Enginar, papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.
Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.
Enginar dolması, etli veya zeytinyağlı olarak hazırlanan bir çeşit dolmadır. Girit mutfağının tercih edilen yemeklerinden biridir. Osmanlı mutfağında bulunur.
Süt reçeli süt ve şekerin kazan veya tencerelerde ağır ağır, sürekli karıştırılarak pişirilmesi sonucu elde edilen, katı ile sıvı arası kıvamda viskoz yapıda bir tatlı. Daha çok bir kahvaltı ve çay saati yiyeceği olarak, başta Arjantin ve Şili olmak üzere hemen bütün Latin Amerika ülkelerinde yaygın olarak tüketilir. Ayrıca kek, pasta ve benzer ürünlerin yapımında ya da içlerinin doldurulmasında kullanılır. Arjantin ve komşusu ülkelerden Uruguay ile Paraguay'da dulce de leche, And ötesi Şili ve Peru'da manjar, Brezilya'da doce de leite, diğer Latin Amerika ülkelerinde ise farklı adlarla anılır. Şili ile Arjantin arasında bu ürünün çıkış yeri olmak konusunda bir çekişme bulunmakla birlikte, Şili'de tüketilen süt reçelinin (manjar) bir bölümünün kaynak ülkesinin Arjantin olduğu belirtilmektedir. Piyasada satılan endüstriyel ürünün ve geleneksel üretim şeklinin yanı sıra bugün evlerde yoğunlaştırılmış şekerli süt tenekelerinin kapalı olarak 2-3 saat suda kaynatılması yoluyla pratik bir şekilde de süt reçeli yapılır.Rusya ve eski Sovyet ülkelerinin bazılarında bu yöntemle elde olunan süt reçeli varyonaya sgushchyonka olarak bilinir. Süt reçeli, Türkiye'de de yakın zamanlarda üretilip satılmaya başlanmıştır.
Yeşil incir reçeli veya incir reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Malzeme seçilirken henüz ham, küçüklü incirler seçilir. Gelenekse Trakya mutfağında bulunur.
Ayva reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Gelenekse Trakya mutfağında bulunur.
Taze ceviz reçeli veya ceviz reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Ceviz reçeli yaz aylarında henüz olgunlaşmamış yeşil cevizlerle yapılır. Kuzey Kafkas mutfak kültürün de yer alır.
Turunç reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.Turunç kabukları ile yapılır.Antalya Turunç Kabuğu Reçeli Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bergamot reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.Bergamot kabukları ile yapılır.Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Çilek reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Gelenekse Trakya mutfağında bulunur.
Mayıs çileği reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Geleneksel Karadeniz Bölgesi mutfağında bulunur. Fragaria vesca,yabani çilek ya da dağ çileği adı ile de bilinen çilekten yapılır. Kocayemiş farklı bir bitkidir.
Kocayemiş reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Kocayemiş den yapılır.Fragaria vesca,yabani çilek ya da dağ çileği adı ile de bilinen çilekten farklı bir bitkidir.
Gül reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Geleneksel Isparta mutfağında mutfağında bulunur. Kokulu güllerden yapılır. Isparta gülü tercih edilen gül çeşididir. Gül Reçeli Sivas'ta kırmızı gül adı verilen ve güzel kokan gül ile yapılır.
Elma reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Elma reçeli yapmaya elverişli elma çeşitleri, küçük, sert, kokulu olanlardır.
Şeftali reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Şeftali kullanılarak hazırlanır.
Vişne reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.
Domates reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür.
Kayısı reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.
Karayemiş reçeli veya Taflan reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür.
Yeni Usûl Yemek Kitabı, Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitabıdır. 1880-81 yıllarında, kimliği belirsiz bir yazar tarafından yazılmıştır. 1924 yılında Muammer Mehri tarafından yeniden basılmıştır.