İçeriğe atla

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası
KısaltmaESM
Kuruluş10 Ağustos 2001
TürEnerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri
MerkezMithatpaşa Caddesi, No: 24/13 Kızılay / Ankara
Üyeler2.889 kişi[1]
LiderCoşkun DOĞANAY Genel Başkan
Sefer TUĞRUL Genel Sekreter
ÜyelikKESK, ICEM
Resmî sitehttp://www.esm.org.tr

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ya da kısaca ESM), 10 Ağustos 2001'de kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak enerji, sanayi ve maden hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.[2]

Tarihçe

Kuruluş ve günümüz

10 Ağustos 2001'de ENER-SEN, MADEN-SEN, ŞEKER-SEN, SANAYİ–SEN ve TARIM GIDA-SEN’in birleşmesiyle kuruluşunu ilan etti.[3] Son genel kurulunu 12-13 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.[4] ICEM (International Federation of Chemical, Energy, Mine & General Workers’ Unions), EPSU (The European Federation of Public Service Unions) ve PSI (Public Services International) üyesidir.

Üye sayısı

2002-2009 yılları arasındaki üye sayısındaki değişim şöyledir:[5]

SeneÜye sayısı
200214.649
200310.820
20049.724
20057.827
20066.480
20075.297
20085.298
20094.867

2015 yılı itibarıyla üye sayısı 2889'dur.[1]

Yönetim

Merkez Yönetim Kurulu şu üyelerden oluşmaktadır:[6]

  • Coşkun DOĞANAY (Genel Başkan)
  • Sefer TUĞRUL (Genel Sekreter)
  • Haydar GÖKDEMİR (Genel Mali Sekreter)
  • Özkan BOĞAN (Genel Hukuk ve TİS Sekreteri)
  • Hamit CANSEVER (Genel Örgütlenme Sekreteri)
  • Emre BAŞER (Genel Eğitim ve Basın Yayın Sekreteri)
  • Meral KOÇER (Genel Dış İlişkiler, Kadın ve Çevre Sekreteri)

Organları

Sendikanın yönetim organları tüzüğüne göre şöyledir:[2] Merkezi düzeyde:

  • Merkez Genel Kurulu
  • Merkez Yönetim Kurulu
  • Merkez Denetleme Kurulu
  • Merkez Disiplin Kurulu
  • Genel Temsilciler Kurulu

Şube düzeyinde:

  • Şube Genel Kurulu
  • Şube Yönetim Kurulu
  • Şube Denetleme Kurulu
  • Şube Disiplin Kurulu
  • Şube Temsilciler Kurulu
  • İl Temsilciliği
  • İl Temsilciler Kurulu
  • İşyeri Temsilciler Kurulu
  • İşyeri Kurulu Temsilcileri
  • İşyeri Kurulu

Sendikanın 10 şubesi bulunmaktadır: Ankara 1 No'lu, Ankara 2 No'lu, İzmir, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Zonguldak.[7]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "2015 yılı Memur sendika üye sayıları, Resmi Gazetede". 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 
  2. ^ a b "ESM Tüzüğü". 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 
  3. ^ "ESM Hakkında". 29 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 
  4. ^ "5. Olağan Genel Kurul sonrası MYK görev dağılımı yapıldı". 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 
  5. ^ "Son 8 yılda sendika üye sayısındaki değişim". 11 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 
  6. ^ "ESM Merkez Yönetim Kurulu". 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 
  7. ^ "ESM şube ve temsilicilikleri". 1 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">EĞİTİM SEN</span> Türkyede bir sendika

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ya da kısaca EĞİTİM SEN, 23 Ocak 1995'te kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı olarak eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri iş kolunda örgütlenen sendikadır. Genel merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Tüzük</span>

Tüzük (Nizamname), yasalarca belirlenen işlerin nasıl yapılacağını gösteren, bakanlar kurulunca çıkarılan ve tıpkı kanunlar gibi cumhurbaşkanının imzasından sonra aksine bir hüküm yoksa Resmi Gazetede yayınlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe giren bir düzenleyici işlemdir. Ancak kanundan farklı olarak Danıştayın denetiminden geçmek zorundaydı, aksi takdirde yok hükmündeydi. Ayrıca bir kurum ya da kuruluşun amaçlarını, görevlerini ve izleyeceği yol ve yöntemleri belirttikleri maddeler bütünüdür. Kanunların uygulanmasına ilişkin esasları gösterirdi. 2017 yılında gerçekleşen Anayasa değişikliği ile tüzük çıkarılması kaldırıldı. Ancak bu tarihten önce yayımlanarak yürürlüğe giren tüzükler, mülga edilecekleri zamana kadar yürürlükte kalacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ordu Yardımlaşma Kurumu</span> Türkiyede TSK mensuplarına özel bir emeklilik fonu

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), 3 Ocak 1961 tarih ve 205 sayılı kanun ile kurulmuş, özel hukuk hükümlerine bağlı, TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonudur. OYAK'ın yönetiminde sivil devlet memurlarıyla birlikte muvazzaf askerler de vardır. Temsilciler Meclisi yönetiminde ise hizmet veren dört general bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Büro Emekçileri Sendikası</span>

Büro Emekçileri Sendikası - BES, merkezi Ankara'da olan bir memur sendikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu</span> Konfederasyon

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu, kamu iş kollarında örgütlü 10 sendikanın bir araya gelmesiyle oluşan kamu görevlileri konfederasyonudur. Genel başkanı Mehmet Yeşildağ'dır, genel sekreteri Özgür Aras'tır.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 1952'de İstanbul'da kurulmuş olan gazetecilik mesleğini icra eden kişilerin oluşturduğu sendika.

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası ya da kısaca KÜLTÜR SANAT SEN, 14 Eylül 1992'de kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı işyerlerinde Kültür Sanat ve Turizm hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (ya da kısaca DİVES) Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Diyanet ve vakıf hizmetleri hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (ya da kısaca BTS), 25 Ağustos 1994'te kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı işyerlerinde ulaştırma hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Yol, Yapı, Altyapı, Tapu ve Kadastro Emekçileri Sendikası (ya da kısaca YAPI YOL SEN), 9 Haziran 1992'de kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na ve çeşitli genel müdürlüklere bağlı işyerlerinde bayındırlık, inşaat ve köy hizmetleri hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası</span>

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (ya da kısaca TÜM BEL SEN), 20 Aralık 1990'da kurulmuş, şu anda Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak yerel yönetimlerde "memur" statüsünde çalışanların sendikasıdır. İlk kurulan kamu çalışanı sendikalarından birisidir. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (ya da kısaca GIDA-İŞ), 1947'de kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak gıda sanayi iş kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (ya da kısaca DEV. MADEN-SEN), 1959'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak madencilik ve taş ocakları iş kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Metal İşçileri Sendikası</span> işçi sendikası

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (ya da kısaca BİRLEŞİK METAL-İŞ), 1949'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak metal iş kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (ya da kısaca GENEL-İŞ), 1962'de kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak genel işler iş kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik Sanayii İşçileri Sendikası (ya da kısaca LASTİK-İŞ), 1949'da kurulmuş, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak petrol, kimya ve lastik iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Tekstil İşçileri Sendikası</span>

Tekstil İşçileri Sendikası (ya da kısaca TEKSTİL), 1965'te kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak dokuma, hazır giyim ve deri iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi İstanbul'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası</span>

Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (ya da kısaca SOSYAL-İŞ), 1966'da kurulmuş, şu anda Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı olarak ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar iş kollarında faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.

Eğitimciler Birliği Sendikası (EĞİTİM-BİR-SEN), 14 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş sendika.

<span class="mw-page-title-main">TES-İŞ</span>

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (ya da kısaca TES-İŞ) 12 Aralık 1963 tarihinde Ankara'da kurulan faaliyetlerini enerji iş kolunda yürüten sendika.