Engelli koşu
Engelli koşu, atletizmde koşu mesafesinin içine yerleştirilen engellerle zorlaştırılmış bir sprint koşusudur. Bundan dolayı atletizm dalları içinde en çok koordinasyon, teknik iş birliği isteyen dallar arasında sayılır.
Modern atletizmde koşu mesafeleri
100 m engelli
Yalnızca kadın sporcuların yarışlarındaki mesafedir. 10 engel bulunur. Başlangıç çizgisinden ilk engele kadar olan mesafe 13 metre olup, engeller arası 8,5 metredir.
110 m engelli
Günümüzde erkeklerin koştuğu uzunluktur.10 engel bulunur. 1. engele kadar 7-8 adımda ulaşılır, engeller arası 3 adımda geçilir.
400 m engelli
10 adet engel vardır. İlk engele kadar 45 metre vardır. Engeller arası 35 metredir. Son engelden sonra 40 metre koşulur. Dünya çapındaki atletlerden bazıları iki engel arası 12 adımda kat edebilirler.
3000 m engelli
7 adet sulu 28 adet kuru engel vardır. İlk engele kadar 220 metre, engeller arası mesafe 78 metre son engelden sonra 70 metre bulunur
Olimpik hendekli koşusu 3000 metre koşulan, kadınlar ve erkekler branşlarında yapılan bir yarışmadır. Hendek yarışının parkurunda 28'i kuru, 7'si sulu 35 engel bulunur. Yarışmacılar engellerin üzerine basıp geçebilirler ya da atlayabilirler. Engellerin arası ortalama 78 m. olup, yüksekliği 91.1-91.7 cm., genişliği 3.66 m., ağırlıkları ise 80–100 kg.'dır. Çarpıldıklarında yıkılmayacak biçimde olup, en içteki üç kulvara yerleştirilmişlerdir. Her iki uçlarında 120–140 cm. arası tabanlar vardır. Başlangıç noktasından itibaren 270m.'ye kadar hendek yoktur. Her turda 5 engel bulunur. Bunlardan dördü kuru, biri suludur. Su hendeğinin genişliği ve uzunluğu 3.66 m., engele en yakın su derinliği ise 70/75 cm.'dir. Yarışmacılar su engelini aşarken engelin üstüne basabilir. Su hendeğinin önündeki engel, kımıldamayacak biçimde hendeğe yerleştirilmelidir. Bir hendek koşucusu; engelin yanından geçerse, su engelinin üzerinden veya içinden geçmezse, ayağını veya bacağını engelin yanından geçirirse diskalifiye olur.
Ölçü ve Ağırlıklar ( 3000 Engel Hariç )
- Engel genişliği = En fazla 1.20 m
- Ayağın uzunluğu = En fazla 70 cm
- Engel tahtasının genişliği = 7 cm
- Engelin toplam ağırlığı = En az 10 kg
Teknik
Kısa mesafe engelli koşular 4 bölümde incelenir.
- Çıkış ve 1. Engele kadar süratlenme
- Engel geçme
- Engeller arası koşu
- Bitiriş
Teknik açıdan kısa mesafe engelli koşularda başarı, alçak çıkışın uygulanış şekline, 1. engele kadar olan mesafe içindeki süratlenmeye, tekrarlanan engel geçişlerinin kalitesine (her engel geçmede-engel adımı kaybedilen çok az bir zaman kaybı ile, engeller arası koşuya en yüksek süratle geçişe, engeller arası koşunun şekline ve bitiriş koşusunun şekline bağlıdır.
Kısa mesafe engel koşularda sürat, süratte devamlılık, çabuk kuvvet ve sıçrama, hareket çabukluğu, koordinasyon ve denge, ritim duygusu, eklem hareketliliği, boy ve hırs gereklidir.