İçeriğe atla

English Heritage

English Heritage
English Heritage logosu
Harita
ÖncülEnglish Heritage olarak da bilinen İngiltere Tarihi Binalar ve Anıtlar Komisyonu
Kuruluş1 Nisan 2015 (2015-04-01);
Önceki English Heritage hükûmet kurumu, 1983'te kuruldu
TürHayır kurumu
Kayıt no.1140351
MerkezThe Engine House, Swindon
AlanlarTarihi miras
Üyeler1,34 milyon
Genel MüdürKate Mavor (5 Mayıs 2015'ten itibaren)
Yönetim Kurulu Başkanı
Gönüllü1.872
Resmî siteenglish-heritage.org.uk

English Heritage (Türkçe: İngiliz Mirası, resmi adıyla English Heritage Trust), 400'den fazla tarihi anıt, bina ve yeri yöneten bir hayır kurumudur. Bunlara tarih öncesi alanlar, Orta Çağ kaleleri, Roma kaleleri ve kır evleri dahildir.

English Heritage, bu mülkleri "İngiltere'nin öyküsünü her yıl 10 milyondan fazla insan için canlandırmak" için kullandığını belirtiyor. Portföyünde Stonehenge, Dover Kalesi, Tintagel Kalesi ve Hadrian Duvarı'nın en iyi korunmuş kısımları bulunmaktadır. English Heritage ayrıca, etkili tarihi figürleri belirli binalara bağlayan Londra Mavi Plaket projesini de yönetmektedir.

English Heritage ilk olarak 1983'te kurulduğunda, ulusal miras koruma sistemini yürüten ve bir dizi tarihi malı yöneten, resmi olarak İngiltere Tarihi Binalar ve Anıtlar Komisyonu olarak adlandırılan, İngiliz Hükûmeti'nin bakanlık dışı bir kamu organının işletme adıydı.[2] Devletin tarihi mirasın korunmasına uzun süredir dahil olmasından ortaya çıkan mevcut organların rollerini birleştirmek için kurulmuştur. Kuruluş, 1999'da İngiltere Tarihi Anıtlar Kraliyet Komisyonu ve Ulusal Anıtlar Kaydı ile birleşerek İngiltere'nin tarihi çevresinin tanımlanması ve araştırılması için kaynakları bir araya getirdi.

1 Nisan 2015'te English Heritage iki bölüme ayrıldı: Eski organizasyonun yasal ve koruma işlevlerini devralan Tarihi İngiltere ve English Heritage'ın işletme adı ve logosunu alan, tarihi mülkleri işletecek olan English Heritage Trust (İngiliz Mirası Vakfı).[2][3][4] İngiliz hükûmeti, tarihi mülkler devletin mülkiyetinde kalacak olmasına rağmen bağımsız bir vakıf olarak kurulmasına yardımcı olmak için bu yeni hayır kurumuna 80 milyon sterlin hibe etti.

Kaynakça

  1. ^ "English Heritage announces social policy expert Gerard Lemos as its next Chair". English Heritage. English Heritage Trust. 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2022. 
  2. ^ a b "Our History". English Heritage. English Heritage Trust. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2015. 
  3. ^ "New Era for English Heritage". English Heritage. English Heritage Trust. 16 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2015. 
  4. ^ Lean (28 Şubat 2015). "Does our history have a future in the hands of the English Heritage Trust?". The Telegraph. 12 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2015. 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İngiltere</span> Batı Avrupadaki bir Birleşik Krallık ülkesi

İngiltere, Birleşik Krallık'ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Ülke, kabaca %62'sini kapladığı Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır. Kuzeyde İskoçya ve batıda Galler ile kara sınırı bulunmaktadır ve doğuda Kuzey Denizi, güneyde Manş Denizi, güneybatıda Kelt Denizi ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Kıta Avrupası güneydoğuda, İrlanda ise batıda yer alır. Başkenti ve en büyük şehri Londra'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Iwami Ginzan Gümüş Madeni</span>

Iwami Ginzan, Japonya'nın Honşu adasının Şimane vilayetindeki Oda şehrinde bir gümüş madenidir. 2007'de Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lancaster, Lancashire</span>

Lancaster, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Kuzey Batı bölgesinde Lancashire Kontluğu içinde bulunan ve ikinci seviyede yerel idare olan Lancaster Şehri'nin merkezi olan bir kenttir. Lancaster kenti bir coğrafya birimi ile "Lancaster Şehri" yerel idare birimi arasında önemli farklar bulunur. 1972'de kurulan "Lancaster Şehri" sınırları içinde "Lancaster" kent yerleşkesini ihtiva ettiği gibi ek olarak daha birkaç şehir, kasaba, köy ve kırsal yerleşim de ihtiva etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Mirası</span> kültürel veya fiziksel önemi nedeniyle UNESCO tarafından listelenen yer

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Koste Seselwa</span>

Koste Seselwa, Afrika ada ülkesi Seyşeller'in ulusal marşıdır. Ülkenin yeni bayrağı ile birlikte 1996 yılında yürürlüğe giren ulusal marşı o tarihten bu yana kullanılmaktadır. Marş adada kreyol bir dil olan Seselvaca dilinde yazılmıştır. Ulusal marşın İngilizce ve Fransızca versiyonları gayriresmî konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Pulteney Köprüsü</span>

Pulteney Köprüsü, Bath, İngiltere'deki Avon Nehri'nin üzerinde bulunan bir köprü. 1774'te tamamlandı ve geliştirmek istediği Pulteney ailesinin arazisini Bathwick kasabasına bağladı. Robert Adam tarafından Palladyan tarzda tasarlanan köprünün başından sonuna karşılıklı dükkânlar bulunmaktadır. I.Derece koruma altında yapı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Listelenmiş bina</span>

Listelenmiş bina, Birleşik Krallık'ta "Özel Mimari ya da Tarihi Önemdeki Binaların Nizami Listesi"ne dahil yapılardır.

<span class="mw-page-title-main">Nijō Kalesi</span>

Nijō Kalesi, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir kaledir. Kalede sur duvarlarının iki merkezli halkası (Kuruwa), Ninomaru Sarayı, Honmaru Sarayı'nın yıkıntıları, çeşitli destek binaları ve çeşitli bahçeler bulunmaktadır. Kalenin yüzölçümü 275.000 m² olup 8.000 m²'sini binalar oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mir Kalesi</span>

Mirsky Kale Kompleksi Belarus'ta bulunan UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Hrodna Voblastı'nın Karelichy ilindeki Mir kentinde yer alır ve başka bir Dünya Mirası alanının olan Nesvizh Kalesi'nin 29 kilometre kuzey batısında yer alır. Mir Kale Kompleksi, deniz seviyesinden 164 metre (538 ft) yüksekliktedir. Kale kompleksi, 1921-1939 yılları arasında Polonya topraklarına aitti.

<span class="mw-page-title-main">Blenheim Sarayı</span>

Blenheim Sarayı, İngiltere'nin Oxfordshire şehrinde Woodstock'ta bulunan anıtsal bir kırsal malikane evidir. Marlborough Düklerinin başlıca ikametgâhıdır ve kraliyetle ve piskoposlukla ilgili olmadığı halde İngiltere'de saray unvanını elinde bulunduran tek kırsal malikane evidir. İngiltere'nin en büyük malikane evlerinden biri olan saray 1705-1722 yılları arasında inşa edilmiştir. Blenheim Sarayı 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Bir aile malikane evi, mezarlığı ve ulusal anıt olarak kullanımı ile eşsizdir. Saray Sir Winston Churchill'in doğum yeri ve baba evi olarak da dikkat çekicidir.

<span class="mw-page-title-main">New Lanark</span>

New Lanark, Clyde Nehri üzerindeki bir köydür. Lanarkshire'daki Lanark'dan yaklaşık 2,2 mil uzaklıktadır ve İskoçya'daki Glasgow'un yaklaşık 40 km güneydoğusundadır. 1786 yılında pamuk değirmenler ve değirmen işçileri için konut inşa eden David Dale tarafından kuruldu. Dale, Clyde Nehri üzerindeki tek şelalenin sağladığı su gücünden faydalanmak için İngiliz mucit ve girişimci Richard Arkwright ile birlikte çalışarak değirmenleri kısa bir süre içinde kurdu. Dale'in damadı Robert Owen'ın da bulunduğu bir ortaklığın mülkiyetinde olan New Lanark, başarılı bir iş ve ütopik sosyalizmin en önemli örneği ve planlanan bir yerleşimin erken bir örneği ve kent planlamasının tarihsel gelişiminde önemli kilometre taşı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Zelanda'daki Orta Çağ Avcılık Peyzajı</span>

Kuzey Zelanda'daki Orta Çağ Avcılık Peyzajı, 4 Temmuz 2015'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen, Kopenhag'ın kuzeyinde yer alan ormanlar ve avcılık alanlarıdır. Peyzaj alanı, üç ana alanı kapsamaktadır: Store Dyrehave, Gribskov ve Jægersborg Dyrehave/Jægersborg Hegn.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'daki Orta Çağ Anıtları</span>

Kosova'daki Orta Çağ Anıtları, dört Sırp Ortodoks Hristiyan kilisesi ve manastırından oluşan bir Dünya Mirası Alanı olup, doğu Ortodoks Bizans ve batı Romanesk mimarisinin, Palaiolog Rönesans tarzını oluşturmak üzere birleşmesini temsil etmektedir. Yapılar, Orta Çağ'da Sırbistan'ın en önemli hanedanı olan Nemanjić hanedanının üyeleri tarafından kuruldu. Yapılar, tartışmalı Kosova topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Semendire Kalesi</span> Sırbistanda bir kale

Semendire Kalesi, Sırbistan'ın Semendire şehrinde yer alan tahkimattır. 1427-1430 arasında Sırp Despotluğu'nun yöneticisi Despot Đurađ Branković tarafından yaptırıldı. 15. yüzyılın sonunda şehri ele geçiren Osmanlılar tarafından güçlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Çeşme Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Çeşme Kalesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer alan tarihi kale.

<span class="mw-page-title-main">Mentmore Towers</span>

Mentmore Towers, Buckinghamshire'daki Mentmore köyünde Rothschild ailesi için 1852 ile 1854 yılları arasında inşa edilmiş, 19. yüzyıldan kalma bir İngiliz kır evidir. Sör Joseph Paxton ve damadı George Henry Stokes binayı, Jacobethan adı verilen 16. yüzyılın sonları ve 17. yüzyılın başlarındaki Elizabeth ve Jakoben stillerinin 19. yüzyıl yeniden canlandırmasında tasarladı Ev, bankacı ve güzel sanatlar koleksiyoncusu Baron Mayer de Rothschild için bir kır evi ve güzel sanatlar koleksiyonu için bir vitrin olarak tasarlandı. Konak, Viktorya döneminin en büyük evlerinden biri olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jaisalmer Kalesi</span>

Jaisalmer Kalesi, Hindistan'ın Racastan eyaletindeki Jaisalmer şehrinde yer alan bir kaledir. Eski şehrin nüfusunun yaklaşık dörtte biri hala kale içinde bulunduğundan, dünyadaki çok az "yaşayan kaleden" biri olduğu kabul edilmektedir. 800 yıllık kalenin içinde günümüze kadar iyi korunmuş bir kısmı, Jaisalmer şehriydi. Kale duvarlarının dışındaki ilk yerleşimlerin, artan Jaisalmer nüfusunu barındırmak için 17. yüzyılda ortaya çıktığı kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ekberiye Bahçesi</span>

Ekberiye Bahçesi, İran'ın Güney Horasan Eyaleti'ndeki, Bircend'de bulunan bir UNESCO Dünya Mirası Alanı'dır. 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Aynı zamanda bir müze ve turizm alanı olarak hizmet vermekedir.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz kır evi</span>

İngiliz kır evi, İngiltere kırsalında bulunan büyük ev veya malikaneler için kullanılan bir tanımdır. Bu tür evler genellikle kasaba evi sahibi olan kişilere aitti. Bu onların kırda ve şehirde vakit geçirmelerine olanak tanıyordu; dolayısıyla bu insanlar için bu terim kasaba ve kır arasında ayrım yapıyordu. Ancak bu terim, 1832 Reform Yasası'na kadar Britanya'nın kırsal kesimlerine hakim olan toprak sahibi üst sınıfın tam zamanlı ikametgâhı olan ve çoğu zaman hala da öyle olan evleri de kapsamaktaydı. Sık sık kontlukların resmi işleri, malikanelerde işlevsel öncülleri olan bu kır evlerinde yapılıyordu.