İçeriğe atla

Erdebil Hanlığı

Ərdəbil Xanlığı
Erdebil Hanlığı
1747-1808
Erdebil Hanlığı sınırları ile
Erdebil Hanlığı sınırları ile
BaşkentErdebil
Yaygın dil(ler)Azerice ve Farsça
HükûmetMonarşi
Han 
• 1747-1763
Bedir Han
• 1763-1808
Nasır Han
Tarihçe 
• Kuruluşu
1747
• Dağılışı
1808
Öncüller
Ardıllar
Afşar Hanedanı
Kaçar Hanedanı

Erdebil Hanlığı, XVIII.Yüzyılın 40'lı yıllarında ve XIX.Yüzyılın başlarında Güney Azerbaycan (şimdiki İran) topraklarında mevcut olmuş hanlık.Bölgesi Talış, Karadağ, Tebriz, Marağa ve Gilan hanlıkları ile sınırlıydı. Merkezi Erdebil şehri idi.

Tarihi

17.yüzyılın ortalarında oluşmuş hanlikların birisi de Erdebil Hanlığı olmuştur. Lenkeran, Karadağ, Karabağ, Serap ve Gilan hanlıkları ile komşu olan hanlığın merkezi Erdebil idi.

Hanlığın 3 bin kişilik ordusu vardı.

Lenkeran Hanlığı ile de iyi komşuluk ilişkisinde idi. Kubalı Feteli Han Mayıs 1784'te saldırdı ve Erdebili ve Meşkini'yi tuttu. Bu olay, Feteli Han'ın düşmanlarının, özellikle de Rusya'nın itirazına neden oldu. Feteli han bu nedenle Erdebil'den ayrılmak zorunda kaldı.

Nezereli Han'dan sonra iktidara gelen Nasır Han'ın (1783-1808) döneminde, 1797 yılından itibaren hanlık bağımsızlığını kaybederek kaçarlara bağımlı duruma düşmüştü. Hanlığın faaliyetine 1820 yılında Kaçarlar Devleti tarafından sona erdirilmiştir.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karabağ Hanlığı</span>

Karabağ Hanlığı, 1748-1805 yılları arası bugünkü Azerbaycan topraklarında yer almış ve İran'ın Kaçar Hanedanı egemenliği altında fiilen bağımsız olmuş Azeri feodal devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Erdebil (eyalet)</span>

Erdebil Eyaleti,, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Moğol İmparatorluğu</span> 13. ve 14. yüzyılda hüküm sürmüş olan, tarihin bitişik sınırlara sahip en büyük kara imparatorluğu

Moğol İmparatorluğu, 13. ve 14. yüzyıllarda tarihin en büyük bitişik imparatorluğuydu. Doğu Asya'da bugünkü Moğolistan'da ortaya çıkan Moğol İmparatorluğu, en güçlü döneminde Japon Denizi'nden Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerine kadar uzandı, kuzeye doğru Kuzey Kutbu'nun bazı bölgelerine kadar uzandı; doğuya ve güneye doğru Hint alt kıtasının bazı bölgelerine girdi, Güneydoğu Asya'yı istila etmeye çalıştı ve İran Platosu'nu fethetti; ve batıya doğru Levant ve Karpat Dağları'na kadar uzandı.

<span class="mw-page-title-main">İdil Bulgar Devleti</span> 7. yüzyılda kurulmuş bir Türki devleti

İdil Bulgar Devleti, 9. yüzyılda kurulmuş bir Türk Devleti. Büyük Bulgarya Hanlığı'nın Hazarlar tarafından dağıtılıp Ön Bulgarlar halkının bölünmesinden sonra meydana gelmiştir ve 13. yüzyılda Moğollar devleti yıkıncaya kadar ayakta kalmayı başaran bir devlet olmuştur. İslamiyeti kabul eden ilk müslüman Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Hanlığı</span>

Karadağ Hanlığı, 1747 yılında bugün İran'a bağlı Azerbaycan bölgesindeki Karadağ (Karacadağ) topraklarında kurulmuş feodal devlettir. Karadağ kelimesi büyük dağ veya dağlık yer anlamına gelmektedir. Hanlığın başkenti Ahar şehri olup bir ara Kürdeşt'e taşınmıştır. Hanlığın batısında Hoy Hanlığı, doğusunda Lenkeran Hanlığı, kuzeyinde Karabağ Hanlığı, güneyinde Tebriz Hanlığı ve Erdebil Hanlığı vardır.

Abbas Kulu Han, Karadağ Hanı. 1797 ile 1813 yılları arası Karadağ Hanlığı yapmıştır. Soyu Tokmaklı oymağından gelmektedir.

İsmail Han, Karadağ Hanı. 1782 ile 1783 yılları arası ve 1791 ile 1797 yılları arası Karadağ Hanlığı yapmıştır. Soyu Tokmaklı oymağından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan hanlıkları</span> Güney Kafkasyada fiilen bağımsız olan Türk kökenli hanedanlarca yönetilen hanlıklar

Azerbaycan hanlıkları, Güney Kafkasya'da 1747-1844 yılları arasında fiilen bağımsız olan ve çoğunlukla Türk (Azerbaycanlı) kökenli hanedanlarca yönetilen hanlıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz Hanlığı</span>

Tebriz Hanlığı, İran'ın kuzeybatısındaki Güney Azerbaycan bölgesinde yer almış eski hanlıktır. Hanlık, Dunbuli Aşireti reisi Necef Kulu tarafından 1757 yılında kuruldu. Hanlık zaman içerisinde bölgedeki Türklerle akrabalık bağları kurmuştur,1802'de hanlık lağvedildi ve toprakları Hoy Hanlığı'na katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Talış Hanlığı</span> Azerbaycan hanlığı

Talış Hanlığı, 1747-1826 yılları arasında hüküm süren Azerbaycan hanlıklarından biri.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Hanlığı</span>

Bakü Hanlığı, 1718-1806 yıllar arasında Azerbaycanın doğusunda hüküm süren bir hanlık.

<span class="mw-page-title-main">Urmiye Hanlığı</span>

Urmiye Hanlığı, 18. yüzyılın ortaları ve 1868-1869 yılları arası, merkezi Urmiye şehri olan, Güney Azerbaycan'ın batısındaki en nüfuzlu Azeri hanlıklarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ağsu</span> Azerbaycanda şehir

Ağsu, Azerbaycan'da şehir. Ağsu Rayonunun idarî merkezidir.

Feth Ali Han Afşar, Urmiye Hanlığı'nın kurucusu ve Nadir Şah'ın amcasının oğlu.

<span class="mw-page-title-main">II. Tahmasb</span> Safevi Türkmen Devleti’nin 10. şahı

II. Tahmasb (1704 – 1740), — Safevi Devleti’nin 10. şahı ve Şah I. Hüseyin’in 3. oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Penahali Han</span>

Penah Ali Han, Azerbaycan'ın Terter şehrinde doğan Karabağ Hanlığı'nın kurucusu ve ilk hanıdır.

Kara Han, Talış Hanlığının ikinci hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Halhal Hanlığı</span>

Halhal Hanlığı 1747 yılında bugünkü İran'ın Erdebil Eyaleti'nin Halhal şehrinde kurulmuştur. Hanlığın kurucusu Emirguna Han'dır. Hanlığın ikinci ve son hanı Muhammed Hüseyin Han'dır. Zend Hanedanı'na karşı savaşmışlardır. Ancak Kaçar Hanedanı tarafından 1828 de yıkılmıştır.

Gilan Hanlığı, 1747 yılında İran'ın Gilan bölgesinde başkenti Reşt olan Azerbaycan Hanlıkları'ndan biridir.

Hasan Han ve ya Hasan Han Şahseven - Şahseven boyuna mensup Cevad hanlığının ikinci hanı.