İçeriğe atla

Epididimis

Epididimis
Latince isimepididymis
Artertesticular artery
Toplardamarpampiniform venous plexus
Tanımlayıcılar
JSTORepididymis
Microsoft Academic2781254305
MeSHD004822
TA3603
FMA18255

Epididimis; erkek üreme sisteminde testisin üzerinde bulunan, testisi vas deferens'e bağlayan bir tüptür. Tüm erkek sürüngenlerde, kuşlarda ve memelilerde bulunur. Yetişkin insanlarda dar, sıkıca sarılmış bir tüptür. Yumurtalar tarafından üretilen spermlerin taşınması, depolanması ve olgunlaşmasından sorumludur.[1] Epididimis eki, epididimis alt bağı, epididimis üst bağı'ndan oluşur. Epididimis üzerinde, spermatik kord'un alt kısmının önünde paradidim yer alır.

Testislerden gelen henüz olgunlaşmamış spermler, epididim kanalı içindeki asidik ortamda 18-20 saat ile 3 haftada dölleyebilecek olgunluğa erişirler. Cinsel uyarılma sırasında oluşan kasılmalar spermi vas deferens içine girmesi için zorlar.

Kaynakça

  1. ^ "Epididimit". www.florence.com.tr. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2021. 

Ayrıca bakınız

  • Vas deferens ampulü
  • Boşalma kanalı


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnsan penisi</span> erkek üreme ve cinsel organı

İnsan penisi, erkek bireylerde, görünür kısımda yer alan eşey ve üreme organı yapısıdır. İdrar ve üreme salgısı kanalıyla, bunun çevresini saran süngerimsi bir yapıda kan damarlarınca zengin bir üreme organıdır. Penisin ucunda yer alan açıklıktan hem idrar hem de meni ayrı zamanlarda dışarıya atılır. Penis uyarıldığında damarların kanla dolmasıyla büyür ve sertleşir. Buna sertleşme (ereksiyon) denir. Sertleşen penis içindeki meninin dışarı atılmasına boşalma (ejakülasyon) denir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsiyet</span>

Cinsiyet, erillik ve dişilik arasında farklılık gösteren özellikler aralığı veya bağlama göre, bu özellikler biyolojik cinsiyeti ve cinsiyete dayalı toplumsal yapıları kapsayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kadın üreme organları</span> insan dişisinin üreme sistemi

Kadın üreme organları, kadınlardaki cinsel organlardır. İç genital organlar kadın iskeletinde bacakların hemen üzerinde yer alan leğen kemikleri ve bel kemiği tarafından oluşturulan kemik çatının (pelvis) içinde koruma altına alınmışlardır.

Organ, biyolojide belirli bir görevi veya görevler bütününü yapan doku grubudur. Bazı organlar kendilerini farklı yollarda yenileyebilir. Birlikte çalışan organlar sistemleri oluşturur. Organ Latince organum sözcüğünden türemiştir. Organın Türkçe eş anlamlısı olarak örgen ve kılgan sözcükleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sperm</span> erkek üreme hücresi

Sperm ya da tam bilimsel adı ile spermatozoon (Spermatozoid), erkek bireylere ait üreme hücresidir. Hayvanlar, kamçı'lı ve spermatozoa olarak bilinen kuyruğu olan hareketli sperm üretir. Bazı kırmızı algler ve mantarlar spermatia olarak bilinen hareketsiz sperm hücreleri üretirken, bazı kırmızı algler ve mantarlar spermatozoa olarak bilinir. Kapalı tohumlular polen içinde hareketsiz sperm içerirken, eğrelti otları ve bazı açık tohumlular gibi bazı bazal bitkilerde hareketli sperm bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Eşeyli üreme</span> iki canlı organizma arasında genetik malzemelerin birleştirilmesi suretiyle yeni bir canlının oluşması

Eşeyli üreme, iki canlı organizma arasında genetik malzemelerin birleştirilmesi suretiyle yeni bir canlının oluşması olayıdır. Burada iki ana süreç vardır: kromozom sayısını yarıya indiren mayoz bölünme ile iki gametin birleştiği ve eski kromozom sayılarına ulaştığı döllenmedir. Mayoz bölünme sırasında, her bir çiftin kromozomları, homolog rekombinasyon elde etmek için krossing over yoluyla parça değişimi yaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Döllenme</span> yeni bir bireysel organizma oluşturma veya yavruların gelişimini başlatmak için gametlerin kaynaşması olayı

Döllenme, yeni bir bireysel organizma oluşturma veya yavruların gelişimini başlatmak için gametlerin kaynaşması olayı.

<span class="mw-page-title-main">Meni</span> Spermin içinde bulunduğu beyaz, yoğun, hafif ve yapışkan sıvı

Meni, semen veya er suyu, erkek üreme sisteminde ejakülasyon (boşalma) sırasında penisten çıkan, içerisinde erkek üreme hücresi olan spermleri bulunduran beyaz, yoğun ve hafif yapışkan bir sıvıdır. Testisler de üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Klinefelter sendromu</span> İnsan hastalığı

Klinefelter sendromu ya da 47, XXY sendromu; hücre bölünmesi sırasında, eşeysel kromozom düzensizliklerinden kaynaklanan semptomların kişide görülmesi durumudur.

Kısırlık veya infertilite, kadınlarda ve erkeklerde tıbbi nedenlerle çocuk sahibi olamama durumu. Tıpta kısırlık "herhangi bir korunma olmaksızın, düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içerisinde çocuk sahibi olunamaması" şeklinde tanımlanır. Kısırlık sorunu erkek ve kadında eşit oranlarda görülür.

<span class="mw-page-title-main">Testis</span>

Er bezi, haya veya testis, erkek üreme organlarından penisin her iki yanında yer alan yapılardır. Erkek sağlığında önemli yer tutar.

Vazektomi, erkeklerde duktus deferenslerin çeşitli tekniklerle kesilmesi veya bloke edilmesi yoluyla spermlerin boşalmasını önleyen bir ameliyat prosedürüdür. Hindistan gibi ülkelerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Vasektomi ile birlikte vas deferens kanalları kesintiye uğratılıp veya kapatılıp spermlerin meni sıvısına geçişi engellenir. Operasyon sonrası erkeğin erkeklik gücü etkilenmez, sadece çocuk yapma yetisini kaybeder.

Varikosel, testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların çeşitli nedenlerle genişleyerek varisleşmesidir. Varikosel testiste ısı artışı başta olmak üzere birçok soruna neden olur ve bunlar da kısırlığa yol açabilir. Varikosel %85 oranında sol testiste ve %15 iki taraflı olur. Varikosel sadece sağ tarafta görülüyorsa ek tetkike gerek vardır.

<span class="mw-page-title-main">Testis torbası</span> penis ile anüsün arasında, temel amacı testislerde sıcaklık dengesini korumak olan torba

Testis torbası veya skrotum, erkek memelilerde penisle birleşik olarak, penis ile anüsün arasında, temel amacı testislerde sıcaklık dengesini korumak olan örtü sistemi ve torbadır. Skrotum, dış spermatik fasya, iç spermatik fasya, dartos, testisler, epididimis ve vas deferens'i içerir. Perinenin şişmesidir ve testiküler arter, testiküler ven ve pampiniform pleksus dahil olmak üzere bazı karın dokularını boşluğuna taşır. Perineal rafe, altında skrotal septumun bulunduğu küçük, dikey, hafifçe kalkık bir skrotal cilt sırtıdır. Kremasterik fasya, testis torbasında bir fasyadır. Anüsten perine yoluyla skrotuma uzanan perine rafesi bulunur. Skrotal septum dikey lifli doku tabakasıdır.

Üreme sistemi hastalığı, üreme sisteminde görülen hastalıklar için genel olarak kullanılan bir terimdir.

Erkek üretrası penistir ve penis aynı zamanda erkek üreme sisteminin dış yapılarından biridir. Erkek üreme sistemi iç ve dış yapılar olarak ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Vas deferens</span>

Vas deferens kanalı veya duktus deferens, birçok omurgalının erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Kanallar, spermi epididimisden boşalma kanallarına taşır. Vas deferens, inguinal kanal yoluyla karın boşluğundan çıkan kısmen kıvrılmış bir tüptür.

Seminal keseler (veziküler bezler veya seminal veziküller olarak da adlandırılır), bazı erkek memelilerin idrar kesesinin arkasında yer alan bir çift kıvrımlı tübüler bezdir. Bunlar kısmen semen sıvısını salgılarlar.

Anchoromicrocotylinae, Microcotylidae familyası ve Monogenea sınıfı içinde bir alt familyadır. Bu alt familya, 1981 yılında Bravo-Hollis tarafından oluşturulmuştur. Aynı çalışmada, Bravo-Hollis, Anchoromicrocotyle adlı yeni bir cins oluşturmuştur ve Microcotylidae familyasının tanımını değiştirmiştir. Anchoromicrocotylinae alt familyasının üyeleri; larval organ ve larva kancalarının varlığı ve genital yapısı ile diğer Microcotylidae'lerden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Spermatogenez</span> Spermin oluşum süreci

Spermatogenez, ergenliğe giren eril canlılarda sperm hücresinin (haploid) oluşum sürecine verilen ad. Spermatozoa, testisin seminifer tübülleri içindeki germ hücresinden gelişir. Bu süreç, tübüllerin bazal membranına yakın bulunan kök hücrelerin mitotik bölünmesi ile başlar. Bu hücrelere Spermatogonial Stem Cells adı verilir.