İçeriğe atla

Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol

Entegre kirlilik önleme ve kontrolüne ilişkin 15 Ocak 2008 tarih ve 2008/1/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi Direktifi birAvrupa Birliği direktifidir. Aynı konuya ilişkin 24 Eylül 1996 tarih ve 96/61/EC sayılı Konsey Direktifi'ni ilga eder; bu iki direktif birlikte IPPC Direktifi olarak anılır. 2005-2007 yılları arasında direktifin etkililiği değerlendirilmiştir. 2010'da, gözden geçirilmiş metin yayınlanmıştır, bu metin büyük endüstriyel sahaları düzenleyen diğer 6 Avrupa Birliği direktifi ile birlikte Endüstriyel Emisyonlar Direktifi (kısaca EED) halini almıştır.[1]

Avrupa IPPC Bürosu

Avrupa IPPC Bürosu gerekli bilgi alışverişini düzenlemek ve üye devletlerin genel veya özel vakalara ilişkin mevcut en iyi teknikleri belirlerken dikkate alması gereken belgeler olan Mevcut En İyi Teknikler referans dokümanlarını (BREF'ler) üretmek için kurulmuştur.

Benzer Kurumlar

  • Climate Change Agreement
  • US EPA - SPCC

Ayrıca bakınız

  • NanoMemPro IPPC Database

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "European Commission PreLex Monitoring". 2 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Avrupa Çevre Ajansı, kısaca AÇA, çevre ile ilgili sağlıklı, bağımsız bilgiler vermekle görevli Avrupa Birliği kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Euro bölgesi</span> Euro kullanan ülkeler bölgesi

Euro bölgesi, resmî adıyla euro alanı, ortak para birimi ve yasal ödeme aracı olarak euroyu (€) seçen 20 Avrupa Birliği (AB) üyesinin oluşturduğu ekonomik ve parasal birlik. 1 Ocak 2023 itibarıyla euro bölgesinde Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan bulunmaktadır. Diğer AB üyesi ülkeler Danimarka hariç kriterleri karşıladıkları zaman euro bölgesine katılmak zorundadır. Bugüne kadar hiçbir ülke bölgeden ayrılmadı; bu yönde herhangi bir hüküm de bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Anlaşması (1963)</span> Türkiye ve bazı AB ülkeleriyle siyasi anlaşma

Ankara Anlaşması, 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara'da, Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında imzalanan ortaklık anlaşmasıdır.

Avrupa Birliği'nin nüfus yapısı, 27 üye ülkenin son derece kalabalık, kültürel olarak çeşitli birliğini göstermektedir. 1 Şubat 2020 itibarıyla AB'nin nüfusu yaklaşık 445 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">RoHS</span>

Tehlikeli Maddelerin Kısıtlanması Direktifi 2002/95/EC, Elektrikli ve elektronik ekipmanlarda belirli tehlikeli maddelerin kullanımının kısıtlanmasına ilişkin Direktifin kısaltmasıdır. Avrupa Birliği tarafından Şubat 2003'te kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'un Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Arnavutluk'un Avrupa Birliği üyelik süreci, 28 Nisan 2009 tarihinde Avrupa Birliği'ne üye olmak için başvuruda bulunması ile resmen başlamıştır.

Endüstriyel Emisyonlar Direktifi Avrupa Birliği üye devletlerinin endüstriyel emisyonların çevre üzerindeki etkisini kontrol etme ve azaltma yükümlülüğü veren bir Avrupa Birliği direktifidir.

Olimpiyat İlkeleri, en son 9 Ekim 2013'te güncellenmiş haliyle, Olimpiyat Oyunları'nın yönetimi için belirlenen kurallar ve prensipler bütünüdür. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından oluşturulmuştur. Temel kuralların ve köklerin kodlaştırılmış halidir. İngilizce ve Fransızca, ilkelerin resmî dilidir. Dil farklılığından uzlaşmazlık oluşursa Fransızca metin esas alınır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği-Türkiye Gümrük Birliği</span> Türkiye ve AB arasındaki ticari ortaklık anlaşması

Avrupa Birliği-Türkiye Gümrük Birliği, 6 Mart 1995 tarihinde Ankara Anlaşması ile kurulan AT-Türkiye Ortaklık Konseyi'nin uygulama kararı almasıyla 31 Aralık 1995 tarihinde yürürlüğe giren gümrük birliğidir. Ticari ürünler, her iki taraf arasında herhangi bir gümrük kısıtlaması olmaksızın satılabilir. Gümrük Birliği temel ekonomik alanlarda, ikili ticaret imtiyazları uygular, hizmet veya kamu ihalelerini kapsamaz.

R-ibareleri Avrupa Birliği 67/548/EEC sayılı Direktifin Ek 3 de tanımlanmıştır: Tehlikeli maddeler ve müstahzarlara ilişkin özel risklerin niteliği. Liste 2001/59/EC sayılı Direktifle birleştirilmiş ve yayınlanmıştır Diğer AB ülke dillerinde de çevirileri bulunabilir.

S-ibareleri Avrupa Birliği 67/548/EEC sayılı Direktifin Ek 3 de tanımlanmıştır: Tehlikeli maddeler ve müstahzarlara ilişkin özel risklerin niteliği. Liste 2001/59/EC sayılı Direktifle birleştirilmiş ve yayınlanmıştır Diğer AB ülke dillerinde de çevirileri bulunabilir. Liste sonradan güncellenmiş ve Avrupa dillerindeki çeviriler eklenerek Directive 2006/102/EC ’de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Kosova'nın Avrupa Birliği üyeliği yolundaki en önemli engeli bağımsızlık ilanı olan Şubat 2008 tarihi itibarıyla üye ülkelerin anlaşmazlıkları olmasıdır. Kosovalı siyasetçiler Kosova'nın 2025 yılında AB'ye katılmasını beklediklerini duyurdu.

Optik radyasyon elektromanyetik spektrumun bir parçasıdır. Ultraviyole radyasyona (UV), insan için görülebilen ışık spektrumuna (VIS) ve kızılötesi radyasyona (IR) ayrılır. 100 nm ve 1mm dalga boyu arasında değişir. Bu aralıktaki elektromanyetik dalgalar optik yasalarına uyar - örneğin lenslerle odaklanabilir ve kırılabilirler-.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Avrupa Birliği ilişkileri</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) yıllar içinde olumlu ilişkiler kurmuş ve 1991 yılından sonra birbirleri ile daha yakın ilişkiler kurmaya başlamışlardır. Azerbaycan günümüzde Avrupa Komşuluk Politikası, Doğu Ortaklığı ve Avrupa Konseyi'nin bir parçasıdır. AB, 1992'den bu yana 600 milyon avrodan fazla ikili AB yardımı sağlayarak hem devlet sektöründe hem de sivil toplumda Azerbaycan'ın en büyük yabancı hibe bağışçısı ve yatırımcısı olmuştur.

Kişisel veri, kimliği belirli ya da belirlenebilir bir kişiyle ilgili herhangi bir bilgidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ'ın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Karadağ'ın Avrupa Birliği'ne (AB) katılımı, AB'nin gelecekteki genişlemesi için mevcut gündemdedir.

<span class="mw-page-title-main">İstikrar ve Ortaklık Anlaşması</span>

AB, Avrupa Birliği'ne katılma isteğini ifade eden ülkelerle yaptığı görüşmelerde, genellikle o ülkedeki siyasi, ekonomik, ticari veya insan hakları reformlarına yönelik taahhütler karşılığında Ortaklık Anlaşmaları yapar. Buna karşılık, ülkeye AB pazarlarının bazılarına veya tümüne Tarifesiz erişim ve mali veya teknik yardım sunulabilir.

<span class="mw-page-title-main">Trans-Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağı</span> 250 km/s ve üstü hızla uluslararası ulaşım bağlantıları seti

Trans-Avrupa yüksek hızlı demiryolu ağı (TEN-R), Trans-Avrupa konvansiyonel demiryolu ağı ile birlikte, Avrupa Birliği'nin bir dizi Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı (TEN-T)'ndan bir parçası olan Trans-Avrupa demiryolu ağı'nı oluşturmaktadır. Bu ağlar 23 Temmuz 1996 tarih ve 96/48/EC sayılı Konsey Direktifi ile tanımlanmıştır.

Dört tekerlekli motosiklet, dört tekerlekli mikro arabalar için bir Avrupa Birliği araç kategorisi olup, bu araçların normal arabalara kıyasla daha az katı gereksinimlere göre tasarlanmasına olanak tanır. Dört tekerlekli motosikletler ağırlık, motor gücü ve hız açısından sınırlamalarla tanımlanır.

Avrupa Birliği İzleme, Raporlama ve Doğrulama Düzenlemesi, deniz taşımacılığından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının ölçüm ve raporlamasını düzenleyen bir sistemdir.