İçeriğe atla

Er-Resten

Er-Resten
الرستن
Şehir
Er-Resten'deki, Arethusa antik sitinde bir Roman Lahti.
Suriye üzerinde Er-Resten
Er-Resten
Er-Resten
Er-Resten'ın Suriye'deki konumu.
ÜlkeSuriye
İlHumus
İlçeEr-Resten
Rakım439 m
Nüfus
 (2012)
 • Toplam59.553[1]
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)

Er-Resten (Arapçaالرَّسْتَن‎ er-Resten), Suriye'nin Humus ilinin, er-Resten ilçesinin merkezi olan şehir. 439 metrelik (1.443 ft.) bir rakıma sahiptir.[2] 2012 hesaplamalarına göre 59.553 kişilik bir nüfusa sahiptir.[1]

Er-Resten, Suriye'nin merkezinde, yoğun bir şekilde yerleşilmiş olan bölgelerde yer alır. Ayrıca şehir, yaklaşık 225 milyon m³ su depolayabilen, Suriye'nin en eskilerinden olan bir baraja sahiptir.[3]

Er-Resten'ın tarihi milattan önceki yıllara, Roma İmparatorluğu ve Emesa Krallığı zamanına kadar dayanır. Emesa Krallığı'nın (Emesa Hanedanı'nın) ilk başkentliğini yapmış, Suriye'deki antik sitlerden biri olan, Arethusa piskoposluğu, şehirde bulunur ve er-Resten'ın ilk hali olarak kabul edilir.[4]

Hala devam etmekte olan ve Beşşar Esad yönetimine karşı başlayan, Suriye İç Savaşı altında, şehirde ve çevresinde şiddetli ve sıcak çatışmalar yaşanmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Population Data for ar-Rastan" (İngilizce). World-Gazetteer. Ocak 2012. 28 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2012. ;
    Er-Resten Hakkında Demografik ve Coğrafik Bilgi.
  2. ^ "Online Information About ar-Rastan". Falling Rain.com. 2010. 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2012. ;
    Er-Resten Hakkında Coğrafi, Fiziki ve Siyasi Bilgi.
  3. ^ "Dams of Syria". 2 Ekim 2011. 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2012. 
  4. ^ Ball, 2000, Sayfalar: 34–35.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şanlıurfa</span> Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehir

Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Şam</span> Suriyenin başkenti

Şam veya Dimaşk, Suriye'nin başkentidir. Ayrıca, Şam Valiliğinin ve Rif Şam Valiliği'nin de idari başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Karkamış (antik kent)</span> Suriye - Türkiye sınırında, Fıratın batı kıyısında antik yerleşim

Karkamış, geçmişi Erken Bakır Çağına dek uzanan ve günümüzde Türkiye ile Suriye topraklarında yer alan antik kent. Hitit ve Asur İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir şehir olan Karkamış, Roma döneminden sonra önemini kaybetmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">Hama</span> Suriyenin merkezindeki tarihi şehir

Hama “Su değirmenleri şehri” olarak da bilinen antik şehir Suriye'nin dördüncü büyük şehridir. Suriye'nin orta kesiminde, Asi nehri üzerinde yer alan ve Hama ilinin merkezi olan şehir. 2010 itibarıyla 854.000 nüfusu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Humus, Suriye</span> Humus ili, Suriyede şehir

Humus veya Hıms, eski adıyla Emesa, Batı Suriye'de bulunan, aynı zamanda, Humus ilinin ve Humus ilçesinin merkezi olan şehirdir. 509 metrelik (1673 ft.) bir rakıma sahiptir ve ülkenin başkenti Şam'ın 162 kilometre (101 mi.) kuzeyinde yer alır. Asi Nehri üzerine kurulmuştur. Ayrıca Humus, ülkenin iç yerleşkeleri ile Akdeniz kıyısı yerleşkelerini birbirine bağlayan merkezi bir bağlantı şehri olarak da görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Gad kabilesi</span> Torada adı geçen On İki İsrail Kabilesinden biri

Gad kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İdlib</span> Suriyenin kuzeybatısında bulunan şehir

İdlib veya İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Dera</span> Suriyede bulunan şehir

Dera, Darʿā, Derʿā, Deraa ya da Daraa olarak da bilinir, Suriye'nin güneybatısında, Ürdün sınırında bulunan şehirdir. Dera İli'nin ve Dera İlçesi'nin başkentidir. Ayrıca, tarihte Hauran Bölgesi olarak bilinen bölgeninde Şam'dan sonra en büyük kentidir. Suriye'nin başkenti ve en büyük şehri Şam'ın 100 km. güneyinde bulunur. 2010 verilerine göre nüfusu metropol genelinde, 230,507 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Humus (il)</span> Suriyenin ili

Humus, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Başkenti ve en büyük şehri Humus Şehri'dir. 2009 sayımlarına göre nüfusu 1.724.000 kişi civarındayken, 2010'daki global verilere göre 1.762.500 kişi civarındadır. Yüzölçümü ise bazı kaynaklarda 40.940 km² ve bazı kaynaklarda 42.223 km² olarak verilmektedir. Suriye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ilidir. Nüfus ve yüzölçümü bilgilerine göre, nüfus yoğunluğu, kilometrekareye 41,74, milkareye 108,1 kişi yapar.

2011-2013 Dera ili çatışmaları, Arap Baharı'nın bir parçası olan ve 15 Mart 2011'de başlayıp hala sürmekte olan Suriye İç Savaşı'nın, İkinci Aşama olarak adlandırılan evresinde, 13 Ekim 2011'de başlayıp, yaklaşık 6 ay sürerek, Birleşmiş Milletler'in katkılarıyla, ülke genelinde, sonradan ihlal edilecek bir ateşkes ilan edildiği, 14 Nisan 2012 tarihine kadar Dera İli'nde sürmüş olan çatışmalara verilen addır ve Suriye Ayaklanması'nın önemli bir parçasıdır. Ülkede ayaklanmanın başladığı yer, bölgedeki Dera kenti olduğu için, stratejik bir öneme de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ugarit</span> Kuzey Suriyedeki antik liman kenti

Ugarit ya da Ras Şamra(ʼUgrt; Arapça: ْأُوغَارِيت) Suriye'de Lazkiye yakınlarında Akdeniz'e kıyısı bulunan antik bir liman şehridir. MÖ 1450 - 1195 yılları arasında bir ticaret kenti olarak hareketliydi ancak MÖ 1196 - 1179 arasında Deniz Kavimleri'nin ani bir baskınıyla yakılıp yıkılmıştır. 1929 yılından itibaren harabelerinde yapılan kazılar, tarih açısından önemli tabletler ortaya çıkardı. Bu kazılarda, büyük bir kısmı saray ve çevresinde çoğunluğu Akadca, Ugaritçe olmak üzere Sümerce, Hurrice dillerinde çivi yazılı tabletlerle Antik Mısır dilinde hiyeroglif birkaç bin kil tablet bulunmuştur. Söz konusu belgeler “Rap’anu Arşivi” olarak bilinmektedir. Halkı Ugaritçe denilen bir Sami dili konuşmaktaydı. Ugarit eski çağların en önemli ticaret merkezlerindendir. Ugarit'te yapılan kazılar sonucunda bu bölgedeki yerleşmelerin Neolitik Çağ'a kadar dayandığını göstermiştir. Ayrıca Ugarit kazılarında Akadlar dönemine ait mühür bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hirak</span>

Hirak ya da el-Hirak, Dera İli'nin, İzra İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. 620 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 27,557 kişilik bir nüfusa sahiptir. İlin başkenti Dera'nın, 40 kilometre kadar kuzeydoğusunda bulunur. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

Elagabalus, Elagabal, El-Gebal ya da Heliogabalus, Suriyeli-Roman güneş tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cebele</span>

Cebele, Suriye'nin Lazkiye ilinin kendi adını taşıyan Cebele İlçesi'nin merkezi olan şehir. Bir sahil şehri olduğu için rakım en düşük 0 metredir, ancak en yüksek noktada ise 16 metreyi (52 ft.) bulmaktadır. 2012 sayımına göre 75.505 kişilik bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Er-Resten (ilçe)</span>

Er-Resten İlçesi, Al Rastan İlçesi ya da Ar-Rastan İlçesi, Suriye'nin, Humus iline bağlı, 6 ilçeden (mıntıka) birisidir. İlçenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan er-Resten şehridir. İlçe, Suriye'nin idari yapılanmasına göre, Türkçede bucak anlamına gelen, 2 nahiyeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ma'arretü'n-Nu'man</span> Suriye, İdlibde Bir Şehir

Ma'arretü'n-Nu'man, Suriye'nin kuzeybatısında, bulunan bir şehirdir. İdlip İli'ne bağlı, kendi adını taşıyan, Ma'arretü'n-Nu'man ilçesinin merkezi. Suriye'nin en büyük şehir merkezi nüfusüna sahip olan, Halep ile Hama İli başkenti Hama arasındaki otoyolun, orta bölgesinde yer alır. 2012 hesaplamalarına göre 83,683 kişilik bir nüfusu bulunur. Bu nüfusla ilin, başkent İdlip'ten sonra en kalabalık ikinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Humus Cephesi</span> Suriye İç Savaşında Humus ilindeki çatışmalar

Suriye İç Savaşı Humus Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Humus ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

Er-Resten ve Telbise Kuşatması, Suriye'nin er-Resten ve Telbise kasabalarında yaşanan hükûmet karşıtı protestoları sonlandırmak amacıyla Suriye Kara Kuvvetleri'ne bağlı birimler tarafından 29 Mayıs-3 Haziran 2011 tarihleri arasında kasabalara yapılan kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Suriye tarihi</span> Suriyenin tarihi

Suriye tarihi, mevcut Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında ve Suriye bölgesinde meydana gelen olayları kapsar. Antik çağlar boyunca, mevcut Suriye Arap Cumhuriyeti toprakları, Sümerler, Mitanniler, Asurlular, Babiller, Mısırlılar, Hititler, Kenanlılar, Fenikeliler, Aramiler, Amoriler, Persler, Yunanlar ve Romalılar dahil olmak üzere çeşitli medeniyetler tarafından işgal edildi ve yönetildi. Suriye, ilk kez 24 Ekim 1945'te, Suriye hükûmeti tarafından Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın imzalanmasıyla bağımsız bir ülke olarak ortaya çıktı ve Nisan 1946'da Fransa'nın Milletler Cemiyeti tarafından verilen Suriye'nin "nüfusa idari tavsiye ve yardım sağlama" yetkisi fiilen sona erdi.