İçeriğe atla

Ergan Kayak Merkezi

Ergan Kayak Merkezi Erzincan şehir merkezine 12 km güneyinde Ergan Dağı yamaçlarındaki kayak merkezidir.[1]

Tesis

Ergan Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi kayak alanı; 1.800 m, 2.662 m, 2.455 m, uzunluğunda Türkiye’nin en uzun liftlerinden oluşan ve teleferik ve telesiyej tesisine sahiptir. Saatte 2.700 kişi taşıma kapasiteli yeni teknoloji telesiyej sistemi ve saatte 1.000 kişi taşıma kapasiteli teleferik sistemi ile Ergan Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi, Türkiye’nin yeni kayak merkezi olmaya adaydır.

Munzur Dağları' sisteminden Ergan Dağı eteklerindedir ve tesisin yüksekliği 2 bin 970 m'dir.

Kayak merkezine çift şeritli, refüj aydınlatmalı ve bitümlü sıcak kaplama yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Ergan Kayak Merkezi alanında 2 etaptan oluşan telesiyej sistemi kuruludur. 1 adet günübirlik konaklama tesisleri mevcuttur. Başlangıç noktası; Arpalık mevkiinden 10 kişilik 30 adet gondol-teleferik hattı ile Ardıçlı Gölü’nde kurulu kayak alanının başlangıcına erişim sağlanmaktadır. Ayrıca Ardıçlı Gölü’nde kurulu kayak alanına karayolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Kayak alanının I. Etabı 1740 m rakımlı Ardıçlı Gölü’nden başlayıp, 2340 rakımlı Yayla Düzünde bitmektedir. Bu alanda 2580 metre uzunluğundaki 4 kişilik bubble sistem telesiyej sistemi mevcuttur. Kayak alanının II. Etabı 2340 m rakımlı yayla düzünden başlayıp; 2950 rakımlı olan kısımda bitmektedir. Bu alanda ise 2362 metre uzunluğundaki 4 kişilik bubble sistem telesiyej sistemi mevcuttur.

Turizm Bakanlığı tarafından 8.000 yataklı otel yapılması planlanmaktadır[2]. Tesis tamamlandığında 12 km'lik pisti ile dünyanın sayılı kayak pistlerinden biri olacaktır. Yatırım Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük turizm yatırımıdır.[3]

Pistler [2]

No:ZorlukUzunlukBaşlangıçBitiş Rakım
1:Orta:287529582290
2:Orta:293027652540
3:Orta:283223471738
4:Orta:336321021926

İklim

Erzincan iklimi yılda 180 gün kar yağışına uygundur. Türkiye karasal ikliminde kar 90 gün yerde kalmaktadır. Ergan Dağı'nın yüksekliği ve kuzey bakılı olması karın yerde kalma süresini uzatmaktadır. Meteoroloji verilerine göre alanda 1500 m üzerinde kar yağışı aralık ayında başlamakta ve Mayıs ayına kadar yerde kalmaktadır[2].

Suni karlama

2050 yılına kadar gerçekleşecek küresel ısınma ile bölge sıcaklığının 2,17 °C kadar yükselmesi beklenmektedir. Isınma ile birlikte özellikle alçak pistlerin karlanmasında sorun oluşacaktır. Bu nedenle tesislere suni karlama sistemlerini kurulması ihtiyacının doğacağı düşünülmektedir.[4]

Ulaşım

Kayak alanına gelecek konuklar için Erzincan’daki konaklama merkezleri hizmet vermektedir. Erzincan, karayolu, havayolu ve demiryolu ulaşım imkânlarının tamamına sahiptir. Erzincan’a THY ile Atatürk Havalimanı ve Esenboğa Havalimanından her gün, Pegasus havayolu ile Sabiha Gökçen Havalimanından haftada dört gün, Sunexpress havayolu ile Adnan Menderes Havalimanından haftada iki gün uçak seferleri yapılmaktadır.

Ergan Kayak Merkezi hava alanına mesafesi 10-12 dakikadır.

Kaynakça

  1. ^ Ergan, Kayak Merkezi. "Ergan Kayak Resmi Sitesi". Ergan Kayak Merkezi. 1 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c Güneş, Erkan; Alagöz, Gürkan (2015). "Erzincan Ergan Dağı Kış Turizm Merkezine Yönelik Sürdürülebilir Turizm Önerileri" (PDF). ebyu.edu.tr. s. 723. 31 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020. 
  3. ^ Alioğlu, Musa (2013). "Kayak için neden yurt dışına rağbet var?". tuyed.org.tr. 18 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020. 
  4. ^ DEMİROĞLU, Yrd. Doç. Dr. O. Cenk vd. "İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ERGAN DAĞI KIŞ SPORLARI MERKEZİ'NDE YAPAY KARLAMA KAPASİTESİNE ETKİSİ". researchgate.net. 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erzincan (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer alır. 2020 nüfus sayımına göre il nüfusu 234.431'dir. Bu nüfusun %81,5'i şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 11.815 km2'dir. İlde km2'ye 20 kişi düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ</span> Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m rakımlı, Türkiyenin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ Millî Parkı</span> Türkiyede millî park

Uludağ Millî Parkı, Bursa ilinin güney ve güneydoğusunda 13.024 hektarlık bir alanda 1961 yılında Millî Park olarak ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Millî parka ulaşım karayolu ve teleferik ile yapılabilmektedir. Dağın Kuzey ve Güney yamaçlarında çok sayıda patikalar sayesinde park içindeki vadiler ve tepeler arasında ulaşım mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Kartepe Dağı</span>

Kartepe, eski ismi Kel Tepe, İzmit'in güneydoğusunda, Samanlı Dağları silsilesinin en yüksek noktası 1601 m yüksekliğinde Marmara Bölgesi'nin ikinci en yüksek dağıdır. En rahat ulaşım Suadiye beldesinden sağlanır. Zirvesinde kurulan Kartepe Kayak Tesisleri ile turizm yönünden de gelişmiştir.

Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri şehir merkezine 25 km mesafede, 3916 m yüksekliğindeki Erciyes Dağı'nda kurulu kayak tesisidir.

<span class="mw-page-title-main">Palandöken Dağı</span>

Palandöken Dağı, Erzurum'da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken'e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Davraz Dağı</span>

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı, Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu, Sultan Dağları Gelincikana Doruğu yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da turizm</span>

Fransa 2007 yılı istatistiklerine göre 81.9 milyon turist almıştır. Ayrıca, Fransız turizmi 2006 yılına göre %3.8 artmıştır. Bu istatistiksel bilgiler Fransa'yı dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesi konumuna getirmiştir. 2009 yılındaki istatistiklere göre ise Fransa'da bulunan yerli ve yabancı turistlerin toplam turizm harcaması 36 milyar €'dur ki bu tutar Fransa'nın Gayrisafi Yurt içi Hasılasının yaklaşık %6,5'una tekabül etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağları</span>

Ilgaz dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Kastamonu-Çankırı yolunun 1.875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">La Massana</span> Andorranın yedi komününden birisi

La Massana Andorra'nın yedi komününden birisi. Ülkenin kuzeybatısında bulunan La Massana, yüzölçümü bakımından 4. büyük komündür. Ana belediyesi de La Massana olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Cortina d'Ampezzo</span> İtalyanın Komünleri

Cortina d'Ampezzo, İtalya'nın Veneto bölgesinin Belluno ilinin 6.075 nüfuslu bir belediyesidir. Alp Dağları'nın güneyinde bulunan Dolomitler bölgesinin ortasında bir Alpler vadisinde konumlanmıştır. Çok sayıda ve değişik ski-pistleri, dağlık manzaraları, konaklama tesisleri, alışveriş dükkânları ve "apreski" yaşanımı ile çok popüler bir kış-tatili beldesidir. İkinci Dünya Savaşı nedeniyle tasarlanan 1944 Olimpiyat Oyunlarına konutluk edememiştir ama 1956 Kış Olimpiyat Oyunları'na konutluk yapmıştır. Ayrıca birçok kış sporu dünya kupası etkinliklerine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zell am See</span> Avusturyada Salzburg ilindeki Zell am See ilçesi yönetim merkezi (Bezirkshauptstadt)

Zell am See Avusturya'nın Salzburg şehrinde Zell am See Bölgesi'nin idari başkentidir. Kasaba, Zell am See-Kaprun olarak bilinen önemli bir turistik bölge ve bölge için bir ulaşım merkezidir.

Akdağ, Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan dağ. 2062 metrelik yüksekliği ile Samsun'un en yüksek noktasını bulunduran Akdağ ilin kış turizm merkezi durumundadır. 1675 metrelik kayak pisti ve 1300 metrelik telesiyeje sahip Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezinin bulunduğu dağ yapısından yamaç paraşütü, dağcılık ve yayla turizmi alanlarında yararlanılmaktadır. Ayrıca burada doğan bir su kaynağı bulunmakta olup şişelenmekte ve Ladik Akdağ Doğal Kaynak Suyu markasıyla satılmaktadır.

Ergan Dağı, Erzincan ili sınırlarında Munzur Dağları'nın kuzey kolu olan dağdır. Yüksekliği 3.256 m olan dağ Erzincan merkeze 30 km uzaklıktadır. Dağın güney eteklerinde Yaylabaşı mahallesi yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kartepe Kayak Merkezi</span> Kocaelide bir kayak merkezi

Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli İlinin Kartepe ilçesinde bulunan, İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer almaktadır. Kartepe ilçesinin batı bölgesinde Köseköy ve Arslanbey yerleşim alanları dahil olmak üzere, doğuya doğru ilerlendiğinde, Köseköy'ün hemen batısında Sarımeşe, kuzey kesiminde Uzuntarla ve Eşme, güney kesiminde Suadiye ve Maşukiye bulunmaktadır.Kartepe'nin güney kesimini, doğu batı doğrultusunda uzanan Samanlı Dağlarının orta bölümü meydana getirir.1601 rakımlı Kartepe, ilçe sınırlarında bulunan Kocaeli'nin en yüksek tepesidir. Kartepe, bir günde dört mevsimin yaşandığı ender coğrafyalardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hesarek Kayak Merkezi</span>

Hesarek Kayak Merkezi, Bingöl şehir merkezine 34, Bingöl Havalimanına 45 kilometre mesafedeki Hesarek Dağı üzerinde kayak merkezidir.

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Avusturya'nın en büyük ve en modern kayak alanlarından biridir. Tirol'ün Kufstein ve Kitzbühel ilçelerindeki altı dağ'da bulunan pistleri birleştirmektedir.

Başçiftlik Kayak Tesisi, Tokat Başçiftlik'e 8 kilometre mesafede bulunan bir kayak merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Breuil-Cervinia</span>

Breuil-Cervinia Valtournenche komününe bağlı bir bölgedir ve Alpler'deki en ünlü kış ve yaz turizm beldelerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çimbulak</span> Almatıda bir kayak merkezi

Çimbulak veya diğer bilinen adıyla Şımbulak, Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan bir kayak merkezidir. Orta Asya bölgesinin en büyüğü olan kayak merkezi, Trans-İli Ala Dağları'ndaki Medeu Vadisi'nin üst kısmında, deniz seviyesinden 2.200 metre yükseklikte yer alır. Medeo yolu ile Almatı'nın yaklaşık 25 kilometre güneyindedir. Ilıman iklimi, bol güneşli günleri ve kış boyunca bol miktarda kar yağması nedeniyle popülerdir.