İçeriğe atla

Engin Akaoğlu

Engin Akaoğlu (d. 1931, Samsun – ö. 2001, Karaburun), Türk balet.

Türkiye'nin ilk baleti. Balet Murat Akaoğlu'nun babasıdır.

Yaşamı

1931'de Samsun'da dünyaya geldi. Bale öğrenimine ailesinden gizli olarak İstanbul'da Madam L.K. Arzumanof'tan ders alarak başladı.[1] 1947'de Muammer Karaca Tiyatrosu'nda dans etti.

1950'de Ankara'da Devlet Opera ve Balesi'nin açılması üzerine sanat hayatina Ankara'da devam etti. Muhsin Ertuğrul tarafından 1957'de İtalya ve Almanya'ya, 1958-1959 sezonunda İngiltere'de Londra Kraliyet Akademisi'ne gönderildi. 1962'de Danimarka'ya giderek altı ay süreyle Danimarka Kraliye Balesi'nde bale çalışmaları yaptı.[2]

1968'de Dame Ninette de Valois'nın daveti üzerine İngiliz Kraliyet Bale Akademisi'nde bale öğretmenliği eğitimi almak üzere İngiltere'ye gitti. 1969 yılında da İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne bale öğretmeni olarak atandı, ancak opera binasının yanması nedeniyle, bu görevini Ankara'da devam ettirdi.

1977 yılında emekli olan Akaoğlu, 1981 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne yönetici olarak atandı. Son olarak 1983'te Mavi Turna 'da rol aldı.[3] 1985'te İzmir Balesi'ne yönetici olarak atandı son olarak 1988 yılında Don Kişot balesinde Don Kişot rolün de sahneye çıktı. 1996 yılına kadar yönetici olarak çalıştı ve 05 Haziran 1996 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nden emekli oldu. Kızı Şule Akaoğlu İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde yıllarca dans etti ve emekli oldu. Oğlu Murat Akaoğlu da bale sanatçısıdır ve halen Samsun Devlet Opera ve Balesi Başkoreografi ve İzmir Devlet Opera ve Balesi öğretmeni olarak sanat hayatına devam etmektedir.

Sanatçı, Meriç Sümen, Gülcan Tunççekiç, Gülen (Zobu) Tekebaş, Ayla Ünal, Jale Kazbek ile birlikte "Faust", "Les Sylphides", "Les Patineurs", "Çeşmebaşı", "Ölüm ve Genç Kız" adlı balelerde baş rolleri paylaşmış, bunların yanı sıra, "Giselle", "Kuğu Gölü", "The Rake's Progress", "Fındıkkıran"Mavi Tuna", "Per Gynt", "Şehrazat", "Don Kişot", "Şımarık Kız"," adlı eserlerde karakter rollerini başarı ile canlandırmıştır.[2]

Akaoğlu, 2001 yılında öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Zeynep Güven, Erkek de Dans Eder, Hürriyet Gazetesi, 10 Şubat 1998". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 
  2. ^ a b "Engin Akoğlu, Samsun01.blogcu.com, Erişim tarihi:26.03.2013". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 
  3. ^ "Pınar Şengül, 39 yıl sonra babasının rolünü oynadı, Sabah Gazetesi, 30.12.2003". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

Tan Sağtürk ; Türk balet, dizi oyuncusu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Nureyev</span> Sovyet doğumlu balet dansçısı ve kareografyacı

Rudolf Hamit oğlu Nuriyev, SSCB'li balet.

<span class="mw-page-title-main">Tayfun Sav</span> Türk oyuncu ve balet

Murat Tayfun Savlıoğlu, Türk oyuncu ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Devlet Opera ve Balesi</span>

Samsun Devlet Opera ve Balesi, Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren altı opera-bale müdürlüğünden biridir. Kurum temsillerini, İlkadım ilçesinde yer alan 2001 yılında yapımı tamamlanmış, 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne devredilmiş, mimarisi opera binası olacak şekilde tasarlanmış olan Samsun Atatürk Kültür Merkezi binasında gerçekleştirmektedir. Sahnelenen ilk eser, librettosu Aytaç Yalman'a, bestesi Hasan Niyazi Tura'ya ait olan, 'Şehitler Oratoryosu' olmuş, ilk 'Dünya Prömiyeri' ise 2010/2011 Sanat Sezonunda 5 Mayıs 2011 tarihinde 'Amazonlar' isimli bale eseri ile gerçekleştirilmiştir.

Sait Sökmen, Gine asıllı Türk balet.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

Oytun Turfanda Türk balet ve bale koreografı.

Beyhan Ayşe Murphy, Türk sanat yönetmeni, koreograf, eğitmen ve sanat aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Gülcan Tunççekiç</span> Türk balerin

Gülcan Tunççekiç Kıraner, Türk balerindir.

Tanju Tuzer, Türk balet.

Uğur Seyrek Türk balet, bale koreografı, ressam, heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Don Kişot (bale)</span>

Don Kişot balesi, Cervantes'in Don Kişot adlı romanından uyarlanmış bir bale eseridir.

Batur Büklü Türk balet.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Devlet Opera ve Balesi</span> Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğu

Ankara Devlet Opera ve Balesi veya kısaca Ankara DOB; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğudur. Repertuvar kapsamında yıl boyunca çeşitli konser, opera, bale ve modern dans etkinlikleri gerçekleştirir. Devlet Opera ve Balesi bünyesindeki il müdürlükleri arasında bir sezonda en çok temsil veren ve en çok izleyici sayısına ulaşan topluluktur.

Hülya Aksular, Türk balerin, koreograf.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Güzel (balet)</span>

Erhan Güzel, Türk balet, eğitmen, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Can Bezirganoğlu</span>

Can Bezirganoğlu, Türk balet.

Kadir Okurer, Türk balet.