Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.
Ardahan, Türkiye'nin kuzeydoğu köşesinde Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve kısmen Doğu Karadeniz'de bulunan, Gürcistan sınırında kurulmuş olan bir ildir. İdari merkezi Ardahan kentidir. Batısında Artvin, güneybatısında Erzurum, güneyinde Kars illeri ve doğuda Gürcistan ile sınır teşkil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kafkaslar'a açılan kapısıdır.
Gümrü Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti arasında 3 Aralık 1920'de imzalanan antlaşmadır. Ayrıca TBMM'nin uluslararası alanda imzaladığı ilk antlaşmadır.
Esfender Korkmaz, Türk akademisyen, ekonomist, gazeteci ve siyasetçidir.
Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti, 17-18 Ocak 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyük Kars Kongresi'nin sonucunda kurulan ve 12 Nisan'da İngilizlerin Kars'ı işgal etmeleriyle son bulan geçici hükûmet. Elviye-i Selâse'nin tamamını kapsamakta birlikte Kars, Batum, Ahıska, Ahılkelek, Artvin, Ardahan, Acara, Posof, Çıldır, Göle, Oltu, Karakurt, Sarıkamış, Karapınar, Kağızman, Kulp, Iğdır, Serdarabat, Aralık, Nuraşen, Nahçıvan, Culfa ve Ordubad gibi yerleri kapsamaktaydı. Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti veya Kars Cumhuriyeti adlarıyla da bilinir.
"Deli" Halid Paşa veya Halid Karsıalan, Türk asker ve siyasetçidir.
İbrahim Aydın, Karslı Türk asker ve siyasetçi.
Sırrı Atalay Türk hukukçu ve siyasetçi, 1950 yılından 1960 yılına milletvekilliği, 1961 yılından 1980 yılından kadar da senatörlük yaptı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin aralıksız en uzun süre görev yapmış parlamenterlerinden biridir. 1977-1979 yılları arasında Cumhuriyet Senatosu başkanlığı yaptı.
Abdülkerim Doğru, Türk makina mühendisi, eski bakan, siyasetçi.
Erzurum - Kars Bölümü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin dört bölümünden biridir.
Saffet Kaya,, Ardahan Eski Milletvekili, iş insanı ve iktisatçı.
Kuzeydoğu Anadolu, Türkiye'nin Kars, Erzincan, Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Erzurum nispeten de Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'i içine alan bölge.
Gürsel Tekin, Türk siyasetçi ve eski CHP milletvekilidir.
9. Kolordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 3. Ordu'nun kolordularından biridir. Komutanlığın karargâhı Erzurum'un Yakutiye ilçesinde bulunmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Karadeniz'i Ermenistan'dan gelebilecek dış tehditlere karşı korur.
Kars ilinin ilçeleri,
- Kars
- Akyaka
- Arpaçay
- Digor
- Kağızman
- Sarıkamış
- Selim
- Susuz
Kafkasya Üniversiteler Birliği veya KÜNİB, Kafkasya üniversitelerinin bir araya geldiği en büyük birliktir. Başkanı Ramazan Korkmaz'dır.
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi (TRA) Türkiye'nin İBBS'sinin 12 istatistiki bölgesinden birisidir
Ağrı alt bölgesi (TRA2) Türkiye'nin İBBS'sinin 26 istatistiki alt bölgesinden birisidir.
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan, Van ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda olarak yaşamaktadırlar. Iğdır, Ardahan ve Kars'ın yerlileridirler. Ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır. Tarihte devlet de kurmuşlardır. Gümrü ve Moskova antlaşması ile Türkiye'ye bırakılmıştır. Iğdır Azerileri genellikle Ehlibeyt(Şia/Caferi) Kars, Ardahan, Ağrı Azerileri Sünni'dir. Son yıllarda Azerilerin batıya göçü ve doğu illerinden Kars, Ardahan, Iğdır'a göç nedeni ile demografik yapısı değişmiştir.
3 Eylül 1950 Yerel Seçimleri'nde Kars Belediyesi ile 9 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Kars Belediye Meclisine seçilen 25 üyenin tamamı DP'den teşkil olmuştur. Kars il merkezinde seçimler sonucunda oluşan Kars Belediye Meclisi, belediye başkanlığına DP'li Nevruz Gündoğdu'yu seçmiştir.