İçeriğe atla

Epitome

Epitom (Yunanca: ἐπιτομή, "kısa kesmek" anlamına gelen ἐπιτέμνειν epitemnein'den), özet veya minyatür form veya daha büyük bir gerçekliği temsil eden bir örnektir, ayrıca somutlaştırma ile eşanlamlı olarak kullanılır. Epitomacy "derecesine kadar" anlamına gelir. Kısaltmanın epitomdan farkı, kısaltmanın daha büyük bir eserden seçilmiş alıntılardan oluşmasıdır; bir eserin en azından kısmen orijinal bir özeti olan epitomun aksine yeni bir yazı oluşturulmaz.

Antik Yunan ve Roma dünyasına ait pek çok belge, artık kayıp olan daha büyük eserlerin damıtılmış versiyonlarını yazan bazı sonraki yazarların (epitomatörler) uygulamalarına atıfta bulunarak, günümüzde yalnızca "epitom halinde" varlığını sürdürmektedir. Bazı yazarlar orijinalin duruşunu ve ruhunu aktarmaya çalışırken diğerleri genel konuya ilişkin daha fazla ayrıntı veya anekdot eklemiştir. Tüm ikincil tarihi kaynaklarda olduğu gibi, orijinalinde bulunmayan farklı bir önyargı devreye girebilir.

Epitom halinde günümüze ulaşan belgeler, daha sonraki eserlerde yalnızca alıntılanan parçalar olarak günümüze ulaşanlardan ve daha sonraki akademisyenler tarafından kabul edilmeyen kaynaklar olarak kullanılanlardan farklıdır, çünkü bunlar ayrı belgeler olarak durabilir ancak başka bir yazarın görüşleri aracılığıyla kırılabilir.

Bir edebiyat külliyatını, özellikle de yoğun, hantal ve ortalama bir insan tarafından okunması pek mümkün olmayan klasik eserleri daha erişilebilir kılmak için günümüzde de bir tür özetler üretilmektedir: Edward Gibbon'ın altı büyük ciltten (yaklaşık 3600 sayfa) oluşan ve genellikle yaklaşık 1400 sayfalık tek bir cilt olarak yayınlanan Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi adlı eseri için yazılanlar gibi bazıları daha çok kısaltma niteliğindedir.

Bunlardan bazıları, Thomas Aquinas'ın Summa Theologiae'sinin çeşitli özetleri gibi, antik örnekle aynı türdendir; başlangıçta teolojiye giriş niteliğinde bir ders kitabı olarak yazılmıştır ve şu anda teoloji ve Aristoteles felsefesinde öğrenilenler dışında çok az kişi tarafından erişilebilirdir . Toplamın Toplamı ve Daha Kısa Bir Toplama . Günümüzde pek çok örnek "The Companion to to" genel başlığı altında yayınlanmaktadır. ...", örneğin The Oxford Companion to Aristoteles veya "An Summary of ..." veya Immanuel Kant'ın Düşüncesine Genel Bakış, Hans Urs von Balthasar Nasıl Okunur gibi "rehberler" veya bazı durumlarda giriş olarak Søren Kierkegaard'a Giriş veya A Yeni Ahit'e Çok Kısa Giriş (birçok felsefi "giriş" ve "rehber", bir alana ilişkin genel "giriş"lerden farklı olarak özet biçimi paylaşır).

Kayıp eserler için epitom örnekleri

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbn Rüşd</span> Arap filozof, bilim insanı ve yazar (1126–1198)

İbn Rüşd, Endülüslü-Arap felsefeci, hekim, fıkıhçı, matematikçi ve tıpçı. Tercüme ve yorumlamalarıyla Aristo'yu Avrupa'ya yeniden tanıtmıştır. İslam felsefesinde Aristocu akım olan meşşailiğin temsilcilerindendir.

Etik veya ahlak felsefesi, doğru davranışlarda bulunmak, iyi bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aristoteles</span> Antik Yunan filozofu (MÖ 384–322)

Aristoteles veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof, polimat ve bilgedir.

<span class="mw-page-title-main">Embriyoloji</span> Doğum öncesi biyolojiyi inceleyen biyoloji dalı

Embriyoloji, zigot oluşumunu, büyümesini ve gelişimini inceleyen bilim dalı. Gelişim biyolojisinin bir alt dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro</span> sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösteriler

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Albertus Magnus</span> Alman aziz ve filozof

Albertus Magnus, Orta Çağ'da kendisine doktor üniversalis unvanı verilmiş olan 13. yüzyıl Alman skolastik filozofu ve tanrıbilimcisi. Albertus, Anselmus, Petrus Abelard, Saint Victor'dan Hugh, Petrus Lombard, Thomas Aquinas ve Duns Scotus en ünlü skolastikler arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Monumentum Ancyranum</span> Res Gestae Divi Augustinin Ankarada bulunan kopyası

Monumentum Ancyranum veya Ankara Anıtı; Res Gestae Divi Augusti'nin Ankara'daki Augustus Tapınağı'nın duvarlarına kazınmış olan ve metnin dünya üzerinde bilinen en eksiksiz kopyasıdır. İlk Roma İmparatoru olan Augustus'un yaptığı işleri anlatan yazıt, 14 Ekim 1972 tarihinde tapınakla birlikte tescillenerek birinci derece kültür varlığı ilan edilmiştir. Orijinali kayıp olmakla birlikte; diğer kopyaları Isparta'daki Antiokheia ve Apollonia antik kentlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Claudius Aelianus</span> yazar ve ögretmen

Claudius Aelianus, Yunanca yazmış Romalı yazar ve retorik (belagat) öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Suetonius</span> Romanın en dikkat çeken tarihçisi ve biyografi yazarı

Gaius Suetonius Tranquillus, yaygın adıyla Suetonius, erken Roma İmparatorluk döneminde yaşamış Romalı tarihçiydi. Suetonius'un günümüze ulaşan en önemli eseri, Julius Caesar'dan Domitianus'a kadar 12 Roma hükümdarının biyografilerinden oluşan De vita Caesarum eseridir. Suetonius'un diğer eserleri Roma'da günlük yaşam, siyaset, hitabet ve şairler, tarihçiler ve gramerciler gibi ünlü yazarların yaşamlarını konu almaktadır. Bu kitaplardan bazıları kısmen günümüze ulaşabilmiş olsa da, büyük kısmı kaybolmuştur.

İoannis (John) Zonaras, Konstantinopolis'te yaşamış Bizanslı Vakanüvis ve din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna cümleciği</span>

Comma Johanneum ya da Yuhanna cümleciği Eski Yunan edebiyatında toplam sekiz heceden uzun olmayan ibarelere κόμμα denirdi. Komma, özne ve yüklemden oluşan kısa bir cümledir. Comma Johanneum 1. Yuhanna Mektubu'nda bulunan sahte bir pasajdır.

<span class="mw-page-title-main">Georgios Amartolos</span> Bizans vakanüvis

Georgios Amartolos ya da Amartolus, III. Mihail hükümdarlığı altında Konstantinopolis'te yaşamış bir keşiş ve vakanüvis.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Pappus</span> MS. 3-4. yüzyıl Yunan matematikçi

İskenderiyeli Pappus (Grekçe: Πάππος ὁ Ἀλεξανδρεύς; yaklaşık MS. 290 - 350) antik çağın son büyük Yunan matematikçilerinden biridir. İskenderiye doğumlu Helenleşmiş bir Mısırlıydı. Synagoge (Συναγωγή) ya da Koleksiyon olarak da adlandırılan eseri ve Pappus teoremi ile bilinir.

Rodoslu Eudemus, MÖ. 350, Rodos - 290 yılları arasında yaşamış, ilk bilim tarihçisi olduğu iddia edilen Yunan filozofudur. Aristoteles'in en önemli öğrencilerinden biriydi, öğretmeninin çalışmalarını düzenledi ve daha kolay erişilebilir hale getirdi. Eudemus'un yeğeni Pasicles de Aristoteles'in eserlerini düzenlemekten sorumluydu.

Çandarlılı Autolycus bir Yunan astronomu, matematikçi ve coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Dikaiarhos</span> MÖ 4. yüzyıl Yunan filozof ve coğrafyacı

Messanalı Dicaearchus, ayrıca Dicearchus veya Dicearch olarak da bilinen Yunan filozof, kartograf, coğrafyacı, matematikçi ve yazardır.

Rodoslu Geminus, MÖ 1. yüzyılda yıldızı parlayan bir Yunan astronom ve matematikçi. Onun bir astronomi çalışması olan ve öğrenciler için astronomi kitabı olarak tasarlanan Olaylara Giriş hala hayattadır. Ayrıca matematik üzerine bir çalışması da yazdı ama bu eserin sadece sonraki yazarlar tarafından alıntılanan kısımları hayatta kaldı ve günümüze ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Nikomahos</span> Greko-Suriyeli matematikçi (MS. yak. 60 - yak. 120)

Gerasalı Nicomachus antik Yunanca yazılmış Aritmetiğe Giriş ve Harmonik El Kitabı adlı eserleriyle tanınan önemli bir antik Yunan matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">İsagoci</span>

Isagoge, Îsâgûcî, Porfirios tarafından Yunanca yazılan ve Boethius tarafından Latinceye çevrilen Aristoteles'in kategorilerine giriş niteliği taşıyordu. Onun ölümünden sonra en az bin yıl boyunca mantık üzerine standart ders kitabıydı. Tüm antik yorumcular Ammonius, Elias ve David'e göre, 268-270 yılları arasında Sicilya'daki Porfirios tarafından bestelenmiş ve Khrysaorium'a gönderilmiştir. Çalışma; "Porfirios ağacı" olarak bilinen, genel olarak maddeden bireylere kadar cinslerin ve türlerin oldukça etkili hiyerarşik sınıflandırmasını ve evrenseller sorunundan bahseden bir giriş içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bibliotheka (Pseudo-Apollodoros)</span>

Bibliotheka ayrıca Pseudo-Apollodoros Bibliotheka'sı olarak da bilinir. Yunan mitleri ve kahramanlık efsanelerinin bir özetidir ve genellikle MS birinci veya ikinci yüzyıla tarihlenen üç kitap halinde düzenlenmiştir.