İçeriğe atla

Ercan Eyüboğlu

Ercan Eyüboğlu
Doğum1939
İkizdere
Ölüm16 Nisan 2024 (83 yaşında)
İstanbul
Diğer ad(lar)ıLaz Ercan
Lazoğlu
MeslekAkademisyen, yazar ve çevirmen
Tanınma nedeniTÜMÖD, Fransa Türk Öğrenci Birliği ve Türkiye İlericiler Birliği yöneticiliği

Ercan Eyüboğlu veya lakabıyla Laz Ercan (1939, İkizdere, Rize - 16 Nisan 2024), Türk akademisyen, yazar, çevirmen ve siyasetçi.[1]

Hayatı

Eyüboğlu 1939 yılında İkizdere'nin Güneyce köyünde çiftçi Süleyman Eyüboğlu ve Yosma Hanımın tek oğlu olarak doğdu. 1961 yılında Haydarpaşa Lisesi'nden iyi derece ile mezun oldu. 1961-65 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin İdari Şube bölümünde öğrenim gördü.[2] Sırasıyla Rize Maiyyet Memurluğunda, İyidere Bucağı Müdîrliğinde ve Fındıklı kaymakam refikliğinde çalıştı. 4 Nisan 1967 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı teşkilatına geçti.[3]

Sonraki yıllarda aktif olarak sol öğrenci hareketlerinde yer aldı. Sol hareketin yasalara uygun olarak gelişmesini savunduğundan kod adı yoktu. Doktorasını yapmak için 1416 Sayılı Kanunla sağlanan MEB bursuyla Fransa'ya gitti. 1970'li yıllarda Türkiye İşçi Partisi'nin Avrupa'da sesini duyurması için kurulan Fransa Türk Öğrenci Birliği ve sonrasında kurulan Fransa Türkiyeli İlericiler Birliği'nin başkanlığını yaptı. 9 Mart 1971 darbe teşebbüsünü eleştirmek amacıyla kurulmuş Nouvelles de Turquie (Türkiye'den Haberler) dergisinde yazdı.

Doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü. Yürüyüş dergisinde yazı kurulu üyeliği ve muhabirlik yaptı.[4] Yurt ve Dünya dergilerinde de yazarlık yaptı. Sonrasında Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1978 yılında Bahçelievler Katliamı'ndan sonra Hacettepe Üniversitesi'nde Eyüboğlu'nun da dahil olduğu bazı akademisyenler isimsiz bir mektup aldı. Mektupta tabut resmi ve Eyüboğlu'nun ilk sırada olduğu 10 akademisyennin liste vardı.[5] Tüm Öğretim Üyeleri Derneği'nin (TÜMÖD) genel sekreterliği (1978) ve Ankara şube başkanlığını (1979) yaparken DİSK davasında idamla yargılanmasını takriben Fransa'ya kaçtı. Fransa'ya gelmesinde Université Paris-Nanterre öğretim üyesi ve Sosyalist Enternasyonal'in Akdeniz sorumlusu Alain Chenal'ın kendisine Fransız kimliği göndermesi etkili oldu. Fransa'daki yıllarında Université Paris-Nanterre'de ders verdi.

1990'larda Türkiye'ye döndükten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Galatasaray Üniversitesi ve son olarak İstanbul Aydın Üniversitesi'nde ders verdi.[6] 16 Nisan 2024 tarihinde tedavisi gördüğü İstanbul'daki hastanede ölen Eyüboğlu, 17 Nisan günü Şakirin Camii'nde kılanan cenaze namazının ardından Alemdağ'daki aile mezarlığına defnedildi.[7]

Kişisel hayatı

Fransızca bilen Eyüboğlu, evli ve 2 çocuk babasıydı.[8] İlk evliliğini heykeltıraş Saim Bugay'ın kızı Nur Bugay, ikinci evliliğini ise Esen Can Hanım ile yapmıştı.[9]

Kaynakça

  1. ^ Ertuğrul Özkök (18 Nisan 2024). "Türk solunun Rizeli "ikinci ve son laz"ını dün uğurladık". t24.com.tr. 18 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  2. ^ "1965 İdari Şube Mezunu Üyemiz Prof. Dr. Ercan Eyüboğlu Vefat Etmiştir". mulkiye.org.tr. 30 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  3. ^ Son asir Türk tarihinin önemli olaylari ile birlikde yeni mülkiye târihi ve mülkiyeliler 7. cilt. Siyasal Bilgiler Fakültesi. 1970. s. 4501. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2024. 
  4. ^ Raşit Kaya (21 Nisan 2024). "Lazoğlu mücadeleci iyi bir insandı". birgun.net. 21 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  5. ^ Melih Aşık (23 Nisan 2023). "Kader Dediğin". milliyet.com.tr. 23 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  6. ^ Atilla Köprülüoğlu (20 Nisan 2024). "Nam-ı Diğer "Laz Ercan"". 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  7. ^ İsmet Kösoğlu (22 Nisan 2024). "Prof. Dr. Ercan Eyüboğlu Vefat Etti". yenicayeligazetesi.com. 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  8. ^ İsmet Kösoğlu (17 Nisan 2024). "İkizdere Prof. Dr. Ercan Eyüboğlu Vefat Etti". manset61.com. 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 
  9. ^ Oğuz Oyan (10 Mayıs 2024). "Ercan Eyüboğlu anıları". haber.sol.org.tr. 30 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi</span> Elazığda kurulu devlet üniversitesi

Fırat Üniversitesi (FÜ), Elazığ'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 11 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Ortaköy semtinde bulunan ve eğitim dili Fransızca olan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Harran Üniversitesi</span> Şanlıurfada kurulu devlet üniversitesi

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa'da bulunan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnönü Üniversitesi</span> Malatyada kurulu devlet üniversitesi

İnönü Üniversitesi 3 Nisan 1975 tarihinde Malatya'da kurulan bir devlet üniversitesidir. İlk olarak Temel Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi olarak kuruldu. 28 Şubat 1977 tarihinde Temel Bilimler Fakültesi'nin Fizik, Kimya ve Matematik bölümlerine öğrenci alınmasıyla fiilen eğitim ve öğretime başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi</span> Samsunda kurulu devlet üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975 tarihinde 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, OMÜ'ye bağlanarak üniversitenin temelleri atılmıştır. Daha sonraları ise OMÜ'ye bağlı bazı enstitüler ayrılarak Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Taner Kışlalı</span> Türk gazeteci ve akademisyen

Ahmet Taner Kışlalı, Türk siyaset bilimci, siyasetçi, eski Kültür Bakanı, yazar ve öğretim üyesi.

Ahmet Ziya Aktaş, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ordu Üniversitesi</span> Orduda kurulu devlet üniversitesi

Ordu Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu OMÜ ve KTÜ'den ayrılarak Ordu ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır Üniversitesi</span> Iğdırda kurulu devlet üniversitesi

Iğdır Üniversitesi, 2008 yılında Iğdır'da kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Munzur Üniversitesi</span> Tunceli"de kurulu devlet üniversitesi

Munzur Üniversitesi veya eski adıyla Tunceli Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile Bakanlar Kurulunda Tunceli ilinde kurulması kararlaştırılmış olan üniversitedir. İlk kez Tunceli Meslek Yüksekokulu adıyla 1983-1984 Öğretim Yılında Fırat Üniversitesi bünyesinde Elazığ'da öğretime başlamış, ilk mezunlarını 1985 yılında Elazığ'da vermiştir. 1987-1988 Öğretim Yılında Tunceli'ye nakil edilmiştir. 6 Fakülte, 2 Meslek yüksekokulu, 1 Yüksek Okul, 2 Enstitüden ve 5 Araştırma Merkezinden oluşmaktadır. Türkiye'nin ilk ve tek Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi 8 Temmuz 2009 tarihinde bu üniversitede kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimlerde Milletvekili Aday Adayı olmak için rektörlük görevinden istifa etti. 3 Nisan 2015 tarihinde Prof. Dr. Ubeyde İpek atanmıştır. 6 Haziran 2023 tarihinde rektörlük görevine Prof. Dr. Kenan Peker atanmıştır. 20 Ağustos 2016'da torba kanun ile adı Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi.

Prof. Dr. Kamil Mutluer, Türk akademisyen.

Ali Ülkü Azrak Türk hukukçu, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">MEF Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

MEF Üniversitesi, 2012 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesi. Yüzde 30 oranında İngilizce eğitim veren Hukuk Fakültesi dışında tüm bölümlerinde İngilizce eğitim vermektedir. Dünya çapında "Ters-yüz Sınıf" eğitim modelini benimseyen ilk üniversitedir. MEF Üniversitesi, Türkiye'de ABET akreditasyonuna sahip sekiz üniversiteden biridir. Bütün mühendislik bölümleri için akreditasyon almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından olan 1859 tarihinde eğitim hayatına başlayan Mekteb-i Mülkiye'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eğitilmiş mezunlar veren bölümüdür. Bölümün eski adı İdari Şube'dir, Mülkiye'nin kuruluşundan itibaren varlığına devam eden üç bölümün ilk kurulanıdır; bu yüzden Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin ilk çocuğu olarak da anılır. İnek Bayramı etkinliklerinde bölüm öğrencileri (Kamucular) Tellaklar ya da Abazalar lakaplarıyla anılmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde 12 profesör, 12 doçent, 4 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve doktor unvanını almış 8 araştırma görevlisi ile doktorasını yapmakta olan 15 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Feriha Öz</span> Türk akademisyen

Ganime Feriha Öz, Türk akademisyen, patolog ve tıp profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Université Paris-Nanterre</span>

Paris-Nanterre Üniversitesi ekonomi, insan ve sosyal bilimler, hukuk, edebiyat, psikoloji ve siyaset bilimi alanlarında uzmanlaşmış çok disiplinli bir Fransız üniversitesidir.