İçeriğe atla

Enver Ürekli

Enver Ürekli
Kişisel bilgileri
Tam adıEnver Ürekli
Doğum tarihi 1 Ocak 1949 (75 yaşında)
Doğum yeriAnkara, Türkiye
MevkiiDefans
Altyapı kariyeri
1964Güneşspor
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1963-1968Güneşspor
1968-1974PTT
1974-1977Galatasaray
1977-1981Kayserispor
1981-1983Gençlerbirliği
Teknik direktörlük kariyeri
1981-1984Gençlerbirliği (Yrd. Antrenör)
1985PTT
1987-1988Kahramanmaraşspor
1988-1990Diyarbakırspor
1990-1991Sökespor
1991-1992Şanlıurfaspor
1992Yeni Salihlispor
1992-1993Aksarayspor
1993-1994PTT
1994Yeni Sincanspor
1994-1995Erdemirspor
1995Boluspor
1995-1996Petrolofisi
1997-1998Kahramanmaraşspor
2000-2001Erzincanspor
2002 ASKİ Spor
2004-2005Erzincanspor
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Enver Ürekli (d. 1 Ocak 1949, Ankara), Türk eski futbolcu, teknik direktör. Gençlerbirliği ve Galatasaray'a yakınlığıyla tanınır. Bunun yanı sıra teknik direktörlük döneminde elde ettiği başarılardan dolayı Kahramanmaraşspor'la özdeşleşmiştir. Kariyeri boyunca ağırlıklı olarak Ege Bölgesinin ekiplerinde görev aldı. Oynadığı dönemlerde Düzgün yüz hatarı ve sarif oyun tarzı yüzünden Hikmet Peşin'in yakıştırmasıyla Biblo Enver diye anılırdı. Bir başka yakıştırma ise oynadığı tüm takımlarda ilk 11'de düzenli olarak oynadığı için Bank Enver'dir.

Futbolculuk kariyeri

Kulüp takımları kariyeri

Futbola Ankara'nın o zamanlar güçlü ekiplerinden Güneşspor altyapısında başladı. Ankara Güneşspor'a gelişini kendi söyle anlatmiştir:[1]

Ortaokulu bitirince antrenör Kemal Fidan, Ankara futbolunun efsane isimlerinden Avni Bulduk'a, "Enver'i sana getireyim mi? İleride müthiş bir futbolcu olacak" demiş. Avni Abi de kabul etmiş. 19 Mayıs 1 no'lu sahada Güneşspor ile ilk idmana çıktım. Meğer bu idmanı Hacettepe yöneticileri de izliyormuş. O zamanlar Hacettepe 1. Lig'de mücadele veriyordu. Maçtan sonra Hacettepe yöneticileri yanıma geldiler ve "Nerede oturuyorsun" diye sordular. Ben de "Hamamönü" diye karşılık verince, "Tamam Güneşspor'da oynayacağım" dedim. Benim bu sözümü, Avni Ağabey duymuş. Haliyle çok mutlu olmuş. O günlerde 15 yaşındaydım. Lisanslı olarak oynamam mümkün değildi. Lisans için asgari 16 yaşında olmak gerekiyordu. Bu yüzden, uzun süre sahte lisansla oynadım. Güneşspor'da 5 yıl top koşturdum. Sonra PTT'ye transfer oldum.

PTT'de toplam 7 sezon oynadı. Burada transfer olduğu günden beri düzenli olarak ilk 11'de oynadı. PTT'yle Galatasaray'a karşı oynanan bir lig karşılaşmasında ö dönemin gözde forvetlerinden Gökmen Özdenak'a karşı oynadı ve gösterdiği performansla Galatasaray teknik direktörü Brian Birch tarafından çok beğenildi. Birch'in Enver Ürekli ısrarla takımında görmek istediği için Galatasaraylı yöneticiler tarafından transfer edildi. Galatasaray'da Fatih Terim'le ilk sıralar savunmada önlü arkalı oynadı, sonra Terim'in bir Rapid Wien ile yaptığı bir Avrupa Kupası maçında ilk kez libero oynayıp beğenilmesinden sonra Fatih Terim'in önünde Stoper olarak oynamaya başladı. Terim'le oynadığı dönemlerde iyi bir ikili oluşturdu. Galatasaray serüveni 1976-77 sezonunda Galatasaray'ın teknik direktörlüğüne Malcolm Allison'un getirilmesiyle son buldu. Takım'da revizyona gidilmesini istemesi üzerine gidecek futbolcular arasında Enver Ürekli'yide saydi.

Bunun üzerine Kayserispor'a transfer oldu ve burada dört sezonun boyunca düzenli olarak forma giydi.

1981-82 sezonunda 1. Lig'de mücadele eden Gençlerbirliği'ne transfer oldu. Buradaki ilk sezonunda bir taraftan futbolcu olarak görev yapmaya devam etti bir yandan da antrenörlük kursuna gitmeye başladı. İlk sezonunda Teoman Yamanlar tarafından çalıştırılan takımda hiç oynama fırsatı bulamadı. Ertesi sezon futbolu bırakarak yeni teknik direktör Kadri Aytaç'in yardımcılığına getirildi. İdmanlarda futbolculardan önde koştuğu için, Kadri Aytaç tarafından tekrar takıma alındı. 1982-83 1. Lig sezonunda 1. Lig şampiyonluğu yaşayarak Süper Lig'e yükselmeyi başardı. Sezon sonu futbolculuk kariyerini ikinci ve son kez noktaladı.

Millî takım kariyeri

Futbol oynadığı dönemlerde Türkiye'nin en iyi Stoperleri arasında görülmesine rağmen millî takımlara hiç davet edilmedi. Kendisi bir röportajda bu durumu söyle yorumladı:[1]

Çalıştığım yabancı teknik adamlar bile bu işe, çok şaşırırdı. Örneğin Don Howe, bunu sık sık sorardı ve benden cevap alamayınca, İngilizce olarak, "Normal. Çünkü senin baban yok. Burası Türkiye" derdi.

Teknik direktörlük kariyeri

Seksenlerden beri Türkiye'de 1. Lig ve Süper Lig'de antrenörlük yapan Enver Ürekli, 1981-85 araları Gençlerbirliği'de yardımcı antrenörlük yaptı.

1987-88 sezonuna o zamanlar alt kademe liglerde mücadele eden Kahramanmaraşspor'u çalıştırmaya başladı. 1987-88 sezonunda Kahramanmaraşspor'u 1. Lig şampiyonu yaparak Süper Lig'e yükselmesini sağladı.[2]

Teknik direktör başarıları

Kulüp

1987-88 (Kahramanmaraşspor ile.)

Kaynakça

  1. ^ a b "Banko Enver Ürekli". 12 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2011. 
  2. ^ "2. Lig tarihinin şampiyon teknik direktörleri". 5 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Akyel</span> Türk futbolcu

Fatih Akyel, Türk eski Millî futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Avcı</span> Türk eski futbolcu ve teknik direktör

Abdullah Mucib Avcı, Türk teknik direktör ve eski futbolcudur. Son olarak Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor'u çalıştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Aytaç</span> Türk futbolcu ve futbol antrenörü

Kadri Aytaç, Türk millî futbolcu ve teknik direktör.

Tayfun Hut, eski Türk millî futbolcu ve futbol antrenörüdür. Sol bek mevkiinde oynamıştır. Galatasaray'ın eski futbolcularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Candar</span> Türk futbolcu

Şevket Candar, Bulgaristan Türkü eski futbolcu ve teknik direktördür. Galatasaray'ın eski futbolcularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Altıparmak</span> Türk futbolcu

Mehmet Altıparmak, Türk eski futbolcu, teknik direktör.

Yunus Murat Ceylan, Türk eski futbolcu ve teknik direktördür. Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş'ın yardımcı antrenörüdür.

Besim Durmuş, eski Türk futbolcu ve teknik direktör.

Orhan Yüksel, Türk futbolcu, teknik direktör. Gençlerbirliği camiasi için kulüp tarihinin efsane futbolcuları arasında sayılmaktadır. Adanaspor ve Gençlerbirliği'ne yakınlığıyla tanınır ve ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi'nin futbol ekiplerinde görev almaktaydı.

Nasır Belci Türk eski futbolcu, teknik direktör.

Aytaç Sulu Almanya'da yetişmiş Türk futbolcudur. Carl Zeiss Jena'da forma giymektedir.

Mehmet Necdet Zorluer Türk teknik direktör. Kariyeri boyunca ağırlıklı olarak Ege Bölgesinin ekiplerinde görev almaktadır. Bir dönem Trabzonspor, Gençlerbirliği ve Adana Demirspor'da kaleci olarak oynayan ve daha sonra Gençlerbirliği kaleci antrenörlüğü yapan Levent Zorluer'ın babasıdır.

Ali Nail Durmuş Türk eski futbolcu, teknik direktör ve spor yorumcusu. Bursaspor ve Fenerbahçe'ye olan yakınlığıyla tanınır. Futbolculuk kariyerinin ardından FBTV'de dönem dönem yorumcu olarak görev almıştır.

Muzaffer Bilazer, Türk eski futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Kurt</span> Türk futbolcu

İsmail Kurt, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray ve Fenerbahçe'de uzun yıllar forma giymiştir ve her iki takım için de kulüp tarihinin önemli futbolcuları arasında gösterilmektedir. Galatasaraylı eski millî futbolcu Metin Kurt'un ağabeyidir.

Hasan Eser Özaltındere, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör.

Mehmet Özgül, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcucu. Galatasaray camiası ve taraftarları tarafından kulübün efsane futbolcuları arasında görülmektedir. Galatasaray'da oynadığı dönem içerisinde medya tarafından takım arkadaşı Mehmet Oğuz'dan ayırt edilebilmek için Küçük Mehmet diye anıldı. Takım içinde ve taraftarlarca yüzündeki çillerden dolayı Çilli Mehmet diye anılırdı. Hurşid Yenigün tarafından seslendirilen sevilen pop şarkısı Çilli Bom Bom Bom"la sentez yapılarak Galatasaray'da oynadığı dönemlerde her karşılaşmada kendisine özgü tezarühat yapılırdı. Futbola vedasından sonra bir dönem teknik direktör olarak görev aldı ve daha sonra Milliyet Gazetesi'nde futbol yorumcusu olarak çalıştı.

İrfan Ertürk, Türk eski futbolcu, teknik direktör. Süper Lig ekiplerinden MKE Ankaragücü, Göztepe ve Altay'da oynadığı dönemden hafızalarda kalmıştır. Özellikle Göztepe'yle elde ettiği başarılardan dolayı kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. Göztepe'de Doğan Küçükduru ve Sadullah Acele ile beraber oluşturduğu başarılı forvet üçlüsü sayesinde Göztepe taraftarının söylediği doğan, irfan, ortala bombala sado bombala tezahüratıyla tanındı. 1980-81 sezonunda MKE Ankaragücü'yle Türkiye futbol liglerinde ilk kez bir 1. Lig ekibinin Türkiye Kupası'nı ve ardından Cumhurbaşkanlığı Kupası kazandığı kadroda yer aldı. Futbolculuk döneminde Ahmetlispor'da oynadığı zamandan itibaren kısmen köyde büyüdüğü, temiz kalpli ve dürüst olmasından dolayı Köylü İrfan olarak anılmaya başlandı ve bu lakapla arşivlere kayıt edildi. Ankaragücü'nde oynadığı dönem içerisinde medya tarafından takım arkadaşı İrfan Özbaş'tan ayırt edebilmek için Büyük İrfan diye anıldı ve bu isimle Ankaragücü tarihine geçti. İki ayağını da kullandığı için çok yönlü bir oyuncuydu ve hava toplarındaki üstünlüğüyle bilinirdi.

Günay Kayarlar, Türk eski futbolcu ve teknik direktör.

Şenol Fidan, Türk eski profesyonel futbolcu, antrenör ve teknik direktör. Defans mevkiinde görev yapan futbolcu, Beşiktaş'ın 1989-1992 yılları arasındaki üç sene üst üste Türkiye 1. Futbol Ligi'nde şampiyon olan kadrosunda yer almıştır.