İçeriğe atla

Enigmail

Mozilla, Thunderbird ve Enigmail ile imzalanmış ve şifrelenmiş e-posta görüntüsü

Enigmail, Mozilla Thunderbird ve OpenPGP ortak anahtar e-posta şifrelemesi ve imzalaması kullanan SeaMonkey internet paketi için bir veri şifreleme ve şifre çözme uzantısıdır . Enigmail, Microsoft Windows, Unix benzeri ve Mac OS X işletim sistemleri üzerinde çalışır. Enigmail, PGP / MIME ve diğer satır içi PGP ile uyumlu diğer posta istemcileriyle çalışabilir: Gpg4win paketi yüklü Microsoft Outlook, Gnome Evolution, KMail, Claws Mail, Gnus, Mutt . Kriptografik işlevselliği GNU Privacy Guard tarafından yönetilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Gelişmiş Paketleme Aracı</span>

Gelişmiş Paketleme Aracı, Debian GNU/Linux ve Debian tabanlı dağıtımlarda kullanılan paket yönetim sistemidir. APT, önceden derlenmiş dosyalardan ya da kaynak kodlarının derlenmesiyle yazılım paketlerinin alınmasını, yapılandırılmasını ve kurulumunu otomatikleştirerek yazılım yönetme sürecini basitleştirmeyi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Synaptic</span>

Synaptic uygulaması APT paket yönetim sistemini kullanan Debian ve Debian tabanlı, Ubuntu, openSUSE gibi GNU/Linux dağıtımları için grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) sunan bir paket yönetim aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">KMail</span>

KMail, KDE projesi kapsamında geliştirilen bir e-posta istemcisidir. KDE'nin kişisel bilgi yönetim aracı olan Kontact'ın bir bileşenidir. HTML ileti görüntüleme, ileti filtreleme, OpenPGP şifreleme gibi çeşitli özelliklere sahiptir, uluslararası karakter kümelerini destekler.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

Bu listedeki yazılımlar genelde herhangi bir Unix vaya Unix-türevi işletim sisteminde bulunurlar.

OpenPGP, izni olmayan kişilerin görmesini istemediğiniz her türlü verinin bütünlüğünü ve güvenliğini sağlayan bir protokoldür.

<span class="mw-page-title-main">OpenOffice.org</span>

OpenOffice.org, 1999 - 2011 yılları arasında geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis paketi. Sun Microsystems'in 1999 yılında kurum içi kullanım için edindiği StarOffice'in açık kaynaklı bir türevidir. OpenOffice.org'un temelini oluşturan StarOffice ise 1985 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. OpenOffice.org; Writer, Calc, Impress (sunu), Draw (çizim), Math ve Base (veritabanı) bileşenlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Werner Koch</span>

Werner Koch, Alman yazar. GNU Privacy Guard'ın başyazarı olarak tanınmıştır. Free Software Foundation Europe'ta başkan yardımcılığı görevini de yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tails</span>

Tails veya açık adıyla The Amnesic Incognito Live System ; güvenlik odaklı, Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Gizlilik ve anonimliği amaçlar. Tüm gelen ve giden bağlantıları Tor aracılığıyla yapmaya zorlar ve anonim olmayan bağlantıları engeller. Sistem, canlı DVD veya canlı USB ile önyüklenmek için tasarlanmıştır ve özellikle istenmediyse makinede herhangi bir sayısal iz bırakmaz. Projenin başlangıcında, geliştirilmesi için Tor Projesi finansal katkıda bulunmuştur.

Pretty Good Privacy (PGP), 1991 yılında Phil Zimmermann tarafından geliştirilen, OpenPGP standardını kullanarak veri şifrelemek, şifreli veriyi çözmek veya veriyi imzalamak için kullanılan, gönderilen ya da alınan verinin gizliliğini ve kimlik doğrulamasını sağlayan bir bilgisayar programıdır. Genellikle text dokümanlarını, e-postaları, dosyaları, klasörleri ve disk bölümlerini şifrelemek ve imzalamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Linux-libre</span>

Linux-libre, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş sürümlerinden sağlanan bir GNU paketi ve işletim sistemi çekirdeğidir. Bu tasarının hedefi kaynak kodu olmayan, kod şaşırtması bulunan ve özgür olmayan her yazılımın Linux çekirdeğinden çıkarılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guix System Distribution</span>

Guix System Distribution, GNU Guix paket yöneticisi etrafında inşa edilen bir işletim sistemidir. Linux-libre çekirdeğini kullanır ve gelişim aşamasındaki GNU Hurd çekirdeğini destekler. 3 Şubat 2015'te Özgür Yazılım Vakfı'nın özgür dağıtımlar listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">GnuTLS</span>

GnuTLS TLS, SSL ve DTLS iletişim kurallarının uyarlaması olan özgür bir yazılımdır. Uygulamaların ağ taşıma katmanı üzerinde güvenli haberleşmesini, X.509, PKCS #12, OpenPGP ve diğer yapılara erişebilmesi için uygulama programlama arayüzü sağlar.

<span class="mw-page-title-main">GNU C Library</span>

GNU C Library, bilinen adıyla glibc, GNU Tasarısı'nın C standart kütüphanesi uyarlamasıdır. Adına rağmen artık doğrudan C++ desteği bulunur. 1990'ların başında Özgür Yazılım Vakfı tarafından GNU işletim sistemi için geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mailfence</span>

Mailfence, uctan uca şifreleme ve dijital imzalarla esaslı, OpenPGP sunan şifreli E-posta servisidir. Kasım 2013 tarihinde ContactOffice Group tarafından sunulmuştur. 1999 senesinden beri ContactOffice Group universiteler ve diğer kuruluşlar için çevrimiçi işbirligi yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Taler</span> Elektronik ödeme sistemi

GNU Taler, ücretsiz bir yazılım tabanlı mikro işlem ve elektronik ödeme sistemidir. Proje, Taler Systems SA'dan Florian Dold ve Christian Grothoff tarafından yönetilmektedir. Taler, "Vergilendirilebilir Anonim Libre Ekonomik Rezervler "in kısaltmasıdır ve Erken Modern dönemde Almanya'daki Taler madeni paralarına atıfta bulunur. GNU Projesi kurucusu Richard Stallman, sistem hakkında "ödeme yapan kişi için anonim olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak ödeme yapanlar her zaman tespit edilebilir." dedi. Gizlilik ve Uygulamalı Kriptografi Mühendisliği'nde yayımlanan bir makalede GNU Taler'ın güvenliği, etik hususlara uygun olarak tanımlanmaktadır -ödeme yapan müşteri anonimdir; satıcı tanımlanır ve vergilendirilir. Proje, Taler Systems SA tarafından sağlanmaktadır.

Mullvad, İsveç merkezli açık kaynaklı bir ticari VPN hizmetidir. Mart 2009'da başlatılan Mullvad, WireGuard ve OpenVPN protokollerini kullanarak çalışır. Mullvad, geleneksel ödeme yöntemlerine ek olarak abonelikler için Bitcoin ve Bitcoin Cash'i kabul eder.

<span class="mw-page-title-main">GNUzilla</span>

GNUzilla, Mozilla Suite'nin GNU tarafından tamamen özgürleştirilmiş sürümüdür. Yerini GNU'nun Mozilla Firefox çatallı web tarayıcısı olan ve sonradan GNU IceCat ismini alacak IceWeasel'e bırakmıştır.