İçeriğe atla

Enternasyonalist Devrimci Halkın Gerilla Güçleri

Enternasyonalist Devrimci Halkın Gerilla Güçleri
Tarih(ler)31 Mart 2017 – 24 Eylül 2018[1]
Bağlı gruplarKuir İsyan ve Kurtuluş Ordusu
Lider(ler)Hiyerarşik bir düzen söz konusu değildir.
İdeolojiAnarşizm
Kuir anarşizm[2]
Anarko-feminizm[3]
Siyasi yelpazeAşırı Sol
Rakip(ler) IŞİD

Enternasyonalist Devrimci Halkın Gerilla Güçleri (EDHGG), dünyanın dört bir yanından anarşist savaşçılardan oluşan bir kolektifti. Oluşumu 31 Mart 2017'de duyruldu.[4] Gruba göre amaçları, Suriye'nin kuzeyindeki Rojava'da toplumsal devrimi savunmak ve anarşizmi yaymaktı. Grup, 24 Eylül 2018'de dağıldığını duyurdu.

IRPGF, Nisan 2017'den beri Enternasyonal Özgürlük Taburu'nun bir parçasıydı.[5][6] Türk medyası onları terör örgütü ve yasadışı Kürdistan İşçi Partisi ağının bir parçası olarak nitelendirdi.[7][8]

Oluşumu

EDHGG, Rojava Devrimi'ni savunmak ve Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı Halk Koruma Birlikleri ile işbirliği yapmak amacıyla 31 Mart 2017'de kuruldu. Ayrıca Suriye'nin Rojava bölgesinde anarşizmi ilerletmeyi ve tüm dünyada "toplumsal devrimleri ve toplumsal mücadeleleri" savunmayı amaçlıyorlardı.[]

İdeoloji

Gerillaların ideolojisi anarşist komünizmdi. Hedefleri Rojava Devrimi'ni, Irak ve Şam İslam Devleti'ne, Özgür Suriye Ordusu'nun farklı cihatçı gruplarına ve Suriye'deki Türk işgaline karşı savunmaktı. Savaşçılar, hedeflerinin Rojava ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda dünyadaki mücadelelere ve toplumsal devrimlere yardım etme niyetlerinin de olduğunu söylüyor. Ayrıca örgütlenmelerinde cinsiyetçilik, homofobi, ırkçılık, kapitalizm ve patriyarki gibi her türlü otoriteye karşı mücadele ediyorlar.[9]

Üyelik

Grup, Nisan 2017'den beri Enternasyonal Özgürlük Taburu'nun bir parçasıydı ve RUIS'ten sonra katılan ikinci anarşist gruptu. Kuir İsyan ve Kurtuluş Ordusu da Enternasyonalist Devrimci Halkın Gerilla Güçleri'nin bir parasıydı.

Kuir İsyan ve Kurtuluş Ordusu

Rakka'da KİLA

24 Temmuz 2017'de IRPGF, Rakka Şehrinden Kuir İsyan ve Kurtuluş Ordusu'nun (KİLA)[10] kurulduğunu duyurdu.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ @ (24 Eylül 2018). "Final communique from the IRPGF" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. ; Eksik ya da boş |kullanıcı= (yardım); Eksik ya da boş |numara= (yardım)
  2. ^ "Interview with the International Revolutionary People's Guerrilla Forces". Kurdish Question (İngilizce). 20 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2017. 
  3. ^ @ (28 Haziran 2017). "From #Raqqa to #LatinAmerica & those fighting #femicide: Without a woman's revolution, there is no revolution!…" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. ; Eksik ya da boş |kullanıcı= (yardım); Eksik ya da boş |numara= (yardım)
  4. ^ "Greek Anarchists Are Helping Kurdish Forces Fight ISIS". Vice. 2 Haziran 2017. 12 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018. 
  5. ^ "Siria, quei ragazzi venuti da mezzo mondo a combattere l'Isis". la Repubblica (İtalyanca). 2 Haziran 2017. 2 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 
  6. ^ "В Рожаве создана новая организация партизан-анархистов | Новости Курдистана". kurdistan.today (Rusça). 3 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 
  7. ^ "Bumerang etkisi: BATI'nın beslediği anarşistler PKK çatısı altında terörize oluyor". EHA MEDYA. 3 Nisan 2017. 28 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 
  8. ^ "Batı'nın karşısındaki terör tehdidi – Son Dakika Dünya Haberleri | STAR". Star.com.tr. 4 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2017. 
  9. ^ "Nace la guerrilla anarquista "IRPGF" en Rojava para luchar por la revolución en Kurdistán y el mundo – Kaos en la red |Kaos en la red". kaosenlared.net (İspanyolca). 4 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2017. Estamos comprometidos antifascistas, anticapitalistas, antiimperialistas, contra todas las formas del patriarcado y las jerarquías. 
  10. ^ Pronounced like the word tequila.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sol komünizm</span> Siyasi fikir

Komünist sol olarak da bilinen sol komünizm, Komünist Enternasyonal'in sol kanadını teşkil eden ve Komünist Enternasyonal'den 1920'lerden ayrılmış akımlardan gelen siyasi geleneğin ismidir. Komünist Enternasyonal'in dünyanın pek çok yerindeki partilerinde, oportünizme karşı, devrimci görüşleri savunan sol kanatlar gelişmiş olsa da, bu akımlar en net biçimde Almanya-Hollanda komünist solu ve İtalyan komünist solu tarafından ifade edilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Carlo Cafiero</span> İtalyan anarşist

Carlo Cafiero, İtalyan anarşist ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Mihail Bakunin destekçisi.

<span class="mw-page-title-main">YPJ</span> Suriyede çoğunluğu Kürt kadınların oluşturduğu silahlı örgüt

YPJ veya Kadın Koruma Birlikleri YPG 'nin kadın koludur. 2012 yılında YPG'nin kadın tugayı olarak kurulmuştur. 2014'te 18 ile 40 yaşları arasında 7000'den fazla gönüllü savaşçı kadroya ulaşmıştır. Jineoloji YPJ'nin fikir bütünlüğünü oluşturan düşüncelere temel olan doktrinlerden biridir. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Özgürlük Güçleri</span> Sosyalist örgüt

Birleşik Özgürlük Gücü (BÖG), 6-8 Ekim arasında gerçekleşen Kobanê eylemleri'nden sonra Kobani'ye geçen ve kuruluşunu Kobani'de ilan eden yasa dışı sosyalist örgüt. Grup, Türkiye'deki birçok sosyalist örgüt üyesini içinde barındırmaktadır. Ayrıca isminde de geçtiği gibi Türkiye'deki sosyalist örgütlerin birleşmesinin gerilla ayağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonalist Özgürlük Taburu</span> IŞIDe karşı YPGyi destek vermek için Suriye dışından gelen Marksist-Leninist, Hocaist, Maocu ve anarşist savaşçıları barındıran paramiliter milis gücü

Enternasyonalist Özgürlük Taburu (EÖT), Rojava Savaşı'nda Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı YPG'ye destek için kurulan 10 Haziran 2015'te Resulayn'nde kurulan Suriye dışından gelen Marksist-Leninist, Hocaist, Maocu ve anarşist savaşçıları barındıran paramiliter milis gücü. İspanya İç Savaşı'ndaki Uluslararası Tugaylar'dan ilham alan grubun bünyesinde Türk, İspanyol, Alman, Arnavut, Çerkes, Arap, Ermeni ve Laz kökenli savaşçılar bulunur. Milis grupların çoğu Enternasyonalist Özgürlük Taburu'nun kurulmasından önce YPG çatısı altında diğer gruplarla ilişkili olmadan savaşmaktaydı.

Enes el-Ebda, Mart 2016-Mayıs 2017 tarihleri arası Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu'nun başkanı olan Suriyeli bir politikacı. 6 Mayıs 2017'de görevinden istifa etti ve yerine Riad Seif getirildi. 29 Haziran 2019'da, ertesi gün Başbakan olarak atadığı Abdurrahman Mustafa'nın yerine Suriye Geçici Hükûmeti Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">YPG Enternasyonal</span> silahlı örgüt

YPG Enternasyonal veya Halk Koruma Birlikleri Enternasyonal, YPG'ye bağlı yabancı gönüllüler tarafından oluşturulan askerî tugay. 19 Aralık 2016'da "Antifaşist Enternasyonalist Taburu" ismiyle kuruldu. Suriye İç Savaşı'nda Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Anti Terör Birimleri</span>

Anti Terör Birimleri veya Terörle Mücadele Birimleri, YPG ve YPJ'nin sıkı eğitimden geçirilmiş ve tecrübeli mensuplarından oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin özel kuvvetleridir. Rojava Anayasası'na göre kurumsal olarak Asayiş birimlerine bağlıdır. Birimin komutanlığını ölümüne kadar Ali Boutan yaptı. Birim Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı'na bağlı özel operasyon güçleri ve CIA tarafından da eğitime tabi tutuldu.

Zeytin Dalı Harekâtı muharebe düzeni, 20 Ocak 2018 tarihinde Türkiye ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu tarafından Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesinde Suriye Demokratik Güçleri bünyesindeki PYD ve YPG'ye karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı adlı askerî harekâtta çatışan kuvvet, birlik, grup ve örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marksist-Leninist Parti (Komünist yeniden inşa)</span> İspanyol siyasi parti

Marksist-Leninist Parti (İspanyolca: Partido Marxista-Leninista veya kısa ismiyle Komünist yeniden inşa, 2014 yılında İspanya'da kurulan Marksist-Leninist ve Hocaist komünist parti. İspanya Komünist Partisi'nden ayrılan ve bu partiyi revizyonizm ile itham eden gruplarca yasa dışı olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Enternasyonalist Dayanışma İçin Devrimci Birlik</span>

Enternasyonalist Dayanışma İçin Devrimci Birlik veya İngilizce adından kısaltmayla bilinen adıyla RUIS, 2015 yılında Suriye İç Savaşı kapsamında Enternasyonalist Özgürlük Taburu içerisinde kurulan ve bünyesinde çoğunlukla Yunanistan kökenli anarşistlerden oluşan askeri birim.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

Kuir Anarşizm ya da anarko-queer, gey kurtuluş ve homofobi, lezbofobi, transmisojini, bifobi, transfobi, heteronormavite, ataerkillik ve ikili cinsiyet sistemi gibi hiyerarşilerin kaldırılmasının aracı olarak anarşizmi ve toplumsal devrimi savunan anarşist düşünce okuludur. Anarşist ve LGBT hareketlerin hem dışında hem içinde LGBT hakları için mücadele eden insanlara: John Henry Mackay, Adolf Brand ve Daniel Guérin dahildir. Bireyci anarşist Adolf Brand Berlin’de 1896’den 1932’ye kadar, gey sorunlarına adanmış ilk sürekli dergi olan Der Eigene’yi yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nesrîn Abdullah</span>

Nesrin Abdullah, Suriye'deki Kürt milis grubu YPG'nin komutanı ve sözcüsüdür. Kürt ve Suriye Demokratik Güçlerinin Rakka'yı IŞİD'den kurtarmak için yürüttüğü operasyonun ilerlemesini iletmede aktif olarak yer aldı. Cizre şehrinin Dirik ilçesinde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Queer İsyan ve Kurtuluş Ordusu</span>

Kuir İsyan ve Kurtuluş Ordusu (TQILA), Enternasyonalist Özgürlük Taburu'nun LGBT üyeleri tarafından kurulan kuir anarşist silahlı grubu ve alt birimidir. Kuruluş amacını açıklayan bir bildiri ile birlikte Rakka şehrinde kurulduğu duyuruldu. IŞİD tarafından LGBT bireylere yönelik sistematik zulmün, grubun oluşturulması için önemli bir sebep olduğu vurgulandı. Kuir İsyan ve Kurtuluş Ordusu'nun, Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı savaşan ilk LGBT birimi ve görünüşe göre Orta Doğu'daki ilk LGBT milisleri olduğu bildiriliyor. Grup, Enternasyonalist Devrimci Halkın Gerilla Güçleri'nin (IRPGF) bir parçasıdır.

Anarşistler geleneksel olarak örgütlü dine şüpheyle yaklaşmış ya da şiddetle karşı çıkmışlardır. Yine de bazı anarşistler, devleti yüceltmenin günahkâr bir putperestlik biçimi olduğu fikri de dâhil olmak üzere, anarşizme dini açıdan yorumlar ve bakış açıları getirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Feminist hareketler ve ideolojiler</span>

Yıllar boyunca çeşitli feminist ideoloji hareketleri gelişti. Hedefler, stratejiler ve bağlılıklar bakımından farklılık gösterirler. Sıklıkla örtüşürler ve bazı feministler kendilerini feminist düşüncenin çeşitli dallarıyla özdeşleştirirler.

<span class="mw-page-title-main">Tekoşîna Anarşîst</span>

Tekoşîna Anarşîst, Suriye İç Savaşı'nın Rojava çatışmasına katılan, çoğunlukla uluslararası gönüllülerden oluşan anarşist bir yardımcı askeri birimdir. 2017 yılında kuruldu ve daha sonra Enternasyonalist Özgürlük Taburu'na entegre edildi.

Arap Kemeri, Suriye Baas hükümetinin Haseke Valiliği'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerini Araplaştırma projesidir. Projenin temel amacı bölgenin etnik yapısını Araplar lehine çevirmek ve diğer etnik grupların, özellikle de Kürtlerin aleyhine çevirmekti. Proje Esad Gölü'nün oluşturulması ile yerlerinden edilen Arapların Kürt bölgelerine yerleştirilmesiyle arazilerin ele geçirilmesini içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rakka Devrimcileri Tugayı</span>

Rakka Devrimcileri Tugayı Suriye İç Savaşı'nda yer almış isyancı bir gruptur. Eylül 2012'de Rakka'da kurulmuştur. İlk yıllarında cihatçı gruplarla iş birliği içerisinde olan örgüt, 2015'in sonunda Suriye Demokratik Güçleri'ne katılmıştır. Aymenn Jawad Al-Tamimi'nin 2015 yılında verdiği bir röportajda Rakka Devrimcileri Tugayı'nın medya direktörü, grubun "sivil demokratik bir devlet" istediğini belirtmiştir. Ayrıca grubun Türkiye merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını iddia etmiştir.