İçeriğe atla

Ergun Pekakcan

Hamit Ergun Pekakcan

Hamit Ergun Pekakcan, (d. 3 Aralık 1951, İstanbul - ö. 26 Nisan 1999, İstanbul), Türk piyanist ve besteci. Babası Kemal Pekakcan muhasebeci, annesi Füsun Pekakcan ise ev hanımıydı. Ortaokul ve liseyi İstanbul Erkek Lisesi ve Robert Koleji'nde okuduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nin grafik tasarım bölümünü kazandı. Müzikle tanışması ilkokul yıllarına dayanıyordu. 11 yaşında piyano çalmaya başladı. O zamanlar klasik müzik dersleri aldı ve konservatuvara kabul edildi. Üniversite yıllarında, 1971 senesinde, 20 yaşındayken okulda içinde bulunduğu Biz adında bir grup kurdu. Biz grubunun elemanları Mehmet Seven, Ercüment Ortaçgil, Ergun Pekakcan, Fatih Hunca ve Bülent Ortaçgil'di.[1] Ercüment Ortaçgil'in aracılığıyla kardeşi Bülent Ortaçgil ile tanıştı. Biz grubu ile okullarda konserler verdiler ve Milliyet Gazetesi Liselerarası Müzik Yarışması'na katıldılar.

Grupta piyano çalan Ergun Pekakcan, dönemde ünü yakalayan The Beatles'tan Bülent Ortaçgil gibi çok etkilenmişti. The Animals'tan The House of the Rising Sun, The Beatles ve Cat Stevens şarkılarını seslendiriyorlardı, fakat daha sonrasında grup albüm çıkarmadan dağıldı. Grubun dağılmasının ardından Bülent Ortaçgil ile Ergun Pekakcan'ın evinde müzik yapmaya başladılar. Pekakcan, müzik dışında resim, grafik ve fotoğrafa da meraklıydı.

Benimle Oynar Mısın

Pekakcan'ın evinde, Bülent Ortaçgil ile müzik çalışmaları sırasında Benimle Oynar Mısın albümünün altyapısını oluşturdular. Albümdeki tüm piyano partisyonları ve soloları Ergun Pekakcan tarafından bestelenip çalındı. Şanar Yurdatapan bu bestelerle bir kayıt yapmak istedi. Şarkıları biraz daha ticarî bir hale getirmek istiyordu, bu sebeple parçaları değiştirmeye çalıştı. Sözlerin basit olması gerektiğini savundu. Bu yorumları üzerine Şanar Yurdatapan ile pek anlaşamayan Ergun Pekakcan ve Bülent Ortaçgil kayıt ve ticarî kaygıları olmadığı için bu fikrinden vazgeçtiler. Daha sonra Ali Kocatepe ile tanıştılar ve albümün yapımcılığını Ali Kocatepe üstlendi.

Bu kayıt, ticarî kaygı taşımayan özgür bir çalışma oldu. Albüm, çıktığı 1974 senesinde sadece 2000 adet sattı. Albümde, Türk pop tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Onno Tunç düzenlemeyi, Nükhet Ruacan ise vokalleri yaptı. Aynı yıl radyoda Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun programlara çıktı. Bülent Özveren programlarında albüme yer verdi. Basından Doğan Şener özellikle bu albüme ilgi gösterdi. Albüm kaydı sonrası konserler verdiler.

Ergun Pekakcan'ın piyano partisyonlarını ve sololarını bestelediği, aynı zamanda çaldığı albümde, daha sonra konserlerde başka sanatçılar tarafından çokça yorumlanacak Benimle Oynar Mısın, Olmalı mı Olmamalı mı, Kediler, Yağmur, Her Şey Sevgiyle Başlar, Şık Latife ve Suna Abla şarkıları yer almaktadır. Bu albümden bazı şarkılar, 1976 yılı yapımı Kadir İnanır ve Müjde Ar'ın oynadığı Zeki Ökten filmi Pisi Pisi'de kullanıldı. Albüm 30 yıl sonra World Psychedelia şirketi tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde de yayınlandı. Nick Drake, Donovan gibi İngiliz folk rock ve psychedelic folk sanatçılarının eserlerine benzetilen albüm beğeni topladı.[6] Albümden "Olmalı mı, Olmamalı mı / Şık Latife" 45'liği yayınlandı.

Müziğe ara

Albüm sonrası Ali Kocatepe'nin masallara müzik yazma teklifini kabul eden Ortaçgil ve Pekakcan, ilk kez notalı çalışmalar yaptı. Atilla Özdemiroğlu'nun keman, Ergun Pekakcan'ın piyano, vibrafon ve moog çalıp piyano partisyonlarını ve sololarını bestelediği "3 Masal" albümü 1976'da yayınlandı. Özdemir Erdoğan stüdyosunda kayıt edilen ve 3 şarkı bulunan bu plakda ticari kaygı gözetilmeden yapıldı. Bu albümden sonra evlenen Pekakcan müzik kariyerine ara verip iş hayatına başladı. Eviteks ve Mozart şirketlerini kurup tekstil ve tasarım işleri yaptı. Bu süreçte müziğe oğlu Burak ve İlder Tokcan ile evde devam etti.

Son yıllardaki çalışmaları

1996 senesinde, Cemal Reşit Rey ve Rumeli Hisarı konserlerinde Bülent Ortaçgil ile yeniden bir araya geldiler. Erkan Oğur, Cem Aksel ve Gürol Ağırbaş ile beraber Benimle Oynar Mısın? albümünü ve diğer Ortaçgil şarkılarını çaldılar. Ayrıca 1997 senesi sonuna kadar Bülent Ortaçgil ile Arnavutköy Eylül Bar'da yaklaşık 10 konser daha verdiler.

Ergun Pekakcan 1997 yılında yakalandığı kanser hastalığına yenik düştü ve 48 yaşında 1999 yılında öldü.

Diskografisi

Singles

• 1971: Anlamsız / Yüzünü Dökme Küçük Kız

• 1974: Olmalı mı, Olmamalı mı? / Şık Latife

Stüdyo albümleri

• 1974: Benimle Oynar Mısın?

Diğer albümler

• 1976: 3 Masal (Masal albümü)

Kaynakça

  1. ^ "Hey Dergileri". web.archive.org. 3 Aralık 2013. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Onno Tunç, asıl adıyla Ohannes Tunçboyacıyan,, Türkiye Ermenisi müzisyen ve bestecidir. Hazırladığı düzenleme ve bestelerle 1980'ler ve 1990'larda Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biriydi. 1945, Bir Zamanlar Deli Gönlüm, Sen Ağlama, Git, Geri Dön, Değer mi, Hadi Bakalım, Gir Kanıma, Vurulmuşum Sana, Şinanay, Seni İstiyorum, Şov Yapma, Olay Olay, İyisin ve Ben Yoldan Gönüllü Çıktım gibi bestelerle Türk müzik tarihindeki öne çıkan isimlerden biri hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ortaçgil</span> Türk vokalist

İbrahim Bülent Ortaçgil, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve bestecidir.

Ahmet Güvenç, bas gitarist.

Çekirdek Sanat Evi, Fikret Kızılok ve Şeyda Kızılok tarafından 1982'de Bostancı'da, Çatalçeşme'de kurulan sanat evidir. Çeşitli sergilerin açıldığı, Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok, Erkan Oğur, Jak Esim, Cem İkiz, Ezginin Günlüğü, Yeni Türkü gibi birçok solist ve topluluğun dinletiler sunduğu bir sanat evi idi. Buradaki dinletiler kayıt edildikten sonra dinleyicilere kaset olarak verilirdi. 24 Ocak 1989 tarihinde kurulan T.C. Kültür Bakanlığı'na bağlı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'nün 1986 tarihli Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu uygulamaya başlaması ile birlikte dinletilerin kaydedilip kopyalanması zorlaştı, bu uygulama sonlandırıldı ve Çekirdek Sanat Evi kapandı.

<i>Başucu Şarkıları</i>

Başucu Şarkıları, Zuhal Olcay'ın 2001 yılında piyasaya çıkan beşinci albümü. Tamamen eski Türkçe pop ve rock parçalarının yeniden yorumlarından oluşur. Müzik direktörlüğünü Bülent Ortaçgil, şarkıların düzenlemelerini ise Gürol Ağırbaş ve Baki Duyarlar yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nükhet Ruacan</span> Türk vokalist

Nükhet Ruacan, Türk caz şarkıcısı.

<i>Teoman-Bülent Ortaçgil Konser</i>

Konser, Teoman ve Bülent Ortaçgil'in Akustik Trio ile 2007'de çıkardığı albümdür. Teoman'ın ilk konser albümü olan bu albüm, 2004 yılında verilen konserlerden oluşturulmuştur.

<i>2. Perde</i>

2. Perde, Bülent Ortaçgil'in 1990 yılında çıkarttığı ikinci stüdyo albümüdür. Solo kariyerine 16 yıl ara verdikten sonra çıkarttığı bu albümde yer alan tüm şarkıların sözü, müziği ve tüm akustik gitar kayıtları Bülent Ortaçgil'e aittir.

<span class="mw-page-title-main">Birsen Tezer</span> Türk müzisyen

Birsen Tezer, Türk müzisyendir.

<i>Benimle Oynar Mısın</i>

Benimle Oynar Mısın, Bülent Ortaçgil'in 1974 yılında kaydedilen ilk albümüdür.

<i>3 Masal</i> 1976 yılında yayınlanmıştır

3 Masal, Bülent Ortaçgil'in yayınladığı masal albümü.

<i>Rüzgara Söylenen Şarkılar</i>

Rüzgâra Söylenen Şarkılar, Bülent Ortaçgil'in ilk canlı kaydıdır. Ortaçgil'in Çekirdek Sanatevi yıllarının ilk ürünü olan bu albümde sanatçıya Erkan Oğur ve Yaz Baltacıgil eşlik etmiştir.

<i>Oyuna Devam</i>

Oyuna Devam, Bülent Ortaçgil'in 1991 yılında çıkarttığı üçüncü stüdyo albümüdür.

<i>Bu Şarkılar Adam Olmaz</i>

Bu Şarkılar Adam Olmaz, Bülent Ortaçgil'in 1994 yılında çıkarttığı dördüncü stüdyo albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ortaçgil diskografisi</span>

1974'te ilk albümü Benimle Oynar Mısın?'ı çıkarmış şarkı yazarı Bülent Ortaçgil'in diskografisidir.

<i>Eski Defterler</i>

Eski Defterler, Bülent Ortaçgil'in 1999 yılında çıkardığı albüm. Bu albümde Ortaçgil'in eski şarkıları canlı kayıt mantığı ile ve yeni düzenlemeleriyle kaydedilmiştir.

<i>Büyükler İçin Çocuk Şarkıları</i>

Büyükler İçin Çocuk Şarkıları, Bülent Ortaçgil ve Fikret Kızılok albümü.

<i>Sen</i> (albüm) Türk müzisyen Bülent Ortaçgilin yedinci stüdyo albümü

Sen, Bülent Ortaçgil'in 2010 yılında çıkan yedinci stüdyo albümüdür.

<i>Şarkılar Bir Oyundur</i> (Bülent Ortaçgil İçin Söylenmiş Bülent Ortaçgil Şarkıları)

Şarkılar Bir Oyundur , Ada Müzik tarafından yayınlanan Bülent Ortaçgil saygı albümüdür.

<i>Senfonik Ortaçgil</i>

Senfonik Ortaçgil, Bülent Ortaçgil'in 2017'de çıkardığı konser albümü.