İçeriğe atla

Erce yulaf

Erce yulaf[1] veya bilimsel adıyla Helictotrichon argaeum,[2] ilk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış ve şimdiki bilimsel adını Ahmed Ahmad Parsa'dan almış, buğdaygiller familyasından bir bitki türüdür.[3] Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize, Artvin, Erzurum, Giresun ve Kayseri'de görülmüştür.[4]

Kaynakça

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur:
  1. ^ Ersin Demirel (2014). "Anadolu'nun Çiçek Bahçesi Rize" (PDF). visitrize.com. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  2. ^ Parsa, 1951 In: Fl. Iran 5: 641
  3. ^ "WCSP: World Checklist of Selected Plant Families". 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 
  4. ^ "Helictotrichon argaeum (BOISS) PARSA". 194.27.225.161.com. 28 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneyce, İkizdere</span>

Güneyce, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür. Köy; Köprübaşı, Çarşı, Kurtuluş, Yeşiltepe ve Kızıltepe adlı beş mahalleden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rizekent, Aziziye</span>

Rizekent, Erzurum ilinin Aziziye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kırklartepesi</span> Rizede bir köy

Kırklartepesi, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tuncay Mataracı, Türk siyasetçi, 42. Hükümet'te Gümrük ve Tekel Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Yolbaşı, Kalkandere</span>

Yolbaşı, Rize'nin Kalkandere ilçesine bağlı bir köydür.

Rize nakılı veya bilimsel adıyla Atocion scythicinum, Božo Frajman tarafından yeniden adlandırılan karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 700 metre yüksekliğindeki tepe kenarlarında yaşayan Silene scythicina, Rize'ye endemiktir.

Laz boynuzotu veya bilimsel adıyla Cerastium lazicum, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 3300 metre yükseklikte taşlık alanlarda yaşayan Laz boynuzotu, Rize'ye endemiktir.

Laz şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazicum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. İlk kez Boiss. ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize, Erzincan ve Ankara'da görülmüştür.

Stachys rizeensis, ballıbabagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, bilimsel olarak ilk kez 1974 yılında Reba Bhattacharjee tarafından tanımlanmıştır. Yaklaşık 3200 metre yükseklikteki çağıllık alanlarda yaşayan Stachys rizeensis, Rize'ye endemiktir.

Kaçkardağı aslanpençesi veya bilimsel adıyla Alchemilla kackarensis, H. Kalheber tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Yaklaşık 2350 metre yükseklikteki dere kenarları ve Nardus stricta çayırlıklarında yaşayan Kaçkardağı aslanpençesi, Rize'ye endemiktir.

Yayla parmakotu veya bilimsel adıyla Potentilla doddsii, John Jefferson Davis tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından bir bitkidir. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize'ye endemik olan yayla parmakotu, granit kayalıklarda yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Epipactis pontica</span>

İnce bindallı veya bilimsel adıyla Epipactis pontica, Gerd Taubenheim tarafından tanımlanmış, orchidaceae familyasından bir bitki türüdür. Karadenize kıyısı olan çoğu ilde, Bursa'da ve Balıkesir'de görülmüştür.

Allium djimilense veya bilimsel adıyla, Pierre Edmond Boissier ve Eduard August von Regel tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye özgü bir türdür. Rize, Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Ardahan ve Erzincan'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Draba rosularis</span>

Kızıl dolama veya bilimsel adıyla Draba rosularis, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Rize, Erzurum, Ağrı ve Van'da görülmüştür.

Bataklıksazı veya bilimsel adıyla Carex melanorrhyncha, Ernest Nelmes tarafından tanımlanmış, papirüsgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize ve Doğu Anadolu bölgesindeki birçok ilde görülmüştür.

Cimil şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium djimilense, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, ilk kez 1875'te Boiss ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize'ye endemiktir.

Döknel sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea helenioides, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, Boiss. ve Hausskn. ex Boiss. tarafından 1875'te tanımlanmıştır. 1400 ila 2450 metre yükseklikteki uzun otlak vejetasyonları ve subalpin çayırlarında yaşayan döknel sarıbaş, Rize, Trabzon, Bayburt ve Giresun'da görülmüştür.

Bozkıvrım veya bilimsel adıyla Gelasia sericea, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. 1800 ila 3200 metre yükseklikteki kireçtaşı çağıllıklarında yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cimil yulafı</span>

Cimil yulafı veya bilimsel adıyla Helictotrichon planiculme, Besser ve Schultes tarafından tanımlanmış, buğdaygiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Yugoslavya, Bulgaristan ve Güney Rusya'da yaygın olan Cimil yulafı, Türkiye'nin Rize ve Bayburt illerinde görülmüştür. 1830-2250 metre yükseklikteki dağ yamaçlarında yetişmektedir.

Has şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazistanum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. Bu tür ilk kez 1881'de Arv.-Touv. tarafından tanımlanmıştır. Rize'ye endemiktir.