İçeriğe atla

Eresus walckenaeri


Eresus walckenaeri
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Eresoidea
Familya: Eresidae
Cins: Eresus
Tür: E. walckenaeri
Eresus walckenaeri
Brullé, 1832
Sinonimler

Eresus walckenaer
Eresus audouin
Eresus theis
Eresus ctenizoides
Eresus luridus
Eresus puniceus
Eresus pruinosus
Eresus siculus
Erythrophora punicea

Eresus walckenaeri, Eresidae familyasının Eresus cinsinden zehirli bir örümcek türü. Doğu Akdeniz'de (Türkiye, Yunanistan (Ege Adaları), Suriye, İsrail) ve Afganistan'da dağılım gösterirler.

Adlandırma

Adı Fransız bilgini Charles Athanase Walckenaer'in (1771–1852) adına ithafendir.

Morfoloji

Cinsin diğer türleri gibi bu da morfolojik ve ekolojik açıdan oldukça muhafazakâr bir türdür.[1] Erkekler uğur böceği desenli karna (opisthosoma ya da abdomen) sahip; dişilerin karnında tek bir kırmızı şerit bulunur. Dişiler erkekler daha büyük olup en fazla 4 cm dirler. Yetişkin erkekler nisan ayından haziran ayına kadar görülebilirler.[2]

Habitat

Kaya altlarında pembe ağlı boru yuvalarda yaşar. Bir yumurta kesesinde birkaç yüz yumurta bulunur.

Besini

Ana besinini kırkayak ve böcekler oluşturur.

Yayılımı

Güney Balkanlar'da Türkiye ile Yunanistan Ege Adalarında, Suriye ile İsrail'de ve Afganistan'da yayılım gösterir.

Türkiye'deki üç Eresus türünden biridir.[3]

Alt türleri

Monofiletik Eresus walckenaeri türü E. cinnaberinus ile E. sandaliatus türlerine oldukça benzerdir. Nominat alt tür %6.5 sapma dizisiyle iki büyük filocoğrafik dal olarak ayrılır: Yunanistan-Türkiye dalı ile Suriye-İsrail dalı. Coğrafi ve genetik farklılık arasındaki uyum daha çok Ege Adaları popülasyonlarında ve Yunanistan ile Türkiye anakarasındaki popülasyonlarda gözlenmiştir.[1]

  • Eresus walckenaeri walckenaeri Brullé, 1832 — Türkiye, Yunanistan (Ege Adaları), Suriye, İsrail
  • Eresus walckenaeri moerens C. L. Koch, 1846 — Afganistan

Kaynakça

  1. ^ a b Jes Johannesen, Andreas Kiefer, Michael Veith and Jiri Kral (2005) Genetic cohesion of Eresus walckenaeri (Araneae, Eresidae) in the eastern Mediterranean 6 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Biological Journal of the Linnean Society, Volume 86, Issue 1, pages 1–9, September 2005
  2. ^ Bellmann, H. (1997). Kosmos-Atlas Spinnentiere Europas. Kosmos.
  3. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz</span> Avrupa, Asya ve Afrika arasında yer alan iç deniz

Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Denizi</span> Akdenizin parçası olan deniz

Ege Denizi veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir. Marmara Denizi ve Karadeniz'den Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile ayrılan bu denizin kuzey sınırları karalarla çizilmiş olmakla birlikte, güney sınırlarını Yunanistan'a bağlı adalar olan Rodos ve Girit çizer. Ege Denizi'nin tüm kıyıları Türkiye ve Yunanistan ile çevrilidir. Karadeniz üzerinden taşınan petrol ürünlerinin dünya pazarına ulaşmasında başlıca yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Örümcek</span>

Örümcek, eklembacaklılar (Arthropoda) şubesinin örümceğimsiler (Arachnida) sınıfından Araneae takımının üyelerine verilen genel ad. Hemen hemen dünyanın her tarafında yaşar. 2012 rakamlarına göre 112 familyada ve 3879 cinste toplanan 43.244 türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çipura</span> Balık türü

Çipura ya da çupra, Sparidae familyasına ait, Akdeniz'de yayılım gösteren balık türü.

<span class="mw-page-title-main">Alageyik</span> hayvan

Alageyik ya da Yağmurca geyikgiller (Cervidae) familyasından, göçmen olmayan ve sürü oluşturan, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu tek yer Antalya'dır ve yöre halkı tarafından Benekli geyik adı da verilmektedir. Sonradan insanlar tarafından asırlar içinde bütün Avrupa'ya yayılmıştır. İran'ın batı kıyıları ötesinde Asya'da doğal olarak bulunmazlar.

Artvin akrebi, Iuridae familyasından Türkiye'ye özgü endemik bir akrep türüdür.

<i>Eresus kollari</i>

Eresus kollari ya da Eresus cinnaberinus, Eresidae familyasının Eresus cinsinden zehirli bir örümcek türü. Kimi taksonomistler daha önce tanımlandığı için Eresus cinnaberinus Olivier, 1789 adını türün geçerli (accepted) adı olarak kabul eder ve E. kollari adını E. cinnaberinus adının sinonimi sayarlar. Kimileri ise Eresus cinnaberinus adını nomen dubium olduğu için kuralına göre daha sonra tanımlanmış olan Eresus kollari Rossi, 1846 adını geçerli kabul edip E. cinnaberinus adını E. kollari adının sinonimi sayarlar. Daha önceleri Eresus moravicus ile Eresus sandaliatus türleri de Eresus cinnaberinus adı altında sınıflandırılıyordu.

<i>Eresus sandaliatus</i>

Eresus sandaliatus, Eresidae familyasının Eresus cinsinden Avrupa'da ve Türkiye'de yaşayan zehirli bir örümcek türü.

<i>Eresus moravicus</i> Eresidae familyasının Eresus cinsinden Avrupada yaşayan zehirli bir örümcek türü

Eresus moravicus, Eresidae familyasının Eresus cinsinden Avrupa'da yaşayan zehirli bir örümcek türü. Geçmişte Eresus kollari ve Eresus sandaliatus türleriyle birlikte Eresus cinnaberinus adı altında tek türde toplanırken 2008 yılından itibaren ayrı tür olarak sınıflandırılır.

<i>Stegodyphus lineatus</i>

Stegodyphus lineatus, Eresidae familyasının Eresus cinsinden Avrupa'dan Tacikistan'a kadar yaygın olan ve Türkiye'de de rastlanan bir örümcek türü. Asya, Afrika ve Amerika'da görülen Stegodyphus cinsinin Avrupa'daki tek türüdür.

Cyrtocarenum cunicularium, Ctenizidae familyasının Ctenizinae alt familyasından Cyrtocarenum cinsine ait Türkiye ve Yunanistan'da yaşayan ilkel örümcek türü. Cinsinin tip türüdür ve bu türün genel özellikleri cinsin tanımlanmasında kullanılır.

<i>Gibbaranea bituberculata</i>

Gibbaranea bituberculata, Araneidae familyasından Palearktik bölgede yaşayan bir örümcek türü.

<i>Zilla diodia</i> Avrupadan Azerbaycana kadar yayılım gösteren küçük bir örümcek türü.

Zilla diodia, Araneidae familyasından Avrupa'dan Azerbaycan'a kadar yayılım gösteren küçük bir örümcek türü.

<i>Ozyptila praticola</i>

Ozyptila praticola, Thomisidae familyasından Holarktik biyocoğrafik bölgesinde yaşamakta olan ufak bir örümcek türüdür.

<i>Synema globosum</i> örümcek türü

Synema globosum, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede, özellikle de Akdeniz ülkelerinde yaygın bir örümcek türü.

<i>Xysticus audax</i>

Xysticus audax, Thomisidae familyasından Palearktik bölgede yaygın bir örümcek türü. Koyu renkli Xysticus türlerinden biridir. Ağaç kabuğu habitat adaptasyonu sonucu bütün vücut koyu ya da kızıl kahverengi beneklidir

<span class="mw-page-title-main">Çukurbaş yılan</span>

Çukurbaş yılan ya da çukurbaşlı yılan, Colubridae familyasından Kuzey Afrika, Kıbrıs, Suriye ve Türkiye'de görülen 200 cm uzunluğunda zehirsiz bir yılan türü. Yakın zamana kadar Malpolon monspessulanus türünün iki ayrı alt türü olarak sınıflandırılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Toprak kurbağası</span>

Toprak kurbağası, Pelobatidae familyasından, Doğu Avrupa ile Batı Asya'da ve Türkiye'de yaşayan, boyu en fazla 8–9 cm olan bir kurbağa türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Toros akçaağacı</span> sapindaceae familyasından bir akçaağaç türü

Toros akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kedi gözlü yılan</span> yılan türü

Kedi gözlü yılan, Colubridae familyasınına dahil Akdeniz ve Kafkasya bölgelerine özgü zehirli bir türdür.