İçeriğe atla

Engin Yıldırım

Prof. Dr.
Engin Yıldırım
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Üyesi
Görevde
Makama geliş
10 Nisan 2010[1]
Kişisel bilgiler
Doğum 9 Şubat 1966 (58 yaşında)
İstanbul

Engin Yıldırım (d. 9 Şubat 1966; İstanbul), Türk akademisyen ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi.

1994 yılında Sakarya Üniversitesi, Yönetim ve Çalışma Sosyolojisi ana bilim dalında Yrd. Doç. Dr. olan Yıldırım, 1997 yılında Doçentliğe, 2002 yılında ise Profesörlüğe atandı. Sakarya Üniversitesinde 2008 yılında ilk 4 senelik lisans programı olan İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünü açmıştır. 2003-2010 yıllarında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevinde bulunmuştur. Yıldırım'ın uzmanlık alanı ile ilgili çok sayıda kitap ve makalesi bulunmaktadır. 2010 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atanmıştır. 19 Ekim 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçilmiştir. 25 Ekim 2019 tarihinde başkanvekilliği görevi sona ermiş olup Anayasa Mahkemesinde üye olarak görevine devam etmektedir.

Eğitim

1983 yılında Beylerbeyi Lisesinden, 1987 yılında ise İ.Ü. İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun oldu. 1988-1989 yılları arasında “University of Warwick, Warwick Business School, MA in Industrial Relations” yüksek lisansını, 1990-1994 yılları arasında ise İngiltere “University of Manchester, Faculty of Economics and Social Studies, Department of Sociology” doktorasını tamamladı.

Işık polemiği

Yerel mahkemenin Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararı tanımaması[2] üzerine Twitter'dan AYM'nin dışarıdan bir fotoğrafıyla "Işıklar yanıyor." mesajını paylaştı.[3] Bu paylaşım kamuoyunda darbe dönemlerinde sık sık bakılan Genelkurmay ışıklarını anımsattı.[4] Daha sonra attığı tweetlerde ise hukukun ışığını kastettiğini ve "Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri" ima etmediğini belirtti.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  3. ^ Neden TT oldu? [@nedenttoldu] (13 Ekim 2020). "Yerel mahkeme, bugün Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararını tanımadı. AYM üyesi Engin Yıldırım, AYM binasının fotoğrafını paylaşıp "Işıklar yanıyor" tweet'i attı. İçişleri Bakanlığı, "Işıklarımız hiç sönmüyor" diye karşılık verdi. Yıldırım, ikinci bir tweet attı t.co/J5oWw8I6B2" (X gönderisi). Erişim tarihi: 14 Ekim 2020X vasıtasıyla. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2022. 
  5. ^ Neden TT oldu? [@nedenttoldu] (13 Ekim 2020). "Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım'dan yeni tweet... t.co/8l1pp2wCGz" (X gönderisi). Erişim tarihi: 14 Ekim 2020X vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Necdet Sezer</span> 10. Türkiye cumhurbaşkanı (2000–2007)

Ahmet Necdet Sezer, Türk hukukçu ve devlet görevlisi. Türkiye'nin 14. Anayasa Mahkemesi başkanı ve 10. cumhurbaşkanıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem cumhurbaşkanlığı görevini hem de bir yüksek yargı organının başkanlığını yapmış tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haşim Kılıç</span> 17. T.C. Anayasa Mahkemesi Başkanı

Haşim Kılıç, 2007 - 2015 yılları arası Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yapmış olan Türk hukukçu.

Ömer Lütfi Akadlı, Türk hukukçu.

Kâni Vrana, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Enis Berberoğlu</span> Türk politikacı ve milletvekili

Kadri Enis Berberoğlu,, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. CHP parti meclisi üyesi ve genel başkan yardımcısıdır.

Hicabi Dursun, Türk bürokrat ve hukukçu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski üyesi.

Alparslan Altan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski başkanvekili ve eski üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zühtü Arslan</span> 18. T.C. Anayasa Mahkemesi Başkanı

Zühtü Arslan, Türk akademisyen ve bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin eski başkanı. Eski Polis Akademisi Başkanı ve Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesidir.

Tolga Şirin, Türk avukat ve akademisyen. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa Hukuku dersleri vermekte ve T24 gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır.

Serdar Özgüldür, Türk asker ve hukukçu. Eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı. Eski Anayasa Mahkemesi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Toplumcu Kurtuluş Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Toplumcu Kurtuluş Partisi, Ürün dergisi çevresi ve daha önce Türkiye Komünist Partisi saflarında siyaset yapmış bireylerin birleşerek önce "Suphi'den Bilen'e Gelenek Yaşıyor Girişimi", ardından "TKP Kurucular Kurulu" isimleriyle yaptıkları çalışmalar sonucunda 6 Şubat 2012 tarihinde yasal kuruluşunu tamamlayan genel merkezi Ankara'da bulunan partinin ; 12 Kasım 2016'da Ankara'da yapılan olağanüstü kongrenin aldığı karar ile isim değişikliği sonucu aldığı haldir.

Burhan Üstün, Türk hukukçu. Eski Uyuşmazlık Mahkemesi başkanı ve eski Anayasa Mahkemesi başkanvekili ve üyesidir.

İrfan Fidan Türk hukukçu ve Anayasa Mahkemesi üyesi. Eski Yargıtay üyesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve Vekili.

Basri Bağcı, Türk hukukçu ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye'nin ad hoc yargıçlarından biridir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladığı" gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisinin temelli kapatılması ve partinin eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın da bulunduğu 687 üyeye siyasi yasak getirilmesi talep edildi. İddianame, 17 Mart 2021'de Yüksek Mahkemeye gönderildi.

Bu maddede, Türkiye'deki eski siyasi partiler listelenmektedir.

Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesi, 5237 nolu Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitap, dördüncü kısım, üçüncü bölümünde yer alan ve cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenleyen kanun maddesidir. "Devletin Egemenlik Alametlerine ve Organlarının Saygınlığına Karşı Suçlar" başlığı altında ele alınmaktadır. Suçu sabit görülen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilir. Suçun alenen işlendiği durumlarda ise cezada altıda bir oranında artırım uygulanır. Bu suçtan dolayı adalet bakanının izni olmadan kovuşturma yapılamaz. Günümüzde bu madde hakkında pek çok tartışma yaşanmaktadır.

Akın Gürlek Türk hukukçu. Mevcut İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı.

<span class="mw-page-title-main">2023-2024 Türkiye anayasa krizi</span> 2023-2024te Türk hukuk sistemi içinde tartışma

2023-2024 Türkiye anayasa krizi, 8 Kasım 2023 tarihinde Yargıtay 3. Ceza Dairesinin TBMM üyesi Can Atalay'ın tahliye edilmesine dair Anayasa Mahkemesinin kararını bozmak için müdahalede bulunması ile başlayan bir yargı krizi sürecidir.