İçeriğe atla

Enver Čolaković

Enver Čolaković
DoğumBudapeşte, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
ÖlümZagreb, Hırvatistan SC, Yugoslavya
MeslekYazar
MilliyetBosnalı

Enver Čolaković (d. 27 Mayıs 1913 - ö. 18 Ağustos 1976), Bosnalı yazar ve şairdir. Daha çok Legenda o Ali-paši (The Legend of Ali-Pasha) eseri ile tanınmaktadır.

Enver Colakovic 27 Mayıs 1913'te Budapeşte'de doğdu. Şairin çocukluğu seyahat ederek geçti. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Saraybosna'da yaşamaya başladı. Budapeşte'de fizik ve matematik, Zagreb'de ise tarih eğitimi aldı. Yazdığı çoğu metin ve şiir Boşnakça yayınlanmıştır. Macarca ve Almanca da yazmış olan Enver Colakovic 18 Ağustos 1976'da kalp krizi sonucu Zagreb'de ölmüştür.[1]

Eserleri

  • Moja žena krpi čarape (komedi, 1943)
  • Legenda o Ali-paši (roman, 1953)
  • Gyula Illyés (şiir, 1971)
  • Zoltán Csuka (1972)
  • Zlatna knjiga mađarske poezije (1978)
  • Izabrane pjesme (şiir, 1976)
  • Lokljani. Iz Bosne o Bosni (1991)
  • Bosni (1998)
  • Pismo majci (2013)

Kaynakça

  1. ^ "Biografija". "lektire.hr". 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enver Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi (1881–1922)

İsmail Enver Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan Türk asker ve siyasetçi. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önemli önderleri arasında bulunmuş, 1913'te Bâb-ı Âli Baskını adı verilen askerî darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış, 1914'te Almanya ile askerî ittifaka önayak olarak Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesine öncülük etmiş, savaş yıllarında Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili sıfatıyla askerî politikayı yönetmiştir. Bu savaş sırasında meydana gelen Ermeni Kırımı'nı hazırlayanlardan biridir. I. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile sonuçlanması üzerine Almanya ve Rusya'da Türk halklarının bir araya getirilmesi amacıyla pek çok mücadelede bulunmuştur. Orta Asya'da Basmacı Hareketi'nin başına geçerek Bolşeviklere karşı savaşmıştır. 4 Ağustos 1922'de bir çatışma esnasında Bolşevikler tarafından öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Can Yücel</span> Türk şair

Can Yücel, modern Türk şair ve çevirmendir. Kullandığı kaba ama samimi dil ve bariton sesiyle okuduğu şiirlerle Türk Edebiyatı'nda farklı bir tarz yaratmıştır. 7 yıl süreyle Millî Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Âli Yücel'in oğludur.

Şükrü Hulki Aktunç, Türk şair ve yazar.

Ali Cengizkan, Türk şair ve yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Enis Behiç Koryürek</span> Türk şair, öğretmen, diplomat ve bürokrat (1891- 1949)

Enis Behiç Koryürek, Türk şair, öğretmen, diplomat ve bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

Âşık Feymani, ünlü Türk halk şairidir.

Mesnevi, özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluşan ve aruz ölçüsüyle yazılan divan edebiyatı şiir biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Enver Gökçe</span>

Enver Gökçe ; Türk şair, yazar ve çevirmen.

Âşık Hüdaî; Türk halk ozanı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Yüce</span> Türk sinema ve tiyatro sanatçısı, senarist, yönetmen ve şair (1929–1991)

Mehmet İhsan Yüce, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, senarist, yönetmen ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Gül Baba</span> 16. yüzyılda ölmüş Bektaşi şair ve derviş

Gül Baba ; Osmanlı dönemi Bektaşi dervişidir.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Şenlik</span>

Aşık Şenlik, 19. yüzyıl saz şairi, halk lideri.

<span class="mw-page-title-main">Ali Ekrem Bolayır</span> Türk yazar, devlet adamı, öğretmen (1867-  1937)

Ali Ekrem Bolayır, Türk şair, yazar, öğretmen ve devlet adamı. Namık Kemal'in oğlu olan Ali Ekrem Bolayır, Servet-i Fünûn edebiyatı'nın öncüleri arasında gösterilmektedir.

Metin Altıok Şiir Ödülü, 1993 Sivas Katliamı'nda öldürülen şair Metin Altıok adına Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından verilen şiir ödülüdür.

Behçet Aysan Şiir Ödülü, 1993 Sivas Katliamı'nda öldürülen şair ve tıp doktoru Behçet Aysan adına Türk Tabipleri Birliği tarafından verilen şiir ödülüdür.

Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Arsen Dedić</span>

Arsen Dedić, Hırvat şarkıcı ve söz yazarı. Eski Yugoslavya ve Hırvatistan'ın en çok satan şairlerinden biriydi.