İçeriğe atla

Engin sınıfı mayın avlama gemisi


Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Enez (M 262)
Gemi sınıfı
Adı:Engin Sınıfı
Kullanıcılar: Türk Deniz Kuvvetleri
 Fransız Deniz Kuvvetleri
Tamamlanmış:5
Görevde:5
Genel karakteristik
Tipi Mayın Gemisi
Deplasman 484 t boş, 530 t yüklü
Uzunluk 50,9 m
Yükseklik 8,9 m
Derinlik 3,4 m
İtme gücüCODAD 2 dizel SEMT Pielstick 12PC2V400
Güç: 12 000 BG(8.8 MW)
Hız 15 knot
Kişi kapasitesi Subay:5
Astsubay/Er: 43
Silah donanımı 1 x Oerlikon 20 mm

Engin sınıfı mayın avlama gemisi, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait mayın avlama gemisi sınıfıdır. Fransız üretimi mayın avlama gemi sınıfı Circé 1999 yılında satın alınıp Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girmiş ve gemiler 2 yıllık modernizasyon sonrası donanmaya katılmıştır. Gemiler Balıkesir Erdek'te konuşludur.

Yapım

Gemiler ilk olarak Fransız Donanması için 1968 yılında sipariş edildi. Tamamlanan ilk geminin ismine istinaden Circé sınıfı olarak isimlendirildi. Cherbourg'daki Constructions Mécaniques de Normandie tersanesi(CMN), 1972 ile 1973 yılları arasında 5 gemi inşa edilmiş ve hizmete girmiştir.

Gemilerin gövdesi, fiberglas ile güçlendirilmiş ahşap ve genleşmiş polistirenden yapılmış petek yapısına sahiptir. Üst güverte ve üst yapılar, cam elyafı ile güçlendirilmiş ahşap ve polyester reçineden yapılmıştır. Bu özellik, gemilerin manyetik ve akustik ayak izini azaltmıştır.

uzaktan kumandalı daldırma cihazı PAP-104

Elektronik seyir radarı Decca 1229'dır. Gemiler orijinal olarak mayın tespiti için hizmet veren DUBM 20A sonarı ile donatılmıştı. Mayınların imhası, altı dalgıçtan oluşan bir birim veya madenin yanına 100 kg ağırlığında bir yük yerleştiren iki uzaktan kumandalı daldırma cihazı PAP-104 tarafından gerçekleştirilir.[1] PAP-104, ana gemiden 60 metreye kadar derinlikte ve 500 metreye kadar mesafede çalışabilir.[2]

Modernizasyon

1997 yılında sınıftaki tüm gemiler Türkiye'ye satıldı ve o günden sonra Edincik sınıfı veya Engin sınıfı olarak anılmaya başladı.[3] Aynı zamanda, Türkiye başlangıçta daha modern Tripartite sınıfından mayın tarama gemileri için bir lisansla ilgilendi, ancak bunların yapımı için yeterli fona sahip değildi.[2]

Türkiye'ye satışının ardından gemiler, Minetac mayın arama sistemi ve modernize edilmiş bir DUBM 20B sonarı ile donatıldı.[3]

Sınıftaki gemiler

Kaynakça

  1. ^ Şablon:Citace monografie
  2. ^ a b Şablon:Citace monografie
  3. ^ a b Chant (2006), s. 171

İlgili Araştırma Makaleleri

Hashima (MSC-652) , Amerikan Donanması'na ait Adjutant sınıfı bir mayın tarama gemisi olan AMS-95 II. Dünya Savaşı sonrası, Kaliforniya eyaletindeki San Diego kentinde kurulu National Steel and Shipbuilding tersanesi tarafından kızağa kondu. 11 Ocak 1954 tarihinde denize indirilen tekne 7 Mayıs 1954'te tamamlandı ve 6 Ekim 1954'te M-690 FS Narcisse adı ile Fransız Donanması'na transfer edildi. Ancak kısa bir süre sonra 3 Haziran 1955'te gemi Hashima ismi ile Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne katıldı. Dört üniteden oluşan Yashima sınıfı mayın tarama gemilerinin ikinci gemisidir.

Fransa'da inşa edilen son sahil tipi mayın tarama gemileridir. Mercure sınıfı gemiler ahşap gövde yapısına sahiptir ve Amerikan Bluebird sınıfı'na eşdeğerdir. Fransa'nın Cherbourg kentindeki Constructions Mécaniques de Normandie (CMN) tersanesi tarafından toplam yedi adet tekne inşa edildi. Fransız Donanması'nın tek bir gemi almasına karşılık diğer altı gemi Batı Alman Donanması için inşa edildi. Batı Alman Donanması'na bağlı tüm Mercure sınıfı gemiler 1970’li yılların ortasında Türk Donanması'na transfer edildi. Mayın tarama ekipmanı sökülen bazı gemiler devriye amacı ile de kullanıldı

Fransız Deniz Kuvvetleri mayın tarama gemileri listesi:

<span class="mw-page-title-main">Tripartite sınıfı</span>

Tripartite sınıfı

TCG <i>Edincik</i> (M-260)

TCG Edincik (M-260), Erdek Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı 5 adet Engin sınıfı kıyı mayın avlama gemisinin ilki ve en kıdemlisidir. 1971 Fransız yapımı, gövdesi lamine ağaç olup orijinal adı M-713 FS Calliope'dir. 1999 yılında 2 yıllık yenileme çalışmasının ardından Türk Donanması'na katılmıştır. Elektronik sistemle mayını bulmak ve yok etmek üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros sınıfı fırkateyn</span> Türk Donanmasında hizmette olan MEKO 200 tipi fırkateyn sınıfı

Barbaros sınıfı fırkateynler, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki en modern fırkateynler arasındadır. Yavuz Sınıfı fırkateynlerden sonra, İstif sınıfı fırkateyn TCG İstanbul'dan önce üretilmişlerdir. Alman Blohm + Voss gemi inşa şirketi tarafından MEKO modüler savaş gemileri grubunun bir parçası olarak tasarlanmışlardır. Almanya'da iki gemi ve Alman yardımı ile Türkiye'de iki gemi inşa edilmiştir. Önceki Yavuz sınıfı fırkateynlerden daha büyük olup saf dizellerden ziyade CODOG makineleri kullanmaları nedeniyle daha hızlıdırlar.

Clio, Yunan mitolojisindeki müzlerden yani ilham perilerinden biri

<span class="mw-page-title-main">MİLGEM</span> MİLGEM, Milli Gemi. Türkiyenin yerli olanaklarda savaş gemisi ve teknolojisi üretme projesi

MİLGEM ya da tam adıyla Millî Gemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bir savaş gemisi programıdır. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yönetilen proje, keşif, gözetleme, erken uyarı, denizaltı karşıtı savaş, yüzeyden yüzeye savaş, yüzeyden havaya savaş ve amfibi operasyonlar dahil olmak üzere bir dizi görevde kullanılabilecek çok amaçlı korvet ve fırkateynler geliştirmeyi hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ada sınıfı korvet</span> Türk Donanmasında korvet sınıfı

Ada sınıfı korvet, Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen MİLGEM'in bir parçası olan bir korvet sınıfıdır. Türk Deniz Kuvvetleri, Ada sınıfı dört korvetin hepsini hizmete aldı ve Ukrayna ve Pakistan donanmaları için aynı sınıfa ait yeni gemiler üretiliyor.

TCG <i>Samsun</i> (M-510)

TCG Samsun (M-510), Türk Deniz Kuvvetlerinde 47 yıl hizmet etmiş mayın tarama gemisidir.

<i>Brandenburg</i> sınıfı zırhlı

Brandenburg sınıfı, Alman İmparatorluğu'nun okyanus ötesi ilk dört ön dretnot zırhlının dahil olduğu sınıf. Bu gemiler aynı zamanda kablosuz iletişim yapabilen ilk Alman savaş gemileridir. Bu sınıfta üretilen savaş gemilerinin adları SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, SMS Weißenburg ve SMS Wörth'tür. Dört geminin inşasına 1890 yılında başlandı, üçü 1893'te tamamlanırken SMS Weißenburg 1894'te bitirildi. Öncü gemi olan Brandenburg 9,3 milyon marka, Kurfürst Friedrich Wilhelm ise 11,23 milyon marka mal oldu. Birleşik Krallık Kraliyet Donanması, bu gemileri alaya alarak "balina avcıları" olarak nitelendirmiştir.

TCG <i>Atılay</i> (S-347)

TCG Atılay (S-347), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Atılay; Almanya, Kiel'deki Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) Tersaneleri’nde inşa edilmiştir. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. İlk kaynağı 1 Aralık 1972'de, denize inişi 23 Ekim 1974'te gerçekleşmiştir. 23 Temmuz 1975'te Türk Donanması'na katılmıştır. 29 Temmuz 1975'te Türkiye'de sancak töreni yapılarak Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki aktif görevine başlamıştır. 28 Şubat 1976 tarihinden itibaren “TCG Sakarya (S-332)” ve “TCG Gür (S-334)”, “TCG Atılay (S-347)” ve “TCG Saldıray (S-348)"in yatak gemisi olarak kullanılmıştır. İlk iki Ay sınıfı denizaltı modernizasyonu kapsamında 2001'de TCG Atılay (S-347) ve TCG Saldıray (S-348)’e Gölcük Tersanesi’nde Sea Lion EDT Sistemi ve Entegre Pasif Sonar (EPS) tadilatı uygulanmıştır. Her iki denizaltı, yapılan modernizasyon ile Sonar ve EDT sistemlerine sahip olmuşlardır. TCG Atılay (S-347), ilk MK. 23 harp torpidosu atışını 9 Haziran 2000'de Münfesih Berk'e yapmıştır. Personel 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 55,9 m. uzunluğundadır. Aktif hizmetine devam etmektedir.

TCG Fatih (F-242), Türk Deniz Kuvvetleri'nin fırkateynlerinden biridir. Sınıfının üretilen üçüncü gemisidir. Türk Deniz Kuvvetleri'nin modernizasyonu kapsamında temin edilmesi planlanan 4 gemiden, bu sınıfta Türkiye'de üretilen ilk gemidir ve Gölcük Tersanesi'nde yapılmıştır. MEKO 200 dizaynı üzerinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erdek Deniz Üssü</span>

Erdek Deniz Üssü, Marmara Denizi'nin güneydoğusunda, Balıkesir'in Erdek ilçesinin 1,2 km güney kıyısındaki Türk Deniz Kuvvetleri üssüdür. Mayın savaş gemilerinin ana üssüdür.

TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

TCG <i>Edremit</i> (M-261)

TCG Edremit (M-261), Engin sınıfı kıyı mayın avlama gemilerinden ikincisidir. Fransada yapılmış, gövdesi lamine ağaç olup orijinal adı Circé (M-715)'dır. Boyu 50,9 metre ve tam yükte 530 ton çekmektedir. 1999 yılında 2 yıllık yenileme çalışmasının ardından Türk Donanması'na katılmıştır. Elektronik sistemle mayını bulmak ve yok etmek üzere tasarlanmıştır.

TCG <i>Enez</i> (M-262)

TCG Enez (M-262), Engin sınıfı kıyı mayın avlama gemilerinden üçüncüsüdür. Fransa'da yapılmıştır, gövdesi lamine ağaç olup orijinal adı Cérès'dir (M-716). Boyu 50,9 metredir ve tam yükte 530 ton çekmektedir. 1999 yılında 2 yıllık yenileme çalışmasının ardından Türk Donanması'na katılmıştır. Elektronik sistemle mayını bulmak ve yok etmek üzere tasarlanmıştır.

TCG <i>Erdek</i> (M-263)

TCG Erdek (M-263), Engin sınıfı kıyı mayın avlama gemilerinden biridir. Fransa'da yapılmıştır, gövdesi lamine ağaç olup orijinal adı Cybèle'dir (M-712). Boyu 50,9 metredir ve tam yükte 530 ton çekmektedir. 1999 yılında 2 yıllık yenileme çalışmasının ardından Türk Donanması'na katılmıştır. Elektronik sistemle mayını bulmak ve yok etmek üzere tasarlanmıştır.

TCG <i>Erdemli</i> (M-264)

TCG Erdemli (M-264), Engin sınıfı kıyı mayın avlama gemilerinden üçüncüsüdür. Fransa'da yapılmış, gövdesi lamine ağaç olup orijinal adı Clio (M-714)'dur. Boyu 50,9 metre ve tam yükte 530 ton çekmektedir. 1999 yılında 2 yıllık yenileme çalışmasının ardından Türk Donanması'na katılmıştır. Elektronik sistemle mayını bulmak ve yok etmek üzere tasarlanmıştır.

Mayın Filosu Donanma Komutanlığı'na bağlı olarak görev yapar. Türkiye'nin karasularında bulunan mayınların tespiti temizlenmesi ve imhasında görev alır. Balıkesir Erdek üssünde konuşludurlar.