İçeriğe atla

Erenköy Cemaati

Erenköy Cemaati, Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde kurulan bir tarikattır. Nakşibendilik geleneği içinde olup esnaf ve işadamları kolu olarak bilinir.[1] Üye sayısına göre bakıldığında büyümekte olan cemaatlerdendir.[2]

Tarihçe

Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde tekkeler kapatılınca, Kelâmî Dergâhı'na bağlı Erbilli Mehmed Esad Efendi'nin halifesi Mahmut Sami Ramazanoğlu, Esad Efendi'nin ölümünden sonra Erenköy'e yerleştiler. Esad Erbilî Efendi'den sonra cemaatin dînî sorumluluğunu Mahmut Sami Ramazanoğlu üstlendi. Mahmut Sami Ramazanoğlu'nun 1984 yılında ölümü sonucu cemaatin sorumluluğunu Musa Topbaş üstlendi. Onun da ölümünden sonra cemaatin başına Osman Nuri Topbaş geçmiştir.

Faaliyetleri

Cemaatin kurulu önemli vakfı Aziz Mahmut Hüdâyî Vakfı'dır.[3] Cemaatin Ankara kolunu Muradiye Vakfı yürütmektedir.[1]

Cemaatin yayın organı Altınoluk dergisidir.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Okan KONURALP. "Türkiye'nin tarikat ve cemaat haritası: İSTANBUL-KONYA-ANKARA: Erenköy Tarikatı" (HTML). Hürriyet. 4 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. Kökleri Kelami Dergahı’na ve şeyhi Erbilli Mehmet Esat Efendi’ye dayanıyor. Mehmet Esat, tekkeler kapatılınca Erbil’deki arazilerini satıp, İstanbul’a yerleşti. Erenköy’de bir köşk aldı, cemaatin temellerini attı. Nakşibendi geleneği içinde esnaf ve işadamlarının kolu olarak biliniyor. 
  2. ^ "HABERTÜRK'ÜN CEMAAT ARAŞTIRMASI: FETHULLAH GÜLEN CEMAATİ 3.1.2 - Erenköy Cemaati: Altınoluk". İstanbul: TÜRK TARİH. 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (HTML) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. Peki bir cemaate üye olduğunu söyleyenler arasında ilk sıraları hangi cemaatler alıyor? Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 61,8′i “Fethullah Gülen Cemaati” derken, onu yüzde 16,3 ile Süleymancılar ve yine aynı oranla Menzil Cemaati takip ediyor. … Erenköy Cemaati: %0,6 
  3. ^ Doruk CENGİZ. "Kadir TOPBAŞ ve Erenköy Cemaati - Ensar Vakfı: Erenköy Cemaati" (HTML). Dünya48. 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2012. Ensar Vakfı ise bu cemaatte İlim ve Hizmet Vakfı, Hikmet Vakfı ve Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı gibi ön plâna çıkan vakıflarından biri oluyor. 
  4. ^ Ataş, Cihan (6 Aralık 2022). "Holdingleşen Nakşibendi tarikatı: Erenköy Cemaati". Medyascope. 6 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fethullah Gülen</span> Türk vaiz ve yazar

Fethullah Gülen, Fethullahçıların lideri olan Türk vaiz, yazar ve eski imamdır. 28 Şubat sürecinde, dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü; Gülen ve örgütlenmesi hakkında bir rapor hazırladı. Rapora göre, Gülen bir örgütün lideriydi ve liderlik ettiği örgütün mensupları Türk emniyet birimlerine sızmaktaydı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu raporu aldıktan 3 gün sonra, 21 Mart 1999'da; sağlık problemlerini sebep gösteren Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. O tarihten bu yana Pensilvanya eyaletindeki Saylorsburg kasabasında yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ünye</span> Ordunun ilçesi

Ünye, Ordu iline bağlı bir ilçedir. Ordu'nun merkez ilçesi Altınordu'dan sonra en büyük ilçesidir. Ünye, Osmanlı Döneminde birçok kadı'nın doğum yeri olması sebebiyle "Kadılar Şehri" olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çerkeş</span> Çankırının ilçesi

Çerkeş, Çankırı ilinin bir ilçesidir.

İsmâil Hakkı Bursevî,, mutasavvıf, Celvetî şeyhi, müfessir, şâir.

Menemen Olayı ya da Kubilay Olayı, 23 Aralık 1930 günü, İzmir'in Menemen ilçesinde, askerliğini yedek subay olarak yapmakta olan öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın ve yardımına koşan bekçiler Hasan ve Şevki'nin şeriat isteyen bir grup tarafından öldürülmesi olayıdır. Şeriat ile laiklik arasındaki mücadeleyi vurgulaması açısından Cumhuriyet tarihinin önemli olaylarından biri kabul edilir. Olayların ardından bölgede sıkıyönetim ilan edilmiş, General Mustafa Muğlalı başkanlığında kurulan Divanıharp'te failler idam dâhil çeşitli cezalara çarptırılmıştır.

İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir. Ehl-i Sünnet İslam anlayışını benimsediğini iddia eden cemaatte tasavvufî söylemler ağırlıklıdır. Cemaat, Türkiye'deki en kalabalık ve en etkili cemaatlerden biri olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi</span> İslamda ahir zamanda gelip dünya hâkimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişi

Mehdi, İslam'da ahir zamanda geleceğine ve İslam'ın dünya hakimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişidir. "Kendisine rehberlik edilen", Allah tarafından yol gösterilen, hususi ve şahsi bir tarzda Allah'ın hidayetine nail olan kişi manasındadır. İnanç Kur'an'da yer almamakla birlikte bazı ayetlerin yorumları, hadisler ve dini önderlerin sözleri üzerinden değişik İslam coğrafyalarında kendisine yer edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Said</span> Nakşibendi tarikatı şeyhi ve Şeyh Said İsyanının baş lideri (1865–1925)

Şeyh Said, Zaza asıllı Kürt Nakşibendi tarikatı lideri. Şeyh Said İsyanı'nın elebaşıydı. Cumhuriyet'in ilanına ve reformlarına karşı çıkarak şeriat isteğiyle dönemin hükûmetine karşı silahlı isyanda bulunmuş, bunun üzerine 1925 yılında yargılanmış ve ardından idam edilmiştir.

Aziz Mahmud Hüdayi, Anadolu’da yetişen velîlerden olup, Halvetiyye tarikatının kolu, Celvetiyye tarikatının kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Mahmut Ünlü</span> Türk vaiz

Ahmet Mahmut Ünlü, halk arasında Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Türk vaiz, hafız ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Esad Coşan</span> Türk din adamı, vaiz, yazar, akademisyen

Mahmud Esad Coşan, Türk akademisyen, yazar, din adamı, vaiz, Nakşibendi şeyhi.

Ekberilik, Muhyiddin İbn Arabi'nin temel kavramlarını geliştirdiği sufi metafiziğinin Vahdet-i Vücud denilen meşrep veya okuluna bağlı olan sufileri tanımlamakta kullanılan bir terim.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Cihaner</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

İlhan Cihaner, Türk hukukçu ve siyasetçi. Eski cumhuriyet başsavcısı, TBMM 24., 25. ve 26. dönem Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili. 2012, 2014 ve 2016'da yapılan CHP kurultaylarında parti meclisi üyeliğine seçilmiş ve bu görevini parti meclisi üyesi seçilmediği 2018 yılına kadar sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Baki Mezarlığı</span>

Baki Mezarlığı veya Cennetü'l-Baki, Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde bulunan bir mezarlıktır. Müslümanların Medine’deki ilk mezarlığıdır.

Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Siirt civarından Adiyaman'ın Kahta ilçesi Menzil köyüne gelip yerleşen Abdulhakim Erol tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar Cemaatin lideri Abdülbaki Erol'du. Erol'un ölümü üzerine yerine oğlunun geçeceği düşünülmüştür ancak 24 Temmuz tarihinde cemaat içinde bir uzlaşmaya varılamadığından, üç oğlu arasında ayrılmıştır.

Fethullahçılar, Fethullah Gülen’in telkinleri ile bir araya gelen insanların oluşturduğu, 1960’ların sonunda İzmir’de ortaya çıkan, Said Nursi temelli öğretiye dayalı İslami bir cemaat ve istihbarat örgütüdür. Özünde ve hedefinde laiklik karşıtı ve şeriatçı bir yapıya, dışa dönük ise ılımlı ve zararsız görünüme sahip olan cemaat, dini faaliyetlerinin yanı sıra; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal kurumlarında meşru ve gayrimeşru yollarla hakimiyet sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimini kendi ideolojisine göre dizayn etmeyi hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi</span> İstanbulun Süleymaniye semtinde yer alan Süleymaniye Kütüphanesi, 1927de açılmıştır. Osmanlı döneminde kurulmuş olan kütüphane, önemli bir İslami koleksiyona sahiptir ve nadir eserler barındırır

Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul'daki Süleymaniye Camii medreselerinde, 1927 yılında kurulmuş olan kütüphane. I. Süleyman'ın oluşturmuş olduğu kütüphane bu kütüphanenin nüvesini oluşturdu.

Mahmut Sami Ramazanoğlu, yazar, din adamı, hukukçu. Erenköy Cemaati lideri.

<span class="mw-page-title-main">Hayrat Vakfı</span> Nur Cemaatinin Yazıcılar Grubuna mensup bir sivil toplum kuruluşu

Hayrat Vakfı, ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalar yapan, Nur Cemaati'nin Yazıcılar Grubu'na mensup bir sivil toplum kuruluşudur. Ahmet Hüsrev Altınbaşak tarafından 1974'te Isparta'da kurulmuştur. Merkez binası İstanbul Küçükçekmece'dedir. Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'na (TGTV) ve İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği'ne (İDSB) üyedir.