İçeriğe atla

Ergenlikte eşcinsellik

İki genç eşcinsel birey.

Ergenlikte eşcinsellik, ergenlik süresi içerisinde keşfettiği eşcinsel kimliği ya da ergenlikte çocuğun yaşadığı homoseksüellik benzeri eğilim taşıyan davranışlar bütünü. Çocukluk ve ergenlik çağında çocuğun başından geçen eşcinsel dürtü ve eğilimler bütünü olarak adlandırılır. Bu cinsel dürtüler bireyin cinsel yönelimi, cinsel kimlik arayışı sürecinde kendini bulmasında önemli bir yere sahiptir.

Ergenlik süresince eşcinsellik benzeri cinsel yönelim, davranış gösterip yine aynı süre içerisinde bireyin kendini buluşu ve gençlik çağı süresinde yavaş yavaş karşı cinse olan cinsel yakınlık başladıysa bireyin cinsel yöneliminin eşcinsellik olmadığı söylenebilir.[1] Ergenlik süresince bu tür hem cinse dönük, zamanla karşı cinse artan eğilimli deneyimler bireyin heteroseksüel kimliğinde farklılaşma yaratmaz.

Cinsel kimliğini arayan ve sorgulayan ergen bireyin cinsel kimliğinin oluşumunda algı, hangi cinsiyete yakınlığı, hormonların faaliyeti kadar, toplum tarafından çocuğa uygulanan eğitim tarzı, davranış modelleri, çocuk yetiştirme tarzlarının da etkisi büyüktür.[2]

Kimlik arayışı

Kendini arama, sunma ve keşfetme noktasında ergenlik çocuğun psikolojik ve fiziksel olarak farklılaştığı, cinsel kimlik ve, cinsiyet ve cinsel yönelimini bulduğu geçici bir süreçtir. Bu süreç içerisinde eşcinsel olduğunu kabullenen genç eşcinsel birey kendini kabul sorunu yaşamakla beraber toplumun ve ailenin bakış açısıylada zorlu bir süreç geçirir. Bu hususta yapılan araştırmalar ebeveynleri ve çevre tarafından cinsel kimlik ve yöneliminden reddedilen genç eşcinsel erkeklerin %50 civarında olduğunu göstermektedir.[3]

Ergenlikte bir cinsel kimlik benimseyen gençlerin bu kimliği tamamen adapte olmaları yıllarca sürebilir ve bu da bir o kadar karmaşık ve uzun bir süreçtir. Bazı bireyler bu adapte sorununu hayatları boyunca yaşamaktadırlar. Adapte sorunlarına neden olarak aile ve toplum baskısı, deneyime olan ihtiyaç, diğer ayrımcılıklar, gösterilebilir.

Kıyaslama

Kimlik oluşumu sırasında, en yaygın olan arkadaş ve aile tutumlarından biri akran grubu ile eşcinsel bireyin karşılaştırılmasıdır. Kıyaslanan gençlerde duygusal değişim, azalan sosyalleşme ve azalan ilişki becerileri, birçok durumda ruhsal ve fiziksel dengelerinden uzaklaşarak şüphe, psikolojik karışıklık, korku görülür.

Kültürel anlamda eşcinsellik özellikle muhafazakâr toplumlarda kabul görmemektedir. Cinsel kimliğini yeni keşfeden genç bu yüzden uzun ve karmaşık bir süreç geçirir. Kendilerini ifade etmekte zorlanır, hatta bazı eşcinsel bireyler yaşamı boyunca kendini asla ifade edemez. Genç eşcinsel kadınların ve erkeklerin tercihlerini yansıtmama tutumlarından bazıları şöyle sıralanabilir;

  • Reddetme: Bireyin iç dünyasında sürekli reddettiği dürtüleri ve duyguları olarak bilinir, iç dünyasında bir savaştır ve bireye psikolojik anlamda zarar verebilir.
  • Kaçınma: Birey eşcinsel dürtüleri ve duygularının bilincindedir, bu nedenle bu dürtüleri ve duyguları tetikleyebilir durumları önleyecek tedbir ve davranış ilkeleri edinir. Heteroseksüel olarak kabul edilmesi için normalde yapmadığı halde maço davranış, futbolla ilgilenme; makyajdan çok bahsetme gibi psikolojik anlamda kabulünü sağlayacağına inandığı davranışlar sergiler.
  • Tutum: Kendini kabul etmekte zorlanan genç birey hemcinslerine sözlü ya da davranışsal karşıt tutum sergiler ya da hemcinsleri yerine karşıtı bireylerle arkadaşlık kurar.

Ergenlik ve eşcinsel yönelim

Bu dönemde eşcinsel olduğuna ikna olmuş gencin sadece cinsel yönelimi dışında birçok olay, tutum, davranış ve değişimleriyle algılamaktadır. Eşcinsel gençler bu dönemde cinsel yönelimleri yüzünden toplumla, aile ve arkadaşlarıyla yüzleşmektedir. Cinsel yönelimlerinden ötürü gençler;

  • Sözlü ve eylem bütünü davranışlarla şiddet, taciz ve zorbalığa uğrayabilir,
  • Toplum tarafından dışlamalara ve aşağılanmalara maruz kalabilir,
  • Yaşadığı ev ortamında akranları tarafından sözlü ve fiziksel saldırılara uğrayabilir, cinsel istismara, fuhuşa zorlanabilir ve tüm bunların sonunda psikolojik travmalar geçirebilir, birçok raporlarda belirtildiği üzere intihar edebilir.[4]

Ergen eşcinsellerin büyük korkuları; cinsel kimliğinden ötürü suçluluk hissi, akranlarından kendini farklı hissetme, aile ve toplumun bakış açısı, kaygı (HIV ve AİDS gibi cinsel yollu hastalıkların bulaşma kaygısı) olarak söylenebilir.

Genç eşcinsellere karşı zorbalık

Zorbalık, fiziksel ve sözlü olabilmektedir. Resimde; genç ergene akranlarınca uygulanan fiziksel zorbalık.

Homofobik psikolojik ve fiziksel zorba uygulanan eşcinsel bireyler toplumdan kendini soyutlayabilmektedir. Özellikle okul döneminde ergen eşcinsellere akranları tarafından uygulanan ayrımcılık, sözlü şiddet, ayrımcılık bireyi intihara dek sürükleyebilmektedir. Bireyde zorbalık, dayak, dışlanma ve taciz korkusuna neden olabilmektedir. Ergen eşcinseller tüm bunlardan ötürü okuldan kaçma, içe kapanıklık, uyuşturucu bağımlılığı davranışlar gösterebilmektedir. Gencin maruz kaldığı istisnalar ona bir kurtuluş seçeneği gibi bakabileceği farklı yola sürükler. O toplumun dışlanmış, değerli olmayan bir parçası algısına kapılabilir.

Eşcinseller arasında intiharlar

LGBT gençler arasındaki intiharlar yaygın olmakla intihar nedeni olarak; birlikte birçok psikolojik, gençlerde beden ve ruh açısından önemli ve etkili yaralanma belirtileri bırakan yaşantılara, olaylara, ailevi ve toplumsal dışlanmalara, cinsiyet, inanç ayrımına maruz kalmalara yer verilebilir. LGBT bireyleri arasında depresyon nedenli ilaç kullanımının fazla olduğu bilinmekle beraber, Türkiye de intihar yüzdeleri kesin olarak bilinmemektedir. ABD de 2004 yılında yapılan bir araştırma, 20 yaş altı LGBT gençlerde intihar oranlarının hızla arttığını[5] göstermektedir.

Kaynakça

  1. ^ Eşcinsellik (homoseksüalite) 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yayın tarihi: 9 Aralık 2012 Pazar, Alıntı tarihi: 9 Aralık 2012
  2. ^ Ergenlik Döneminde Cinsel Sorunlar-Problemler 6 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Psikolog Ankara. Alıntı tarihi: 9 Aralık 2012
  3. ^ Erkek Eşcinsellik: Ergen Perspektifinden 21 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) Remafedi, Gary (1986). Pediatri. 30 Kasım 2011 tarihinde erişilmiştir
  4. ^ ABD’de Bir Genç Gey İntiharı Daha 25 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kaos GL. Yayın tarihi: Perşembe, 02 Şubat 2012, Erişim tarihi: 9 Aralık 2012
  5. ^ Çocuk intiharları yükselişi, CDC raporu 4 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. USA TODAY. Yayın tarihi: 5 Şubat 2007 (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Homofobi</span> homoseksüel ve LGBT bireylere karşı hoşnutsuzluk veya ön yargı

Homofobi, eşcinsellere veya eşcinselliğe karşı duyulan nefret, önyargı, hoşnutsuzluk, korku veya ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobisi olan kişiler homofobik olarak anılır. Homofobik davranış ilkelerini sergileyen kişinin gerçekleştirdiği eylemler bütünü "homofobi" sadece psikiyatrik bir kavram değildir. Her 48 saatte bir, eşcinsel bir kişinin homofobiyle bağlantılı şiddete maruz kalarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Uluslararası Af Örgütü'ne göre yaklaşık 70 ülkede eşcinsellere şiddet uygulanmaktadır ve 8 ülkede eşcinsellere idam cezası verilmektedir.

Açılmak ya da coming out, kişinin cinsel yönelimini veya cinsel kimliğini, uygun gördüğü kişilere, "kendi isteğiyle" beyan etmesi. İngilizce coming out of closet kavramının kısaltması olan bu terim Türkçede de kullanılmaya başlanmıştır. Outing ise, eşcinsel bir bireyin cinsel yöneliminin, "kendi isteği olmaksızın", topluma ifşa edilmesidir. Bu duruma maruz kalmış ünlü kişiler arasında daha önce evlenip baba olmuş, cinsel yönelimi öğrenildiğinde toplum tarafından yargılanmış şarkıcı Elton John ve yazar Oscar Wilde da vardır.

Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Cinsel kimlik, kişinin romantik ve cinsel çekim hissettiği kişilerle ilgili kendisini nasıl tanımladığıdır. Cinsel kimlik aynı zamanda kişilerin kendilerini bir cinsel yönelimle tanımladığında veya tanımlamadığında ya da herhangi bir cinsel yönelimle tanımlamamayı uygun bulduğunda kullanılan cinsel yönelim kimliği olarak da bilinir. Cinsel kimlik ve cinsel davranış, cinsel yönelim ile yakından bağlantılı olsa da birbirinden ayrılır. Cinsel kimlik kişinin kendisini kavrayışını, cinsel davranış kişi tarafından uygulanan cinsel eylemi, cinsel yönelim ise kişinin karşı cinse, hemcinse, her iki cinsiyete hissettiği ya da hiçbir cinse hissetmediği romantik ya da cinsel çekimi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">LGBT'lere yönelik şiddet</span> LGBTlere yönelik bir şiddet

LGBT'lere yönelik şiddet, diğer adıyla eşcinsel, gey düşmanlığı, eşcinsel karşıt odaklı karşı cins tarafından uygulanan şiddettir.

LGBT gençler arasında intihar veya lezbiyen, gey, biseksüel, transgender gençler arasında intihar oranları genel nüfustaki diğer bireylerin intihar oranlarına göre daha yüksektir. LGBT gençler ve genç yetişkinler arasında ise intihara eğilim ve intihar vakaları ise çok daha yüksektir. Bu durumun nedenleri olarak eşcinsel bireylere karşı kültürel, toplumsal ve bireysel homofobi ve baskı, eşcinsel evliliğin kanunlar nezdinde yasal olmaması, tacizlerin ve azarlamaların olması gösterilebilir. Yapılan tüm ayrımcılıkların bir sonucu olarak LGBT bireyler arasında depresyon, bilinçli ya da bilinçsiz ilaç kullanımı ve intihara eğilim çok yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da LGBT hakları</span>

Azerbaycan'da LGBT hakları, Azerbaycan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Azerbaycan'da LGBT bireyler için hiçbir yasal güvence bulunmamakla birlikte ülke genelinde homofobik yaklaşım bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan'da LGBT hakları</span>

Sırbistan'da LGBT hakları, Sırbistan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Sırbistan'da LGBT bireyler sık sık hukuki sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite Sırbistan'da yasal, ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da LGBT hakları</span>

Ermenistan'da LGBT hakları, 2003 yılından bu yana yasaldır ancak LGBT hakları ülkenin kuruluşundan bu yana değişmiş değildir. Eşcinsellik Ermenistan toplumunun bir kısmında tabu konusu olmaya devam etmekle birlikte LGBT bireyler için ayrımcılık karşıtı yasa yoktur. Erkek ve kadın hemcins cinsel aktivite cinsel rüşt yaşını gözetmek şartıyla yasaldır. Ancak ülkede eşcinsel ilişki ve birlikteliklere yönelik haklar ve anayasada ayrımcılık karşıtı bir yasa mevcut değildir. Yine ülkede eşcinsellik karşıtlığı yaygın olmasına karşın ülke genelinde ihbar olmaması da dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da LGBT hakları</span>

Kazakistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) hakları sınırlıdır. Kazakistan'daki LGBT kişiler, LGBT üyesi olmayanların yaşamadığı yasal durumlar, sosyal zorluklar ve ayrımcılıkla karşı karşıyadırlar. Hem erkek hem de kadınların eşcinsel ilişkileri Kazakistan'da yasaldır, ancak aynı cinsiyetten çiftler ve aynı cinsiyetten çiftler tarafından yönetilen aileler için yasal korumalar geçerli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'ta LGBT hakları</span>

Belarus'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin uğramadığı yasal sorunlarla yüz yüzedir. Belarus'ta hemcins cinsel aktiviteler hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır. Hemcins çiftlerin başta olduğu hanehalkları, karşı cins çiftlere mevcut olan aynı yasal korunmalara sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Çekya'da LGBT hakları</span>

Çek Cumhuriyeti lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları konusunda en liberal Orta Avrupa ülkelerinden biridir. 2006 yılında kayıtlı birliktelikler, hemcins çiftler için yasal oldu; 2019 yılı itibarıyla evliliği hemcins çiftler için yasallaştıracak bir yasa tasarısı Çek Parlamentosu'nda mütalaa edilme sürecindedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'da LGBT hakları</span>

Gürcistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Gürcistan, kendi mevzuatında LGBT kişilere yönelik ayrımcılığı doğrudan yasaklayan tek eski Sovyet ülkelerinden biridir. Bir bireyin cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden dolayı işlenmiş suçlar, 2012'den beri Gürcü hukukunda ağırlaştırıcı bir etken olarak sayılır. Buna rağmen, cinsellik hakkında kamu tartışmaların genel açıdan olumsuz karşılandığı bu ülkede eşcinsellik, toplumda hakim olan geleneksel Ortodoks Hristiyan değerlere aykırı olarak görülür. Sonuç itibarıyla eşcinseller sık sık istismar ve fiziksel şiddetin hedefleri olur; bu eylemler de sıkça dini liderler tarafından teşvik edilir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da LGBT hakları</span>

Litvanya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan vatandaşların karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Litvanya'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır, ancak hemcins çiftlere hemcins evliliği ya da sivil birliktelik gibi kurumlar mevcut değildir; bu açıdan hemcins çiftlerinde karşı cins çiftlerinin sahip olduğu bazı haklar yoktur. Eşcinselliğin 1993 yılında suç olmaktan çıkarılmasına rağmen, bu zamandan beri LGBT hakları ancak sınırlı olarak genişletilmiştir. Ayrımcılıktan korunma, Avrupa Birliği üyeliğinin bir koşulu olarak kanunlaştırıldı ve 2010'da ülkenin ilk onur yürüyüşü başkent Vilnius'ta yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'da LGBT hakları</span>

Romanya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklar ve ayrımcılığa uğrayabilir. Romanya toplumunun LGBT vatandaşların haklarına dair tutumu genel olarak muhafazakârdır. Buna rağmen, 2000 yılından beri ülkede LGBT hakları mevzuatı konusunda büyük değişimler yer almıştır. Son yirmi yıl içerisinde eşcinsellik yasak olmaktan çıkarıldı, kapsamlı ayrımcılık karşıtı yasalar uygulandı, cinsel rüşt yaşı eşit yapıldı ve homofobik nefret suçlarına karşı yasalar sunuldu. Üstelik Bükreş'teki senelik onur yürüyüşü ve Kaloşvar'daki "Gay Film Geceleri" gibi etkinliklerin düzenlenmesiyle, LGBT topluluklarının görünürlüğü artmıştır. İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2006'da Romanya'yı "cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı hak ihlâlleriyle mücadele etmekte örnek verici ilerlemeler" kaydeden beş ülkeden biri olarak nitelendirdi. Pew Research Center'ın 2016 yılında yaptığı bir ankette, Romanyalıların yüzde 85'i, eşcinselliğin toplum tarafından kabul edilmemesi gerektiği görüşündeydi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da LGBT hakları</span>

Ukrayna'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Özel alanda rıza gösteren iki yetişkin arasındaki ticarî amaçla yapılmayan hemcins cinsel ilişkileri Ukrayna'da yasaldır, ancak Ukrayna toplumunda LGBT bireylere dair hoşgörüsüz tavırlar yaygındır ve karşı cins çiftlerine mevcut olan yasal korunmalar hemcins çiftlerine mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya'da LGBT hakları</span>

Slovakya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Slovakya'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır, ancak karşı cins çiftlerine mevcut olan yasal korunmalar, hemcin çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına mevcut değildir. Slovakya'da hemcins çiftleri eşit miras haklarına sahiptir, ancak hemcins evlilikleri veya sivil birliktelikler tanınmamaktadır. Komşu ülke Çekya'dan farklı olarak, Slovakya'da LGBT haklarına dair muhafazakâr tutumlar daha yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta LGBT hakları</span>

Irak'ta lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler yoğun oranda ayrımcılığa uğramaktadır. Açık eşcinsel erkeklerin Irak Silahlı Kuvvetleri'nde askerlik hizmetinde bulunmalarına izin verilmemektedir ve hem hemcins evlilikleri hem de medenî birliktelikler kanunen yasaktır. Cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelinde yapılan ayrımcılığı yasaklayan hiçbir yasa yoktur ve LGBT bireyleri sürekli olarak vigilantist şiddete veya namus cinayetlerine maruz kalmaktadır.