İçeriğe atla

Erdowie, Erdowo, Erdogan

Müzik videosu, Norddeutscher Rundfunk tarafından üretilen politik bir hiciv TV programı olan extra 3 tarafından yapıldı.

Erdowie, Erdowo, Erdogan ("Erdo-nasıl, Erdo-nerede, Erdoğan"), Alman TV şovu extra 3 'ün Mart 2016'da yapımcılığını üstlendiği hiciv müzik videosudur. Şarkı, Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile alay ettiği gerekçesiyle şarkının yayınlanmasının ardından Türkiye, Almanya'nın Türkiye büyükelçisini çağırdı ve şarkının kaldırılmasını istedi.[1] Almanya hükûmeti bu talebi reddetti. Türkiye hükûmetinin videoya verdiği yanıt, bir Alman komedyenin Erdoğan'a yönelik kaba bir şiirle yanıt vermesiyle diplomatik bir anlaşmazlığı hızlandıran doğrudan Böhmermann olayına yol açtı.

Alman müzik grubu Nena'nın "Irgendwie, irgendwo, irgendwann" melodisine ayarlanmış yaklaşık 2 dakikalık video, Erdoğan hükûmetinin mültecilere yönelik muamelesi, Türkiye'de basın özgürlüklerini kısıtlaması, Suriye'ye müdahalesi ve Türkiye'deki anti-demokratik eylemleri da dahil olmak üzere çeşitli konularda Erdoğan'ı eleştirmektedir.[2] Videoda, Türkiye'de polisin protestoculara cop ve tazyikli suyla saldırdığı ve gazetelere polis baskınlarının görüntüleri yer alırken, aralarına Erdoğan'ın Almanya şansölyesi Angela Merkel ve dönemin Avrupa Komisyonu başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşmesinin ve Erdoğan'ın kamusal hayatından birkaç komik ve dijital olarak değiştirilmiş sahne görüntüleri de yer almaktadır.[2]

2017'de extra 3, "Neuer Song für Erdoğan" (Erdoğan'a Yeni Şarkı) adında bu sefer Nena'nın "99 Luftballons" şarkısının melodisine ayarlanmış Erdoğan'ı eleştiren ikinci bir şarkı yarattı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Connolly, Kate (29 Mart 2016). "Turkey 'demands deletion' of German video mocking Erdoğan". The Guardian. 29 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  2. ^ a b Dearden, Lizzie (29 Mart 2016). "Satirical song mocking Recep Tayyip Erdogan sparks diplomatic row between Turkey and Germany". The Independent. 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  3. ^ Biazza, Jakob (24 Mart 2017). "Ein Jahr deutsch-türkischer Satirestreit – nur dafür?". Süddeutsche Zeitung (Almanca). 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan</span> 12. Türkiye cumhurbaşkanı (2014–görevde)

Recep Tayyip Erdoğan, Türk siyasetçi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. ve şu anki cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanıdır. Daha önce 1994-1998 yılları arasında İstanbul büyükşehir belediye başkanı ve 2003-2014 yılları arasında Türkiye başbakanı olarak görev yapmıştır. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi referandumu sonrası 2014'te ilk defa doğrudan halk oyuyla cumhurbaşkanı olmuştur. 2018'de ikinci defa ve son kez 2023'te üçüncü defa cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye başbakanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yapmış kişileri içeren liste.

<span class="mw-page-title-main">Türk lirası</span> Türkiyenin para birimi

Türk lirası, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.

<span class="mw-page-title-main">58. Türkiye Hükûmeti</span> Gül Hükûmeti (2002–2003)

58. Türkiye Hükûmeti veya Gül Hükûmeti, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinin tek başına iktidara gelmesinden sonra, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset yasağı yüzünden seçimlere katılamaması nedeniyle Kayseri milletvekili Abdullah Gül'ün kurduğu hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Davutoğlu</span> 26. Türkiye başbakanı

Ahmet Davutoğlu, Türk siyasetçi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü, akademisyen ve büyükelçi, Gelecek Partisi'nin kurucu genel başkanı, eski dışişleri bakanı, eski başbakan vekili, Adalet ve Kalkınma Partisinin 2. genel başkanı ve 26. Türkiye başbakanıdır. 2014–2016 yılları arasında AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevini sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2009–2014 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmeti ve 61. Türkiye Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak yer almıştır. 2003–2009 yılları arasında o dönem başbakanlık yapan Erdoğan'ın ve Abdullah Gül'ün dış politika danışmanlığını yapmıştır. 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Konya milletvekili olarak meclise girmiştir. Başbakanlık ve Ak Parti Genel Başkanlığı görevinden 22 Mayıs 2016 tarihinde istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan başbakanlık ziyaretleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Türkiye Cumhuriyeti'nin 25. başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan başbakanlık ziyaretlerini içermektedir. 14 Mart 2003 tarihinde göreve başlayan Erdoğan, 17 Mart 2011'e kadar 6 kıtada 87 ülkeye 259 ziyaret gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2003 Türkiye milletvekili ara seçimleri</span> TBMM ara seçim

2003 Türkiye Milletvekili Ara Seçimleri, TBMM 22. Yasama Dönemi üyelerinin belirlenmesi için 3 Kasım 2002'de yapılan milletvekili genel seçimlerinde AK Parti Milletvekili Mervan Gül, CHP Milletvekili Ekrem Bilek ve Bağımsız Milletvekili Fadıl Akgündüz'ün milletvekilliği düşürüldü. Bunun üzerine Siirt iӀi seçimlerinin itiraz üzerine Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmesi nedeniyle 9 Mart 2003 tarihinde yapılan yenileme seçimleridir.

Demokratik açılım süreci, 60. Türkiye Hükûmeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlatmış olduğu; Türkiye'de insan haklarına saygı, demokrasi, özgürlükler ve standartlarını geliştirmeyi amaçlayan bir projedir. Projenin bir diğer ismi de Millî Birlik ve Kardeşlik Projesi'dir. 60. Türkiye Hükûmeti İçişleri Bakanı Beşir Atalay projenin temel hedefinin demokratik standartların geliştirilmesi ve Türkiye'nin terörle sorunun bitirilmesi olduğunu ifade etmiştir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Biz kısa vadede genelge yayınlayarak, orta vadede yasalar ve uzun vadede anayasa değişiklikleri yaparak gerekli adımları atacağız." demiştir.

<span class="mw-page-title-main">61. Türkiye Hükûmeti</span> III. Erdoğan Hükûmeti (2011–2014)

61. Türkiye Hükûmeti veya III. Erdoğan Hükûmeti, AK Parti genel başkanlığını ve hükûmet başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı hükûmettir. 2011 Türkiye genel seçimlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hükûmeti kurma görevini vermesinin ardından kurulan hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">62. Türkiye Hükûmeti</span> I. Davutoğlu Hükûmeti (2014–2015)

62. Türkiye Hükûmeti veya I. Davutoğlu Hükûmeti, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">60. Türkiye Hükûmeti</span> II. Erdoğan Hükûmeti (2007–2011)

60. Türkiye Hükûmeti veya II. Erdoğan Hükûmeti olarak da isimlendirilen hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">64. Türkiye Hükûmeti</span> III. Davutoğlu Hükûmeti (2015–2016)

64. Türkiye Hükûmeti veya III. Davutoğlu Hükûmeti, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu hükûmettir. Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde oluşan tek parti iktidarı olmasının ardından 17 Kasım 2015 tarihinde Ahmet Davutoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükûmeti kurması için görevlendirildi. Erdoğan ve Davutoğlu arasında hükûmetin yapısı konusunda yaşanan anlaşmazlıklara atfedilen resmi açılıştaki gecikmelerin ardından, hükûmet 24 Kasım 2015 tarihinde nihai halini aldı ve kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Jan Böhmermann</span> Alman televizyon sunucusu, gazeteci ve komedyen

Jan Böhmermann,, Alman televizyon sunucusu, gazeteci ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Hastanesi</span>

Erdoğan Hastanesi, Somali'nin başkenti Mogadişu'da bulunan bir hastanedir. Hastane, 1960'larda yılında tamamlanmış olup günümüz adını Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı</span> Türk düşünce kuruluşu

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Ankara merkezli bir düşünce kuruluşudur. 2006 yılında kurulmuştur ve amacını "politika, ekonomi ve toplum alanlarında güncel, doğru bilgi ve analizler üretmek, siyasiler ve değişen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel koşullar hakkında bilgilendirmek" olarak açıklamıştır. Genel koordinatörü 2014 yılından bu yana Burhanettin Duran'dır. Vakıf kendisini bağımsız, kâr amacı gütmeyen ve apolitik kuruluş olarak tanımlamaktadır, ancak Deutsche Welle, kuruluşun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kontrol edildiğini iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Böhmermann Olayı</span> Politik olay

Böhmermann olayı, Mart 2016 sonlarında Alman hicivci Jan Böhmermann'ın hiciv gösterisi Neo Magazin Royale programında Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddia edilen deneysel bir şiirinin ardından meydana gelen bir politik olaydı.

Serdar Çam, Türk bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı. 2011 yılında Binali Yıldırım tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'na (TİKA) başkan olarak atanmıştır. Çam'ın 12. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en yakın çevresi içerisinde bulunduğu iddia edilmiştir.

Recep Tayyip Erdoğan'ın halk üzerindeki imajı, şu anki Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerek Türkler gerekse diğer ülke vatandaşları üzerindeki olumlu veya olumsuz imajı üzerine yapılmış bir araştırmayı kapsar.

Bu, şu anki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Fahri doktora veren üniversiteler ve verdikleri tarihleri içeren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">1. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağanüstü Kongresi</span>

Adalet ve Kalkınma Partisi 2014 Olağanüstü Kongresi 27 Ağustos 2014 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yeni genel başkanını seçmek amacıyla yapıldı. Parti tarihinde, parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin gerektirdiği ilk olağanüstü kongre oldu. Eski Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu oybirliğiyle parti genel başkanlığına seçildi. Kongre, ertesi gün Cumhurbaşkanlığını devralan Recep Tayyip Erdoğan'ın son kez Başbakan olarak kamuoyuna çıkışı oldu. Kongre, Türk siyasetinde önemli bir değişiklik olduğu bir zamanda gerçekleşti ve muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi de 5-6 Eylül'de olağanüstü bir toplantı düzenledi.