İçeriğe atla

Ennedi

Ennedi Bölgesi, Çad'ın 22 bölgesinden birisidir.

Ülkenin kuzey-batı kısmında yer alır. 2009 yılı nüfusu 173,606'dir. 2008'de Borkou-Ennedi-Tibesti Bölgesi'nin parçalanmasıyla oluşturulmuştur. Yönetim merkezi Fada şehridir. 2 alt ile (department) ayrılır.

Bölgenin illeri

Bölgenin illeri; Ennedi Est ili ve Ennedi Ouest ili'dir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin güneydoğusundaki coğrafi bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Akdeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu'nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Genişliği 120–180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur. Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi'nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya</span> Avrupanın en güneydoğusunda kalan bölge

Trakya, Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüzölçümü 23.764 km2 olan bu bölgenin Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin coğrafi bölgeleri</span> Türkiyenin fiziksel coğrafya esas alınarak belirlenmiş 7 coğrafi bölgesi

Türkiye'nin coğrafi bölgeleri, 6 Haziran-21 Haziran 1941 tarihleri arasında Ankara'da toplanan Birinci Coğrafya Kongresi tarafından belirlenmiştir. Kongre ilk, orta ve lise müfredat programları ile okul kitapları, coğrafya terimleri ve coğrafi isimlerin yazılması, Türkiye Coğrafyası'nın ana hatları ve yerlerin adlandırılması üzerinde çalışmalar yapmak amacıyla toplanmıştı. Bu çalışmanın sonucunda Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrilmiş olması, dağların Anadolu'nun iç kesimlerini kıyılardan ayırması, iklim, ulaşım ve bitki örtüsü gibi kriterler dikkate alınarak Türkiye'nin coğrafi bölgeleri belirlenmiştir. İdari sınırları baz alan Türkiye'nin İBBS'si ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Endülüs (özerk topluluk)</span> İspanyanın güneyinde özerk, ülkenin en yüksek nüfuslu bölgesi

Endülüs Özerk Bölgesi ya da Endülüs, İspanya'nın güneyinde özerk bölge. Nüfus bakımından İspanya'nın en büyük bölgesidir. Başkenti Sevilla şehridir. Bölgenin dili İspanyolcanın Endülüs lehçesidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın illeri</span> İtalyadaki iller

İtalya'nın illeri, İtalya'nın ikinci düzey idari bölümleridir. Büyüklük ve nüfus olarak bölge ve belediye arasında kalan bir yerel idare ve yerleşim birimidir. Provincia sözcüğü, tarif ettiği yerleşim biriminin yanı sıra o yerleşim birimindeki belediye ya da valilik gibi kurumların işlevlerini yerine getiren yerel yönetimi de ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Alessandria (il)</span> İtalyada bir il

Alessandria ili, kuzey batı İtalya'nın Piyemonte bölgesinin guneydogusunda bulunan bir ilidir. Başkenti Alessandria'dır.

<span class="mw-page-title-main">El-Küfre (il)</span> Libyada il

El-Küfre ili, Libya'da bir ildir. Ülkenin en büyük ilidir. Kufra ile aynı ada sahip olmasına rağmen başkenti El Cavf'tır. Nüfusu 2006 yılı itibarı ile 50,104 olup yüzölçümü 483,510 kilometrekaredir. Başkent yakınlarında çok büyük bir petrol arıtımevi bulunur. El-Küfre ili, Mısır, Sudan ve Çad ile komşudur. Bu ülkelerin aşağıdaki idari birimleriyle komşudur:

<span class="mw-page-title-main">Sardinya Özerk Bölgesi</span>

Sardinya Özerk Bölgesi İtalya Cumhuriyeti'nin ana İtalya yarımadasının batısında bulunan Sardinya adasının mahallî idaresi için özel statülü bir bölgedir. Başkenti Cagliari'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çad'ın bölgeleri</span>

Çad, idari olarak 22 yönetim bölgesine (région) ayrılmıştır. Bu bölgeler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Borkou Bölgesi, Çad'ın 22 bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tibesti</span> Çadda bir bölge

Tibesti Bölgesi, Çad'ın 22 bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Çad'ın illeri</span> Vikimedya liste maddesi

Çad, idari olarak 22 bölgeye (region), bu 22 bölge de 53 ile (department) ayrılmıştır. Bu iller bölgelerin alfabetik sıralamasına göre aşağıda listelenmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Ennedi Platosu</span> Çadın Kuzeydoğusundaki Ennedi Bölgesinde bir kumtaşı istihkamı

Ennedi Platosu, Çad'ın Kuzey-Doğusundaki Ennedi Bölgesinde yer alan bir kumtaşı istihkamıdır. Bölge, Ennedi'nin her bölgesinde olduğu gibi güçlü dış etkilere maruz kalmıştır. Doğal yapısı sebebiyle dış etkilerden belirli ölçüde korum sağlayan bölge, kervanların geçişi ve konaklaması için uygun bir ortam sağlamıştır. Bölgede, kuleler, köprüler, sütunlar ve kemerler gibi yapılar bulunmaktadır. Bu özellikleri ile turistler için bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

Fada, Ennedi Bölgesi'nin batısındaki Ennedi-Ouest Bölgesi'nin başkentidir. 2012 yılında kurulmuştur. Ennedi Yaylası'nda bulunan ilçenin nüfusu 23.786'dır. Çevredeki mağara resimleri ve kaya oluşumları ile tanınırken, Guelta d'Archei ve bir vadide büyüyen bir ağaç yerel cazibe merkezleridir.