İçeriğe atla

Enes el-Ebda

Enes el-Ebda (d. 1967), Mart 2016-Mayıs 2017 tarihleri arası Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu'nun başkanı olan Suriyeli bir politikacı. 6 Mayıs 2017'de görevinden istifa etti ve yerine Riad Seif getirildi. 29 Haziran 2019'da, ertesi gün Başbakan olarak atadığı Abdurrahman Mustafa'nın yerine Suriye Geçici Hükûmeti Başkanı seçildi.

Gençliği

Enes el-Ebda, Şam'ın banliyösünde doğdu. Daha sonra Ürdün'deki Yarmouk Üniversitesi'nde jeoloji eğitimi gördü ve İngiltere'deki Newcastle Üniversitesi'nde jeofizik üzerine master derecesi aldı.[1]

Siyasi tarihi

2006 yılında Enes el-Ebda ve diğer Suriye muhalefet eylemcileri, Londra'da Suriye'de Adalet ve Kalkınma Hareketi'ni kurdu. Aynı yıl Şam Deklerasyonu'na katıldı ve yurtdışındaki temsilcilerinden biri haline geldi.

2011'de Suriye İç Savaşı'nın başlamasından sonra Suriye Ulusal Konseyi'ni kurdu ve meclisin sekreterliğine seçildi. Konsey daha sonra Suriye Devrimci ve Muhalefet Güçleri Ulusal Koalisyonuna katıldı. Enes el-Ebda, Suriye Konferansı Cenevre'deki SNC delegesinin bir parçası oldu.

5 Mart 2016'da, Khaled Khoja'nın ardından Ulusal Koalisyon'un başkanlığına Enes el-Ebda seçildi.[2]

9 Kasım 2016'da Enes el-Ebda Ulusal Koalisyonu, Donald Trump'ın Birleşik Devletler başkanlığına seçilmesinden sonra tebrik mesajı gönderdi. Ayrıca Frank-Walter Steinmeier'i Rusya'ya ekonomik yaptırımlar koyması için çağrıda bulundu.[3]

5 Aralık 2016'da, Enes el-Ebda, Erbil'de düzenlenen basın konferansında, Irak Kürdistanı'ndaki Rojava Peşmerge güçlerinin Suriye'ye taşınmaları halinde istikrarı sağlayacak bir faktör olacağını ve Suriye Ordusu taraflarını desteklediğini söyledi. YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDF) geçen hafta Rakka kentini geri almak için başlattıkları saldırı, YPG ve müttefik grupların Özgür Suriye Ordusu grupları gibi askeri ve sivil olarak nitelikli olmadığını tekrarlayarak mezhep çatışmalarına yol açacağını belirtti. Rakka, SNC tarafından desteklenen sadece Özgür Suriye Ordusu grupları ile Rakka'yı yeniden almak için nitelikli bir güçtür.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Anas Al Abde". Etilaf. 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2017. 
  2. ^ "Anas al-Abdah Elected as Syrian Coalition President". Etilaf. 5 Mart 2016. 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2017. 
  3. ^ "Syrian opposition sees Trump win as chance for new push for peace". Reuters. 9 Kasım 2016. 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2017. 
  4. ^ "Syrian opposition urges Rojava Peshmerga to join Turkey-backed rebels". Kurdistan24. 5 Aralık 2016. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürdistanı çatışmaları</span> Kuzey Suriyede askeri ve siyasi çatışma

Rojava Savaşı ya da Suriye Kürdistanı Çatışmaları, Suriye'nin kuzeyindeki taraflar arasındaki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kürt Yüksek Komitesi</span>

Kürt Yüksek Komitesi ya da Batı Kürdistan Üst Kurulu 25 Temmuz 2012 tarihinde Kamışlı'da Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) ve Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK)'nın beşer üyesinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu. PYD ve ENKS arasında çıkan anlaşmazlıklar yüzünden işlevini kaybederek dağılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">YPG</span> Suriyede aktif Kürt milliyetçisi örgüt

YPG tam adı ile Halk Koruma Birlikleri veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye'de faaliyet gösteren, fiilen özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ne bağlı çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu silahlı örgüt. Suriye Demokratik Güçleri bileşendir ve silahlı gücünün çoğunu oluşturur. Kadın Koruma Birlikleri (YPJ), YPG'nin kadın kolu, YPG Enternasyonal ise yabancı gönüllülerden oluşan koludur.

<span class="mw-page-title-main">George Sabra</span>

George Sabra Suriyeli muhalif aktivist ve Suriye Ulusal Konseyi eski Başkanı. 9 Kasım 2012 tarihinde Suriye'deki ana muhalefet grubu olan Suriye Ulusal Konseyi Başkanlığına seçildi. Muaz el-Hatib'in istifası üzerine 6 Temmuz 2013 tarihine kadar geçici olarak Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Muaz el-Hatib</span>

Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib el-Hasani, Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu eski başkanı ve Suriyeli eski bir din adamı. Eski Emevi Camii İmamı ve Sünni Müslüman Araptır.

Ahmed Salih Tumeh el-Kader, Son zamanlarda Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından oluşturulan geçici hükûmetin Başbakanı olarak seçilen Suriyeli bir politikacı. Otoritesi, 14 Eylül 2013 tarihinden beri Beşşar Esad'ın hükûmeti ile paralel olarak bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">YPJ</span> Suriyede çoğunluğu Kürt kadınların oluşturduğu silahlı örgüt

YPJ veya Kadın Koruma Birlikleri YPG 'nin kadın koludur. 2012 yılında YPG'nin kadın tugayı olarak kurulmuştur. 2014'te 18 ile 40 yaşları arasında 7000'den fazla gönüllü savaşçı kadroya ulaşmıştır. Jineoloji YPJ'nin fikir bütünlüğünü oluşturan düşüncelere temel olan doktrinlerden biridir. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı savaşmıştır.

Burkan El-Fırat, Suriye İç Savaşı sırasında kurulmuş bir ortak operasyon odası/koalisyondu. Esas olarak Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) belirli gruplarından oluşuyordu. Grup, Irak ve Şam İslam Devleti'ni Halep ve Rakka vilayetlerinden çıkarmak için savaştı. Ekim 2015'te yayınlanan bir yayında, Washington D.C. merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Fırat Volkanı'nı Halep Eyaletindeki "güç simsarlarından" biri olarak değerlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">İslami Cephe</span> Silahlı Suriye muhalefetinden oluşan bir koalisyon

İslami Cephe, Suriye'de 22 Ekim 2013 tarihinde yedi grubun birleşmesiyle oluşan muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Ordusu</span> İslamcı gerilla ittifakı

Fetih Ordusu, Suriye'nin İdlib ilinde bulunan muhalif grupların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir operasyon gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Geçici Hükûmeti</span> Sürgündeki Suriye hükûmeti

Suriye Geçici Hükûmeti,, Suriye'deki muhalif hükûmettir. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından kurulmuştur. Geçici Hükûmet, Suriye muhalefeti adına ülkenin bazı alanlarını kontrol etmekte olup Baasçı Suriye Bakanlar Kurulunu tanımayarak ülkedeki tek meşru hükûmet olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

Suriye'de 13 Nisan 2016 tarihinde 2016-2020 parlamento dönemi için Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimciler Ordusu</span>

Devrimciler Ordusu veya Ceyş'ül-Süvar, Suriye Demokratik Güçleri içerisinde yer alan ve Suriye İç Savaşı'nda YPG ile ittifak içinde pek çok çatışmaya giren askeri koalisyon.

<span class="mw-page-title-main">Anti Terör Birimleri</span>

Anti Terör Birimleri veya Terörle Mücadele Birimleri, YPG ve YPJ'nin sıkı eğitimden geçirilmiş ve tecrübeli mensuplarından oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin özel kuvvetleridir. Rojava Anayasası'na göre kurumsal olarak Asayiş birimlerine bağlıdır. Birimin komutanlığını ölümüne kadar Ali Boutan yaptı. Birim Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı'na bağlı özel operasyon güçleri ve CIA tarafından da eğitime tabi tutuldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

Salim el-Muslat 2021-2023 yılları arası Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu başkanı olan Suriyeli bir politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Rakka Devrimcileri Tugayı</span>

Rakka Devrimcileri Tugayı Suriye İç Savaşı'nda yer almış isyancı bir gruptur. Eylül 2012'de Rakka'da kurulmuştur. İlk yıllarında cihatçı gruplarla iş birliği içerisinde olan örgüt, 2015'in sonunda Suriye Demokratik Güçleri'ne katılmıştır. Aymenn Jawad Al-Tamimi'nin 2015 yılında verdiği bir röportajda Rakka Devrimcileri Tugayı'nın medya direktörü, grubun "sivil demokratik bir devlet" istediğini belirtmiştir. Ayrıca grubun Türkiye merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını iddia etmiştir.

Yüksek Askeri Konsey, 2012'nin sonlarından 2014'ün ortalarına kadar Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) en yüksek askeri liderliğiydi. Örgütün kuruluşu, Suriyeli muhalif güçlere finansman sağlamak ve onları silahlandırmak amacıyla Batı güçlerinin ve Arap güçlerinin desteğiyle 7 Aralık 2012 tarihinde duyurulmuştur.