İçeriğe atla

Erenhot

Koordinatlar: 43°39′K 111°59′D / 43.650°K 111.983°D / 43.650; 111.983
Erenhot
二连浩特市
ᠡᠷᠢᠶᠡᠡ
ᠬᠣᠲᠠ
Erenhot şehri
Şehir merkezi
Şehir merkezi
Erenhot'un Çin'deki konumu
Erenhot'un Çin'deki konumu
Erenhot
Erenhot'un Çin'deki konumu
Koordinatlar: 43°39′K 111°59′D / 43.650°K 111.983°D / 43.650; 111.983
Ülke Çin
Özerk bölgeİç Moğolistan
AymakXilin Gol
Yüzölçümü
 • Toplam4013 km²
Nüfus
 (2010)[1]
 • Toplam74.197
 • Yoğunluk18,49/km²
Zaman dilimiUTC+08.00 (CST)
Resmî site
www.elht.gov.cn

Erenhot (Çince: 二连浩特市; pinyin: Èrliánhàotè shì; Moğolcaᠡᠷᠢᠶᠡᠡ
ᠬᠣᠲᠠ
, romanize: Ereen hot), Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne bağlı Xilin Gol aymağında bulunan bir şehirdir. Şehir, Gobi Çölü'nde Moğolistan sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 4.013 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 74.197'dir.[1]

Erenhot, Trans-Moğolistan Demiryolu'nda önemli bir durak olup Moğolistan ile Çin arasındaki sınır ötesi ticaretin en büyük merkezidir.[2] Kenti yakınlarında bulunan Iren Nor adlı tuz gölünde bir dizi farklı dinozor kalıntıları keşfedilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Neimenggu Zizhiqu". geohive.com. 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Border railways to end bottleneck on China-Mongolia trade". Xinhua. 2 Haziran 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar</span> Doğu Asyada yaşayan etnik halk ya da etnik grup

Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.

Buryatça, Buryatların konuştuğu dil. Moğol dillerinden biridir. Buryatça konuşan halkın çoğunluğu Sibirya ve Doğu Asya’da yaşar. Çin’nde ve Moğolistan’da da Buryatça konuşulur. Buryatlar, Rusya'nın Çin ve Moğolistan’a sınır bölgelerinde yerleşiktirler.

<span class="mw-page-title-main">İç Moğolistan</span> Çinin kuzeydoğusunda özerk bölge

İç Moğolistan ya da resmî adıyla İç Moğolistan Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı bir özerk bölge. Ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda bulunur. Kuzeyde Moğolistan, doğuda Heilongjiang, Jilin ve Liaoning, güneyde Hebei, Şansi ve Şensi yönetim bölgeleri ile Ningxia özerk bölgesi, batıda da Gansu yönetim bölgesi ile çevrilidir. Yüzölçümü 1.183.000 km², yönetim merkezi Huhhot'tur. Nüfus; 24.049.155 (2020).

<span class="mw-page-title-main">Kansu</span>

Kansu (Çince : 甘肃; Çince : 甘肅; pinyin: Gānsù

<span class="mw-page-title-main">Ningşia Huy Özerk Bölgesi</span>

Ningksia Huy Özerk Bölgesi, Çin'de bulunan bir özerk bölgedir. Ülkenin kuzeyinde bulunur.

Çin'in büyük nüfusu ve yüzölçümü nedeniyle idarî bölümleri antik çağlardan beri çeşitli düzeylere ayrılmıştır. Çin'in anayasasına göre üç de jure idarî bölüm olmasına rağmen günümüzde beş de facto idarî bölüm bulunmaktadır: eyalet, il, ilçe, belde ve köy.

<span class="mw-page-title-main">San Diego</span>

San Diego, Güney Kaliforniya'da ABD ile Meksika sınırında bir sahil şehridir. Şehir sınırları içindeki nüfusu Kaliforniya'nın 2., ABD'nin ise 9. en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Şanşi</span>

Şanşi, Çin'in kuzeyinde bulunan bir yönetim bölgesidir. Doğuda Hebei, güneyde ve güneydoğuda Henan, batıda Şensi yönetim bölgeleri, kuzeyde ise İç Moğolistan Özerk Bölgesi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Baotou</span> Çinin İç Moğolistan Özerk Bölgesinde bulunan bir il düzeyi şehir

Baotou, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehrin Moğolca adı "geyikli yer" anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 27,768 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 2,650.364'tür.

<span class="mw-page-title-main">Jiuquan</span>

Jiuquan, Çin'in Kansu eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Yüzölçümü 167,996 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 1,095,947'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bayan Nur</span> Çinin İç Moğolistan Özerk Bölgesinde bulunan bir il düzeyi şehir

Bayan Nur, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehrin adı Moğolcada "zengin göl" anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 65,788 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 1,669.915'tir. Bayan Nur, 1 Aralık 2003 tarihine kadar aymak statüsünde olup bu tarihte il düzeyi şehir statüsü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zhangye</span>

Zhangye, Çin'in Gansu eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Yüzölçümü 40,874 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 1,199,515'tir.

<span class="mw-page-title-main">Xilin Gol</span>

Xilin Gol, Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan bir aymaktır. Yüzölçümü 211,866 km² olan aymağın nüfusu 2010 yılı itibarı ile 1,028,022'dir. Aymağın merkezi Xilinhot şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Mançur</span>

Mançur,, Çin Halk Cumhuriyeti'nin İç Moğolistan'da Hulunbuir idarî bölgesi sınırlarında bir şehirdir. Mançur, 696 kilometrekarelik bir alana ve 2010 yılı itibarıyla yaklaşık 300.000 kişilik bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hebei</span>

Hebei (Çince: 河北; pinyin: Héběi, Çin'in Kuzey Çin bölgesinde bulunan bir eyalet. Eyalet isminin "jì" şeklinde kısaltılması, eski Han Hanedanı'na ait Ji Eyaleti 'nden alınır. Ji Eyaleti, günümüz güney Hebei'in üstünde bulunurdu. "Hebei" isminin tam anlamı "ırmağın kuzeyi". Bu, eyaletin Sarı Irmak 'ın kuzeyinde yer almasından dolayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heilongjiang</span>

Heilongjiang, Çin'in kuzeydoğusunda bulunan bir eyalet. "Heilongjiang"'ın asıl anlamı 'Kara Ejderha Nehri'; bu, Amur Nehri'nin Çince ismidir. Heilongjiang'ın tek karakterli kısaltılması 黑 (Hēi)'dir. Bölgenin Mançuca ismi, "Sahalin" isminin türettiği Sahaliyan ula 'dır; aynı anlamı taşıyan Moğolca ismi ise Qaramörin.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan-Rusya ilişkileri</span> Moğolistan ve Rusya Arasındaki Diplomatik İlişkiler

Moğolistan-Rusya ilişkileri Sovyetler Birliği'nin Moğol Halk Cumhuriyeti'ni desteklediği komünizm döneminden beri güçlüdür. Komünizm sonrasında da kardeş ülke olarak kalmışlardır. Rusya'nın iki başkonsolos generali ve Ulan Batar'da bir büyükelçiliği bulunur. Moğolistan'ın ise Moskova'da bir başkonsolosluğu, üç başkonsolos generali ve Yekaterinburg'da elçiliği vardır. İki ülkede Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan Halk Cumhuriyeti</span> 1924-1992 yılları arasında Doğu Asyada hüküm sürmüş sosyalist devlet.

Moğolistan Halk Cumhuriyeti (Moğolca: Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс, Bügd Nairamdakh Moğol Ard Uls, 1924 ile 1992 yıllar arasında Asya kıtasında bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde egemen olan sosyalist devlet.

<span class="mw-page-title-main">Oroçenler</span> Çinde yaşayan etnik grup

Oroçenler ya da Oroçonlar, Çin'in kuzeyinde bulunan bir etnik grup. Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Oroçen halkı ağırlıklı olarak Kuzeydoğu Çin'de bulunan Heilongjiang ve İç Moğolistan bölgelerinde yoğunlaşmış durumdadır; Çin'deki 8.659 Oroçenin %45,54'ü Heilongjiang, %41,94'ü İç Moğolistan'da bulunmaktadır. Oroqen Özerk Sancağı İç Moğolistan sınırları içerisinde yer almaktadır.