İçeriğe atla

Ergek

Ergek (Rusça: Ergaki) Doğal Park
Harita
TürMillî Park
KonumKızıl Yar Yöresi
Koordinatlar52.8333 K ; 93.35 D
Yüzölçümü342 873 hektar
Açılış4 Nisan 2005
DurumFaaliyette
Resmî siteErgek Parkı

Ergek Tabiat Parkı (Eski Türkçe:erŋäk yani parmak sözünden gelir.),[1] Güney Sibirya'da Krasnoyarsk Krayı'nın güneyinde yer almakta olan bölgesel öneme sahip bir doğal parktır. Özel koruma altındaki tabiat alanı olan tabiat parkı 4 Nisan 2005 tarihinde açılmıştır. Alanı 342.873 hektardır. Batı Sayan'daki Ergek dağ sırtının turizm merkezidir. Büyük Kebeje, Büyük Klüç, Taygiş, Yukarı Buyba, Orta Buyba ve Aşağı Buyba akarsularının kaynağında bulunur. Altay-Sayan ekolojik bölgesi doğa rezervleri ve milli parkları birliğine dahildir.

Park, tüm ana cazibe merkezlerine gidebileceğiniz işaretli yollar sistemi geliştirmiştir.[2] Parkın sembolü, dağ zirvelerinin arka planında bir Sibirya Kabarga'sını (misk geyiğini) tasvir eden bir logodur.

Galeri

İlgili kaynaklar

  • Мартьянов Н.М. Флора Южного Енисея // Ежегодник гос. музея им. Н.М.Мартьянова. — Минусинск, 1923. — Т. 1, вып. 2. — С. 1—184.
  • Высокогорная флора Западного Саяна // Наука. — Новосибирск, 1976. — С. 1—378.
  • Русско-тувинский словарь/ ред. Д.А.Монгуш // Русский язык. — М., 1980. — С. 1—664.
  • Тувинско-русский словарь/ под ред. Э.Р.Тенишева. — М., 1968.
  • Черепнин Л. М. Флора южной части Красноярского края. — Красноярск, 1959. — Вып. 2. — С. 1—240.
  • Хакасско-русский словарь // Наука. — Новосибирск, 2006. — С. 1—1114. — ISBN 5020305030.
  • Хакасско-русский словарь // Главиздат. — М., 1953. — С. 1—488.
  • Степанов Н.В. и др. Красная книга Красноярского края: растения и грибы // Поликом. — Красноярск, 2005. — С. 1—368.
  • Степанов Н.В. Флора северо-востока Западного Саяна и острова Отдыха на Енисее (г.Красноярск). — Красноярск: Краснояр. гос. ун-т, 2006. — С. 1—170. — ISBN 5-7638-0682-4.
  • Степанов Н.В. Флорогенетический анализ (на примере северо-восточной части Западного Саяна. Ключ для определения семейств и конспект флоры // *Красноярского государственного университета. — Красноярск, 1994. — Вып. 1. — С. 1—108. — ISBN 5-230-08036-1.
  • Шауло Д.Н. Флора Западного Саяна // Turczaninowia. — 2006. — Т. 9, вып. 1—2. — С. 5—336.
  • Степанов Н.В. Истории о растениях Ергаков // Растр. — Красноярск, 2010. — С. 1—144. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2_%D0%A4%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9.pdf 24 Eylül 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Природный парк «Ергаки». Туристская карта. Роскартография, 2000
  • Академия наук СССР, институт языкознания. Древнетюркский словарь. — Ленинград: Наука, 1969. — С. 181.

Kaynakça

  1. ^ Академия наук СССР, институт языкознания. Древнетюркский словарь. — Ленинград: Наука, 1969. — С. 181. https://www.academia.edu/24589240/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8E%D1%80%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8C_1969 27 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Ергаки – путеводитель по самому интересному месту для походов в России. TrekRussia.ru. Дата обращения: 4 марта 2020.https://trekrussia.ru/faq/ergaki-guidebook/

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tofalar</span> Sibiryanın İrkutsk Oblastında yaşayan Türk halkı

Tofalar veya eski literatürde bilinen isimleri ile Karagaslar, Sibirya'nın İrkutsk Oblastı'nda yaşayan Türk halkı. Halk, kökensel, dilsel ve kültürel açıdan Tuva'nın doğusu ile benzemektedir. Çok eskiden Tuva'dan ayrılmış Tuba Türkleri sanılmaktadır. Türk dillerinde f harfi kullanılmamaktadır, bu yüzden bu ad yabancı olanlar tarafından söylenmiş ve Toba kelimesinden bozmadır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok İstasyonu</span>

Vostok İstasyonu eski Sovyetler Birliği'nin, Güney Kutbuna yakın bir noktadaki araştırma merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Tuhovişta</span> Bulgaristanın Yukarı Cuma ili, Satovça ilçesine bağlı köy

Tuhovişta ya da Tuvişta Bulgaristan'da, Blagoevgrad ilinin, Satofça ilçesine bağlı bir köydür. Tuhovişta, Bulgaristan’ın Güneybatısında Yunanistan sınırına 2 km mesafededir. Bulgaristan tarafinda komşu köyler şunlardır: Godeşevo, Slaşten, Vılkosel ve Jijevo. Yunanistan tarafında: Manastırcık, Poçen, Şurdilova, Tisova ve Boren.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Butanayev</span> Rus etnograf

Viktor Yakovleviç Butanayev ya da Astay Butanayev, Hakas kökenli Rus etnograf, Türkolog, Başta kendi etniği Hakaslar olmak üzere onların ataları olan Yenisey Kırgızları ve yakın oldukları Kırgızlar üzerine çalışmalarıyla bilinir.

Ölçey-ool Kungaa-oğlu Monguş — Uluğhem yöresinde Ak-Hem'de doğmuştur. Tıva şair, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

Şor alfabeleri — Şor Türkçesinde yazı için kullanılan damgalar sistemleri. XX. yüzyıldan beri kullanılan Şor alfabesini 3 etapta ayırabiliriz

Leonid Potapov, Rus etnograf, Türkolog. Tarih bilimi doktoru, profesör. Altaylar, Şorlar, Hakaslar, Tıvalar ve Güney Sibirya'nın öteki toplumlarının tarih ve kültürleri üzerine çalışan bilim kişisi. Birçok ödülün sahibi.

Uraankay veya Uranhay - Çin ve Moğolistan'ın kuzey taraflarında ormanlık alanlarda yaşayan genel olarak Türk soyundan gelen uluslara denilen tarihi bir adlandırma. Evenki dilinde uraņkay denilen söz "kişi" diye çevrilmektedir. Saha dilince uraaņhay denilen söz de "kişi" diye çevrilmektedir. Tarihi kaynaklarda orman halkı anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tokuz Tabduz</span>

Tokuz Tabduz, Eski Türklerde bir soy veya boy adı.

Çabaş dağı, Tuva Cumhuriyeti'nin Sütgöl bölgesi kuzeyinde ile Hakasyanın güneydoğusunda dağ.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Kojin</span> Rus sanatçı

Semyon Leonidoviç Kojin (Rusça: Семён Леони́дович Ко́жин, (11 Mart 1979, Moskova, Rusya – Rusya'nın önde gelen ressam.

Sebine Memmed kızı Almemmedova — Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Bakıhanov Adına Tarih Enstitüsünün “Azerbaycan'ın Sovyet Dönemi Tarihi” bölümünün arştırma görevlisi, Filoloji Bilimler Doktoru, Doçent.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lazareviç Laşkarev</span> Gürcistan kökenli Rus İmparatorluk Tümgenerali

Sergey Lazarevich Lashkarev, Gürcistan kökenli bir Rus İmparatorluk Tümgeneraliydi. Kurnaz bir diplomat ve çok dilliydi ve çağdaşları tarafından " Büyük Catherine'in devrinde hatırlanabilen bir fenomen" olarak tanımlandı. Lashkarev'in on dilde akıcı olduğu bildirildi. Rusça ve Gürcüce'nin yanı sıra Fransızca, İtalyanca, Türkçe, Farsça, Yunanca, Ermenice, Arapça ve Latince konuşuyordu. 1800 yılında Lashkarev Osmanlı imparatorluğu ile yaklaşan Rus ilhakı ile bağlantılı olarak aktif olarak diplomatik borsaları da kapsayan bir işten sorumluydu. Ayrıca Gürcü krallıklar, beylikler ve Rusya'nın I.Alexander'ın altındaki İmparatorluk mahkemesinde Gürcistan işlerinden sorumlu kaldı

<span class="mw-page-title-main">Tarihi Başkurdistan</span>

Başkurdistan, Ufa ilçesinin Başkurt Ufa bölgesine dönüşümü sonucunda oluşan tarihi ve coğrafi bir bölgedir. Şu anda Başkurdistan Cumhuriyeti, Orenburg ve Çelyabinsk bölgeleri, Tataristan Cumhuriyeti'nin doğu kısmı, Udmurtya'nın güneydoğu kısmı, Perm bölgesinin güney kısmı, Sverdlovsk'un güneybatı kısmı, Kurgan'ın batı kısmı, Samara'nın kuzeydoğu kısmı ve Saratov'un doğu kısmı bu bölgede yer almaktadır.

Veselovsky Rezervuarı, Rostov-on-Don, Rostov Oblast'daki batı Manych Nehri üzerindeki bir rezervuardır. Proletarsky Rezervuarı ile doğrudan yukarı akışa sahip olan bu çift, uzun süreli nehir akışı sağlamak için 1932 ve 1936 yılları arasında inşa edilen Manychysky Rezervuarları olarak da anılır. Veselovsky Rezervuarı şu anda sulama, balıkçılık, su trafiği ve elektrik üretimi için kullanılmaktadır.

Anna İvanovna Boltunova (Amiranaşvili), Karadeniz bölgesindeki epigrafiler üzerinde uzmanlaşmış Sovyet arkeolog. Ana araştırma alanı, Doğu ve Kuzey Karadeniz bölgelerindeki Yunan yazıtlarının incelenmesiydi. Ayrıca Bosporos Krallığı üzerine makaleler yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Velyaminovski Kuşatması</span>

Velyaminovski Kuşatması, 12 Mart 1840 gecesi Rus-Çerkes Savaşı sırasında gerçekleşti. Çerkesler sabah namazından sonra kaleye saldırdılar ve yedi buçuk saat sonra kale düştü.

Daria Nikolaevna Saltykova, takma adı Saltychikha ve “Ogress” Aristokrat bir aileden gelen sadist ve seri katil. Emri altındaki 38 serfin öldürülmesinden sorumlu tutulan zengin bir Rus toprak sahibiydi 1768'de Senato ve İmparatoriçe II.Katerina'nın kararıyla soyluluk unvanından mahrum bırakıldı ve ölüm cezasına çarptırıldı, ancak daha sonra ceza müebbet hapse çevrildi. Ölene kadar hapiste kaldı.