İçeriğe atla

Erdem Başçı

Erdem Başçı
21. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı
Görev süresi
19 Nisan 2011 - 19 Nisan 2016
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Ahmet Davutoğlu
Yerine geldiğiDurmuş Yılmaz
Yerine gelenMurat Çetinkaya
Kişisel bilgiler
Doğum 1966 (57-58 yaşında)
Ankara, Türkiye
Evlilik(ler) Sıdıka Başçı
Bitirdiği okul Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Bilkent Üniversitesi
Johns Hopkins Üniversitesi
Mesleği Akademisyen, Ekonomist, Mühendis, Bürokrat

Erdem Başçı (d. 1966; Ankara), Türk mühendis, ekonomist, akademisyen, bürokrat.

Aslen Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı Geriş[1] köyünden olan Başçı, 1966 Ankara doğumludur. Çocukluğu ve gençliği Hamamönü'nde Çıkrıkçılar yokuşunda geçmiştir. TED Ankara Kolejinden 1983 yılında, ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden 1987 yılında mezun olmuştur. Bilkent Üniversitesinde işletme yüksek lisans programını 1989 yılında bitirmiştir. Bilkent Üniversitesi'nden iktisat dalında (1990) ile ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesinden iktisat dalında (1993) yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra, Bilkent Üniversitesinden İktisat Doktoru (1995) unvanını almıştır. 1995 – 2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmıştır.

1999 yılında doçent unvanını almıştır. Araştırma yaptığı ve ders verdiği konular; Para İktisadı, Finansal İktisat, Makro İktisat Kuramı ve Matematiksel İktisat'tır. İngiltere'deki York Üniversitesinde 1999 yılında misafir öğretim üyesi olarak dersler vermiş ve uluslararası kongrelerde çok sayıda tebliğ sunmuştur.

9 Ekim 2003 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkan yardımcılığına atanmıştır. 5 yıllık görev süresi sona erdikten sonra, 10 Ekim 2008 tarihinde aynı göreve yeniden atanmıştır. 2006 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından Merkez Bankası Başkanlığına atama kararnamesinin veto edildiği öne sürüldüyse de 19 Nisan 2011 tarihinden itibaren 5 yıl geçerli olmak üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığına atandı.[2] Erdem Başçı görevini 19 Nisan 2016'da Murat Çetinkaya'ya devretti.[3]

20 Mayıs 2016 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan kararname ile OECD daimi temsilcisi olarak atandı.[4] Mart 2021'e dek büyükelçilik görevini sürdürdü. Eylül 2021 itibarıyla TED Üniversitesi'nde İktisat bölümü öğretim üyesi olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ http://m.biyografi.info/kisi/erdem-basci []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2011. 
  3. ^ Murat Çetinkaya, Merkez Bankası'nın yeni başkanı oldu 13 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., NTV, 13 Nisan 2016 tarihinde erişildi.
  4. ^ "20 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete" (PDF). 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Mayıs 2016. 
Hükûmet görevi
Önce gelen:
Durmuş Yılmaz
21. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı
19 Nisan 2011 -19 Nisan 2016
Sonra gelen:
Murat Çetinkaya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Bilkent Üniversitesi ya da resmî adıyla İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan vakıf üniversitesi. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Aysan</span>

Mustafa Aydın Aysan, Türk ekonomist.

Cafer Tayyar Sadıklar, Türk siyasetçi ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Murat Mercan</span>

Hasan Murat Mercan, Türk siyasetçi ve diplomat. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.

Baran Tuncer,, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlarının listesini içerir.

Nihat Bülent Gültekin, Türk bürokrat.

Ali Doğramacı Türk bilim insanı, Bilkent Üniversitesi eski rektörü eski Mütevelli Heyeti Başkanı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü 1966'da tamamladıktan sonra Stanford Üniversitesi'nde yüksek lisans derecesini 1967'de almıştır. 1972 yılında Columbia Üniversitesi'nde ikinci lisansüstü derecesini Endüstri Mühendisliği alanında alan Ali Doğramacı, Doktorasını yine bu üniversitede 1975 yılında tamamlamış ve yükseköğretim hayatına atılmıştır. Sırasıyla Columbia Üniversitesi, Rutgers New Jersey Eyalet Üniversitesi, Cornell Üniversitesi ve yine New Jersey Eyalet Üniversitesi'nde profesör unvanıyla öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 1991 yılında Provost göreviyle Bilkent Üniversitesi'ne gelen Doğramacı, 1993'ten 1 Mart 2010'a kadar bu üniversitenin rektörlüğünü yapmıştır.

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bilkent Üniversitesi bünyesinde lisans ve lisans üstü hukuk eğitimi veren fakülte. 2002-2003 akademik yılında 140 lisans öğrencisi alarak öğretim vermeye başlayıp 2006 yılında ilk mezunlarını veren fakülte Türkiye'nin en genç hukuk fakültelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Mevlana Üniversitesi</span>

Mevlana Üniversitesi Gevher Sultan Eğitim Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından kuruluş işlemleri yürütülmüş ve 07.07.2009 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 5913 nolu kanunun ek 114. Maddesi ile Konya ilinde kurulan vakıf üniversitesiydi. Üniversite adını Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'den almaktadır. 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitim öğretime başlamıştı. Temmuz 2016'da 196 öğretim üyesi görev yapmakta ve 3.784 lisans, 349 yüksek lisans ve 36 doktora öğrencisi üniversitede aktif olarak eğitimlerine devam ediyordu. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

Basri Erdem, Türk ressam ve öğretim üyesi.

Fatih Özatay, Türk ekonomist, akademisyen, köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Turhan (ekonomist)</span> Türk ekonomist

İbrahim Mustafa Turhan, Türk ekonomist ve akademisyen. Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü. 2008-2011 yılları arasında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış olan İbrahim Turhan'a Üniversitelerarası Kurul tarafından 28 Ocak 2014 tarihi itibarıyla Dr. İbrahim Turhan'a makro iktisat alanında doçentlik unvanı verildi.

Murat Çetinkaya, Türk ekonomist, Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de üniversiteler</span> Türkiyede yükseköğretime genel bakış

Günümüzdeki teşkilat ve statüye sahip üniversiteler Türkiye'de, 1863’te kurulan Dârülfünunla başlar. Avrupa üniversitelerinde eğitim öğretim kilisenin kontrolü altındaki teolojiye dayanmasına rağmen Türklerin Selçuklu, Osmanlı ve daha pek çok değişik dönemlerde kurduğu çeşitli statülerdeki üniversiteler de pozitif bilimlerin de okutulması bakımından üniversite olarak bilimsel kariyerini başından günümüze kadar muhafaza etti. Bu sebeple Türkiye’de modern üniversitelerin ilki olan İstanbul Üniversitesi, 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmed'in din ilimleri yanında fen ilimlerinin de okutulması için kurduğu Fatih Külliyesi'ne dayanmakta olup, beş asırlık bir geçmişe sahiptir.

Murat Yülek, OSTİM Teknik Üniversitesi rektörüdür.

Dr. Candan Karlıtekin Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Kasman</span>

Adnan Kasman, Türk akademisyendir.