
Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ); Türkiye'nin genel enerji ve ekonomi politikasına uygun olarak, elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki, %100 hissesi hazineye ait bir şirkettir. Türkiye'deki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Resmi adı : Çatalağzı B Termik Santral İşletmesi
Kısa adı : ÇATES

Afşin-Elbistan B Termik Santrali Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi'nin, Çoğulhan Belde'sinde Çöllolar sektöründeki 544 milyon ton düşük kalorili linyit kömür rezervlerinin kullanılması ile Türkiye'de devamlı olarak artan enerji ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş bir termik santraldir. Afşin-Elbistan B Termik Santrali, 4 üniteden oluşmaktadır ve her bir ünite 360MW kurulu güce sahiptir. Santralin toplam kurulu gücü 1440MW'tır. Mitsubishi, Babcock, Gama-Tekfen-Tokar Ortaklığı, Enka Konsorsiyumu tarafından inşa edilmiştir. Müşaviri ELTEM-TEK 'dir.
Gerze Enerji Santrali, Sinop ilinin Gerze ilçesindeki Yaykıl köyü civarında kurulması planlanan enerji santralidir.

Türkiye her yıl birincil enerjisi 6 exajoule tüketiyor, kişi başı 20 megawatt saat (MW/s)'ten fazla. Türkiye'de enerji beşte dört'ten fazla fosil yakıtan: %31 petrol, %28 doğalgaz ve %27 kömür(2016 itibarıyla). Türkiye'nin enerji politikası fosil yakıtın ithalatını küçültmek ister, çünkü onlar ithalatın ödemelerinden dörtte biri kapsamaktadır.. Enerjisi kaynaklarının fosil yakıt olması yüzünden Türkiye’den sera gazı emisyonları dünyada ortalama kişi başından daha büyük, yılda kişi başına 6 ton'dan fazla gelmektedir.
Kemerköy Termik Santrali, Muğla ili Milas ilçesinde, linyit ile çalışan termik santraldir. Muğla'nın en büyük, Türkiye'nin ise 30. elektrik santrali ve 4. linyit santralidir.

Türkiye'de sera gazı emisyonu ya da salınımı kişi başına yaklaşık 6 tondur. Türkiye her yıl 500 milyon ton sera gazı salmaktadır. Bu oranla Türkiye, dünyanın yıllık salınımının yaklaşık olarak %1'ini meydana getirmektedir. Sera gazı salınımının yaklaşık üçte biri kömür kaynaklıdır. Türkiye, hidroflorokarbon sera gazı salınımının azaltılması hakkındaki Montreal Protokolü'nün Kigali Düzeltmesini imzaladı ve 2021 yılında onayladı.

Kadıncık I hidroelektrik santrali Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir hidroelektrik santralidir.

Türkiye'deki kömür yakıtlı elektrik santralleri listesi, Türkiye'de kömürden elektrik enerjisi üreten bütün tesisleri listelemektedir. Türkiye'de 2020'den bu yana elektrik üreten bütün kömür yakıtlı termik santraller aşağıda listelenmiştir.

Orhaneli Termik Santrali, Bursa ili, Orhaneli Karıncalı mahallesi sınırlarında bulunan 210 MW kurulu güce sahip termik santral. Türkiye'nin en büyük 16. termik santralidir. Santralde yakılan linyit, Bursa Linyitleri İşletmesinden temin edilmektedir.

Ugljevik Enerji Santrali, Bosna-Hersek'in Ugljevik kentinde bulunan yakıtı kömür olan bir elektrik santralidir. Elektroprivreda Republike Srpske'nin ortaklığıyla enerji santrali Rudnik i termoelektrana Ugljevik'e aittir ve Rudnik i termoelektrana Ugljevik tarafından işletilmektedir. RiTE Ugljevik, entegre bir kömür madenciliği ve enerji üretim şirketidir.
Azerbaycan'da enerji, Azerbaycan'daki enerji ve elektrik üretim, tüketim ve ihracatı açıklar.
Sırbistan'da enerji, Sırbistan'daki enerji ve elektrik üretimi, tüketimi ve ithalatını açıklar.
Emba Hunutlu Termik Elektrik Santrali, Adana kenarında 1320 MW kurulu güce sahip termik santrali.
Diler Holding, Türkiye'de demir-çelik, enerji, liman, bankacılık ve turizm alanlarında faaliyet gösteren bir holdingdir. Mustafa Yazıcı tarafından 1949 kurulmuştur.
Atlas Enerji İskenderun Termik Santrali, İskenderun'da bulunan, 1200 MW kurulu güce sahip bir termik santraldir.
Aksa Göynük Termik Santrali, Göynük Bolu'da bulunan, 270 MW kurulu güce sahip Türkiye'deki kömür yakıtlı bir termik santraldir.
Polat Termik Santrali, Kütahya'da bulunan, 51 MW kurulu güce sahip Türkiye'de kömür yakıtlı bir termik santraldir.
Gebze Çolakoğlu Termik Santrali, Gebze Kocaeli'da bulunan Çolakoğlu Grubunun, 190 MW kurulu güce sahip Türkiye'deki kömür yakıtlı bir termik santraldir.