İçeriğe atla

Epifaniler (Luciano Berio)

Epifaniler, İtalyan besteci Luciano Berio'nun 1991 yılında tamamladığı, on iki bölümden oluşan kadın sesi (mezzo-soprano) ve orkestra için müzikal bir kompozisyonudur. 1959'dan 1961'e kadar bestelenen ve 1965'te revize edilen Epifani adlı kompozisyon besteci tarafından daha sonra geri çekilmiştir. 1991 yılında tamamlanan Epifaniler ise ilk olarak 22 Nisan 1993 yılında bestecinin yönetiminde ve mezzo-soprano Charlotte Hellekant'ın solist olarak katılımıyla Philadelphia Orkestrası tarafından Philadelphia'da (ABD), gerçekleştirilmiştir.

Arka plan

İtalyancada epifania ani bir ruhsal tezahürü gösterir. Epifani, sözlük anlamıyla 'olağanüstü görüngü', 'aşkın görünüş' demektir.[1] Epifani, yedi kısa orkestra parçası ve beş vokal parçadan oluşmaktadır. Berio, bunları on farklı sıralamayla gerçekleştirme olasılığını şart koşar.

İlk kez 1961'de Donaueschingen'de icra edilen Epifani, şefe eserin çeşitli bölümlerinin sırasına göre seçim yapabileceği çeşitli seçenekler sunar. 1991'de tamamlanan ve Riccardo Muti ve Philadelphia Orkestrası için yazılan Epifaniler için Berio, solistin söylediği metinlerin sırasını kesin olarak belirlemiştir. Berio, metinlerin seçiminde Umberto Eco'nun verdiği dramaturjik tavsiyeleri takip etmiştir.[2]

Epifanie'nin Amerikan galası 23 Temmuz 1967'de Chicago'da gerçekleştiğinde şunları söylemiştir;

Epifanie, özünde, bir vokal parçaları döngüsünün iç içe geçtiği bir orkestra parçaları döngüsüdür. İki 'döngü' çeşitli şekillerde bir araya getirilebilir; ayrı ayrı da gerçekleştirilebilirler. Metinler, gerçekliğin lirik bir biçim değiştirmesinden kademeli bir geçiş önerecek şekilde düzenlenmiştir. Marcel Proust (À l'ombre des Jeunes Filles en Fleurs/Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde), Antonio Machado (Nuevas Canciones/Yeni Şarkılar), James Joyce (A Portrait of the Artist as a Young Man and Ulysses/Bir Genç Adam Olarak Sanatçının Portresi ve Ulysses), Edoardo Sanguineti (Triperuno), Claude Simon (La Route des Flandres/Flandres Yolu) ve Bertolt Brecht'ten (An die Nachgeborenen/Gelecek Kuşaklara) alınmıştır. Vokal parçaları arasındaki önemli bağlantı, çalgısal gelişimdeki konumlarına göre farklı ışıklarda görünebilir. Seçilen düzen, metinlerin görünen heterojenliğini veya diyalektik birliğini vurgulayacaktır. Metinler, gerçekliğin lirik bir biçim değiştirmesinden (Proust, Machado, Joyce) şeylerin büyüsüz bir kabulüne (Simon; bu metin için ses konuşur ve orkestra tarafından kademeli olarak geçersiz hale gelir) aşamalı bir geçiş önerecek şekilde düzenlenmiştir. Son olarak, Bertolt Brecht'in kelimelerin ve vizyonların tezahürü ile hiçbir ilgisi olmayan sözleri. Bunlar, Brecht'in bizi, kendi eylemlerimiz tarafından inşa edilmiş bir dünyaya olan bağlarımızı unutmaya davet gibi geldiklerinde kelimelerin baştan çıkarılmasından vazgeçmemiz gerektiği konusunda uyardığı pişmanlık ve ıstırap çığlıklarıdır.

Brecht'le koyduğu son noktayı program notunda şöyle açıklar:[3]

En sonunda, epifani kavramıyla bir bağı olmayan Brecht dizeleri, kimi zaman şiirsel sözcüğün çekiciliğinden/büyüsünden [fascino] vazgeçmek gerektiğine yönelik, uyarı niteliğindeki bir keder ve ıstırap çığlığıdır: şiirsel sözcük; düşünceye dalma haliyle / tefekkürle [contemplazione] birlikte sessiz kalma riskini beraberinde getirir ve eylemlerimizin inşa ettiği dünyayla görüntüdeki olayı -onunla birlikte de bizi- birleştiren bağları unutturarak, söz konusu olayı bütünden koparmaya bir davet gibi tınlar.

Eserin yapısı

Ortalama seslendirme süresi 29-30 dakika civarındadır.

Orkestrasyon:

Tahta nefesliler (4 flüt (2 pikolo [3. ve 4. flütler]), 2 obua ve korangle, pikolo, 2 si-bemol klarinet ve bas klarinet, 2 fagot ve kontrafagot, 4 korno, 4 trompet ve 4 trombon ve tuba, üç keman partisi (A, B, C) içeren geniş bir yaylı kadrosu, 2 arp, çelesta, 3 vurmalı çalgı grubu; timpani, tam-tam, tom-tom, tapınak blokları, tahta bloklar, bongolar, kampana, claves, guiro, censerros, ziller, trampet ve tef içerir.[2]

Kaynakça

  1. ^ Veysel ÇOLAK (1 Ocak 2015). Edip Cansever’de Şairin Kanı. İkaros Yayınları. s. 135. ISBN 9789758747320. 
  2. ^ a b "Luciano Berio: Epiphanies". Universal Edition. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  3. ^ Yiğit Özatalay (Ocak 2021). "Brecht – Berio – Eco Üçgeni: Açıklık ve Politika Nerede Kesişir?". Gelenek Dergisi, Sayı 152. 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh</span> Hollandalı ressam

Vincent Willem van Gogh, Hollandalı ard izlenimci ressamdır. Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevrî ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan otuz saat sonra hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyov</span> Azeri bestekar

Üzeyir Hacıbeyov, Üzeyir Bey Hacıbeyli, Üzeyir Abdül Hüseyin Bey oğlu Hacıbeyov Azerbaycanlı Sovyet bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Ravel</span> Fransız besteci (1875 – 1937)

Joseph-Maurice Ravel, Fransız besteci ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Ayumi Hamasaki</span>

Ayumi Hamasaki , ödül kazanmış bir J-pop şarkıcısı ve söz yazarıdır. Ayu olarak da bilinen Hamasaki, Japonya'nın en ünlü ve itibarlı pop şarkıcılarından biridir ve "J-Pop'un İmparatoriçesi" unvanını taşımaktadır. Fukuoka'da, tek-ebeveynli bir ailede doğup büyüyen Hamasaki eğlence sektöründe kariyer izlemek amacıyla on dört yaşında Tokyo'ya yerleşti. İlk çıkışını 1998'de "Poker Face" single'ı ile yaptığından beri dokuz tam-uzunluklu stüdyo albümü, bir mini-albümü, dört derleme albümü, kırk dört single'ı ve sayısız stüdyo olmayan albümleriyle yaklaşık 50 milyon kayıt satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reyhan Karaca</span> Türk şarkıcı

Reyhan Karaca, Türk şarkıcı.

Selman Ada, Türk besteci, orkestra şefi ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Şanar Yurdatapan</span> Türk şarkı yazarı

Şanar Yurdatapan, Türk besteci, söz yazarı, insan hakları savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Don Carlos</span>

Don Carlos İtalyan besteci Guiseppe Verdi tarafından, "Camille du Locle" ve "Joseph Mery"'nin hazırladıkları Fransızca libereto kullanılarak bestelenen 5-perdelik bir grand operadır. Liberetto Friedrich Schiller tarafından Almanca yazılan "Don Carlos, Infant von Spanien" dramatik oyunundan uyarlanmıştır. Operanın ilk prömiyeri 11 Mart, 1867'de Paris, Fransa'da Théâtre Impérial de l’Opéra sahnelenmiştir. Ondan sonraki yirmi yılda operaya ekler ve değişiklikler yapılarak birkaç versiyonu geliştirilmiş ve böylece opera evi idarecileri, yapımcıları ve orkestra şefleri için hangi versiyonu seçecekleri hakkında bir seçim imkânı ortaya çıkmıştır. Verdi'nin opera eserleri arasında başka hiçbirinin bu kadar çok çeşit versiyonu bulunmamaktadır. Bu opera eserinin özel baleyi ve ilk sahnelenmeden önceki kesintileri de içine alan tüm uzunluktaki versiyonu 4 saat süreli müzik gerektirmektedir ve bu şekliyle bu eser Verdi'nin en uzun opera eseri olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Emirov</span> Azeri besteci

Fikret Meşhedi Cemil oğlu Emirov, Azerbaycan'da Sovyet döneminin bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Zemlinsky</span> Avusturyalı besteci, orkestra şefi ve öğretmen (1871-1942)

Alexander (von) Zemlinsky, Avusturyalı besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Ludovico Einaudi</span>

Ludovico Maria Enrico Einaudi, İtalyan piyanist ve besteci. Eğitimini Verdi Konservatuvarı'nda tamamlayan Einaudi, kariyerine klasik müzik bestecisi olarak başladıktan sonra pop, rock, folk ve dünya müziği gibi farklı tarzlarda da eserler de verdi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

Bu; ateizm, deizm, agnostisizm gibi düşüncelerden olduklarını veya yalnızca dinsiz veya nonteist olduğunu belirten tanınmış kişilerle ilgili listedir.

<span class="mw-page-title-main">Viyolonsel Süitleri, BWV 1007-1012 (Bach)</span>

Viyolonsel süitleri BWV 1007-1012, Johann Sebastian Bach'ın 1717-23 yılları arası bir tarihte yazıldığı düşünülen solo viyolonsel altı süit içeren bir kompoisyonudur. Viyolonsel için yazılmış en sık icra edilen ve tanınan solo eserlerdendir. Bach muhtemelen Köthen'de Kapellmeister olarak görev yaptığı dönemde bestelemiştir. Bach'ın ikinci karısı Anna Magdalena Bach'ın el yazması kapağında verilen başlık 'Suites à Violoncello Solo senza Basso'dur.

İtalya, batı medeniyetinin doğum yerlerinden biri ve kültürel bir süper güç olarak kabul edilir. İtalya, Roma İmparatorluğu, Roma Katolik Kilisesi, Romanesk sanat, Rönesans, Bilimsel devrim, Barok, Neoklasizm, Risorgimento, Faşizm ve Avrupa entegrasyonu gibi uluslararası etkiye sahip fenomenlerin başlangıç noktası olmuştur. Tarihi boyunca, ulus muazzam sayıda önemli insan doğurmuştur. İtalya, ivmesini Klasik Yunan ve Roma dünyasının yeniden değerlendirilmesinden alan Rönesans'ın sanatsal ve entelektüel gelişmelerinde ön saflarda yer aldı. İtalya'daki sanatçılar ve bilim adamları, antik çağın maddi kalıntılarıyla çevrili olduklarından, böyle bir canlanmada önderlik etmek için özellikle iyi bir konumdaydılar. Hem sanatta hem de mimaride daha önceki Romanesk ve Gotik formların yerini, 16. yüzyılın Barok tarzlarına doğru bir gelişmeyle yükselen Rönesans aldı.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda edebiyatı</span>

İrlanda edebiyatı, İrlandalı yazarlar tarafından İrlandaca, Latin, İngilizce ve İskoçça dillerinde yazılar eserlerin tümünü içerir. Kaydedilen en eski İrlanda yazıları yedinci yüzyıldan kalmadır ve hem Latince hem de Erken İrlandaca yazan keşişler tarafından yapılmıştır. İrlandalı keşişler, kutsal yazıya ek olarak, hem şiir hem de mitolojik hikâyeler kaydettiler. The Táin ve Mad King Sweeny gibi masallar da dahil olmak üzere İrlanda mitolojik yazılarının büyük bir hayatta kalan gövdesi var.

Gökçen Kaynatan, Gökçen Kaynatan ve Arkadaşları Show Orkestrası'nın şefi olan Türk gitarist, besteci, multi-enstrümantalist, televizyon sunucusu, iç mimar, endüstriyel tasarımcı, sekiz ayrı meslekte bilirkişi ve Kültür Bakanlığı’na kayıtlı bir ressamdır. Grubuyla Türkiye'nin dört bir yanında tanınmıştır. 2018'de 45. Altın Kelebek Onur Ödülünü kazanmıştır.