İçeriğe atla

Eray İnal

Eray İnal
Doğum1983
Ankara
EğitimHacettepe Üniversitesi
MeslekBesteci · Orkestra Şefi · Fagot Sanatçısı
Tanınma nedeniAnadolu Rapsodisi
Mesnevi Kanun Konçertosu

Eray İnal (d. 1983, Ankara), Türk fagot sanatçısı, besteci, orkestra şefidir.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eski fagot grup şef yardımcısı 2020 Ekim ayından itibaren orkestra şef yardımcısı. Çağdaş Türk Müziği alanında besteler üreten sanatçının başlıca eserleri "Anadolu Rapsodisi" ve "Mesnevi Kanun Konçertosu"dur.

Yaşamı

1983 yılında Ankara'da dünyaya geldi. 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Fagot Bölümü'ne girdi.[1] Bu kurumda Orhan Nuri Göktürk, Günnur Kurt ile çalıştı; 2003 yılında okul ikincisi olarak Tahsin Arslan'ın sınıfından mezun oldu. Eğitimi süresince üstün başarılarından dolayı iki kez sınıf atladı.

2000 yılında Yamaha'nın düzenlediği Tahta Üflemeliler Yarışmasında ikincilik ödülü aldı.[1] Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Ankara Devlet Opera ve Balesi, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nda birçok eserde görev aldı. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tanıtma Vakfı (Tütav) ekibinde yer alarak ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Slovakya, Ukrayna, Endonezya, Tayland, Singapur, Çin, Katar ve Lübnan'ın da bulunduğu dünyanın birçok yerinde dinleti, organizasyon, fuar, Türk şenlikleri ve gecelerinde Türkiye'yi temsilen görevler üstlendi.[1]

2005 yılında Bilkent Üniversitesi'nde yüksek lisans programına kabul edildi; Bilkent Senfoni Orkestrası'nda pek çok eserde görev aldı. 2007 yılında yüksek lisans programından mezun oldu.[1]

Mezuniyetinden sonra Çukurova Devlet senfoni Orkestrası'nda fagot sanatçısı olarak göreve başladı. 2011 yılında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Çoksesli Çocuk Korosu'nun müdürü olarak atandı; aynı yıl Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak göreve başladı.

Türklerin Anadolu'ya göçünü, savaş, zafer, kutlama, aşk ve düğün temalarını ele alan Anadolu Rapsodisi adlı eseri[2] 2013 yılında Sevda - Cenap And Müzik Vakfı'nın I. Ulusal Beste Yarışması'nda ikincilik ödülüne değer bulundu.[3][4] 2016'da 15. Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında "Mersin Yumuktepe İçin Müzik Arıyor" sloganıyla düzenlenen beste yarışmasında ise Hadrianapolis adlı eseri ile birincilik ödülü aldı.[5][6] "Mesnevi" adlı kanun konçertosunun dünya prömiyeri 10 Nisan 2015'te Adana'da yapılmıştır[7] Eser, Hasan Ferit Alnar'ın 1951'de bestelediği Kanun Konçertosu'ndan sonra yazılan ikinci Türk Kanun Konçertosudur.[7]

Birçok ünlü sanatçının senfonik projelerini hazırladı. “Senfoni ile Türküler” ve “Senfoni ile Müziğimiz” adıyla, mirasımız olan türkülerin ve sanat müziği eserlerinin çokseslendirilerek dünyaya duyurulması için projeler hazırladı. “15 Temmuz Kurtuluş Senfonisi” ve “Senfonik Neşet Ertaş Türküleri” 2020 yılında son yaptığı projeler arasında yer almaktadır.

Orkestra Şefliği alanında birçok yabancı şefle workshop yaptı, Alparslan Ertüngealp ve Prof.Rengim Gökmen'in masterclass'larına katılarak başarılı konserler verdi. 2019 Eylül ayında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Yüksek Lisans sınavını kazandı. Halen Prof. Rengim Gökmen ile Orkestra Şefliği eğitimine devam etmektedir.

2020 Ekim ayında ÇDSO Orkestra Şef yardımcısı kadrosuna atanan Eray İnal, beste ve orkestra şefliği çalışmalarına devam etmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b c d "İnal, Eray". www.muziklopedi.org. Muziklopedi.org sitesi. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2016. 
  2. ^ Kahramankaptan, Şefik. "AGSO'dan Artun, İnal ve Mahler seslendirmesi..." www.andante.com.tr. Andante dergisi 15 Nisan 2013. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2016. 
  3. ^ "Sevda-Cenap And Müzik Vakfı 1. Ulusal Beste Yarışması sonuçlandı". www.andante.com.tr. Andante dergisi 21 Şubat2013. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2016. 
  4. ^ "Beste yarışması sonuçlandı". www.hurriyet.com.tr/. Hürriyet gazetesi 28 Şubat 2013. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2016. 
  5. ^ "Uluslararası Müzik Festivali". www.haberler.com/. Haberer.com sitesi 3 Mayıs 2016. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2016. 
  6. ^ Pala, Salih. "Yumuktepe İçin Müzik Aranıyor Beste Yarışmasını İnan Kazandı". Mersin Kent Haber gazetesi. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2016. 
  7. ^ a b "Türkiye'nin 2. Kanun Konçertosu..." www.musikidergisi.com. Musiki Dergisi, 11 Haziran 2015. 30 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Çetin Işıközlü, Türk besteci,orkestra şefidir.

Orhan Şallıel Türk orkestra şefi.

Bülent Evcil, Türk flütçüdür.

<span class="mw-page-title-main">Armağan Durdağ</span>

Armağan Durdağ, Türk besteci, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Erhan Tanman</span>

Mehmet Erhan Tanman,, Türk besteci ve akademisyendir.

Tolga Taviş, Türk orkestra şefi, aranjör, besteci ve eğitimcidir.

Yiğit Karataş,, Türk kemancı.

Halit Turgay, Türk müzisyen, flütist, besteci ve flüt öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Bujor Hoinic</span>

Bujor Hoinic, Rumen piyanist, orkestra şefi, opera bestecisi.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.

Fazlı Orhun Orhon, Türk orkestra şefi, besteci ve akademisyen.

Prof. Burak Tüzün Türk Orkestra şefi, akademisyen.