edilen verilere dayanarak hedefleri veya diğer nesneleri tanıma yeteneğidir.

San Marino Ölçeği, olası dünya dışı akıllı yaşamı hedefleyen Dünya'dan kasıtlı aktarımlarla ilişkili riskleri değerlendirmek için önerilen bir ölçektir. Ölçek, sinyal yoğunluğunun ve bilgi içeriğinin bir fonksiyonu olarak Dünya'dan yapılan aktarımların önemini değerlendirir. Ölçek 2005 yılında San Marino'da bir konferansta Iván Almár tarafından önerildi. Jüpiter, Satürn ve Neptün'ün radyo çıkışı modelde dikkate alınmamıştır. San Marino Ölçeği daha sonra Uluslararası Astronot Akademisi SETI Daimi Çalışma Grubu tarafından Hindistan'ın Haydarabad kentinde düzenlenen 2007 toplantısında kabul edildi.