İçeriğe atla

Entarisi Ala Benziyor

"Entarisi Ala Benziyor"
Zeki Müren şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
BesteciAnonim

Entarisi Ala Benziyor hüseyni makamında, 9/8 lik ritime sahip karşılamadır. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya alınan türkü, 621 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Gönül Paçacı Tunçay'ın Neşriyât-ı musiki kitabında yayımlanan notalı kartpostal serisinde Entarisi Ala Benziyor türküsü bulunmaktadır. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) İcra Heyeti bu türküyü söylemiştir.[1]

Çeşitlemeleri

Anadolu'daki çeşitlemeleri

Ermenice söylenen Aman Ağavni türküsü bir çeşitlemesidir. Gökben Aşkla Pazarlık Olmaz olarak söylemiştir.

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

Yunanistan'da Αραμπάς περνά, Το Μαρουλιώ, Δημητρούλα Μου, Μην με δερνεισ μανα farklı çeşitlemeleri vardır. Arnavutluk'ta Lule malësore olarak söylenir.

Ayrıca bakınız

Harici video
Zeki Müren - Entarisi Ala Benziyor
ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ, Ν. ΥΟΡΚΗ 1929, ΤΕΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Roza Eskenazi - Δημητρούλα Μου
Το Μαρουλιώ
Albanian Popular Music Ensemble of Tirana - Lule Malesore (My Mountain Flower)
Grup Knar - Aman Ağavni
Δόμνα Σαμίου - Αραμπάς
ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑ Μικρασιάτικα Πέτρος Γαϊτάνος Petros Gaitanos Greek traditional song Minor Asia
Gökben - Aşkla Pazarlık Olmaz
ΜΗΝ ΜΕ ΔΕΡΝΕΙΣ ΜΑΝΑ -ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Kaynakça

  1. ^ "Notalı Kartpostallar Sesleniyor 2 "Entarisi ala benziyor"". Omar. 29 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İzzet Altunmeşe, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Türkü</span> Türk müzik grubu

Yeni Türkü, 1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan'ın Ankara'da kurduğu müzik topluluğudur. Topluluğun isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç'ın 1979'da Nisan-Mayıs-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıdır. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şilili topluluk Inti Illimani yapmıştır. 1979'da ilk albümü Buğdayın Türküsü'nü çıkaran grup 10 stüdyo albümü, 2 film müziği albümü, 2 de konser albümü yayınladı. Yıllar içinde Eftal Küçük, Tuncer Tercan, Cengiz Onural, Fuat Oburoğlu, Murat Buket gibi müzisyenleri barındıran grubun kuruluşundan bu yana her zaman kadroda bulunan tek elemanı Derya Köroğlu'dur.

Çanakkale türküsü, Çanakkale Savaşı'nı anlatan bir türküdür. Ait olduğu yöre Kastamonu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Türküleri</span>

Balıkesir Yöresi Halkbilimi (Folklor) araştırmacılarının ve TRT Türk Halk Müziği Derleme Komisyonunun yaptığı çalışmalar sonucu, Balıkesir ve civarından derlenen pek çok türkü kayda geçirilmiştir.

<i>Dinle Sevgili Ülkem</i>

Dinle Sevgili Ülkem, Aralık 2002'de çeşitli sanatçıların katılımıyla Ahmet Kaya'nın şarkılarından oluşan Gam Müzik etiketli bir anı ve derleme albümdür.

Zeki Müren İle Baş Başa Radyo Günleri 2, Zeki Müren'in on yedi şarkıdan oluşan radyo kayıtları isimli ikinci kayıt albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Gelin</span> Türkiye ve Azerbaycan halk türküsü

Sarı Gelin veya Erzurum Çarşı Pazar; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve İran'da popüler bir türküdür. Türkü farklı dillerde farklı sözlere sahip olsa da melodisi aynıdır. “Erzurum Çarşı Pazar” olarak kayıtlı olup halk arasında “Sarı Gelin Türküsü” diye bilinen türkünün Kars, Ermenistan ve Azerbaycan yöresinde söylenen biçimlerinde farklılıklar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Akgün</span> Türk halk müziği sanatçısı ve oyuncu

Hatice Muzaffer Akgün, TRT kökenli Türk halk müziği ses sanatçısı. Kışlalar Doldu Bugün türküsüyle tanındı.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

<i>Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim</i> 1991 yılında çıkan İbrahim Tatlıses albümü

Vur Gitsin Beni / Yemin Ettim, İbrahim Tatlıses'in 22 Ağustos 1991'de Bayar Müzik tarafından piyasaya sürülen albümünün adıdır. İçinde daha sonrasında yeniden yorumlanan ve bir dönemin meşhur şarkılarından olan Vur Gitsin Beni şarkısı ile daha önce Kayahan tarafından yazılıp söylenen Yemin Ettim şarkısı da bulunmaktadır.

<i>Güler Duman 94</i>

Güler Duman '94, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 22 Şubat 1994 tarihinde çıkardığı on birinci albümüdür. Albüm, Duygu Müzik tarafından satışa sunulmuştur. 1990'lı yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda yüz binlerce satarak Türkiye'nin en çok satan Türk halk müziği albümlerden biri olmuştur. Albümün kayıtları 1993 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Dört ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde bir parçanın söz ve müziği Güler Duman'a aittir. Duman, bunun dışında albümde Hasret Gültekin, Pir Sultan Abdal, Mahzuni Şerif ve Musa Eroğlu gibi sanatçıların eserlerini seslendirmiştir. Albümle birlikte "Türkülerle Gömün Beni" adlı parçanın video klibi de yayınlanmış ve albümün satışlarını olumlu derecede etkilemiştir. 1 Mayıs 1994 tarihinde söz ve müziği Hasret Gültekin'e ait olan "Güle Yel Değdi" adlı ikinci video klibini yayınlamıştır.

Gel Ayşem Gel Gezelim(Coşkun Zeybek) İzmir'e ait türküdür.Mahmure Handan Hanım tarafından söylenmiştir.Urla da Haydindi Urlalı Urlalı olarak varyantı vardır.Nilüfer Ne Olacak Şimdi olarak söylemiştir. Yunanistan'da Μανταλιώ και Μανταλένα ve Μυστήριο ζεϊμπέκικο olarak bilinir.Ali Fuat Aydın Rast Zeybek olarak ayrıca albümüne koymuştur. Tanburi Cemil Bey Zeybek Havası(Rast Zeybek) çeşitlemesi vardır.

Turna veya Τουρκοπουλα, aynı zamanda Hey ağalar böyle mi olur, Astropalia Kalesi ve "Ilie mou, inda sou kama", anonim bir Türk ve Yunan halk türküsüdür. Şarkının Türkçe sözleri 17. yüzyıl Osmanlı Türkü âşık Karacaoğlan tarafından yazılmıştır.İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

Evlerinin Önü Mersin İzmir'den derlenmiş türküdür.Antonis Diamantidis(Antonis Dalgas),Lefteris Menemenlis Türkçe seslendirmiştir. İzmir kaynaklı 9/8 lik Abdal zeybeğidir. Kordon zeybeği'nin sözlü halidir.Bergama türküsü olan Entarisi Mavili bu türkünün bir versiyonudur.Roza Eskenazi Yunanca olarak "Αν περνάς κι αν δεν περνάς" sözleri ile bu türküyü söylemiştir.

Evlerinin Önü Yonca Kerkük'den derlenmiş türküdür. Kaynak kişisi Abdülvahit Küzecioğlu derleyen ve notaya alan Emin Aldemirdir. TRT Türk Halk Müziği arşivine 2287 repertuar numarası ile kayıtlıdır. Hüseyni makamında ve 4/4 lük ritme sahiptir. Bu türkü birçok dilde söylenmiştir. Nermine Memmedova Evlerinin Önü Yonca olarak söylemiştir. Giota Lydia Yunanca olarak Γύρνα πάλι γύρνα söylemiştir. Jan Karat Jirane Hala Hala olarak Arapça söylenmiştir. Sargon Gabriel Asmar olarak Süryanice söylemiştir. Kemani Minas Efendi Evlerinin Önü Asma olarak söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Damlataş, Pazarcık</span> Kahramanmaraş ilinde bir mahalle

Damlataş, Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İndim Havuz Başına</span>

İndim Havuz Başına Hüzzam makamında,4/4 lik ritime sahip türküdür .Ahmet Yamacı tarafından derlenip notaya alınan türkü,2845 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Gemilerde Tâlim Var hicaz makamında,9/8 lik ritime sahip abdal zeybeğidir. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Sarı Recep'den derlenip notaya alınan türkü, 252 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Recebim (Deniz Üstünde Balık), Deniz Üstünde Balık Okkalıktır Okkalık ve Recebim (Gemilerde Talim Var) olarak çeşitlemeleri bulunmaktadır.

Yandım Tokat Yandım 4/4 lik ritime sahip türküdür.Yöresi Tokattır.Feryadı Hafız Hakkı Bey Tokat Türküsü olarak söylemiştir. Mary Vartanian Yandım Tokat Yandım olarak bu türküyü söylemiştir.Mihrican Bahar Yandım Tokat olarak söylemiştir.

Makaram Sarı Bağlar (Asiye Türküsü) uşşak makamında,2/4 lük ritme sahip kırık hava formunda türküdür. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Selahattin Mazlumoğlun'dan derlenip notaya alınan türkü, 60 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. Urfalı Cemil Cankat Makarada İpliğim olarak söylemiştir. Makaram Sarı Bağlar türküsünde sarı renk yas ve uğursuzluk ifade etmektedir. Makaram türküsü veya Asiye Türküsü olarak 1936 yılında Diyarbakır, Malatya ve Adıyaman'da rastlanmıştır.