İçeriğe atla

Engin Gürkey

Engin Gürkey (d. 1967, İstanbul), Türk, davulcu ve stüdyo müzisyeni.

Müzik eğitimine 1976 yılında, İstanbul Belediye Konservatuvarı vurmalı çalgılar bölümünde Yücel Berrak ile başladı.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan 1992 yılında mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi'nde öğretim elemanı olarak görev aldı. İ.Ü.D.K vurmalı çalgılar bölümünde Yüksek Lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı.

Gürkey Perküsyon Atölyesi'ni 2000 yılında başlattı. Atölye, Engin Gürkey Perküsyon Topluluğu ve Engin Gürkey Ensemble ile birçok konser ve festivale katıldı. 1992 yılında İstanbul Vurmalı Çalgılar Topluluğunu, 2006 yılında Türkiye'nin ilk ve tek kadın perküsyon topluluğu olan Zilli'yi, yeni projesi Nabız'ı 2008 yılında kurdu.

Türkiye'de ilk defa İstanbul Mehmet zilleri tarafından 2003 yılında üretilip kendi adı verilen P-FX Hand and Stick zillerinin tasarımını yaptı.

Klasik vurmalı çalgılar, Türk, Latin Amerika ve Afrika vurmalı çalgılarını kullanmaktadır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yansımalar, 1990 yılında Aziz Şenol Filiz ve Birol Yayla tarafından kurulan müzik grubu. Temelde akustik bir tınıya sahip olan topluluk, geleneksel Türk müziğinden yola çıkarak günümüzü yansıtan ve geniş bir yelpazeye açılabilen sade ve dingin bir müzik anlayışını yorumluyor. Topluluk, 1996 yılına kadar ikili olarak çalışmalarını sürdürdü. Bu dönem içinde yurt içi ve yurt dışında verdikleri pek çok konserin yanı sıra "Yansımalar" ve "Bab-ı Esrar" isimlerinde iki albüm yayımladılar. Aynı yıl topluluğa vurmalı çalgılarda Engin Gürkey ve klavyede Alper Berksu katıldı. Murat Usanmaz ve Pınar Duruk'un kadroya katılması ile son yapılan müzik daha da renklenmiştir. Daha sonra vurmalı çalgılara Melih Yüzer gelmiştir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür. Vurmalı çalgıların insan sesinden sonra en eski çalgı türü olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

Orkestra, dört ana enstrüman grubundan çeşitli elemanların birlikte müzik yaptığı, büyüklüğü esere göre değişebilen çalgılar topluluğudur. Sözcük, Antik Yunan tiyatrosunda koraya ayrılan yer anlamına gelen Grekçe ὀρχήστρα sözünden türemiştir. Orkestra elemanları 18. ve 19. yüzyıl boyunca yapılan çeşitli eklemelerle hızlı bir büyüme göstermiştir. 20. yüzyılda ise orkestralarda kompozisyon açısından ciddi bir değişiklik yaşanmamıştır. Elli ya da daha az müzisyenden oluşan görece küçük orkestralar oda orkestrası olarak adlandırılabilir. Tam kadro bir orkestra ise yaklaşık 100 kişiden oluşur ve senfoni orkestrası ya da filarmoni orkestrası olarak anılabilir. Bu iki adlandırma arasında orkestranın özelliğini aktaran kesin bir ayrım bulunmamaktadır. Ancak farklı adlandırmalar aynı şehirde yerleşik iki orkestrayı ayırmak için kullanılabilir. Orkestralar, bazı eserlerde bir soliste eşlik ederken, koro ile birlikte de kullanılabilir. Her enstrüman grubunun farklı teknik özellikleri, tınısı ve önemi vardır. Besteci ifade etmek istediği konuyu ya da duyguları bu enstrümanların ses tınılarına veya çalınma tekniklerine göre kendine en yakın şekilde, belirli bir teknik bilgi ve mantık içerisinde kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Özkan</span> Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı

Cengiz Özkan, Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">İncesaz</span> müzik grubu

İncesaz, 1997 yılında Murat Aydemir, Derya Türkan ve Cengiz Onural tarafından oluşturulan bir müzik grubu.

Esra Akdoğan İçöz, Türk Sanat Müziği şarkıcısı.

Türker Çolak, vurmalı çalgılar müzisyeni.

<i>Üç/İstanbula Dair</i>

Üç/İstanbul'a Dair, İncesaz'ın 2004'te çıkardığı üçüncü albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türk halk müziği</span> Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü

Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziğine ise ezgi adı verilir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

Volga Tamöz, Türk müzik yapımcısı. Sanatçı birçok albüm ve projede besteci ve aranjör olarak çalışmalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Üçgen (çalgı)</span>

Üçgen çalgı, perküsyon veya vurmalı çalgı ailesine ait olan ve bir idiofon tipi müzik aletidir.

Mehmet Aktuğ, çağdaş Türk müziği bestecisidir.

Aşkın Çolak, Türk baterist. Eski Model grubu bateristi. Gürcan Ersoy ve DEV grubu ile çalıştı, şimdi Gece Yolcuları ile çalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı</span>

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı sanat ve müzik okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Erhan Tanman</span>

Mehmet Erhan Tanman,, Türk besteci ve akademisyendir.

Lerzan Tuncer, Marimba vibrafon sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı</span>

İstanbul Devlet Konservatuvarı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı müzik ve sahne sanatları okuludur. İlkokul, ortaokul, lise, lisans ve lisansüstü düzeylerinde tam zamanlı ve yarı zamanlı eğitim vermektedir.