İçeriğe atla

Ephedra sinica

Ephedra sinica

Ephedra sinica (Çin efedrası veya Ma Huang olarak da bilinir) Moğolistan, Rusya (Buryatiya, Çita, Primorskiy) ve Kuzeydoğu Çin'e (Kansu, Hebei, Heilongjiang, Jilin, Liaoning, İç Moğolistan, Ningksia, Şensi, Şansi) özgü bir bitki türüdür.[1][2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "World Checklist of Selected Plant Families: Royal Botanic Gardens, Kew". apps.kew.org. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2016. []
  2. ^ "Ephedra sinica in Flora of China @ efloras.org". www.efloras.org. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar</span> Doğu Asyada yaşayan etnik halk ya da etnik grup

Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Asya</span> Asya kıtasının alt bölgesi

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">İç Moğolistan</span> Çinin kuzeydoğusunda özerk bölge

İç Moğolistan ya da resmî adıyla İç Moğolistan Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı bir özerk bölge. Ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda bulunur. Kuzeyde Moğolistan, doğuda Heilongjiang, Jilin ve Liaoning, güneyde Hebei, Şansi ve Şensi yönetim bölgeleri ile Ningxia özerk bölgesi, batıda da Gansu yönetim bölgesi ile çevrilidir. Yüzölçümü 1.183.000 km², yönetim merkezi Huhhot'tur. Nüfus; 24.049.155 (2020).

<i>Amelanchier</i> bitki cinsi

Amelanchier (Taşarmudu), Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitki cinsi. Kuzey Amerika'nın serin ve ılıman bölgeleri bu cinsin anavatanı olarak bilinir. Birçok türü Amerika Birleşik Devletleri'nde Hawaii hariç her bölgede doğal olarak yetişir. Tuzlu topraklara dayanıklı bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Fındık gürgeni</span>

Fındık gürgeni (Ostryopsis), anavatanı Çin ve Moğolistan olan, 5 metreye kadar büyüyebilen, Betulaceae familyasının Ostryopsis cinsinden bitkilerin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan Halk Cumhuriyeti</span> 1924-1992 yılları arasında Doğu Asyada hüküm sürmüş sosyalist devlet.

Moğolistan Halk Cumhuriyeti (Moğolca: Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс, Bügd Nairamdakh Moğol Ard Uls, 1924 ile 1992 yıllar arasında Asya kıtasında bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde egemen olan sosyalist devlet.

<i>Hedera</i>

Hedera, Araliaceae familyasına bağlı bir cinstir.

<i>Ulmus laciniata</i> bitki türü

Ulmus laciniata, Ulmaceae (karaağaçgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Ulmus macrocarpa</i>

Ulmus macrocarpa, Ulmaceae (karaağaçgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Ulmus uyematsui</i>

Ulmus uyematsui, Ulmaceae (karaağaçgiller) familyasından bir ağaç türü.

2004 Asya Güreş Şampiyonası, Grekoromen stilde Kazakistan'ın Almatı kentinde 8-9 Mayıs 2004 tarihlerinde; Erkekler serbest stilde İran'ın Tahran kentinde 16–18 Nisan 2004 tarihlerinde ve Kadınlar serbest yarışmaları da Japonya'nın Tokyo kentinde 22-23 Mayıs 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Pyrus armeniacifolia, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Pyrus betulifolia</i>

Pyrus betulifolia, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Pyrus bretschneideri</i>

Pyrus bretschneideri, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Pyrus ussuriensis</i>

Pyrus ussuriensis, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

Pyrus hopeiensis, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Pyrus calleryana</i> bitki türü

Pyrus calleryana, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Efedra</span> bitki cinsi

Efedra veya Ephedra, Ephedraceae familyasına ait, kurak bölgelerde yetişen bir cins çalıya verilen addır. Dünyada yaklaşık 40 tür efedra türü bulunmaktadır. Ephedra türleri, 30 cm'den 2 metreye kadar boylanabilen, yapraksız veya küçük yapraklı bitkilerdir. Efedra bitkileri, efedrin ve psödoefedrin gibi alkaloidler içerir. Bu alkaloidler, uyarıcı ve bronkodilatör etkileri nedeniyle geleneksel tıpta çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır.