İçeriğe atla

Erdal Tercan

Erdal Tercan
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Üyesi
Görev süresi
7 Ocak 2011 - 4 Ağustos 2016
Önceki görevi
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Aralık 1961 (62 yaşında)
Çay, Afyonkarahisar, Türkiye
Bitirdiği okul Lisans: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1985)[1]
Yüksek Lisans: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (1989)[1]
Doktora: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (1995)[1]

Erdal Tercan, (d 14 Aralık 1961; Çay, Afyonkarahisar) eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesidir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandı ve cezaevine gönderildi. FETÖ üyeliğinden 10 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldı.[2]

Eski Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı'dır.

7 Ocak 2011'de Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.[3]

Hayatı

İlkokulu 1968-1973, ortaokulu 1973-1976 ve liseyi de 1976-1980 tarihleri arasında Çay’da tamamladı. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydolarak, bu Fakülteden 1985 yılında mezun oldu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı araştırma görevliliği sınavını kazanarak, 28 Mart 1986 tarihinde bu göreve başladı.

1987 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Yüksek Lisans Programına kaydoldu. 1988 yılında “Hakimlerin Sorumluluğu” konusundaki yüksek lisans tezini savunarak, yüksek lisans programını tamamladı. Yine aynı yıl, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Doktora Programına kaydoldu. Doktora derslerini ve doktora yeterlik sınavını tamamladıktan sonra, tez danışmanıyla birlikte, “İflasın Sözleşmelere Etkisi”ni, doktora tez konusu olarak belirledi. 1991 yılında Alman Hükümetince tahsis edilen DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) burs sınavını kazanarak, 1993 yılına kadar 2 yıl, Almanya, Freiburg – Albert – Ludwigs Üniversitesi Hukuk Fakültesinde doktora tez konusuyla ilgili araştırma ve incelemelerde bulundu, mesleki bilgi ve tecrübesini artırmak için çalışmalar yaptı. Doktora tezini 15 Şubat 1995 tarihinde savunarak doktor unvanını aldı.

15 Mayıs 1996 tarihinde A.Ü. Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra - İflas Hukuku Anabilim Dalına yardımcı doçent doktor olarak atandı.

1996 yılında, doçentlik tezi olarak belirlediği, “Medeni Usul Hukukunda Tarafların İsticvabı (Tarafların Bilgisine Delil Olarak Başvurulması) konusunda Almanya ve İsviçre’de gerekli araştırma ve incelemeleri yaptıktan sonra, doçentlik tezini tamamlayarak, 28 Kasım 2000 tarihinde doçentlik sınavını başardı. 02.04.2001 tarihinde Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra - İflas Hukuku Anabilim Dalına doçent doktor olarak atandı. “Medeni Usul Hukukunda Kesin Sürelerin Kaçırılması Halinde Eski Hale Getirme” konusunda profesörlük takdim tezi hazırladı ve 14 Temmuz 2006 tarihinde, aynı Anabilim dalına Profesör olarak atandı. 15 Aralık 2008 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevine getirildi. Bu görevi devam ederken, 7 Ocak 2011 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı'nca Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı.Evli ve üç çocuk babasıdır, iyi derecede Almanca bilmektedir.[4] 15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında gözaltına alınmış ve Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştır. Anayasa Mahkemesi üyelerinin oybirliği ile aldığı kararla üyelikten ihraç edilmiştir.

Kitapları

  • İcra ve İflas Hukuku (2010, Gazi Kitabevi)
  • Medeni Usul Hukukunda (Kesin Sürelerin Kaçırılması Halinde) Eski Hale Getirme - Hali Sabıka İcra (2006, Yetkin Hukuk Yayınları)
  • Medenî Usul Hukukunda Tarafların İsticvabı - Tarafların Bilgisine Delil Olarak Başvurulması (2001, Yetkin Hukuk Yayınları)

Kaynakça

  1. ^ a b c Prof. Dr. Erdal Tercan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 8 Ocak 2011 tarihinde erişildi.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  3. ^ Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçme Kararı 18 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Resmî Gazete, Sayı: 27809, Tarih: 7 Ocak 2011. 8 Ocak 2011 tarihinde erişildi.
  4. ^ [1][]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Bilge Umar</span> Türk araştırmacı yazar

Ahmet Bilge Umar, Türk hukukçu, profesör, tarihçi, yazar ve araştırmacıdır.

Selçuk Öztek Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi</span> Erzincanda kurulu devlet üniversitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, 1976 tarihinde Atatürk Üniversitesi'ne bağlı kurulmuş, 1 Mart 2006 tarihinde 5467 sayılı kanun ile Erzincan'da üniversite halini almıştır. Üniversite, 12 fakülte, 3 yüksekokul, 3 enstitü ve 12 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite uluslararası alana da açılmış ve Avrupa Üniversiteler Birliği, Karadeniz Üniversiteler Birliği, Kafkasya Üniversiteler Birliği, Magna Charta ve Erasmus gibi programlara üye olmuştur. Ulaştırma Bakanlığı ve Çelebi Holding işbirliğiyle Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulu 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlamış yüksekokulunun bulunduğu Yalnızbağ Yerleşkesinde, Fokker F27 tipi bir uçak bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'de sadece 2 üniversitede bulunan Raylı Sistemler Programlarından biri de bu üniversitede bulunmaktadır.

Oya Araslı, Türk siyasetçidir.

Şevket Müftügil, Türk hukukçu.

Sacit Adalı, Türk hukukçu ve emekli Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi.

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 21 Mart 2007 gün ve 26469 sayılı Resmi Gazete'de ilan edilerek resmi olarak kurulmuştur. Eğitim ve öğretim faaliyetleri Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsünde sürdürülmektedir. 2011-2012 öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir. Dekanlığını Prof. Dr. Fatih Bilgili yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

Alparslan Altan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski başkanvekili ve eski üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Özkul Çobanoğlu</span> Türk akademisyen, yazar, halkbilimci

Özkul Çobanoğlu, Türk akademisyen ve yazar.

Medeni usûl hukuku, özel hukuk yargılama usulünü konu alan hukuk dalıdır. Çekişmeli ve çekişmesiz yargı şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Çekişmeli yargının konusu davadır. Çekişmesiz yargı ise genel anlamda taraflar arasında uyuşmazlık konusu olmayan, kişinin daha çok malvarlığı ve şahısvarlığına etki eden işleri konu edinen bir yargılama türüdür.

Prof. Dr. Zafer Gören, Türk akademisyen ve yazar. Anayasa hukuku profesörüdür. Zürih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kanun Koyma Bilimi, Ceza-Ceza Usul Hukuku ve Kriminoloji kürsülerinde asistan ve öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 3 Ocak 1995 tarihinde kurulan ve ilk kez 1997-1998 eğitim-öğretim yılında eğitim vermeye başlayan, Kırıkkale Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. Fakülte, 2 bölümde ve 14 anabilim dalında eğitim vermektedir. Fakültede dört yıllık eğitim programı uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahim Karslı</span>

Abdurrahim Karslı, Merkez Partinin kurucu Genel Başkanı ve 2002 yılından beri İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul Hukuku ve İcra-İflas Hukuku ana bilim dalı başkanı.

Yusuf Şevki Hakyemez Türk akademisyen ve hukukçu. Anayasa Mahkemesi üyesi.

Prof. Dr. Şeref Ünal Türk hukukçu ve uluslararası yargıçtır.

Salomon Hayim Kaniti ya da bilinen adıyla Selim Kaneti, Türk hukukçu ve akademisyen.

Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1997 yılında Ankara'da öğretim hayatına başlamış olan hukuk fakültesidir. Başkent Üniversitesi'nin Bağlıca kampüsünde bulunmaktadır. Fakültedeki eğitim dili Türkçe olmasına karşın Türkiye'deki birçok hukuk fakültesinden farklı olarak fakülte süresince alınan derslerin %30'u İngilizce olup fakülteye girişlerde zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi bulunmaktadır.

Ömer Çınar, Türk hukukçu ve akademisyen. Anayasa Mahkemesi üyesi.