İçeriğe atla

Epik fantezi

Epik Fantezi, fantastik edebiyatın gerçek dünyadan uzak, hayali bir ikincil dünyayı geçen bir alt türüdür. Epik fanteziye verilebilecek örnekler, Yüzüklerin Efendisi üçlemesi Buz ve Ateşin Şarkısı serisi ve Hobbit olabilir.

Genel bakış

Fantastik edebiyatın bu alt türünün hikâyelerinin geçtiği evren içinde bulunduğumuz birincil dünyadan farklı olan ikincil bir dünyada geçer. Bu dünyada örneğin fizik kuralları bilinen kurallardan farklı olabilir. Coğrafi, dini, kültürel yapısı tamamen farklı ve bazen de gerçek dışı olabildiği için genelde harita ve ek kitaplar ile desteklenen hikâyelere sahiptirler.

Hikâye

Fantastik edebiyatın bu türünde hikâye genel olarak büyük kötücül gücün yenilmesi ile sonuçlanır. Tüm kitap/kitap serisi boyunca kahraman ve/veya yoldaşlarının nihai hedefi kötücül gücü yenmektir. Bu amaç çerçevesinde eğitim alır, savaşır ve yaşarlar. Savaşlar hikâyenin genel hatları itibarı ile oldukça önemlidir. Türün bu biçimde şekillenmesine katkıyı yapanlar olarak J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis gösterilebilir.

Karakterler

Karakterler hikâyenin başında kötü güçler tarafından tehdit edilirler veya doğumlarından itibaren bu güçle savaşmak için yetiştirilirler. Normal hayatlarını bir anda geride bırakan karakterler dünyayı kurtarmak için tüm dünyevi zevklerden vazgeçecek kadar ileri gidebilirler. Örneğin Zaman Çarkı, Yüzüklerin Efendisi vs.

Ana karakter ve arkadaşları bu yolculuklarında başlangıçta çocuksu ve hovarda olsalar da zaman geçtikçe hızlı bir şekilde yetişkin olurlar. Yolculuk sırasında kayıp, ölmüş akraba, sevgili, dostlarına rastlayabilir, akıl hocası olarak tabir edilen ve çoğu zaman ana kahramandan çok daha fazla şeyler bilen biriyle karşılaşabilirler. Ejderha Mızrağı, Miras Döngüsü, Harry Potter serisi, Narnia Günlükleri vs.

Ana karakterin savaşması gereken kötü gücün yanı sıra onunla aynı düzeyde yer alan ve genellikle hikâye boyunca karşısına çıkan kötülüğün hizmetkarları ile dövüşürler. Mesela, Harry Potterdan Draco Malfoy, Zaman Çarkından Terkedilmişler vs.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">J. R. R. Tolkien</span> İngiliz yazar ve filolog (1892-1973)

John Ronald Reuel Tolkien, İngiliz yazar, şair, filolog ve akademisyen. Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi gibi fantastik kurgu eserleriyle tanınır.

İkinci Çağ veya Güneşin İkinci Çağı, J. R. R. Tolkien'in hayalî evreni Orta Dünya'da bir zaman dilimidir. Kurgusal Orta Dünya Tarihi'de, aslında gerçek Dünya'nın tarihinin kadim zamanları ima edilmiştir.

<i>Narnia Günlükleri</i>

Narnia Günlükleri, C. S. Lewis tarafından çocuklar için yazılmış olan yedi kitaplık bir fantastik roman serisidir. Narnia Günlükleri, klasik çocuk kitapları olarak dikkate alınır ve yazarının en bilinen çalışmasıdır. Dünya çapında 41 dile çevrilmiş ve 100 milyondan fazla satmıştır. 1949 ve 1954 yılları arasında yazılmış olup, resimleri Pauline Baynes tarafından yapılmıştır. Kitaplar birçok kez radyo, televizyon, sinema ve tiyatroya uyarlanmıştır. Karakterlerde ve hikâyelerde Yunan ve Roma mitolojisinden ve İngiltere ile İrlanda'nın peri masallarından esinlenilmiştir. Buna ilaveten, seride birçok Hristiyanlık ögesi de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">J. K. Rowling</span> İngiliz roman yazarı ve hayırsever

Joanne Kathleen "Jo" Rowling veya bilinen adıyla J. K. Rowling, Harry Potter adlı fantastik roman serisinin İngiliz yazarı. Kathleen, kendisine verilen bir ad olmamasına rağmen, büyükannesinin onuruna bu adı almıştır.

<i>Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk filmi (2001)

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (İngilizce: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), Peter Jackson'ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin birinci filmidir ve 2001 yılında gösterime girmiştir. J. R. R. Tolkien'in aynı adlı fantezi roman üçlemesinin birinci kitabından uyarlanmış olan film, üçlemenin sırasıyla diğer iki filmi olan İki Kule ve Kralın Dönüşü filmleri ile eş zamanlı olarak, Yeni Zelanda'da çekilmiştir. Birleşik bütçeleri yaklaşık 270 milyon $ olan filmlerin çekimleri 15 ay, çekim sonrası aşamaları da yaklaşık bir yıl sürmüştür.

Rol yapma oyunu (RYO), (İngilizce: role-playing game, RPG); oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri oyunların genel bir ailesidir. Oyuncular, belirli kurallar çerçevesinde oluşturulan karakterleri yöneterek bir hikâyenin parçası olurlar.

<i>Harry Potter ve Felsefe Taşı</i> J. K. Rowlingin 1997 tarihli fantastik romanı

Harry Potter ve Felsefe Taşı, J. K. Rowling tarafından yazılmış olan ve genç büyücü karakter Harry Potter'ın takdim edildiği "Harry Potter" serisindeki ilk romandır. Özgün kitabı ilk kez 30 Haziran 1997'de Londra merkezli Bloomsbury Yayınları tarafından basılmıştır ve aynı adla çekilen filmi, uzun konulu film havasında yapılmıştır. Roman, Nestlé Smarties Hikâye Ödülü ve saygın Britanya Kitap Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödüle layık görülmüştür. Kitap, 2001 boyunca toplam 5 milyon kopya satmıştır. Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biridir.

<i>Harry Potter</i> fantastik roman serisi

Harry Potter, İngiliz yazar J. K. Rowling tarafından yazılmış yedi fantastik romandan oluşan bir seridir. Romanlar, Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda eğitim gören genç büyücü Harry Potter ile arkadaşları Hermione Granger ve Ron Weasley'nin yaşamlarını konu alır. Ana hikâye Harry'nin karanlık bir büyücü olan Lord Voldemort'un ölümsüz olmayı, Sihir Bakanlığı olarak bilinen büyücü yönetim kurulunu devirmeyi ve tüm büyücüleri ve Muggle'ları boyun eğdirmeye çalışması ve buna karşı bir hayat mücadelesi vermesidir.

<i>Húrinin Çocukları</i>

Húrin'in Çocukları, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninin tarihinden bir bölümü anlatan epik fantastik romandır. Yazar, kitabı 1910'larda yazmaya başlamıştır, daha sonraları birkaç defa kitabı gözden geçirmişse de 1973'te öldüğünde kitap taslak halinde kalmıştır. Yazarın oğlu Christopher Tolkien, babasının ilgili notlarını düzenleyerek tutarlı bir hikâye oluşturmuştur ve 2007'de kitap yayımlanmıştır. Christopher Tolkien, kitabı yayıma sunmadan önce babasının kitabın konusuyla ilgili taslakları üzerinde yaklaşık otuz yıl çalışma yaptı.

Harry Potter and the Goblet of Fire Harry Potter Serisi'nin dördüncü kitabından uyarlanan oyunudur.

İngiliz yazar J. K. Rowling'in yarattığı Harry Potter serisinde sihir, doğanın kanunlarını geçersiz kılmak için kullanılabilecek doğaüstü bir güç olarak tasvir edilmiştir. Seride birçok kurgusal büyülü yaratık bulunduğu gibi sıradan hayali yaratıklar roman dünyasında yeni sihirli özellikler sergilemektedir. Nesneler de, büyülenebilir ya da büyülü özelliklerle geliştirilebilir. İnsanlar küçük bir kısmı büyü gücüne sahiptir ve bu insanlar büyü gücüne sahip olmayan muggleların aksine "cadı" ve "büyücü" olarak adlandırılır.

<i>Silmarillion</i> 1977de yayımlanmış epik kitap

Silmarillion, J. R. R. Tolkien¹in ölümünden sonra oğlu Christopher Tolkien tarafından, daha sonra ünlü bir fantastik hikâye yazarı olacak olan Guy Gavriel Kay yardımı ile İngiliz yazar J. R. R. Tolkien'in epik Orta Dünya hikâyelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş 1977'de yayımlanmış epik kitap. Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi hikâyelerinin geçtiği dünyanın arka planını ve tarihini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Harry Potter'daki büyülü yaratıklar</span> Vikimedya liste maddesi

J. K. Rowling'in Harry Potter serisinde geçen sihirli yaratıkların listesidir. Bu listede cincüceler, evcinleri, kurt adamlar, testraller ve tek boynuzlu atlar bulunabilir. Bunlar kitapta genellikle az ama önemli roller üstlenirler.

Fantezi, sinema, resim gibi çeşitli sanat dalları ve edebiyatta gerçek olmayan hikâyelerin anlatımıdır. Fantezi hayale dayalı anlatım tarzı olup, retorikte dört temel durumdan biridir.

Fantastik edebiyat veya fantezi edebiyatı, gerçeğe dayalı olmayan yazılı anlatım tarzıdır. Genelde hikâye, roman, oyun ve drama gibi yazım biçimlerini içerir. Klasik fantezi edebiyatının en tanınmış örnekleri arasında masalların bir kısmıyla birlikte Alice Harikalar Diyarında gösterilebilir. Modern fantezi edebiyatının tanınmış örnekleri arasında J.R.R. Tolkien'in Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Ursula K. LeGuin'in Yerdeniz Büyücüsü ve C.S. Lewis'in Narnia Günlükleri gibi eserleri sayılabilir.

<i>Yüzüklerin Efendisi</i> J. R. R. Tolkienin yazdığı kült epik fantezi türündeki roman

Yüzüklerin Efendisi, İngiliz filolojist ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye, Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamıştı ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline geldi. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazıldı. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.

İkincil oyuncu veya Deuteragonist, edebiyatta üçüncü aktör olan tritagonistten önce gelen ikinci en önemli karakterdir. Deuteragonist kurgudaki komplo ve uyuşmazlıklara göre ana karakter olan protagonistten yana veya karşıt durumda rol alabilir. Kurguyu geliştirebilmek için başvurulan ikinci en önemli karakterdir.

Hikâye aracı tek amacı anlatının ilerlemesini sağlayan veya altarnetif olarak hikâyedeki bölümlerde zorluklar çıkmasına sebep olan, hikâyedeki nesne veya karakterlere verilen addır. Hikâyedeki, okuyucuyu rahatsız edebilen veya aşırı şaşırtan, yapmacık ya da keyfi olarak oluşturulmuş kurgusal bölümler okuyucunun güven derecesini azaltabildiği gibi iyi hazırlanmış bir kurgu veya kendiliğinden ortaya çıkan karakter ya da bölümler okuyucu tarafından kabul görüp hatta tahmin edilebilir. Hikâye araçları bu kurguların oluşmasını sağlayan baş etkenlerdir.

Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır. Kurgusal eserler gerçek kişilere, mekanlara ve olaylara dayanan eserlerle tezat oluştururlar.

Aşağıdaki liste J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin yardımcı karakterleri listesidir.